Copy
Nieuwsbrief LiveAtlas juli 2020
View this email in your browser


 

 

We gaan nu ook op libellen jagen… (foto: Harvey van Diek)


Ha vogelaar,

De zomermaanden zijn dé maanden om er eens lekker op uit te gaan in eigen land. Een mooie wandeling over een heideveld, een ochtendrondje door het park voordat je gaat werken… Kortom, genoeg kansen om Avimap weer eens op te starten en een lijstje bij te houden.

Wist je al dat de nieuwste versie van LiveAtlas wat aanpassingen heeft? Daarover lees je meer in deze nieuwsmail.

Nieuw: ook dagvlinders en libellen invoeren

In de vorige nieuwsbrief gaven we al een hint en nu kan het echt: dagvlinders en libellen invoeren. In samenwerking met de Vlinderstichting hebben we de soortenlijsten toegevoegd. Tijdens de zomermaanden kun je dus ook andere soortgroepen combineren met je vogeltellingen (mits dit elkaar niet bijt), of bijvoorbeeld aparte libellenlijstjes bijhouden.
De gegevens worden verwerkt door de Vlinderstichting. Met je telling draag je bij aan de meetnetten voor vlinders en libellen.

Hoe werkt het?

  • Download de nieuwste versie van Avimap op je smartphone.
  • Selecteer de soortgroepen die je telt.
  • Bekijk eventueel in de online handleiding hoe dit werkt.
  • Vragen of opmerkingen over vlinders en libellen? Geef je feedback door aan Ineke Radstaat van de Vlinderstichting. Technische vragen kun je aan ons stellen.
  • Je hoeft niet per se te tellen. De aanwezigheid aankruisen kan ook.
  • Let wel: het kost speciale aandacht (laag over water of vegetatie kijken). Vergeet niet naar boven te blijven kijken en je oren open te houden. Of houd bijvoorbeeld in een zeer libellen/vlinderrijk gebied alleen die soorten bij.
  • Net als bij vogels geldt: teltijd van om en nabij een uur is ideaal, maar korter of langer mag ook.
  • Zet de routetrack aan, dat geeft veel meer informatie.

Missende Merels

Je zult het gaan merken: waar zijn de Merels? Volwassen merels ruien in juli tot en met september hun volledige verenkleed. Dat betekent dat ze zich veel schuwer gaan gedragen omdat ze extra kwetsbaar zijn. Ze zijn ook minder agressief naar soortgenoten. Jonge Merels ruien alleen hun lichaamsveren en zijn iets minder stiekem.



De verborgen Merels zien we mooi (niet) terug in LiveAtlas: het aandeel Merels in lijstjes gaat flink afnemen. Voor andere soorten geldt hetzelfde, bijvoorbeeld de Veldleeuwerik. Andere soorten vallen juist meer op doordat ze groepjes gaan vormen, zoals de Grote Lijster. 
 

Gesprek en uitleg over LiveAtlas

In mei gingen Ruud Foppen, Albert de Jong en Gerard Troost in gesprek over hoe ze LiveAtlas gebruiken. Wil je de uitzending nog eens rustig terugkijken? Dat kan op ons YouTube kanaal.

Live met Leo

Fanatiek LiveAtlasser Leo Ballering is bijna klaar met zijn enorme schrijfklus waar hij ook nog eer betoont aan de oudste Nederlandse vogeltekst. Op radio Vroege Vogels vertelde hij over zijn wel heel bijzondere lijstenverzameling.

We wensen je veel telplezier deze zomer


Groeten van het team: Paul van Els, Fred Hustings, Albert de Jong. Gerard Troost en Erik van Winden.  
 
Copyright © 2020 Sovon Vogelonderzoek Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze e-mails niet langer ontvangen? Meld je dan hier af van onze mailinglijst.

Kreeg je deze mail doorgestuurd van een vriend en wil je de nieuwsbrief vaker ontvangen?
Meld je dan aan voor de verzendlijst.