Copy
View this email in your browser


 juli 2020
GOEDE BERICHTEN
 

hallo taalliefhebber
 

Het is zomer, eigele vlinders fladderen en de grote boze C lijkt zich terug te trekken.  Scholen en leerkrachten schikken zich opnieuw en opnieuw en opnieuw naar wat er mag,  wat er kan en wat er moet. En ook wij kijken telkens opnieuw hoe we onze missie – om de jeugd in vrijheid te laten schrijven – in de actuele omstandigheid kunnen vormgeven. Vandaag zijn we blij je een brief te kunnen sturen vol goed nieuws.

Wij gaan weer naar school!
Als er weer ruimte is op je school voor spelen met taal of in woorden verwerken wat er de afgelopen maanden is gebeurd, snuffel eens in ons lesaanbod. Bijvoorbeeld de Kinderboekenweek of Crossing Border Festival.

De Kinderboekenweek komt er weer aan
Een blik vooruit: de Kinderboekenweeklessen staan klaar. Mooie lessen die subtiel ook aandacht hebben voor de C - tijd.

De Zomerschool, schoolvoorbeeld van een opdracht op maat
Wil je graag iets met taal doen op je school, maar net even (of heel erg) anders dan je in ons programma ziet? Dat kan! Lees hoe we met 't Palet de Zomerschool op maat hebben gemaakt.

spoken070, dé spoken word wedstrijd voor Haagse jongeren, is up and running
Heb  jij de potentiële spoken word artiest van 070 in je omgeving? Lees hier verder.

Als uitsmijter: we zitten in het Meerjarenbeleidsplan Kunst & Cultuur 2021-2024!
Een plan vol gouwe ouwe én vonkel verse nieuwe ideeën over taal, poëzie en talentontwikkeling.

En dan nog een toetje: Burenpost 
Beeld en woord worden post voor alle buren die wel een beetje extra aandacht kunnen gebruiken.

Groet en goeds,
namens alle huisgenoten van Huis van Gedichten,


Malou





 
reageer
LESAANBOD ONDERWIJS
 

wij gaan weer naar school!

Als er weer ruimte is op je school voor aanvullende programma's, voor bijvoorbeeld procesgerichte didactiek met taal en poëzie: snuffel eens in ons lesaanbod. Er staat veel moois online.

Wil je een aanrader?

Tip 1.
 Voortgezet onderwijs
Bekijk  Crossing Border eens; op het podium staan en gehoord worden tussen internationale artiesten, is een ervaring voor leerlingen die ze nooit meer vergeten! En tot onze vreugde, blijven sommige leerlingen na  dit programma schrijven... Uit eigen beweging. Dit jaar is de presentatie op vrijdagavond 8 november 2020.

Tip 2. Basis onderwijs
Voor de Kinderboekenweek hebben we een hele mooie set lessen gemaakt.  Hieronder en op de site lees je er alles over.

Wij en onze docenten staan te trappelen om naar de scholen te trekken en kunnen zo ook wat druk van jouw als leraar wegnemen door de taal, of CKV-lessen volledig te verzorgen. Het aanbod dat je online vindt staat garant voor creatief en leerzaam onderwijs, waarin de leerlingen een spel spelen met taal, dat ze verleidt tot taalkunsten waar ze zichzelf mee verrassen  (en ons ook telkens weer).

Je vindt alle lessen hier.

 
lesprogramma
EN TOEN?
 

en toen kwam kinderboekenweek

Begin oktober… klinkt dat ver weg? Ergens ná de zomer? Of juist heel dichtbij, nu je met je school al in 'de eindspurt' naar de zomervakantie zit?

Als je even vooruit kijkt, zie je vlak na de zomervakantie de Kinderboekenweek  tevoorschijn komen. Een tijd voor extra aandacht voor taal, lezen én schrijven. Je kunt nu al onze lessen bekijken en boeken, dan komen onze docenten strakjes in de klas de kinderen de vreugde van de taal en liefde voor poëzie bijbrengen! 

We gaan geschiedenis schrijven, met mooie lessen die hier en daar, op een subtiele manier, het kinderboekenweek thema geschiedenis, koppelen aan de vreemde tijd waar we nu in leven.

Bekijk hier alle lessen, en wie weet komen we in de Kinderboekenweek op jouw school!


 

DATA          Rond de Kinderboekenweek (30 september – 11 oktober)
LESUREN  1 uur onderbouw, 2 uur midden- en bovenbouw
KOSTEN    €60 onderbouw, €120 midden- en bovenbouw

 
kinderboekenweek boeken
MAATWERK

 

de Zomerschool
als schoolvoorbeeld van maatwerk


Voor het derde jaar op rij verzorgen we in juli op én samen met 't Palet de Zomerschool. Twee volle weken met echt maatwerk. Jaarlijks met een ander thema, maar essentieel is altijd veel vrijheid en procesgerichte creativiteit voor de leerlingen, kunstenaars in de klas en focus op taalontwikkeling. 

Wat we gaan doen? Er komen taalkunstenaars in de klas, die met de kinderen op allerlei manieren met het thema 'sporen' aan de slag gaan. Ze gaan spoorzoeken: hoe vind je sporen? Hoe zien ze eruit? Kunnen ze ook onzichtbaar zijn? Wie maakt sporen? Laat jij ook sporen achter? Waar leiden sporen naartoe?

We werken met sub-thema's als ecologische voetsporen, de sporen van Corona, sporen in geschiedenis, cultuur en familie. We hebben een mooi programma vol van taal en poëzie, aangevuld met lichaamstaal en drama-technieken!

