Copy
 NIEUWSBRIEF 7  - juli 2020
Beste mensen,

Vorige week, tijdens een bijeenkomst over het versterken van het gewone leven, had ik de eer om het eerste exemplaar van het boek van onze wethouder Peter Verschuren te mogen ontvangen. Het boek heeft de titel ‘Worstelen met geboeide handen’. Peter Verschuren probeert door het schrijven van dit boek te achterhalen waarom zoveel jongeren jeugdhulp krijgen. Een belangrijk thema in het boek is de angstcultuur die een rol speelt in de jeugdhulp. Ouders die angst hebben dat hun kind uit huis wordt geplaatst, angst bij hulpverleners die zich verantwoordelijk voelen voor een gezin, angst bij wethouders voor risico’s die zich kunnen voordoen.

Die angst is in het hele systeem aanwezig en kan belemmerend zijn voor de passende en integrale ondersteuning waar het gezin behoefte aan heeft. Ik herken dit gevoel van angst. Niet alleen in mijn rol als hulpverlener of manager, maar ook als moeder. Dat is één van de redenen waarom ik dit werk doe en dat ik een bijdrage wil leveren aan een cultuur van veiligheid en vertrouwen. Vertrouwen in ouders, vertrouwen in de professionals, vertrouwen in gemeenten, onderwijs en jeugdhulpaanbieders. Vertrouwen in elkaar.

De verandermanagers onder ons weten dat volgens het model van Lencioni, vertrouwen de basis is voor samenwerking. Daarvoor moeten we elkaar kennen, willen leren kennen en commitment hebben. Committeren betekent méér dan het ergens mee eens zijn. Commitment vraagt eigenaarschap, bereidheid en toewijding. En dan is de cirkel weer rond want voor commitment is een veilige omgeving nodig.

Tijdens die bijeenkomst van vorige week gaf Peter Dijkshoorn een inspirerende lezing over de beweging van nul. Veel mensen in onze sector zullen inmiddels iets gehoord hebben over deze beweging en anders raad ik u aan zijn presentatie nog een te bekijken via de link verderop in deze nieuwsbrief. Peter vertelt over grote doelen.

Grote doelen. Het bedrijf waar mijn man werkt heeft ze ook.  Dit is geen jeugdhulpaanbieder, maar een groot beursgenoteerd internationaal bedrijf. Ze werken daar aan Goal Zero! 0 (dodelijke) incidenten.

Dit bedrijf is al ruim dertig jaar geleden begonnen met het faciliteren van middelen zodat medewerkers veilig kunnen werken. Denk hierbij aan veiligheidshelmen, - schoenen e.d. Het aantal (dodelijke) incidenten daalde in de eerste 8 jaar met 40%. Een hele prestatie. Maar het doel van het bedrijf: Goal Zero, was nog niet bereikt.  

In 2009 stelde men veiligheidsregels op, waar vervolgens op gestuurd werd. Houding en gedrag van alle medewerkers kwam centraal te staan. Het mooie hierbij was dat overal de vraag werd gesteld: ‘Wat heb jíj nodig en wat kun jij bijdragen om tot die nul incidenten  te komen?’ In alle lagen van de organisatie werden en worden deze gesprekken gevoerd. En dat niet alleen: De bevindingen van medewerkers werden serieus genomen en geïmplementeerd en men leert van elkaar en elkaars fouten. Zo is er een leer- en aanspreekcultuur ontwikkeld. 

Dit vraagt om voorbeeldgedrag en commitment. Na het invoeren van deze regels en leercultuur  staat het aantal dodelijke slachtoffers al jaren op gemiddeld 2 per jaar. Nog steeds is het niet goed genoeg. Nog steeds is het streven naar nul. Maar het uitgangspunt is daar: Fouten maken gebeurt. Niet leren van fouten is pas fout. Er wordt regelmatig  aan medewerkers gevraagd of ze zich nog veilig genoeg voelen om te leren van fouten.

Dit is wat ik de jeugdhulp ook gun. Een veilige cultuur, waarin we accepteren dat er fouten gemaakt worden, maar waarin we niet accepteren dat we niet leren van fouten.

Wat zou het mooi zijn als Peter Verschuren over een paar jaar een boek heeft geschreven waarin de ouders, hulpverleners, managers en andere collega’s aangeven dat ze zich gehoord voelen en  zich veilig genoeg voelen om het goede te doen met en voor het gezin.

Tot slot een vraag waar we in de vakantie eens bij stil kunnen staan: Voel jij je veilig genoeg om je fouten te delen, zodat anderen ervan kunnen leren?  
 
Fijne zomer!

Groninger gemeenten vormen gezamenlijke visie op ehealth


Door de coronacrisis is de belangstelling voor digitale toepassingen (ehealth) in het sociaal domein sterk gegroeid. Procesregisseur Sibbe van der Molen is vanuit de Transformatieagenda middenin de coronacrisis gestart met een project dat als doelstelling heeft: de ontwikkeling van een gedragen visie op de inzet van ehealth in de jeugdzorg/sociaal domein door de Groninger gemeenten. Het streven is om visietraject voor het einde van het jaar (2020) af ronden, bij voorkeur uitmondend in een concreet activiteitenplan met een financiële basis voor de periode er na. De overtuiging dat de inzet van ehealth kan helpen bij het verbeteren van de kwaliteit en het beperken van de kosten, bijvoorbeeld bij het realiseren van de gedroomde uitkomst: 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur, was voor de Transformatieagenda de reden om dit project op te starten. Onderdeel van het project vormt een pilot met het (samen)werken op een online platform ‘Jouw Omgeving’. Een aantal gemeenten neemt hier aan deel. De ervaringen uit de pilot worden ingebracht bij de visievorming. Op 2 juli is er een kick-offbijeenkomst geweest met vertegenwoordigers van alle deelnemende Groninger gemeenten.

Wil je meer weten over dit project, lees dan verder op de website.
 

 

Vanuit ontwikkellijn 2:
Digitale oploop Echtscheidingen

Op 2 juli 2020 organiseerden Hera Dekker (vanuit programma Geweld hoort nergens thuis) en Sierd-Jan Jongsma (Transformatieagenda) een digitale oploop met het thema Echtscheidingen. Vanuit verschillende kanten werd de behoefte gedeeld om gezamenlijk een beter beeld te krijgen wat er regionaal en lokaal op dit thema speelt en kennis te blijven delen. De (digitale) bijeenkomst werd positief ontvangen en was daartoe een mooie eerste aanzet. Er is een duidelijke behoefte aan een gezamenlijke visie, alsook een totaaloverzicht van aanbod en eventuele hiaten daarin. Het idee is om gaandeweg een lerend netwerk op dit thema te organiseren. Hera en Sierd-Jan werken een gezamenlijk voorstel voor een vervolg uit. Daarnaast zorgt Sierd-Jan voor een verslag van de eerste bijeenkomst om breed te delen met geïnteresseerden.

Heb je vragen over deze bijeenkomst of over dit thema? Neem dan contact op met Sierd-Jan Jongsma.

Langs de meetlat

Om het gesprek in de omgeving van de jeugdige op gang te brengen maken we gebruik van de Transformatiemeetlat. In de Transformatiemeetlat staan de uitgangspunten van de Jeugdwet. In de rubriek Langs de meetlat op onze website leggen we de Groninger wethouders Jeugd langs die meetlat. In deze nieuwsbrief: Johan Hamster van de gemeente Stadskanaal. Lees hier het interview.

 

Worstelen met geboeide handen
 

In 2015 werd de jeugdzorg door het Rijk overgeheveld naar de gemeenten. Zorg op maat en zorg dichterbij zouden tot grote verbetering moeten leiden. De budgetten gingen echter niet in gelijke mate mee. De gemeenten hebben zich in 2015 met de jeugdhulp dan ook een groot probleem in de maag laten splitsen. Ze krijgen bergen kritiek te verduren en moeten zich in alle mogelijke bochten wringen om de enorme tekorten binnen hun begroting op te vangen.

Als een van de gemeenten met het grootste aandeel jongeren met jeugdhulp voelt Midden-Groningen de pijn in hevige mate. Voor jeugdwethouder Peter Verschuren was dat de aanleiding om enkele tientallen betrokkenen bij de jeugdhulp in zijn gemeente te interviewen: ouders, jongeren, vertegenwoordigers van scholen, mensen uit de medische hoek, jeugdhulp-uitvoerders, beleidsmedewerkers, een jongerenwerker en anderen.

Waarom hebben zoveel jongeren jeugdhulp, waarom wordt er steeds zwaardere hulp ingezet en waarom lukt het ondanks alle inzet niet om de kosten in bedwang te houden? En: hoe moet het nu verder? Het resultaat is een helder en genuanceerd beeld van een actuele maatschappelijke worsteling: greep krijgen op de jeugdhulp.

Dit boek geeft recht vanuit de praktijk een verhelderend inzicht in de hedendaagse discussie over de problemen met de jeugdzorg en draagt ook oplossingen aan. Een van de geïnterviewden is Cynthia Schenk, programmamanager van de Transformatieagenda Jeugdhulp.

 

Versterken van het gewone leven en beweging van 0

Wethouders van de Groninger gemeenten, directeuren Sociaal Domein, teamleiders sociale- en wijkteams en beleidsmedewerkers werden vrijdag 19 juni in staat gesteld om fysiek of online de inspirerende themabijeenkomst Versterken van het gewone leven bij te wonen. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de Transformatieagenda Jeugdhulp en de RIGG.

Na een korte aftrap van coördinerend wethouder Jeugd Peter Verschuren gaf Mario Nossin, ambassadeur Wijkgericht werken bij het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd een presentatie over wijkgericht werken en het versterken van het gewone leven. Mario nam de aanwezigen mee in de bedoeling van de transformatie, de basisfuncties van de lokale teams en de lessen die al geleerd zijn.

Naadloos sloot de volgende spreker Peter Dijkshoorn aan bij het eerste verhaal. Hij wist de aanwezigen te inspireren met de beweging van nul. Door te kiezen voor een andere mindset, namelijk 0 als doel, zijn we in staat meer te bereiken dan we voor mogelijk houden.

Peter Verschuren pakte aan het einde van de bijeenkomst de handschoen met de belofte om de beweging van nul op de eerstvolgende vergadering van de adviescommissie te agenderen. Hij sloot af met de overhandiging van het eerste exemplaar van zijn nieuwe boek Worstelen met geboeide handen aan Cynthia Schenk.

Wil je de bijeenkomst nog een keer terugzien, of heb je het gemist? Kijk het dan terug via deze link. NB: de bijeenkomst start na 17:20 minuten.
 

Trots op

In de rubriek Trots op vragen wij mensen die werkzaam zijn in het domein van de Jeugdhulp waar zij trots op zijn. In deze editie nemen we je even mee terug naar het begin van de Coronaperiode toen Ina Bouius, teamleider sociaal team Midden-Groningen haar ervaringen met ons deelde. Lees hier het artikel.

Heb jij ook mooie initiatieven, oplossingen zien ontstaan in tijden van Corona. Laat het ons weten door drie korte vragen in te vullen via deze link!

 

 

Vraag van de maand

Zoals we in de vorige nieuwsbrief al vermeldden hebben we de afgelopen maanden aan iedereen in ons netwerk gevraagd een vraag te stellen met betrekking tot transformatie. We kwamen op ruim 60 vragen en daar hebben we een vragenset van gemaakt. Elke nieuwsbrief wordt er een vraag uitgelicht.

“Wat betekent 'normaliseren' voor jou?” 
Het is toch weer een goed gevulde nieuwsbrief geworden. Ik hoop dat u hem met veel plezier leest. Mocht u nog vragen hebben of goede ideeën over transformatie in onze regio? Neem dan vooral contact met me op.
 
Hartelijke groeten en een fijne zomer,






Cynthia Schenk,
> programmamanager Transformatieagenda Jeugdhulp Groningen 
 
Copyright © 2020 Transformatieagenda Jeugdhulp Groningen, All rights reserved .

Ons adres is:
Transformatieagenda Jeugdhulp Groningen
Raadhuisplein 10
Haren, Gr 9751 AN
Netherlands

Add us to your address book


Wilt u deze e-mails niet meer ontvangen?
Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp