Copy
De la DoR    |    Citește în browser

15 minute cu care să-ți începi ziua

– 24 iunie 2020 –

Nicoleta Rădăcină
nicole@decatorevista.ro

Concentrat într-un shot: de ce vedem lavandă peste tot, o demistificare a aberațiilor culinare de pe YouTube și reguli noi pentru spitalizarea asimptomaticilor.

Până se trezește lumea

 Fotografie de Mara Cazacu Minculescu, de la Lavandula&co.

De vreo trei săptămâni, internetul meu e mov. Scrollez prin câmpuri de lavandă, săculeți, buchete și săpunuri liliachii, perne brodate și ceaiuri care promit liniște și pace înainte de somn. Până și trendurile din Google arată vârfuri de interes pentru lavandă, tot mai multe de la an la an, deși mie mi-a ieșit complet din cap că lavandă = levănțică și că o avem și noi cultivată prin țară. După ce-am vorbit cu mai mulți cultivatori în diverse stadii de entuziasm, am niște răspunsuri și câteva recomandări. 

După ce-am intrat în Uniunea Europeană, s-au întâmplat două lucruri:

1. Agricultorii au început să audă că lavanda e o cultură de nișă de până la cinci ori mai profitabilă decât cea de grâu sau porumb și că după o investiție inițială de câteva mii de euro (dacă ai deja terenul), lucrurile merg aproape de la sine, pentru că nu e pretențioasă și rezistă la secetă.

2. S-au putut accesa fonduri europene pentru plantație. Un litru de ulei de lavandă costă, în principiu, 100-150 de euro, iar dintr-un hectar poți scoate și 40 de litri de ulei volatil, în funcție de soi și de cât de matură e planta. Însă dacă n-ai propria distilerie, costă și asta.

Pentru că sunt multe variabile, uite ce spun trei cultivatori diferiți. 

Silvia Mistreanu are de șase ani un hectar de lavandă în Socodor, județul Arad. A cultivat-o pentru că se auzea că e o super afacere, dar realitatea n-a livrat conform așteptărilor. În primul an, a reușit să vândă vreo 700 kg de floare uscată către Dacia Plant. După ce a început procedura de ecologizare însă, în al doilea an, producătorul naturist nu a mai vrut lavanda. Pentru că ecologic înseamnă că există și mici impurități, oricât o prășești și plivești.

În anii următori a încercat să facă ulei, dar și-a dat seama că e greu de vândut dacă nu te ocupi exclusiv de asta. Mai vinde saloanelor și celor care fac săpun, dar majoritatea producției de ulei și apă florală îi rămâne de doi ani în cămară. E hotărâtă să mai încerce odată cu butași, adică răsaduri pe care să le vândă celor care vor să-și facă plantație. 

Mara Cazacu Minculescu de la Lavandula&co., brandul grădinii ei de familie din Siliștea Snagovului, e încă la început și visează să aibă un flower shop farm, unde să vină lumea să-și culeagă flori de sezon și să se relaxeze. Iubește lavanda dintotdeauna, pentru cum arată, cum miroase și cum îi amintește de cultura horticolă din Anglia, unde a locuit și s-a îndrăgostit de stilul lor cu cottage gardens. De doi ani îngrijește ecologic levănțică albă și lila-albastră, plante aromatice și decorative.

Momentan vinde buchete de flori cunoscuților și într-o mică florărie de pe Calea Victoriei și știe că mai e mult de muncă până când afacerea va fi profitabilă. Planul e să ajungă să colaboreze și cu branduri cosmetice artizanale, care vor să folosească ingrediente prietenoase cu mediul, și speră ca florarii români să devină mai deschiși cu producătorii locali. Dacă vrei levănțică ecologică din Snagov, comandă aici
 

 Fotografie de pe pagina de Facebook Tărâmul Lavandei, din Mădăraș, Mureș. 

Tărâmul Lavandei, un câmp de „aur mov” cât 10 terenuri de fotbal în Mădăraș, județul Mureș, care poate fi vizitat anul ăsta zilnic până la mijlocul lui iulie, e efectul unei investiții făcute acum patru ani de Ovidiu Roșca și partenerul lui de afaceri, care văzuseră că lavanda e pe val în străinătate (Bulgaria este fruntașă la export, spre exemplu). Așa că au decis s-o facă instagramabilă și în România.

Ei o cultivă, o procesează, o vând în diverse forme la târguri și exportă ulei volatil în Bulgaria, unde au observat însă că s-a cam înjumătățit prețul în ultimul an. Anul ăsta îl vând cu 40 de euro litrul. Continuă însă cu drumețiile – în 2019 au venit vreo 20.000 de oameni într-o vară – și organizează sesiuni foto profesioniste, pentru că Roșca e și fotograf. În plus, spune că nu te poți opri din agricultură la primul impas. 

Uite câteva locuri prin care să te plimbi sau de la care să-ți cumperi lichior, săpun, ulei, apă de lavandă. Unele câmpuri pot fi vizitate și în afara perioadelor în care sunt organizate evenimente, trebuie doar să-i întrebi pe cultivatori când ar fi un moment bun să mergi. Intrarea costă de obicei un buchețel de 10 sau 15 lei. 

Abonații DoR fac posibil ca jurnalismul nostru să fie gratuit pentru toți cei care au nevoie de informații echilibrate.

Susține munca noastră


Actualizator

CORONAVIRUS. După aproape două luni de scădere, evoluția cazurilor a devenit din nou ascendentă săptămâna trecută, potrivit analizei săptămânale a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Ieri s-au raportat însă mai puține cazuri noi – 214 din aproape 9.000 de teste procesate. Bilanțul total al infectărilor ajunge la 24.505.

După ce mai multe spitale din țară care tratează pacienți cu COVID-19 au atins capacitatea maximă de internare zilele trecute, ministrul Sănătății a semnat un ordin prin care pacienții asimptomatici și cei cu forme ușoare de coronavirus vor fi internați în spitale de faza 2 sau suport (uite aici lista). 

Asimptomaticii cu testul de control (făcut în ziua 8 de internare) negativ vor fi externați după 10 zile, cei asimptomatici cu test pozitiv vor mai sta 4 zile izolați la domiciliu, iar cei asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare vor ieși din spital tot după 10 zile, dacă au trecut cel puțin 72 de ore fără febră și cu simptome ameliorate.

***

EDUCAȚIE. De două ori mai mulți elevi din mediul rural au luat la Evaluarea Națională note sub 5 la matematică față de cei din oraș. Consiliului Național al Elevilor (CNE) spune că diferențele arată eșecul Ministerului de a oferi acces echitabil la educație, iar perioada în care cursurile s-au ținut online a adâncit discrepanțele. 

„Rata de promovare (76%, cea mai mare din ultimii trei ani – n.r.) a examenului de Evaluare Națională este înșelătoare și nu trebuie folosită politic. Cifrele nu reflectă, în acest caz, realitatea din sistemul educațional, un sistem în care inechitatea guvernează”, a declarat Antonia Pup, președintele CNE.

„O altă întrebare a cărui răspuns întârzie să apară este: ce facem cu elevii care au abandonat școala, cei care au refuzat să urmeze un liceu? La această întrebare așteptăm un răspuns ferm din partea Ministerului Educației și Cercetării. Un răspuns care să nu vină sub forma unei promisiuni, ci sub forma unor politici coerente și asumate.”

Despre mirajul celor opt clase într-un sat în care nici părinții, nici bunicii n-au mers prea mult la școală a scris și colega mea Ana Maria Ciobanu aici.

***

POLITICĂ. Nicușor Dan, candidatul susținut de PNL, USR, PLUS și PMP la Primăria Bucureștiului, a vorbit într-un interviu pentru G4Media despre cum vede dezvoltarea Bucureștiului în viitor. Dan spune că vrea să transforme Capitala în principalul oraș al sud-estului european din punct de vedere al businessului, mediului academic, cultural. Studenții să simtă că Bucureștiul e o opțiune la fel de interesantă ca orașele occidentale.

***

RELAXĂRI. O operetă din Barcelona s-a redeschis luni, după mai bine de trei luni, și a susținut un concert de opt minute pentru 2.300 de plante de casă. Organizatorii au vrut să reflecte absurditatea de a nu mai putea fi spectator din cauza coronavirusului. După concert, plantele vor fi donate medicilor din prima linie.

***

AMERICA LUI TRUMP. Administrația Trump a anunțat că va interzice intrarea în Statele Unite străinilor cu anumite vize de muncă temporare până la sfârșitul anului, spunând că asta, cumulat cu alte reforme de reglementare privind vizele, ar putea aduce 525.000 de locuri de muncă în țară.

Companiile de tehnologie – inclusiv Facebook, Amazon, Google și Twitter – au reacționat instantaneu, spunând că ei se bazează pe aceste vize ca să angajeze muncitori pricepuți de peste Ocean în momentele în care rămân fără opțiuni pe piața americană.

CEO-ul Duolingo a plusat: „Imaginați-vă dacă Real Madrid sau Barcelona ar putea angaja doar jucători din Spania. Probabil că nu vor mai fi cei mai buni din lume”.

***

John Bolton, fostul consilier de Securitate Națională de la Casa Albă care a scris o carte (The Room Where It Happened, lansată ieri) în care critică administrația Trump, a spus că dacă actualul președintele câștigă și al doilea mandat el se teme, printre altele, de atacuri cu arme biologice, retragerea Statelor Unite din NATO și incriminarea disidenței politice. Niciun fost consilier nu a mai făcut o astfel de evaluare președintelui alături de care a lucrat în urmă cu mai puțin de un an, mai ales că e încă în funcție. 
 

Alexandra caută job (III)

O rubrică temporară recurentă în care Alexandra Mihai, cititoare a newsletterului, ne povestește cum încearcă să revină pe piața muncii după ce și-a pierdut jobul în pandemie. Recapitulare: Alexandra era de șase săptămâni team leader într-un start-up care lucra cu HoReCa când a venit pandemia și a lăsat-o fără job. De atunci, a aplicat la peste 50 de joburi și a avut patru interviuri. Despre ultimele trei ne-a povestit aici

Poziția de customer support coordinator pentru care îmi lipsea experiența într-un program de lucru a picat (nu m-au mai căutat), iar poziția entry-level într-un call center am refuzat-o eu, pentru că salariul era de fapt 2.500 lei, nu 3.000, cât mi-au spus inițial.

Am continuat cu poziția de team leader pentru o echipă de aproape 20 de agenți, ceva similar cu ce făcusem la fostul job. După interviul cu echipa de HR, am trecut la unul cu managerul de departament, direct la sediu. Ca nicio altă dată, m-a întrebat despre toate etapele profesionale: facultate, anul în care am fost profesoară de sport, cele două veri în care am plecat cu Work & Travel în America, cum am ajuns să lucrez în call center. Am vorbit și despre salariu. Ei mi-au oferit 2.500 lei plus bonusuri, eu am cerut 3.200 plus bonusuri.

Mă gândeam că așa aș avea o șansă să ajung, măcar uneori, mai aproape de salariul de 4.500 de dinainte. Nu am primit o confirmare că e OK, dar am trecut la următoarea etapă: un test de inteligență și alte probe, care au fost de fapt un ditamai assesment center de patru ore. După patru exerciții și un role-play cu doi angajați cărora a trebuit să le dau feedback (pentru performanțe slabe), mi-am dat seama că îmi lipsește foarte mult munca. Luni m-au sunat să-mi spună că-s impresionați și că vor să vin la interviu cu managerul direct. Al patrulea. 

Am câteva dubii. Procesul e foarte riguros pentru ce oferă. În plus, deși au deschis poziția intern mai întâi, nu au identificat pe nimeni care s-ar potrivi. Cât de solicitantă va fi munca propriu-zisă? Dacă vor fi totuși de acord cu salariul propus de mine, rămân în cursă. Până atunci, mai aplic la joburi. După aproape o lună, m-au chemat și cei de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Dolj să semnez actele pentru șomaj. 
 

Dozele pentru restul zilei

  Dimineață

Dacă ai încercat vreodată să faci popcorn colorat cu Skittles sau mug cakes la microunde după rețetele canalului de YouTube 5-minute Crafts (sau altele similare) și nu ți-au ieșit, nu e vina ta, ci a faptului că sunt minciuni create doar pentru viralizare.

Ann Reardon, food scientist, are o serie de video-uri dedicate demistificării tuturor aberațiilor culinare de pe YouTube, care nu e doar informativă, ci și foarte amuzantă.
 
  Prânz

Coloana sonoră a filmului 24 Hour Party People, pentru un prânz punkist. 
 
  Seară

Un articol Vox care explică de ce nu există realitate obiectivă. Când spunem că suntem suma poveștilor pe care ni le spunem nu e doar un citat pufos. E o realitate neuroștințifică despre limitele percepției noastre: asupra gândurilor, emoțiilor, acțiunilor celorlalți, dar, mai tulburător, inclusiv asupra lucrurilor pe care le considerăm „obiective”: culori, spațialitate, mișcare.

Vrem adesea să-i convingem pe ceilalți de realitatea noastră. Însă odată ce acceptăm cât e ea de relativă, avem ocazia să fim mai smeriți și să relaționăm cu oamenii și cu mediul dintr-o poziție de curiozitate și încredere.
 

Ți-a plăcut Concentrat? Dă forward către un prieten.


Au contribuit

Maria Bercea, Nicoleta Coșoreanu, Georgiana Ilie, Cristian Lupșa
Design: Alex Munteanu (Namogo)
 

  O linguriță de zahăr în piure scoate la suprafață toate aromele.



Copyright © 2020 Asociația Media DoR.
Strada Corbeni Nr. 6,
București, Romania
Unsubscribe