Wat de kinderen in die twee weken onderzoeken, ontdekken en meemaken, daarvan maken ze  een (procesgerichte) presentatie. Zo kunnen alle ouders en verzorgers aan het eind van de zomer meegenieten van de sporen die hun kinderen achterlieten op de Zomerschool van 't Palet.


Gedicht uit Haren vol Banaan van Erik van Os. Rubenstein Publishing. Vieze liedjes & Stoute versjes (met CD!)


 
vraag op maat
SPOKEN WORD

 

spoken070


Heb jij schrijftalenten in je klas of directe omgeving?
Om in tijden van covid-19 de stem van Haagse jongeren te horen, ontwikkelden we dit voorjaar spoken070; dé spoken word wedstrijd van Den Haag.


Spoor schrijftalenten (12-20 jaar) aan om mee te doen, want er zijn mooie prijzen te winnen! Wie weet is jouw leerling  straks de nieuwe Spoken Word Artiest van 070 en staat hij of zij straks op Haagse podia, in november bijvoorbeeld op Crossing Border Festival.
De hoofdprijs is een plek in de allereerste Poetry Circle 070, een talentontwikkelingstraject voor ambitieuze jonge schrijvers. Onder begeleiding van bekende woordkunstenaars werken jongeren van 12-25 jaar aan hun schrijf- en podiumskills.

Deelnemers aan spoken070 kunnen zelf een tekst schrijven en inzenden, en we organiseren twee Spoken Wordshops op zaterdag 4 en 11 juli van 11.00 - 13.00 uur in het Haags HipHop Centrum. Deelname is gratis, wel even aanmelden want er is beperkt plek.


DEADLINE          12 JULI 2020
INSTUREN        spoken070@huisvangedichten.nl of DM via Instagram
AANMELDEN    spoken070@huisvangedichten.nl of DM via Instagram



Mede mogelijk gemaakt door fonds1818, CultuurSchakel en de gemeente Den Haag.
We werken samen met GUAP, Crossing Border en het Haags HipHop Centrum. Guus van der Steen en Tyler Koudijzer zijn de betrokken Spoken Word artiesten.
alles over spoken070
HUIS VAN GEDICHTEN

 

meerjarenbeleidsplan 2021-2024


Prachtig woord: Meerjarenbeleidsplan. En een woord dat ons vreugde gaf tussen alle onrust van afgelopen tijd. We kregen zo'n mooi, positief advies op onze toekomstplannen, dat we een paar keer met onze ogen moesten knipperen.

Het staat er echt. De adviescommissie is meer dan een beetje blij met ons. Hoe blij precies, dat kun je
hier
zelf lezen (blz 212 en verder). 
Spoiler;
 de gemeente Den Haag is het helemaal eens met het advies en heeft het in zijn geheel overgenomen.

Dat betekent dat we ons weer 4 jaar kunnen inzetten om kinderen en jongeren in vrijheid met taal te laten spelen!
En behalve via onze kwaliteitslessen op scholen, zoals je van ons gewend bent, staat er meer op stapel! Zo gaan we uitbreiden naar het mbo, krijgt het peuterprogramma Jas van Taal meer aandacht en gaan we ons sterk maken voor een gezond Haags klimaat voor ambitieuze jonge schrijvers. We gaan een talentontwikkelingstraject starten en spoken070 is daar een voorproefje van.

Een heerlijk idee dat we weer vier jaar lessen kunnen verzorgen in creatief schrijven, poëzie en spoken word, samenwerkingen kunnen aangaan, optredens kunnen verzorgen, enzovoort. Alles om de Haagse jeugd de vreugde en de vrijheid die taal kan geven te laten proeven!


 
reageer
BURENPOST

 

BURENPOST


De vreugde van de taal helpt niet alleen jongeren natuurlijk. Afgelopen tijd werkten we mee aan een project op initiatief van de Grafische Werkplaats, om talige ansichtkaarten te maken speciaal voor de mensen die in corona-tijd wel een extra troostend kaartje konden gebruiken.

Wil je alles over deze kaarten lezen, en wellicht zelf een kaart versturen? Dat kan via de
Grafische Werkplaats.

Woord en beeld is een combinatie die wij regelmatig  in onze lessen gebruiken. En ook graag in samenwerking met de Grafische Werkplaats. Wil je ook zo'n woord & beeld les-combinatie, neem contact met ons op!

beeld: Jonas Raps
gedicht: Anne Büdgen


 
ik wil een woord & beeld lescombinatie
Huis van Gedichten ontwikkelt en verzorgt workshops in taal.
Wij geloven dat wanneer kinderen en jongeren in vrijheid spelen met taal, zij nieuwe kwaliteiten van zichzelf ontdekken. Hun fantasie wordt geprikkeld en ze worden zich bewust van dingen waar ze normaal aan voorbij lopen. Dit sterkt hun zelfvertrouwen, helpt ze een stem te geven aan wat hen bezighoudt en bij het vinden van hun eigen identiteit.
 
Huis van Gedichten werkt met scholen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs, bibliotheken, jeugd- en culturele instellingen, musea en CultuurSchakel.
Voor onze activiteiten binnen het onderwijs ontvangen we subsidie uit het Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2017-2020, gemeente Den Haag.

Raak je zo enthousiast van wat je leest dat je graag deze brief wilt delen, dat mag, graag zelfs!
Hieronder zitten knopjes die het delen je gemakkelijk maken.


Alsjeblieft!
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Share Share
Twitter
Facebook
Website
LinkedIn
Instagram
Copyright © 2020 Stichting Huis van Gedichten, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp