Copy
Duurzame woorden en daden in Stichtse Vecht  – Sluit je aan! Praat, maar doe vooral ook mee. Samen zetten we stappen.

Steeds meer zonnepanelen. Hier op een bedrijf op het industrieterrein ten zuiden van het station in Breukelen. Foto Gerhard Hof.

Online kookworkshop jongeren succesvol


Jongeren die koken in hun keuken thuis met onverpakte, verse lokale producten die geleverd werden aan de deur, geholpen en aangemoedigd in een livestream door chef-kok Rik van der Schaft. Het waren de ingrediënten van een unieke workshop. Het leverde stralende gezichten en enthousiaste reacties op. En bovenal: lekker eten. De filmpjes, foto’s en berichtjes spreken van een doorslaand succes. 
 
Vanwege de coronamaatregelen kon de workshop niet in de kookstudio van Maarssen aan de Kook worden gehouden. ‘Nog best een hele organisatie om veertig boxen samen te stellen en thuis af te leveren en de hele workshop online te streamen via YouTube en Zoom’, vertelt Joost Vosmer van Stichting Duurzame Vecht. ‘Onze eigen TV-kok Rik deed live voor hoe je de recepten het best kunt bereiden.’ Alles gefilmd door twee professionals van de Verbeelders. Zij legden vast dat koken een kwestie van goede voorbereiding is, en snel kunnen denken en handelen. En als het te snel ging, konden de jongeren toch verder aan de hand van het meegeleverde recept. Zo kon iedereen na de uitleg in beeld van de chef-kok, in eigen tempo de soep, de salade en het toetje afmaken.
Het is iedereen gelukt de aspergesoep, de lauwwarme salade met ei, asperges en geitenkaas en de aardbei-rabarbercrumble te maken. De jonge koks kregen daarbij tekst en uitleg over het voordeel van niet verpakken in plastic, hoe producten te bewaren en zo duurzaam mogelijk bereiden. Het is deze mix van lekker bezig zijn en informatie delen waardoor kennis bij jongeren blijft hangen. Duurzaam, zo je wilt. En daar wordt iedereen blij van!
 
Met hulp van lokale partners
Het samenstellen van de box met verse en lokale producten zou niet mogelijk zijn geweest zonder de partners van Duurzame Vecht. Maar dit ging verder dan alleen meewerken, ze waren ook unaniem lovend over het initiatief. Remko’s brood & taartjes, de Bouwerij en Schulp Fruitkenners uit Breukelen, Boer Erik uit Loenen aan de Vecht en de Koopman uit Maarssen hebben het initiatief een echt lokaal karakter gegeven. En daarmee gaf de workshop ook nog eens inhoud aan de actie ‘Support your locals’.

Kijk hier voor het resultaat!

Een warmtepomp voor thuis
 

De informatie-avonden van Duurzame Vecht over onder andere energiebesparing en isolatie kennen bijzondere resultaten. En omdat niets leuker is dan een succeservaring te horen, laten we Kees Davids aan het woord. Hij bezocht in november 2017 in Breukelen een avond over warmtepompen en kwam daar in gesprek met Ben van Huisstede over klimaatinstallaties.
 
‘In 2001 hadden wij bij de koop van ons huis vloerverwarming laten aanleggen en de muren (eensteens) goed laten isoleren. Na technisch advies van Ben van Huisstede hebben we in 2018 ons huis laten voorzien van een warmtepomp. De kosten van de gehele installatie bedroeg ruim 9.000 euro. De installatie is aangesloten op de vloerverwarming. Als het te koud wordt, beneden de vier graden, zorgt de CV-installatie voor een aangenaam binnenklimaat. Het is wél zaak om te bedenken dat meestal de vloerverwarming alléén de benedenverdieping verwarmt. De CV-ketel, die als het ware een aanvullende functie heeft, gaat pas werken als het buiten te koud is voor de warmtepomp alléén. En pas dan wordt ook de bovenverdieping ‘bediend’. Het is een kwestie van je erop instellen om een goede mix te krijgen. Ons doel was in de eerste plaats een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid van onze aarde. En die aarde op een goede manier over te dragen aan de volgende generaties. Daarnaast leverde het, tot onze verrassing, een flinke besparing op in het energiegebruik. De cijfers over verbruik spreken voor zich: gas: 2017/2018 3154 m2; 2018/2019: 1215 m2. Elektra 2017/2018: 3804 kilowatt; 2018/2019: 6446 kilowatt. Het voorschotbedrag per maand daalde van 315 naar 196 euro.’ 

Overleg met energie-ambassadeurs
In het kader van de wijkaanpak worden momenteel drie bespaaracties onderzocht en op touw gezet. Zonnepanelen, isolatieacties en de ventilatieluchtwarmtepomp. Het is een manier waarop inwoners met elkaar, tegen goede voorwaarden en met juiste informatie, aan de slag kunnen met energiebesparing en -opwek. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, net zoals we de koude en de warmte niet kunnen voorspellen. Maar met een beetje puzzelen en de juiste kennis kom je een heel eind! Vraag de energie-ambassadeurs eens. Je maakt zelf eenvoudig een afspraak met ze via www.duurzamevecht.nl/energieloket

Het online-energieloket: voor vragen over zonnepanelen, subsidie en isolatie

Het energieloket is door de beperkende corona-maatregelen alleen online te bereiken. De energieambassadeurs geven op die manier nog steeds hun energie-advies over energiebesparing, zonnepanelen, subsidie of verduurzaming. Drie keer per week zitten onze energieambassadeurs achter het digitale loket. Je maakt zelf eenvoudig een afspraak via www.duurzamevecht.nl/energieloket

Webinar in plaats van informatieavonden wijkaanpak? 

Door corona-maatregelen is het organiseren van fysieke informatiebijeenkomsten in het kader van de wijkaanpak op dit moment helaas nog steeds geen optie. De reeds geplande avonden zijn uitgesteld of verplaatst naar het najaar. Wijkcommissies zijn op de hoogte gesteld. Of het houden van bijeenkomsten dan mogelijk is zoals we dat gewend waren, is lastig in te schatten. We houden je op de hoogte. Ondertussen worden de mogelijkheden van digitale informatie-avonden onderzocht. Gekeken wordt of een webinar een geschikte methode is. Binnenkort wordt een eerste webinar gehost om ervaring op te doen. Wordt vervolgd!

Subsidies 

Als je als huiseigenaar wilt investeren in energiebesparende maatregelen kun je een financieel duwtje in de rug ontvangen. Er zijn subsidies beschikbaar en je kunt geld lenen tegen gunstige voorwaarden. Zo is er voor de isolatie van dak, gevel, vloer en ramen subsidie beschikbaar. En voor zonneboilers en warmtepompen ook. Voor zonnepanelen kun je btw terugvragen en salderen. Ook is er een laag btw-tarief op arbeidsloon als je isolerende oplossingen doorvoert. De regelingen gelden voor particuliere woningbezitters en VVE's. Houd er rekening mee dat subsidieregelingen van tijd tot tijd wijzigen. Zo zal de salderingsregeling vanaf 2023 in negen jaar stapsgewijs volledig worden afgebouwd en vervangen door een nieuwe regeling. Voor een volledig overzicht kijk je op: verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer
Bestuursbericht
Het bestuur van Stichting Duurzame Vecht zijn een aantal wijzigingen geweest. Tine Verhoef heeft haar taken als bestuurslid neergelegd. Ze wil zich graag op een andere wijze en in een andere rol blijven inzetten voor de stichting. Zo zal ze projecten gericht op jongeren en onderwijs waar ze nu al mee bezig is, blijven doen. Het bestuur bedankt Tine voor haar inzet als bestuurslid en is blij dat ze betrokken blijft. 
Het bestuur bevindt zich in een overgangsfase en werkt aan het beleidsplan voor de stichting en aan een definitieve samenstelling van het bestuur. Gedurende deze fase bestaat het bestuur uit vier leden; Harald Logt (voorzitter a.i), Emile van Irsen (penningmeester a.i.), Frans te Braake (Circulaire Economie en Jongeren a.i.) en Rik Peeters (Energie a.i.) Binnen het bestuur is er een vacature voor de rol van secretaris. Geïnteresseerden kunnen reageren door het profiel aan te vragen via bestuur@duurzamevecht.nl of kijken op de website.

Wist je dat...

- verschillende sportclubs verbouwingen nu aangrijpen om belangrijke verduurzamingen mee te nemen? Je daarbij moet denken aan (na)isolatie en het gebruik van warm water uit zonneboilers voor vloerverwarming en douchewater? Dit belangrijke stappen zijn in de overgang op duurzame alternatieven voor verwarming met fossiele brandstoffen?
- de gemeente met de subsidieregeling stimuleringsfonds duurzaamheid inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties de mogelijkheid een financiële tegemoetkoming te ontvangen in hun plannen om te verduurzamen? Jaarlijks tot en met 2022 100.000 euro beschikbaar is en de hoogte van de subsidie maximaal € 25.000,- per aanvraag bedraagt? Meer informatie bij het subsidieloket.
- de Stichting Duurzame Vecht met allerhande bedrijven en organisaties samenwerkt? Dat mooie nieuwe initiatieven oplevert? Je daarvoor vooral eens moet kijken naar de partners van de online kookworkshop? Dit bijvoorbeeld Schulp sappen, de Bouwerij, Boer Erik, de Koopman en Remko’s brood en taartjes en Roze Bunker zijn? Zij een superlekker pakket hebben samengesteld?
- we hierbij in het kader van #Support Your Locals de kookstudio Maarssen aan de Kook van Rik en Sandra van der Schaft even in het zonnetje willen zetten? Je er zeker even langs moet gaan. Het mag weer!
Tip een vriend over deze nieuwsbrief.
Inschrijven kan via deze link naar onze website
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2020 

gegevens wijzigen | uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp