Copy
9 juli 2020
Beste <<Voornaam>>,
 
Wat maakt een circulaire economie haalbaar? Standaardisatie? Financieel gewin? Eenvoud? Een mentale exit uit het systeem, een Mexit zoals Thomas Rau het noemt? Absoluut! En laten we ook vooral de rol van data niet vergeten. Want toegang tot data over materialen stimuleert eigenaren, bouwers, onderzoekers en toezichthouders wereldwijd om materialen te (her)gebruiken en maakt het mogelijk om elk gebouw te ontwerpen als een depot van materialen met een vastgestelde waarde. 
 
Lees er meer over in deze laatste nieuwsbrief met veel food for thought voor de vakantieperiode. September laten wij weer van ons horen.

Nieuwe release Madaster platform
Twee weken geleden heeft het Madaster Platform een complete metamorfose ondergaan! Geheel in lijn met de wensen van onze partners en klanten. Het platform beschikt over een compleet nieuwe user interface met een veelheid aan nieuwe en verbeterde functionaliteiten. Navigeren in het platform is nu makkelijker dan ooit. Account en folderstructuur kunnen flexibel en geheel naar eigen inzicht worden ingedeeld. Handig voor een veelzijdige organisatie als J.P van Eesteren | TBI zoals ook blijkt uit het interview met Rob van der Ent, coördinator duurzaamheid. Daarnaast heeft de matching & verrijkingstool een flinke upgrade gehad. Een welkome verbetering volgens Michael Sandel van FIMBLE waar de focus bij het faciliteren van gebouwinformatie ligt. De aangepaste technische infrastructuur geeft niet alleen invulling aan de gevraagde flexibiliteit, maar draagt ook bij aan het gebruikersgemak. Bekijk de introductievideo voor een impressie.
 
Dit is een eerste, belangrijke stap in een serie grotere verbeteringen die we in 2020 in het platform gaan uitrollen. Bent u nog geen gebruiker, maar toch erg benieuwd naar de werking van het Madaster platform? Wilt u graag meer weten over de mogelijkheden om middels registratie uw vastgoed te verduurzamen? Neem contact met ons op via info@madaster.com en wij vertellen u er graag vrijblijvend meer over.

Bekijk de introductievideo
Deel Deel
Tweet Tweet
Deel Deel

De zin en onzin van het materialenpaspoort
Op het YouTube kanaal van iCircl is met regelmaat een talkshow onder de titel iCircl Talks te zien waarin dieper wordt ingegaan op circulaire vraagstukken. Op 11 juni werd uitvoerig gesproken over materiaalgebruik in de bouw en de zin en onzin van het materialenpaspoort. Pablo van den Bosch was namens Madaster te gast en nam deel aan het gesprek samen met Kees Plomp, Ron Jacobs, Pepijn Duyvestein, Jack van der Palen en Bas Slager. Een materialenpaspoort complex? Volgens Pablo van den Bosch kunnen we het ontzettend ingewikkeld maken, maar zo geeft hij aan: “Laten we het met z’n allen vooral eenvoudig houden en gewoon beginnen met opschrijven wat we al weten.” Want ook wij vragen ons net als discussieleider Nico van Hoogdalem af: “Hoe kan het zo zijn dat wij niet vandaag verplicht hebben, om de veiligheid alleen al in gebouwen, dat we weten waar alle materialen vandaan komen?”

Kijk de talkshow terug op het YouTube kanaal van Icircl.

Zwitsers Madaster platform gelanceerd
Vanaf 1 juli is Madaster beschikbaar in Zwitserland in zowel het Duits als het Frans. Eigenaren van Zwitsers onroerend goed kunnen hun eigendommen registreren op het Madaster platform van waaruit materialenpaspoorten voor gebouwen worden gegenereerd. Deze paspoorten tonen de financiële en circulaire waarde van de geregistreerde materialen en producten van een gebouw. Het Madaster platform stelt partners in staat om innovatieve oplossingen te integreren, zoals marktplaatsen en vastgoedevaluatie.
 
"We zijn verheugd dat Zwitserland het eerste land is waar het platform internationaal wordt uitgerold. Dankzij onze strategische partners in Zwitserland geeft de bouw- en vastgoedsector een duidelijk signaal af voor digitale en circulaire innovatie.”  - Thomas Rau, mede-oprichter van Madaster

Lees het persbericht: Zwitsers Madaster platform gelanceerd

Thomas Rau in MRA University: ‘Klimaatverandering vraagt om mindchange’
Dinsdag 2 juni 2020 ging Thomas Rau in een openbaar webinar van MRA University in op de kansen die een circulaire economie biedt in de Metropoolregio Amsterdam. Heeft het gebruik van wegwerpplastic een boost gekregen? Is het mogelijk om een ‘anderhalvemeterkantoor’ in te richten op een duurzame manier? Is de coronacrisis een circulaire ramp of een ‘blessing in disguise’? Een Mexit, mentale exit uit het systeem, is nodig volgens Thomas Rau. Want wanneer we niet vrijwillig veranderen, maken we onvrijwillig de grootste verandering mee.

Kijk het webinar hier terug

De ontwikkeling van het omgevingsregister
Als particulier, bedrijf, kennisinstelling of overheid inzicht krijgen in de toegepaste materialen in gebouwen en infrastructuur in een bepaald gebied? Dat kan met het omgevingsregister. Het register maakt data uit verschillende informatiebronnen – waaronder Madaster – beschikbaar via (land)kaarten, infographics en data-downloads. Cirkelstad en Madaster willen zo de transitie naar een circulaire economie versnellen. Want toegang tot data over materialen stimuleert eigenaren, bouwers, onderzoekers en toezichthouders om materialen zo te (her)gebruiken dat afval kan worden voorkomen. Joran Straatman, Adviseur Circulaire Economie, werkt aan de ontwikkeling van het omgevingsregister en vertelt hier meer over in zijn blogpost.
Bekijk ook eens dit samenvattend filmpje van het meest recente webinar over het omgevingsregister.

Lees de blogpost 'De ontwikkeling van het omgevingsregister'

De toegevoegde waarde van Madaster
Het financiële aspect van circulair bouwen een beperking? Integendeel! Eerder schreef Mitchell Gmelich (Directeur Van Draeckeburgh) samen met Rob Oomen (Partner Manager Madaster) al over de MIA/VAMIL regeling welke eigenaren van een Madaster materialenpaspoort een netto belastingvoordeel van maar liefst 9% kan opleveren. Naast de maatschappelijke, wettelijke en ecologische urgentie om materialen in gebouwen vast te leggen, kan met een registratie ook financiële waarde worden gecreëerd. Of kunnen interessante mogelijkheden ontstaan voor nieuwe businessmodellen. Sander Beeks (Business Support Madaster) licht dit toe aan de hand van twee mooie voorbeelden in zijn blogpost.

Lees de blogpost 'De toegevoegde waarde van Madaster'

Buro Kade sluit zich als een van de eerste architecten aan bij het Madaster Partner netwerk
Vorige week ondertekenden Buro Kade en Madaster een partnerovereenkomst. Buro Kade werkt, zowel voor intern als voor extern gebruik, aan waardevolle BIM-modellen en modelleert vanaf het vroegst mogelijke begin. Zij geloven in een open samenwerking op software onafhankelijke bestandsformaten; een zogenaamde ‘open BIM’ structuur waar de basis voor een goed materialenpaspoort gelegd wordt. Met de samenwerking geeft Buro Kade circulair bouwen een boost door voor haar projecten een Madaster registratie op te leveren en daarmee een gebouwpaspoort.
 
‘Ontwerpbeslissingen in het bouwtraject hebben een grote impact! Niet goed ontworpen, is überhaupt niet duurzaam.’  Michael Bol - Stadmaker Buro Kade

Lees het persbericht






This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Madaster +31 (0)85 06 01 242 · De Groene Afslag · Amersfoortsestraatweg 117 · Laren, 1251 AV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp