Copy
Schrijf je in voor een oogstmoment
Bekijk deze mail in je browser
Beste oogstdeelnemers en bloemenplukkers

WINDVLAGEN
Dat planning en uitvoering niet altijd goed uitpakken bleek vrijdag. De peultjes en capucijners, die overigens door de warmte in een recordtempo waren afgerijpt, ruimden het veld om plaats te maken voor de snijbonen en klimmende sperziebonen in paars en geel. Alles ging volgens plan. Er werd door de groep vrijwilligers geschoffeld, gewoeld, compost uitgereden, geharkt en geplant,  als een geoliede machine.
Tegen het middaguur zat alles erin. Maar toen begon het te waaien, heel hard, en de zon ging schijnen, heel fel. Een dodelijke combinatie voor net verplantte planten die zojuist hun wortels flink hadden beschadigd bij het uitplanten. Voordat de planten aanslaan verdampen de bladeren meer water dan de wortels kunnen opnemen. De planten lagen er hulpeloos en slap bij. Haastig hebben we nog windbreekgaas opgehangen om de planten enigszins te beschermen tegen de harde wind. We gaan vrijdag de balans opnemen. Gelukkig hebben we nog wat plantjes over om te vervangen die het niet hebben gered.
Oogstmoment reserveren, houd je ajb aan de door jouw gereserveerde oogsttijd

We merken dat de aandacht voor de tijdvakken een beetje verslapt en sommige oogstdeelnemers niet op hun gereserveerde tijd komen. Het wordt dan soms te druk. Dus kom op de door jou gereserveerde tijd. Dat het een enkele keer niet lukt is niet erg, je hoeft daarover niet te mailen.

De oogsttijden zijn deze week op vrijdag (9.00- 15.00u) en zaterdag (9.00- 12.30u).
https://www.hetzoeteland.nl/reserveren/
Verwachte oogst week 28 (vr 10 juli en za 11 juli)

Sla
Snijbiet
Aardappel Alouette
Basilicum*
Bospeen
Prei of knolvenkel*
Courgette* of sperzieboontjes
Kruidenbosje
Hand bessen

* voorgeoogst

Over de oogst
Door het wisselvallige weer kan phytophthora, een pseudo schimmel, in de aardappel gaan huishouden. Om te voorkomen dat deze plantenziekte naar de tomaten overspringt, gaan we deze week ook de Alouette aardappel rooien. Deze aaardappel heeft een rode schil en is vastkokend.
De eerste sperzieboontjes zijn klaar voor de pluk. Deze zijn in etappes oogstrijp. Mocht je deze week misgrijpen, dan kun je volgende week boontjes plukken.
Er is zowat elke week sla te oogsten, voor slaliefhebbers een feest, voor anderen een tip om wat andere reepten uit te proberen. ik heb al iemand hoeren vertellen over slasoep (daar kun je veel sla in kwijt) maar ook het afwisselen van sladressings kan verrassend zijn voor de salade. Gebruik eens dragon in de dressing (in de kruidentuin te plukken), citroen of honingmosterd. Een andere soort olie dan olijfolie kan ook lekker zijn. Garneer je salade met verse bieslook, knoflook/ bieslook, gedroogde tomaatjes, pijnboompitten en/ of eetbare bloemen. In de kruidentuin staan korenbloemen en viooltjes waarvan de bloemen eetbaar zijn. Ook kun je enkele bloemhoofdjes van de goudsbloemen meenemen. Deze zijn ook eetbaar.
Bessen, wanneer rijp?

Veel verschillende bessen zijn aan het afrijpen. Dat je bij de rode aalbes pas plukt als ook de onderste bessen aan de tros mooi rood zijn weet iedereen wel. Hierboven zie je andere bessen in verschillende stadia van rijpheid. Van linksboven met de klok mee:
Zwarte bes: De bruine bessen zijn nog niet rijp. Je plukt geen trosjes maar alleen de pikzwarte bessen.
Witte aalbes: Pluk trosjes waarvan ook de onderste wit/ geel van kleur zijn. Op de foto zijn de onderste nog groenig: nog niet rijp.
Japanse wijnbes: Deze groeien helemaal achterin de tuin, bij de pruimenbomen. Alleen de rode zijn rijp.
Kruisbessen: Deze groeien in de rij van de zwarte bes, achteraan. Zowel gele als donkere kruisbessen. pluk de grote bessen die niet keihard zijn en makkelijk loslaten van de struik.

 
Bloemen, foto's van de boeketten

Het is een waar genot om iedere week weer nieuwe bloemen te zien bloeien en ook weer de mooie boeketten van de tuin te zien vertrekken. Het zou leuk zijn als we weer wat foto's kunnen delen van mooie boeketten op de vaas bij jou thuis. Heb je in de komende weken weer een prachtig boeket wat een foto waard is? Mail deze dan graag naar info@hetzoeteland.nl.
  • Is er iets op van de groente? Geef het aan, bij Jessica of een vrijwilliger. Zij zorgen er voor dat er wordt bijgeoogst of dat je een alternatief kunt oogsten.
  • Komt er iemand voor jou oogsten? Neem hem of haar dan eerst een keer mee naar de tuin, zodat duidelijk is hoe het concept werkt. Geef ook duidelijk de oogsttijden door (zie bovenaan deze mail) en stuur de oogstberichten door.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2020 Het Zoete Land, All rights reserved.