Copy
View this email in your browser

'Zodra mijn mensen zagen dat ik iets voor hen deed, voor hún rechten, voor het oplossen van hún problemen, kreeg ik hun respect.' 

- Mamarha Afridi, over haar werk als journalist in Khyber district, Pakistan

Deze week

De protesten na de dood van George Floyd, en andere niet-witte Amerikanen zorgen ervoor dat wereldwijd eindelijk op serieuze toon gesproken wordt over institutioneel racisme. Als journalisten dragen we een bijzondere verantwoordelijkheid. Met ons werk, waarin we de wereld proberen te duiden voor de lezer/kijker/luisteraar, omdat wij deels de werkelijkheid framen.  Vooroordelen, bewust en onbewust, maken onderdeel uit van onze nieuwsselectie. 

Zeker in de buitenlandjournalistiek moeten we waken voor dit soort vooroordelen. Want we kunnen al snel verzanden in het gebruik van stereotypen bij het beschrijven van iets wat niet-Nederlands is. Hoe vaak je als correspondent wel niet wordt gevraagd naar een Nederlandse link, bij belangrijke verhalen die eigenlijk op zichzelf staan en sterk genoeg zijn zonder. Biases dreunen ook door in 'ver-van-mijn-bed-show'-afwijzingen. Waarom tellen doden in Europa en Noord-Amerika zwaarder mee in de nieuwsselectie dan die in Afrika? Omdat die mensen minder op 'ons' lijken. Is hun leed daardoor minder waard?

En hoe komt dat de meeste correspondenten wit zijn? Waarom worden vrouwelijke correspondenten niet gebeld voor 'serieuze nieuwsverhalen', maar hun mannelijke collega's wel?

Een kritische blik op hoe ons vakgebied omgaat met diversiteit en inclusiviteit, Hollandocentrisme en andere (on)bewust vooroordelen, moeten we niet beschouwen als een aanval op het instituut. Maar juist als een kans om buitenlandjournalistiek beter te maken. Welke verhalen missen we nu door niet alle mogelijke talenten ruimte te geven? Wordt ons begrip van de wereld om ons heen beter als we bewust worden van onze eigen vooroordelen?

Meer dan 300 mediamakers ondertekenden deze week het manifest voor de oprichting van een Meldpunt Racisme & Discriminatie. Ook de Buitenlandredactie. Want wij pleiten voor de beste Nederlandse buitenlandjournalistiek die mogelijk is. 

Deze week aandacht voor de prachtige longread van de Volkskrant over de Grote Bagdad-spoorlijn, surveillancetechnologie die minderheden in de gaten houdt in Thailand en een inkijkje in het leven op een cruiseschip waar corona rondwaart. 
>> Dit gebeurt er in de wereld

Britse instituten doen boete voor het verleden
De anti-racismedemonstraties in Groot-Brittannië en met name het bekladden of neerhalen van twijfelachtige standbeelden heeft ertoe geleid dat Britse instituten zoals The Church of England en The Bank of England de hand in eigen boezem hebben gestoken en hun bijdrage hebben erkend aan de slavernij in het verleden. Correspondent Patrick van IJzendoorn schrijft in De Groene dat The Guardian het verleden van deze twee grote instituten onderzocht, maar zelf ook niet ontkwam aan een kritische blik op het verleden. De meningen zijn echter verdeeld over de vraag of standbeelden weghalen de oplossing is, of dat het (foute) verleden meer openlijk erkend moet worden.

'De trein gaf macht aan zelfbestuur. En dat maakte het regime kwaad'
De Grote Bagdad-spoorlijn speelt in deze prachtige longread van Volkskrant-correspondent Ana van Es de hoofdrol. Al meer dan een eeuw is het treinspoor dat reizigers ooit van Berlijn naar de Iraakse hoofdstad bracht een decorstuk in de conflicten van de regio. Aan de hand van de verhalen van idealistische voormalige spoorambtenaren en medewerkers ontvouwt een dramatisch verhaal over hoe de trein een symbool werd van Koerdische onafhankelijkheid en daarna tot een symbolische mislukking. ‘De trein gaf macht aan het zelfbestuur. En dat maakte het regime kwaad.’

'China-style tech' in Thailand
China is niet het enige land dat gebruik maakt van verregaande surveillancetechnieken om moslimminderheden in de gaten te houden. Coda Story beschrijft hoe Maleiers door Thaise autoriteiten gedwongen worden DNA af te geven, hun biometrische data op te laten slaan en via hun mobiele telefoons gevolgd worden. Allemaal data die gebruikt wordt om deze groep te marginaliseren, zeggen critici. Net zoals de Oeigoeren in China. “In everyday interactions, Malay Muslims are subject to racial profiling at checkpoints. This is the same kind of racial profiling, but through an automated channel.”
Mooie explainer van Vox over de ontvouwende humanitaire ramp in Oost-Afrika, veroorzaakt door klimaatverandering.
Kortjes
Civilians in Kenya’s northeast targeted by both jihadists and the state, The New Humanitarian.
In Japan doet men alsof er geen armoede is, maar die is er zeker wel, Trouw.
Moord op populaire zanger Hachalu Hundessa veroorzaakt onrust in Ethiopië, Deutsche Welle.
- Curacao in crisis, Bureau Buitenland .
Germany Disbands Special Forces Group Tainted by Far-Right Extremists, The New York Times.

>> Corona in het kort

Freelancers last van corona
De impact van de financiele crisis en de daaropvolgende Europese schuldencrisis ,op de positie van freelance journalisten dreunde jaren door. Tarieven gingen omlaag, werk droogde op en media sloten de deuren. Maar de klappen die freelancers krijgen blijven veelal onzichtbaar, omdat zij enkel losse verbanden aangaan. Poynter waarschuwt dat de impact van de COVID-crisis, die vele malen groter is dan de recessie na 2008, op deze beroepsgroep opnieuw onzichtbaar dreigt te worden. 

Het virus op zee
Op vakantie op een cruiseschip. Twee relaxte weken varen van Buenos Aires naar Santiago langs de zuidelijke kust van Latijns-Amerika. En dan slaat het coronavirus toe. PBS Frontline maakte een prachtig multimediaverhaal aan de hand van dagboeken, video's, app-berichten en foto's van een van de passagiers. 
Onderzoeksjournalist Anas Aremeyaw Anas gaat op zoek naar de kwakzalvers achter COVID-19-geneesmiddelen in Ghana.
Kortjes
Lockdown legt draagmoederschap-business in Oekraïne bloot, The Guardian.
Populaire Franse premier Édouard Philippe is mogelijk een bedreiging voor president Macron, de Volkskrant.
Pa. COVID-19 data shows underreporting of infections, deaths in long-term care, Bucks County Courier Times.
Ontmaskerd: de frauduleuze handel in mondkapjes en ‘certificaten’, Follow The Money.

>> De correspondent spreekt


Mensen willen gehoord worden
Een mooi profiel bij Free Press Unlimited van Mamarha Afridi, de eerste vrouwelijke journalist in het Pakistaanse Khyber-district. Ze spreekt over de uitdagingen van het verslaan in tijden van corona - in een gebied waar mensen door gebrek aan informatie niet eens weten dat er een pandemie gaande is - en over geaccepteerd worden in haar niet-traditionele rol. “Zodra mijn mensen zagen dat ik iets voor hen deed, voor hún rechten, voor het oplossen van hún problemen, kreeg ik hun respect. Ik kwam bijvoorbeeld een huilend jongentje tegen die spullen verkocht op straat. Toen ik hem vroeg waarom hij huilde, legde hij uit dat het kwam omdat hij moest werken terwijl de andere jongens konden spelen. Het verhaal dat ik daarover schreef ging viraal. Hierdoor hebben veel organisaties dit kind geholpen. Dit zijn de dingen die mensen het gevoel geven dat hun stem gehoord wordt.”

Uit de oude doos: interview Mitra Nazar 
Een gouden tip van Mitra Nazar voor iedereen die het correspondentschap ambieert: 

Wees impulsief, maar bereid je stiekem heel goed voor. Ik wilde een aantal jaar geleden al dolgraag gaan, maar vond dat ik er nog niet klaar voor was. Ik heb eerst veel ervaring opgedaan als verslaggever in Nederland en op diverse redacties gewerkt. Daar pluk ik nu de vruchten van. Ik weet hoe redacteuren denken en welke onderwerpen aanslaan. Bovendien heeft het me een uitgebreid netwerk opgeleverd.

Lees ons interview met Mitra Nazar, toen nog Balkan-correspondent, terug op DBR.

>> Tools


Veilig werken bij demonstraties
Hoewel ze minder zichtbaar zijn op het nieuws, gaan  demonstraties tegen institutioneel racisme, politiegeweld en ongelijkheid wereldwijd door. Battle Face verzamelde veertien resources om veilig verslag te doen van protesten. 
 
Journalisten moeten leren praten over racisme
Met de kop 'Police erupt in violence nationwide', brak Slate op 31 mei met een lange journalistieke traditie. Een decennialange traditie die demonstraties framet als irritaties in plaats van een democratische functie, schrijft Nieman Lab. Terwijl politieagenten vreedzame protesten met geweld probeerden stil te leggen, bleven de krantenkoppen en tweets tam en neutraal over de gewelddadige rol van de politie. Nieman Lab spreekt met experts en journalisten hoe media kunnen bijdragen aan een beter en meer waarheidsgetrouw beeld van de demonstraties in Amerikaanse steden. Hun tips: kies niet alleen de meest extreme protesten uit om te verslaan, door duidelijker te zijn (het is geen 'police-involved shooting', maar 'a police officer shot someone') en te leren omgaan met de onderliggende problematiek. "Veel journalisten weten niet hoe ze moeten praten over racisme."

>> DBR Tipt

LeesShadow State: Murder, Mayhem, and Russia's Remaking of the West, van voormalig Rusland-correspondent Luke Harding
Kijk: De mysterieuze ondergrondse wereld van Odessa, een korte video van Radio Free Europe
Luister: Correspondent Michiel Driebergen fietst door Warschau en onderzoekt naar het klimaatbeleid, Bureau Buitenland

Deze editie van de DBR Nieuwsbrief werd deze week samengesteld door:
Laura Postma en Hans Klis

Help de community van DeBuitenlandredactie groeien - deel de nieuwsbrief met liefhebbers van goede buitenlandjournalistiek. 

Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2020 De Buitenlandredactie, All rights reserved.