Copy
Newsletter RNDR nr. 49  - 6/2020
View this email in your browser
                            
Foto coperta 1&2: RNDR/CDRJ GORJ,2020
CUPRINS                                                    NEWSLETTER IUNIE 2020
 INFORMAȚII UTILE

EVENIMENTE INTERNAȚIONALE

EVENIMENTE NAȚIONALE
INFORMAȚII UTILE
DESCHIDERE SESIUNE sM 4.3 - COMPONENTA INFRASTRUCTURĂ IRIGAȚII
 
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță lansarea, in perioada 01 iulie 2020 - 30 septembrie 2020, sesiunii de depunere a Cererilor de finanţare pentru submăsura 4.3 „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice” componenta infrastructură de irigații (inclusiv pentru Aria de aplicabilitate teritoriul ITI Delta Dunării) din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), cu o alocare de 43.700.259 euro.
 
Beneficiarii eligibili sunt organizaţii/federații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii, constituite din proprietari/utilizatori de terenuri agricole. Alocarea va fi destinată modernizării infrastructurii secundare de irigații, clădirilor aferente stațiilor de pompare/repompare/punere sub presiune și/sau racordarea la utilități, sisteme de contorizare a apei, inclusiv construcția/modernizarea bazinelor de colectare și stocare a apei de irigat.

Sprijinul public nerambursabil acordat este 100% din totalul cheltuielilor eligibile, și nu va depăși 1.000.000 Euro/proiect pentru sistemele de irigații aferente stațiilor de punere sub presiune.
Alte detalii cu privire la condițiile de eligibilitate, tipul sprijinului și principiile de selecție  puteți regăsi în Ghidul Solicitantului aferent submăsurii 4.3 „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice”, care a fost aprobat si este publicat pe site-ul www.afir.info, la următorul link:
https://bit.ly/GhidSolicitant-sM43-documente
Mai multe informații despre sesiune aici: https://bit.ly/sesiune-sM43

  DESCHIDERE SESIUNE SUBMĂSURA 9.1a
 
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță lansarea, în data de 30 iunie 2020, a sesiunii de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 9.1a - „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”, cu o alocare de totală de 1.985.644 euro.
 
Obiectivele submăsurii 9.1a vizează îmbunătățirea performanțelor generale ale exploatațiilor pomicole, o mai bună integrare pe piață a producătorilor primari, creșterea veniturilor producătorilor prin comercializarea în comun a producției, crearea și promovarea lanțurilor scurte, precum și respectarea standardelor comunitare de mediu si climă, siguranță alimentară etc.
 
Beneficiarii sunt grupurile de producători din sectorul pomicol, care se încadrează în definiția IMM-urilor și care au fost recunoscute oficial de către autoritatea competentă înainte de solicitarea sprijinului, dar după 1 ianuarie 2014.
Alocarea va fi destinată cheltuielilor rezultate din înființarea și funcționarea grupurilor de producători din sectorul pomicol, prevăzute în planul de afaceri necesare pentru atingerea obiectivelor propuse.
Mai multe detalii aici: https://bit.ly/sesiune-grupuri-producatori

PRELUNGIRE SESIUNE sM 4.2 GBER
 
Termenul limită de depunere a Cererilor de finanțare pentru schema de minimis aferentă schemei GBER sM 4.2 a fost prelungit până la 30 noiembrie 2020, ora 16.00.
Detalii aici: https://bit.ly/anunt-prelungire-sM42

EVENIMENTE INTERNAȚIONALE
 PREMIILE INSPIRAȚIE RURALĂ 2020
 
În data de 25 iunie a avut loc decernarea (online) premilor Rural Inspiration (inspirație rurală) Rural Inspiration Awards 2020, eveniment organizat de Rețeaua Europeană pentru Dezvoltare Rurală (ENRD).
Tematica de anul acesta a vizat bioeconomia și acțiuni climatice.
 În urma evaluării și votului popular, câștigătorii sunt:
Scopul acestui eveniment este identificarea de bune practici și proiecte inspiraționale, pe priorități specifice, înscrierea proiectelor fiind efectuată de Rețelele Naționale Rurale (RNR).
Mai multe detalii aici .

  WEBINARUL ACȚIUNI PRIVIND MOBILITATEA RURALĂ
 
În data de 17 iunie a.c., în cadrul proiectului SMARTA (Mobilitate comună durabilă interconectată cu transportul public în zonele rurale europene) a fost organizat primul webinar “Acțiuni privind mobilitatea rurală - un motor pentru dezvoltarea comunităților rurale puternice”.

Proiectul „SMARTA 2 - Practicieni” are ca scop elaborarea proiectelor pilot și evaluarea soluțiilor de mobilitate inteligentă și comună interconectate cu transportul public în patru zone rurale ale Europei: Tirolul de Est (Austria), Trikala (Grecia), Águeda (Portugalia) și Brașov ( România).

Seria webinarilor „Acțiuni privind mobilitatea rurală” are ca obiectiv prezentarea barierelor și oportunitățile pentru dezvoltarea schemelor de mobilitate rurală, împreună cu considerente socio-economice care ar putea influența nevoile, soluțiile și modelele de comportament ale mobilității rurale.
Seria este compusă din trei evenimente, care au loc în perioada iunie - septembrie 2020.
Primul webinar al seriei a prezentat mobilitatea rurală ca un motor pentru comunitățile rurale mai puternice. Speakerii au oferit informații și previziuni cu privire la modul în care mobilitatea rurală ar trebui să devină o prioritate pentru dezvoltarea rurală și regională.
În cadrul evenimentului, s-a constatat că, în vederea proiectării intervențiilor de dezvoltare rurală pentru crearea de condiții pentru o mobilitate durabilă sunt necesare:
  • Mai multe resurse alocate în procesul de animare locală;
  • Acces facil la cunoștințe;
  • Finanțarea mai flexibilă mai rapidă privind inovația inițiată de comunitate;
  • Corelare eficientă la investiții și alte măsuri;
  • Cooperare mai puternică și mai flexibilă la nivel local și regional.
Evenimentul a reunit părțile interesate în materie de mobilitate, reprezentând o oportunitate excelentă pentru a afla mai multe despre relevanța serviciilor de mobilitate partajată integrate cu transportul public în zonele rurale europene.
Următorul webinar din această serie va avea loc în data de 1 iulie a.c.
Informații și detalii suplimentare privind prezentările susținute în cadrul evenimentului pot fi consultate accesând: https://ruralsharedmobility.eu/time-to-act-for-rural-mobility/

ATELIERUL DE LUCRU COMUNICARE DIGITALĂ
 
În data de 16 iunie a.c., Rețeaua Europeană pentru Dezvoltare Rurală (ENRD) a organizat atelierul tematic online “Comunicare digital”.                                                                                         
Evenimentul a urmărit modul în care Unitățile de Sprijin a Rețelelor își pot atinge două dintre obiectivele aferente activităților rețelelor stabilite prin Regulamentul 1305/2013 art. 54, și anume cel de “creștere a implicării partenerilor” și cel care vizează “informarea publicului larg” .
 
În cadrul atelierului tematic, s-a discutat despre metodele de consultare și comunicare online, implicarea părților interesate și a publicului larg, precum și despre exemple de bune practici.
Principalele subiecte au vizat:
  • alternative la evenimentele clasice: întâlniri online (Zoom, Skype, Adobe Connect, Microsoft Teams, Webex, GoToMeeting, e-mailuri, website);
  • metode privind menținerea contactului cu părțile interesate prin mijloace alternative: emailuri, newsletter, social media, facebook, newsflashuri (informații cu impact imediat), webinarii;
În urma discuțiilor din cadrul evenimentului au fost desprinse următoarele concluzii :
  • Webinariile au potențialul de a ajunge la un public mai larg cu costuri mai mici;
  • Formele de comunicare online sunt eficiente pentru diseminarea informațiilor, dar evenimentele față în fațărămân opțiunea preferată de participanți pentru consultare / implicare;
  • Având în vedere noile mijloace și tehnici (video producerea, utilizarea de software webinar etc.), este necesară instruirea în acest sens;
  • Consultări online pe teme specifice și privind implicarea/participarea la activitățile rețelei;
  • Prezentările în format ppt a studiilor și activităților reprezintă un element de bază al întâlnirilor față în față cât și online.
Totodată, în pregătirea viitoarei perioade de programare, rețelele rurale ar trebui sa aibă un rol important în procesul de consultare cu părțile interesate și în ce privește adaptarea la efectele crizei de COVID la nivel local.

Informații și detalii suplimentare privind prezentările susținute în cadrul evenimentului pot fi consultate aici .

CONSILIUL AGRIFISH DIN 8 iunie 2020

În data de 8 iunie 2020 a avut loc videoconferința miniștrilor agriculturii și pescuitului organizată în cadrul președinției croate a Consiliului Uniunii Europene.
Miniștrii au desfășurat un schimb de opinii privind Strategia „De la fermă la consumator” și Strategia în domeniul biodiversității, recent adoptate de Comisie. Obiectivul celor două strategii este de a face ca sistemele alimentare din UE să devină un standard mondial pentru durabilitate și de a se lua măsuri urgente pentru protejarea și refacerea biodiversității Europei.

Strategia „De la fermă la consumator” și Strategia în domeniul biodiversității vor juca un rol esențial în punerea în aplicare a Pactului verde european și a Planului de redresare pentru Europa. Trebuie să evaluăm care este contribuția potențială a sectoarelor agricol, pescăresc și forestier la îndeplinirea obiectivelor celor două strategii. Cu toate acestea, trebuie de asemenea să acordăm o atenție specială impactului asupra acestor sectoare. Fermierii, pescarii și producătorii noștri din acvacultură merită o tranziție echitabilă, condiții previzibile și resurse financiare adecvate. - Marija Vučković, ministrul agriculturii din Croația

În particular, miniștrii au făcut schimb de opinii cu privire la principalele provocări și oportunități pentru realizarea obiectivelor strategiilor și despre măsurile suplimentare propuse de Comisie pentru a se spori eficiența punerii în aplicare a politicii comune agricole cu scopul de a contribui la realizarea ambiției Pactului verde european.

De asemenea, miniștrii și-au prezentat opiniile asupra chestiunii dacă noua propunere pentru bugetul UE 2021-2027, care include noul Instrument de redresare al Uniunii Europene („Next Generation EU”), este concepută în mod adecvat pentru a permite îndeplinirea ambiției Strategiei „De la fermă la consumator” și a Strategiei în domeniul biodiversității.
În plus, miniștrii au subliniat că, pentru obiectivele ambițioase ale Strategiei „De la fermă la consumator” și ale Strategiei în domeniul biodiversității, trebuie să se aloce un buget ambițios. Multe delegații și-au exprimat preocuparea că alocarea unor fonduri insuficiente ar putea pune în pericol viabilitatea financiară a fermierilor din UE și că alocările bugetare propuse pentru PAC nu sunt pe măsura obiectivelor strategiilor.
Mai multe detalii aici și aici (intervenția delegației române) .

AL 4lea LABORATOR TEMATIC LEADER (WEBINAR)
 
În data de 4 iunie a.c., Rețeaua Europeană pentru Dezvoltare Rurală (ENRD) a organizat cel de-al 4-lea atelier tematic online LEADER “Menținerea și susținerea implicării actorilor locali în implementarea LEADER”.
La eveniment au participat reprezentanți ai Autorităților de Management, ai Comsiei Europene, rețelelor naționale rurale, GALurilor, ONG-uri și ENRD.
 
În cadrul atelierului tematic, participanții au discutat referitor la modalitățile de lucru alternative și inovatoare privind consultarea și implicarea comunităților în dezvoltarea locală, precum organizarea de evenimente și informări online.
Totodată, au fost prezentate activitățile la nivelul AM-urilor și RNR-urilor, cât și acțiunile întreprinse de GAL-urile ca răspuns la actuala criză COVID-19, respectiv:
  • crearea platformelor online pentru promovarea și vânzarea produselor locale, sprijinirea comunității locale de furnizori de alimente, creșterea importanței lanțurilor scurte alimentare;
  • implicarea GALurilor în pregătirea LEADER pentru perioada 2021-2027 și viitorul zonelor rurale;
  • derularea activităților în mediul online;
  • creșterea gradului de digitalizare în sectorul agroalimentar și valoare adăugată generată de produselor locale;
  • menținerea implicării societății civile și implementării PDR pe perioada COVID-19;
  • extinderea datei de depunere a proiectelor;
  • posibilitatea modificărilor proiectului ca urmare a constrângerilor noi care decurg din criza generate de pandemia COVID.
Informații și detalii suplimentare privind prezentările susținute în cadrul evenimentului pot fi consultate aici .
GRUPUL TEMATIC ENRD SATE INTELIGENTE (WEBINAR)
 
În data de 2 iunie, a avut loc cea de-a 12-a întâlnire a Grupului de Lucru Tematic Sate inteligente coordonat de ENRD. Evenimentul, organizat online, a fost ultimul din seria inițiată în octombrie 2017 și al treilea privind introducerea conceptului în Planurile Naționale Strategice PAC.
 
În cei doi ani și jumătate, grupul tematic a creat cadrul de discuții pentru autoritățile de management și cei interesați de tematica satelor inteligente cât și pe subiecte aferente precum digitalizarea, energia și mobilitatea.
 
În ceea ce privește definiția conceptului, este necesar ca aceasta să fie incluzivă, fără a fi un duplicat al altor abordări deja implementate.  
Totodată, au fost prezentate inițiative privind sprijinirea satelor și implementarea sate inteligente în cadrul PNS 2021-2027, din state ca Austria, Irlanda și Slovenia.
De asemenea, în cadrul evenimentului a fost prezentat proiectul Smart Rural 21, care va continua să dezvolte conceptul sate inteligente și implementarea acestuia la nivel național, fie prin intermediul programelor de finanțare sau inițiativelor locale.
 
Printre concluziile desprinse în urma discuțiilor sunt:
  • coeziune și colaborare între Politica Agricolă Comună și alte fonduri și programe ale UE în vederea aplicării multi-fond și pentru a răspunde mai bine nevoilor din teren;
  • considerarea nevoilor stringente ale zonelor rurale;
  • satele inteligente reprezintă un instrument pentru nivelul local și abordează probleme specifice – un element important fiind cooperarea;
  • GALurile pot fi brokeri ai conceptului de sate inteligente;
  • implementarea conceptului poate fi efectuată în funcție de specific și adaptată;
  • componenta digitală nu este principalul element, este necesară o vedere de ansamblu;
  • focus pe nevoi și nu neapărat pe finanțare;
  • strategii pe termen mediu și lung, cât și proiecte la scară mică și dezvoltate pe parcurs.
Detalii suplimentare și prezentările susținute în cadrul evenimentului pot fi consultate aici .
EVENIMENTE ȘI ACȚIUNI NAȚIONALE
REUNIUNEA MINIȘTRILOR AGRICULTURII DIN STATELE GRUPULUI DE LA VIȘEGRAD
 
În data de 19 iunie 2020 a avut loc reuniunea miniștrilor agriculturii din țările membre ale Grupului de la Vișegrad, care a avut ca scop realizarea unui schimb de opinii privind teme de actualitate precum: reforma PAC și impactul crizei asupra sectorului agricol, precum și protecția consumatorilor din prisma practicilor comerciale neloiale.
Din partea României au participat secretarul de stat, Emil Dumitru, precum și directori și experți ai direcțiilor tehnice de specialitate din cadrul MADR.
 
Evenimentul a fost organizat de ministrul agriculturii Republicii Cehe, Miroslav Toman și a cuprins două paneluri de discuții, referitoare la prioritățile țărilor membre ale grupului Vișegrad în negocierea viitoarei forme a PAC în perspectiva strategiilor „De la producători la consumatori” (Farm to Fork) și de biodiversitate, cât și la măsurile suplimentare care pot fi adoptate de Comisia Europeană pentru atenuarea impactului negativ al crizei COVID-19 asupra sectorului agroalimentar.

România intenționează aplicarea noii măsuri propuse prin modificarea Regulamentului nr. 1305/2013 ce constă în sprijin acordat fermierilor care au fost afectați de impactul generat de COVID. Secretarul de stat a declarat că realizarea facilității de tranziție și finalizarea discuțiilor privind Cadrul Financiar Multianual reprezintă de asemenea priorități majore pentru țara noastră.
 
Referitor la strategiile „Farm to Fork” şi pentru biodiversitate, Emil Dumitru a transmis preocuparea țării noastre în privința acțiunilor și a calendarului de punere în aplicare din punct de vedere al legăturii acestora cu planurile strategice, precum și necesitatea ca impactul fiecărei acțiuni în legislația PAC să fie analizat temeinic.
 
De asemenea, secretarul de stat a subliniat cerința ca PAC să rămână o politică puternică, finanțată corespunzător pentru a răspunde cu succes tuturor provocărilor actuale și viitoare, inclusiv a celor provenite din Pactul Ecologic European și din strategiile implicite pentru a asigura o aprovizionare continuă și suficientă cu alimente de calitate pentru consumatorii din UE.
Mai multe informații aici .

  INTERVENȚII ALE MINISTRULUI AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE
 
În luna iunie, domnul Adrian Oros - ministrul agriculturii și dezvoltării rurale a susținut o serie de interviuri și intervenții pe subiecte de interes privind agricultura și dezvoltarea rurală, măsurile lansate, cât și răspunsuri la întrebările adresate de fermieri.

Interviurile pot fi accesate aici:

  BUNE PRACTICI ȘI PROIECTE INSPIRATOARE FINANȚATE PRIN PNDR 2014-2020
 
Începând din 29 iunie, pe pagina facebook a Ministerului Agriculturii și dezvoltării rurale, cât și pe cea a Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală (RNDR) puteți urmări exemple de proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.
Primul proiect poate fi vizionat aici .
NEWSLETTER ALTE REȚELE
Acest newsletter vă este transmis de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR).
Adresa de e-mail a fost adăugată în baza de membri ai RNDR în urma participării la evenimentele organizate de  RNDR, pentru a permite o mai bună comunicare asupra evenimentelor și tematicilor privind agricultura și dezvoltarea rurală.
CALENDAR
-
Evenimentele organizate de ENRD - Rețeaua Europeană pentru Dezvoltare Rurală și EIP AGRI - Rețeaua Europeană pentru Inovare în Agricultură și Silvicultură sunt anunțate pe siteuri, împreună cu metodele alternative de participare/online.
-
-
-
Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR)
Contact:
E-mail: rndr@madr.ro
Website: www.rndr.ro
Bd. Carol I nr. 2-4, sector 3, cod 030163, București
Tel.: 021 307 23 91,
        021 307 86 24
Fax: 021 307 86 06
Twitter
Facebook
Website
Instagram
Copyright © 2020, RNDR. All rights reserved.

Adresa noastră de mailing: usr.rndr@madr.ro

Vreți să schimbați modul de primire al acestor e-mailuri?
 update your preferences sau unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp