Copy

Wanneer je deze nieuwsbrief niet kunt lezen, klik dan hier.
 


Juli 2020 nr. 75 
Aan de leden van Natuurvereniging Zuidwolde


In deze nieuwsbrief de volgende onderwerpen:

Fietspad over ecoduct Stiggeltie van de baan!

.

De kogel is eindelijk door de kerk, het fietspad over het ecoduct Stiggeltie komt er niet. En dat is vooral goed nieuws voor het doel waarvoor het ecoduct is aangelegd. Jaarlijks paseren ongeveer 1200 grote dieren het ecoduct en dat is aanzienlijk meer dan de 200 grote dieren die het ecoduct Suthwalda paseren, waar wel een fietspad en wandelpad langs loopt. Er is veel meer rust op Stiggeltie waar ook overdag dieren paseren en rustig voedsel zoeken. We zijn erg blij met dit (noodgedwongen) besluit van de gemeenteraad en gaan er van uit dat ze gebruik maken van de vele alternatieven voor het bevorderen van de fietsveiligheid vanuit Linde. Voor meer informatie zie onze website .

Hoornaarvlinder

We zijn op zoek gegaan naar nog wat meer Wespvlinders, aangezien je ze haast nooit ziet en we toch graag meer willen weten welke en hoeveel er rondvliegen doen we onderzoek m.b.v feromonen naar deze wonderlijke insecten. Feromonen zijn vrouwlijke sexgeuren waar de mannetjes opaf komen met het doel om zich voort te planten. Het ene soort vliegt eerder dan de ander afhankelijk wanneer er voedsel voor ze en hun rupsen aanwezig is. Dit keer kwamen we de Populierenwespvlinder tegen die hier eigenlijk maar zelden gezien is en ook nog de prachtig mooie Hoornaarvlinder. Komende tijd zetten we ons onderzoek nog even voort en we houden je op de hoogte via onze website .

Leuke kever met een bijzondere naam: Penseelkever

Van Ruud Kreetz kregen we een mooie foto van een Penseelkever, hij heet zo omdat zijn achterlijf zo behaard is dat het lijkt alsof het een kwast is. Deze kever eet bloemen en met zijn haren neemt hij het stuifmeel mee en bestuift zo andere bloemen. Heb je ook een leuke waarneming geef het ons door via onze mail.

Opvallende verschijning: Pluimvoetbij

Er zijn heel veel soorten bijen in Nederland maar de Pluimvoetbij is wel een hele opvallende. Ze verzamelen stuifmeel op hun achterpoten en op een gegeven moment lijken hun poten wel bijna net zo groot als hun lijf! Voor meer foto's en een uitgebreidere verslag zie onze website

Bijzonder fenomeen: Boomschuim

Vooral als het hard regent na een periode van droogte kan je dit opvallen. Peter Kortekaas kwam dit tegen: schuim langs de stam van een boom. Het regenwater neemt tal van stoffen mee omlaag en samen met het regenwater vormt het dan schuim wat je langs de stam of onderaan de stam kan zien. Voor een uitgebreid verslag of andere waarnemingen zie onze website.

Copyright © 2020 Vereniging voor Natuurbescherming Zuidwolde e.o., 2013 All rights reserved.
 
Met deze nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Daarmaast hebben we de website (www.natuurverenigingzuidwolde.nl), onze Facebookpagina en het verenigingsblad Natuurgenoten.


 
Email Marketing Powered by Mailchimp