Copy

Jaargang 4 |  Nummer 7 | juli 2020

Bestuursmededeling | Van de ledenadministratie

Oproep om uw juiste e-mailadres door te geven aan de ledenadministratie
Wat een vreemde vraag denkt u wellicht. Ik krijg deze nieuwsbrief toch op mijn e-mailadres? Zo vreemd is het niet, want wij zijn niet altijd in staat de e-mailadressen in het nieuwsbrievenbestand koppelen aan de adressen in de ledenadministratie. De nieuwsbrieven worden namelijk uit een ander programma verstuurd. Daarom zouden we u willen vragen of u, als uw adres de laatste jaren is veranderd, de moeite wil nemen een e-mail te sturen met uw lidnummer naar de ledenadministratie.

Hans du Mortier
secretaris

Hogenda | Update

Vernieuwde Hogendawebsite live
Op 25 juni is de vernieuwde Hogendawebsite live gegaan. Aan de buitenkant is dat niet te zien (behalve bij het zoeken), maar onder de motorkap is er het nodige onderhoud gepleegd. Zo staan zowel Onsvoorgeslacht.nl als Hogenda.nl op een nieuwe server, is er nieuwe software geïnstalleerd en is de zoekmachine van Hogenda geoptimaliseerd.

Beveiliging
Ook zijn beide sites voorzien van een “slotje” waardoor het allemaal een stuk veiliger is geworden.

Zoeken
Pas op de pagina zoeken ziet u het verschil. Er zijn meer opties bijgekomen, waardoor het zoeken betere resultaten zal opleveren. De zoekfunctie wordt uitgelegd op de pagina zoeken.


Foutjes op de site
Zo’n grote operatie als het overzetten van twee websites kan niet zonder onvolkomenheden. We weten dat er nog wat zaken aangepast moeten worden. Mocht u nog wat dingen tegenkomen die kunnen worden verbeterd, dan horen we dat graag via pr@onsvoorgeslacht.nl. Het kan zijn dat uw opmerkingen niet direct allemaal worden meegenomen, maar we kunnen ze in ieder geval meenemen voor de volgende fase.

Uiterlijk van de site
Het uiterlijk van de site is niet aangepast. Dat wordt in een volgende fase meegenomen.


Neem snel een kijkje.
Maandblad | Inkijkje

In het dubbelnummer van juli/augustus zullen de volgende artikelen worden opgenomen:
  • Het ‘Haarlemse’ scherprechtersgeslacht Christiaensen (ook wel: Nanning of Nannings) door Cornelis R.H. Snijder. 
  • De families van der Urck en Colen uit Naaldwijk door Teun van der Vorm. 
  • Fragmenten uit mijn kwartierstaat in ’s-Gravendeel - Deel 1. De familie Lapper door W.T. Molema-Smitshoek. 
  • Verponding Schiebroek 1629 door J. Heemskerk.
  • De oudste generaties van het geslacht Bachusius: een hardnekkig kwartierstaatvirus op internet door drs. Klaas Abel Reuvers. 
  • In memoriam Hans Karel Nagtegaal (22 juli 1946-2 juni 2020).
  • Vragen en antwoorden.
Bibliotheek | Openingstijden

Hoe willen wij ons verenigingscentrum/bibliotheek in coronatijd toch enigszins toegankelijk maken voor onze leden?
Helaas is het i.v.m. de ruimte en beperkte mogelijkheden tot ventileren in ons verenigingscentrum niet mogelijk om alle RIVM-maatregelen strikt toe te passen.
Daarbij hebben we als bestuur ook gekeken, hoe e.e.a. geregeld is bij de openbare bibliotheken, archieven en vergelijkbare verenigingen.



Het bestuur heeft het volgende besloten.

Vanaf 1 juli bestaat de mogelijkheid om via bibliothecaris@onsvoorgeslacht.nl voor de 2e zaterdag van de maand een afspraak te maken om de bibliotheek te bezoeken voor het terugbrengen/lenen van boeken. Hierbij kunt u aangeven, hoe laat u wilt komen. Bij meerdere aanvragen op dezelfde tijd vindt overleg plaats en kan hiervan afgeweken worden.

Bovendien vragen we of u in de e-mail ook wilt aangeven, welke boeken u wilt lenen. Het is nl. momenteel zo, dat boeken, die onlangs aan de catalogus toegevoegd zijn nog niet allemaal daadwerkelijk genummerd zijn en uitgeleend kunnen worden. Het is jammer als u voor niets naar Delft zou komen.
Het is helaas niet mogelijk om tijdens uw bezoek onderzoek te doen in het verenigingscentrum.
Het spreekt vanzelf, dat de maatregelen van afstand houden, handen wassen e.d. ook bij ons van toepassing zijn.

De bibliotheekcatalogus kunt natuurlijk wel raadplegen, want die staat op internet. Er komen steeds nieuwe boeken bij. Dan kunt u zich vast voorbereiden voor als we weer opengaan of gebruik wil maken van bovenstaande service.

 
Ingezonden mededeling  | Vlaardingen

Voor intern gebruik is sinds eind jaren '80 bij het Vlaardingse Stadsarchief een genealogische database opgebouwd. Eerst werden de gegevens uit de Burgerlijke Stand van Vlaardingen, Vlaardinger-Ambacht en Zouteveen integraal ingevoerd (nu compleet over de periode 1811-1883), maar ook de resultaten van vele uitgevoerde onderzoeken tot in de vroege 16e eeuw werden daar later aan toegevoegd.
Zo zijn bijvoorbeeld voor het DNA-onderzoek ‘Zoektocht naar de oer-Vlaardinger’ in 2007 bijna honderd uitgebreide kwartierstaten daarin vervlochten.

Het bijzondere aan dit bestand (van nu ruim 92.000 personen) is dat alle gegevens aan elkaar gekoppeld zijn, zodat complete parentelen en kwartierstaten eenvoudig zijn samen te stellen. Zo zijn van de rond 1500 geboren Pier Lazarusz. al 15.000 nakomelingen te vinden. Er is ook niet volstaan met de basale gegevens, want uit secundaire bronnen (zoals stedelijke, rechterlijke en notariële archieven) zijn duizenden samenvattingen van akten – met bronvermelding –  bij de betreffende personen toegevoegd.

Veel bezoekers van het Vlaardingse Stadsarchief zijn hiermee vaak verder geholpen en op veler verzoek is dit enorme gegevensbestand medio jaren '90 op internet geplaatst, eerst via de eigen website en sinds 2016 via Genealogie Online.
Daar zijn voornamelijk lovende commentaren maar ook wel kritische opmerkingen over binnengekomen. Die kritiek had betrekking op het feit dat een overheidsinstelling wat het Stadsarchief is, slechts de gegevens uit de akten moet aanbieden en niet zelf moet gaan interpreteren en gegevens aan elkaar moet koppelen. Van de mogelijkheid correcties en aanvullingen te sturen wordt veel gebruik gemaakt en zo wordt het steeds completer en betrouwbaarder.

Link naar de  Genealogische Databank Vlaardingen (GDV)

Harm Jan Luth, archivaris Stadsarchief Vlaardingen
Vrijwilligers gevraagd | Nieuwe oproep

Om gescande documenten op HoGenDa vrij te geven voor onze leden, gaat er nog wel wat water door de zee. Onze vereniging heeft hoge ambities en daar bent u hard bij nodig! Dus meld u alstublieft aan. 

 
  • We willen graag de oude jaargangen van ons maandblad voor het einde van het jaar in zijn geheel op Hogenda publiceren. Omdat de scans die op de CD ROM staan heel veel OCR-fouten bevatten, is Paul de Bruin die allemaal aan het controleren. Mocht u daarbij willen helpen. Heel graag! Meld u dan aan bij Paul de Bruin.
  • Ook willen we de jaargangen 2006-2016 op Hogenda plaatsen. Daarmee zouden we alle bladen digitaal beschikbaar hebben. Om een goede kwaliteit te waarborgen, moeten de scans daarvan nagekeken worden op OCR-fouten. Daar zoeken wij vrijwilligers voor. Wilt u daarbij helpen? Meld u dan aan bij Willeke Molema via pr@onsvoorgeslacht.nl.

Tips  | Signalering

IJsselmondenaren in het leger van Napoleon
Lijst van IJsselmondse vrijwilligers en lotelingen op de website van het Streekarchief IJsselmonde
.
Lees meer.

Facebookgroep Ons Voorgeslacht heeft de grens van 600 bereikt
Stond de teller van het aantal leden van onze Facebookgroep bij de vorige nieuwsbrief op 457; we hebben nu de 600 bereikt! We zijn nu niet meer te stuiten en we willen natuurlijk naar de 700! Bent u nog geen lid van de groep neem dan gauw een kijkje en meld u aan.

De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) breidt online dienstverlening stevig uit
Alle e-bronnen en gedigitaliseerde collecties van KBR zijn nu van thuis uit raadpleegbaar.

Lees meer.

Index raadsleden Hoge Raad 1627-1665 voor de Nederlanden en Bourgondië
Op ethesis.net staat een index met biografieën en toelichting van Raadsleden van de Hoge Raad 1627-1655. Ga naar de pdf of naar de scriptie met uitleg.

Prosopografische gegevens betreffende de lokale Haagse politieke elite tot in 1572
In dit databestand zijn prosopografische gegevens opgenomen van de leden van de Haagse lokale bestuurselite in de middeleeuwen. Deze elite is beschouwd als het geheel van functionarissen in het bestuur van Haagambacht en in de colleges die op lager niveau functioneerden, zoals bijvoorbeeld van de Heilige-Geestmeesters. Het onderzoek strekte zich uit tot in 1572, het jaar waarin de Opstand in Den Haag leidde tot een leegloop van de plaats en een wijziging van de bestuurssamenstelling.

Nationaal Archief gaat miljoenen scans beschikbaar stellen
Deze maand maakte het NA bekend in de toekomst nog meer scans beschikbaar te gaan stellen.
Daaronder horen ook de scans van het Hof van Holland. Oud-bestuurslid Bas Lems heeft voor onze een korte handleiding gemaakt hoe er gezocht moet worden.

Ga naar website nationaalarchief.nl
inloggen (eventueel eerst account aanmaken)
Onderzoeken > Collectie > Archieven > Doorzoek de archieven
Zoek naar: Hof van Holland
Klik op inventaris 3.03.01.01
Zoek in archiefbestanddelen > zoek naar inventarisnummer
Vul bijvoorbeeld in: 1075
Klik op zoek.
Klik op de geel gemarkeerde vermelding.
En de scans komen als het goed is op je scherm.

Nog handiger is om lid te zijn van Ons Voorgeslacht en in Hogenda de bewerking van ‘de koppen’ van wijlen de heer Lans van de sententies erbij te pakken, de scan op te zoeken en de akte te raadplegen.
De links naar deze publicaties voor onze leden zijn:
Hof van Holland, sententies 1550-1619 (deel I)

Hof van Holland, sententies 1556-1586 (deel II)

Zeventiende eeuwse kranten op Delpher doorzoekbaar 
Op Delpher zijn de transcripties van 6000 Nederlandstalige kranten uit de 17e eeuw en een deel van de Tweede Wereldoorlogskranten doorzoekbaar. Al die zeventiende-eeuwse kranten stonden al geruime tijd op Delpher, tot nu toe waren ze echter niet tot nauwelijks doorzoekbaar, doordat de software het oude schrift niet herkende. 


Stads- en armenrekeningen Terneuzen gedigitaliseerd
Sinds het archief van de Gemeente Terneuzen bij het Zeeuws Archief is ondergebracht wordt er hard gewerkt aan het toegankelijk maken van de archieven van de voormalige gemeenten en steden.
Zo is er nu acht meter aan stads- en armenrekeningen over de periode 1492-1796 (‘Stadsarchief’) gedigitaliseerd. Hierdoor zijn veel historische gegevens online beschikbaar gesteld voor het grote publiek.
Lees meer.


Website NGV krijgt weer oude adres
De website van de NGV 'Ontdek jouw verhaal' krijgt weer de oude vertrouwde URL: ngv.nl. Ook wordt er hard gewerkt aan de nieuwe modules op de website.
Colofon
Samenstelling en redactie: Willeke Molema, bestuurslid PR en innovatie.
Voor opmerkingen, vragen en mededelingen mailt u aan pr@onsvoorgeslacht.nl.
Facebook
Twitter
Onsvoorgeslacht
Hogenda
De Hollandse Vereniging voor Genealogie ‘Ons Voorgeslacht’, opgericht 19 januari 1946, stelt zich ten doel de beoefening van de genealogie en aanverwante wetenschappen, zoals heraldiek en paleografie te bevorderen. Kijk ook op onsvoorgeslacht.nl.


afmelden voor de nieuwsbrief  |  update uw voorkeuren  |  lees deze nieuwsbrief in uw browser 






This email was sent to <<E-mail adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ons Voorgeslacht · Rotterdamseweg 183c · Delft, Zuid-Holland 2629 HD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp