Copy
Weergaveproblemen? Klik hier
Beste donateurs en vrienden,

Hoeveel kippen worden er jaarlijks in Nederland gehouden? Dit zijn er ruim 500 miljoen. Vijfhonderd miljoen kippen die allemaal aan het einde van hun korte leven op transport moeten naar de slachterij... In deze nieuwsbrief vertellen we jullie over ons werk voor deze dieren. En vragen we jullie om hulp!

Nieuw eierbedrijf wil kippen diervriendelijker vangen

Een grote Nederlandse eierproducent gaat experimenteren met onze diervriendelijke “rechtop vangmethode”. De eieren zijn al afkomstig van kippen die een beter leven hebben. De eierproducent wil nu ook het vangen van de kippen, zodra deze naar de slacht moeten, diervriendelijker maken. Door de kippen rechtop te vangen (i.p.v. ondersteboven aan één poot) wordt veel stress en pijn voorkomen. Het bedrijf wil pas naar buiten komen met het nieuws zodra helemaal zeker is dat ze gaan en kunnen overstappen. Daarom houden we hun naam nog even geheim. We houden jullie op de hoogte!
Reguliere vangmethode
Onze diervriendelijker "rechtop vangmethode"

Op kippeninspectie

Tijdens de warme dagen deze maand zijn we weer op pad geweest om het welzijn van kippen tijdens transport te controleren. Op een parkeerterrein in de buurt van een grote pluimveeslachterij bij Rotterdam stuitten we op een aantal vrachtwagens vol met vleeskippen. De wagens stonden langs een rij bomen zodat er gelukkig wat schaduw was voor de dieren.

We zagen dat meerdere vleeskippen op hun rug lagen: een probleem dat we al jarenlang tegenkomen. Het wordt veroorzaakt door het ruwe laden van de vleeskippen op het pluimveebedrijf. Door het selectief fokken op grote borstfilets zijn vleeskippen vaak zwaar en misvormd. Hierdoor kunnen ze niet meer overeind komen als ze op hun rug liggen. Eenmaal op hun rug kunnen ze niet meer goed ademen en zullen ze langzaam stikken.
Stel je het leed van deze kippen voor; je hebt moeite met ademen, wordt vertrapt en je kunt niet wegkomen… Gelukkig waren de chauffeurs vriendelijk en erkenden zij het probleem. Ze konden alleen niets anders doen dan de kippen met een metalen stok proberen om te draaien. De containers hebben namelijk geen toegangsdeuren. Eén kip bloedde heftig. Helaas konden we niets voor haar doen.
Een kort videoverslag van de inspectie
Het ontbreken van toegangsdeuren in containers en kratten voor pluimvee is een groot probleem. Wij hebben er onder andere voor gezorgd dat de nieuwste containers wél toegangsdeuren hebben. Maar er zijn helaas nog veel oude containers in omloop. Daarom gaan we deze week met een grote fabrikant bespreken hoe er toegangsdeuren gebouwd kunnen worden in oude containers.

Help afgeschreven leghennen aan een tweede leven!

Om de nieuwsbrief goed af te sluiten: soms kunnen we tijdens onze inspecties of trainingen een paar kippen redden van de slacht. Deze kippen brengen we naar de stichting Red een Legkip, die voor de kippen een prachtig nieuw thuis zoekt. Onze inspecteurs hebben inmiddels ook al verschillende kippen geadopteerd.
De geredde kooikippen vlak na aankomst in hun nieuwe verblijf; door verenpikkerij zijn ze grotendeels kaal:
De geredde kooikippen een paar maanden later op hun nieuwe adres; de veren zijn weer terug gegroeid!
Wil jij ook een oude legkip te adopteren? Neem dan contact op met Red een Legkip.
Tot slot delen we graag met jullie een interview met Abdul Rahman Safian, directeur van WACPAW in Ghana, door The Animal Reader. In het interview vertelt Abdul over het dierenwelzijnswerk van WACPAW en Eyes on Animals in Ghanese slachterijen en op veemarkten.
Veel dank voor het lezen van deze uitgebreide nieuwsbrief. We vertellen jullie graag waar we mee bezig zijn en wat wij dankzij jullie steun hebben kunnen bereiken.
Lesley Moffat
directeur Eyes on Animals
Steun ons werk met een donatie
Facebook
Twitter
Website
Email
IBAN: NL73 TRIO 0212 3642 19
Copyright © 2020 Eyes on Animals, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.