Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
U heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief Krachtige basiszorg wilt ontvangen. Wilt u deze toch liever niet ontvangen? Dan kunt u zich onderaan de nieuwsbrief uitschrijven.

Krachtige basiszorg is een integrale wijkaanpak die op de werkvloer is ontwikkeld. Het is een andere manier van kijken, leren, doen en organiseren door álle professionals in de zorg, ondersteuning en preventie in de wijk. De aanpak richt zich op kwetsbare bewoners met problemen in meerdere levensdomeinen.

Krachtige basiszorg werkt! Dat blijkt uit de ervaringen in Utrecht Overvecht waar de aanpak werd ontwikkeld. Daarom investeren de Achterstandsfondsen voor huisartsen in de vier grote steden, Zilveren Kruis en CZ twee jaar extra geld om de aanpak op 13 locaties te implementeren. Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Johan Berendse
Meer werkplezier door Krachtige basiszorg 

Bij Huisartsenpraktijk Kadoelerbreek waren ze blij toen ze hoorden dat ze konden aansluiten bij Krachtige basiszorg 4G. Meer ruimte maken voor de patiënten en het werk minder zwaar maken, dat is wat ze wilden. Meer samenwerken binnen de praktijk was hiervoor essentieel. Huisarts Johan Berendse en doktersassistente Aimée Kuik vertellen enthousiast over de veranderingen in de praktijkLees hier het interview.

Krachtige basiszorg biedt ook in coronatijd houvast

De huisartsenpraktijken en gezondheidscentra die meedoen aan de implementatie Krachtige basiszorg hebben zich aangepast aan de veranderde werkelijkheid. De nieuwe situatie biedt ook onverwachte kansen die passen binnen de uitgangspunten van de aanpak. Binnenkort verschijnen de bevindingen van een vragenronde van het Nivel over de meerwaarde van Krachtige basiszorg tijdens de coronacrisis (als onderdeel van de evaluatie van de implementatie Krachtige basiszorg). Wij geven alvast drie voorbeelden.

Zorgen delen via de app 
Bij Gezondheidscentrum Lange Hille begint het in de eerste weken van de coronacrisis met een berichtje vanuit welzijnsorganisatie Humanitas met de vraag of ze mee willen doen aan een whatsapp-groep. De groep bestaat niet alleen uit professionals van welzijn, thuiszorg en buurtteams, maar ook uit vrijwilligers die hun hulp aanbieden. Allemaal betrokken mensen die willen kijken wat er nodig is in de wijk nu door de overheidsmaatregelen veel wegvalt. Het gezondheidscentrum heeft normaal gesproken korte lijnen met de professionals in de wijk, daar zorgt de praktijkverpleegkundige voor. Die legt ook huisbezoeken af. Tijdens de eerste weken van de coronacrisis worden die allemaal geschrapt om het risico op besmetting te minimaliseren. De whatsapp-groep zorgt vooral in de eerste weken dat de korte lijnen behouden blijven en dat men kwetsbare bewoners in het vizier houdt of krijgt.

Samen vormen de deelnemers aan de whatsapp-groep de ogen en handen in de wijk; het is een effectieve manier om signalen en hulpvragen te delen. Als er een vraag binnenkomt kijken de deelnemers met elkaar wat het precies inhoudt en wie het op kan pakken. Dat kan gaan om heel praktische vragen, maar ook over echt zorgelijke vraagstukken.
De contacten binnen de whatsapp-groep resulteren al snel in onder meer een maaltijdservice voor mensen in de buurt die niet naar buiten kunnen. Omdat de wijkteammedewerkers meedoen met de maaltijduitreiking komen ze op die manier ook met signalen over patiënten van het gezondheidscentrum. De lijnen naar de praktijkverpleegkundige zijn op zo’n moment heel kort. Ook voor het effectief verspreiden van informatie is de whatsapp-groep nuttig.

De lijnen in de wijk waren dankzij Krachtige basiszorg kort; dat heeft ertoe bij gedragen dat externe partijen Gezondheidscentrum Lange Hille sneller wisten te vinden om samen te werken. Bij het gezondheidscentrum hopen ze dat de whatsapp-groep voorlopig blijft bestaan nu alles langzaamaan teruggaat naar het oude. Het snelle schakelen in de wijk en gezamenlijk signalen van kwetsbare bewoners oppikken versterken een Krachtige basiszorg aanpak. En dat de inzet van de vrijwilligers in de wijk nu veel zichtbaarder is geworden is een geweldig pluspunt.

Razendsnel een centraal spreekuur in de wijk
Het coronavirus maakt het noodzakelijk om patiënten met luchtwegklachten gescheiden te zien van de andere patiënten. Een locatie buiten de eigen praktijk zou ideaal zijn, denken ze bij Gezondheidscentrum Ondiep (Utrecht) al meteen aan het begin van de crisis. . Er blijkt op korte termijn veel mogelijk, mede omdat de lijnen in de wijk en met de gemeente kort zijn. Zo regelen ze razendsnel met de vier andere huisartsenpraktijken uit Ondiep en Zuilen een centraal spreekuur voor patiënten met luchtwegklachten.

Een kinderdagverblijf in de wijk is direct beschikbaar omdat er door de coronamaatregelen geen kinderen aanwezig zijn. Dat is goed nieuws voor kwetsbare patiënten want die hoeven nu niet naar de centrale huisartsenpost aan de andere kant van de stad. Van welzijnsorganisatie DOCK mogen ze de laptops die in het gebouw staan gebruiken. Ook de ICT en de planning regelen ze snel. De huisartsen in de wijk werken allemaal met een ander systeem, maar voor deze speciale operatie kunnen ze met hetzelfde systeem werken als de huisartsenpost. Studenten die centraal zijn ingezet plannen de agenda’s in.

Fysiotherapeuten in de wijk die aangeven dat hun werk stil is komen te vallen benaderen ze met de vraag of ze als assistent ingezet willen worden in de "luchtwegpraktijk”. Daarop krijgen tien fysiotherapeuten een stoomcursus (én een certificaat!) om te werken met een CRP-apparaat; hiermee kun je met een vingerprik kijken of iemand een longontsteking heeft. Een handig middel om in te zetten want luchtwegklachten kunnen zowel door corona als door een longontsteking veroorzaakt worden. Als de locatie eenmaal in bedrijf is helpen de fysiotherapeuten om de boel in goede banen te leiden. Als patiënten een afspraak maken krijgen ze te horen dat ze buiten het gebouw moeten wachten; zodra ze aan de beurt zijn belt de assistent ze om te zeggen dat ze naar binnen mogen.

Al met een flinke operatie om binnen zo’n korte tijd voor elkaar te krijgen. Dat dit lukt met zo’n 25 betrokken artsen en andere partijen en dat - als het nodig is – dit ook weer zo opgepakt kan worden, brengt een vibe in de wijk. Bij Gezondheidscentrum Ondiep zijn ze ervan overtuigd dat de korte lijnen, die ze dankzij Krachtige basiszorg met andere organisaties hebben, ertoe bij hebben gedragen dat ze dit makkelijk op konden tuigen. Ook kijken ze misschien wat verder dan ze gewend zijn doordat ze integraler zijn gaan werken. Het mooie is ook dat de samenwerking ervoor heeft gezorgd dat professionals in de wijk elkaar ook weer beter hebben leren kennen. Dat maakt dat ze elkaar in de toekomst ook beter zullen vinden.


Van groep naar individueel 
Bij huisartsenpraktijk Van der Poel zijn ze trots op hun loopgroepen. Door de coronacrisis zien ze zich aanvankelijk genoodzaakt om ermee te stoppen.Drie keer in de week ging de huisarts of praktijkondersteuner wandelen met een groep patiënten in de buurt. Bewegen is gezond en het wandelen biedt ook aanknopingspunten om patiënten te wijzen op allerlei mogelijkheden in de wijk. Tijdens de eerste weken blijven de patiënten uit angst veelal weg van de praktijk. En ook de medewerkers zitten door de maatregelen langer binnen dan gezond voor ze is. Ze besluiten om een op een met patiënten te gaan wandelen om op die manier het contact te behouden met kwetsbare patiënten.

Ze maken een weekschema en álle medewerkers worden ingezet: de huisartsen, de assistentes, de praktijkondersteuners en de net aangenomen oproepkracht. Voor de patiënten is het soms voor het eerst in weken dat ze weer buiten komen. Door te wandelen komen ze niet alleen in beweging, maar krijgen ze ook weer wat meer vertrouwen. De medewerkers bieden een luisterend oor tijdens het wandelen, geen overbodige luxe in een tijd die voor sommige patiënten angstig en eenzaam is.

Het wandelen biedt ook de medewerkers aangename afwisseling. Doordat de praktijk in het begin van de crisis direct investeert in een goede telefonische bereikbaarheid, zijn de wandelingen ook makkelijk te realiseren. Het kost de medewerkers feitelijk maar een half uur en daarna zitten ze weer fris achter hun bureau. Daarmee draagt het wandelen bij aan het werkplezier binnen de praktijk, ook één van de doelen van Krachtige basiszorg.

 ‘Als je het toch al anders wilde doen, dan is dit hét moment ervoor! Yolande Pleune, praktijkmanager Huisartsenparktijk Van der Poel

Bij de huisartsenpraktijk lopen ze inmiddels weer met kleine groepjes. Mocht er een tweede golf aan komen dan weten ze dat ze zo weer terug kunnen naar het een-op-een-wandelenZe zijn tevreden dat het is gelukt om tijdens de crisis toegankelijk te blijven voor de patiënten én hen perspectief te bieden op wat er wél mogelijk is. Wat ze ook hebben gemerkt is dat er misschien wel meer ruimte is voor verandering. Er werd ervaring opgedaan met beeldbellen en om drukte binnen de praktijk te vermijden zijn ze gaan werken met een ruimer spreekuur; één van de artsen begint nu om 7 uur ’s ochtends en is er een avondspreekuur bij gekomen. De coronatijd heeft ruimte gecreëerd om te kijken naar hoe ze zelf hun werk eigenlijk willen inrichten. Er blijkt meer mogelijk dan ze dachten. Dat is ook winst.



 

'Ik ben ontzettend onder de indruk van de energie die er ontstond in de wijk’
Marije van der Velden, PVK GZC Lange Hille, St. Gezond op Zuid


'Dankzij Krachtige basiszorg kijk je makkelijker over je eigen schutting heen'
Rebecca Houtman, huisarts Gezondheidscentrum Ondiep


'Heel bijzonder als mensen weer het vertrouwen krijgen om naar buiten te gaan'
 
Yolande Pleune, praktijkmanager huisartsenpraktijk Van der Poel

 

Pressurecooker Krachtige basiszorg

Op de zomerse middag van 25 juni hebben bestuurders van Krachtige basiszorg samen met enkele uitvoerende huisartsen en vertegenwoordiging namens de financiers over het vervolg van de organisatie van Krachtige basiszorg gesproken. In de voorbereiding hield Marc Roosenboom (adviseur Krachtige basiszorg) dit voorjaar individuele interviews, de opbrengst daarvan was online al eens gezamenlijk besproken.
De pressurecooker had als doel om besluiten te nemen. Vervolgens zijn er ook direct concrete acties uitgezet. Hier komen we in volgende nieuwsbrieven op terug. Het was een prettige, slagvaardige en productieve dag, die werd afgesloten met een hapje en een drankje op gepaste afstand.
Website
Email
Forward Forward
Aanmelden voor deze nieuwsbrief
Copyright © | 2020 | Krachtige basiszorg | Alle rechten voorbehouden.

Heeft u vragen? Dan kunt u ons bereiken via:
info@krachtigebasiszorg.nl

Wilt u uw voorkeuren m.b.t. deze nieuwsbrief veranderen?
U kunt uw instellingen aanpassen of u uitschrijven voor deze nieuwsbrief.

 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Krachtige basiszorg · Kastordreef 1 · Utrecht, Ut 3561EJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp