Copy
KlimaatGesprekken Nieuwsflits voor actieve vrijwilligers | Online versie
Nieuws voor na de zomer
Beste <<Voornaam>>,
 
Met de zomervakantie voor de deur houden we het kort, deze keer.
Een belangrijk nieuwtje is in elk geval dat coaches met koudwatervrees binnenkort kunnen deelnemen aan een online workshopreeks. Collega-coaches met online ervaring geven je een voorproefje van hun versie van een laptopworkshop. Zo krijg jij als coach een beeld van wat je online allemaal kunt doen en hoe leuk dat is. Een uur lang ben je deelnemer, daarna is er ruimte voor vragen, ideeën en overleg. 
Buitenkansje toch?  Je leest er meer over en kunt je aanmelden in deze nieuwsflits.
 
Verder:  
  • krijgt het bestuur versterking vanuit Zwitserland 
  • en praten we graag met je verder over Black Lives Matter
Online oefenworkshops
Live, online of hybride
Steeds meer klimaatcoaches zijn inmiddels van start gegaan met allerlei varianten workshopreeksen: buiten of in grote ruimtes waar deelnemers onderling anderhalve meter afstand kunnen bewaren. Of met een kleine groep, zodat ook binnen afstand gehouden kan worden. Of in een of andere hybride vorm. Met een live kennismaking, bijvoorbeeld, al dan niet wandelend in de buitenlucht, gevolgd door een online reeks en een live afsluiting. Kortom: creativiteit alom. We hebben zelfs een zeer geslaagde online inspiratiebijeenkomst gehouden met ruim 60 deelnemers! 

Online heeft ook voordelen
Bijna iedereen heeft inmiddels wel ervaring opgedaan met online vergaderingen of andere bijeenkomsten. Zo'n bijeenkomst leiden is voor veel mensen net wat spannender. 'Kúnnen de KG-workshops wel online?', kun je je afvragen. Een groeiende groep coaches kan die vraag beantwoorden met: 'Echt wel!'
Een online reeks heeft zelfs als voordeel dat je niet locatiegebonden bent. Zo is er nu een online groep gestart met deelnemers vanuit Groningen tot Amsterdam. En zeg nou zelf: hoe leuk zou het zijn om een workshopreeks te doen met je oude studiegenoten die door het hele land wonen, met je familie, of met (oud-) collega’s ?

Sure we can!
Eind juni hadden we een online intervisiebijeenkomst om de vragen en behoeftes rondom online workshopreeksen in beeld te brengen. Toen bleek er een duidelijke behoefte te zijn om eerst eens als deelnemer mee te doen aan een online workshopreeks, om zo koudwatervrees om te zetten in een ‘Yes, we can!’ ☺

Bianca liet zich dat geen twee keer zeggen en stelde een supermooie lijst van enthousiaste klimaatcoaches met online ervaring samen. Zij gaan de komende periode ieder een workshop uit de reeks verzorgen. De workshop zelf duurt 1 uur. Daarna is er nog 15-20 minuten tijd voor vragen, reflectie en feedback.
 
  • Ik & Klimaatverandering : Marieke Jacobs, donderdagavond 6 augustus
  • Wonen: Judith Tegelaers, dinsdagavond 18 augustus
  • Voeding: Masha Erjavec, donderdag 3 september
  • Reizen: Thekla van Lingen, woensdag 16 september
  • Consumptie: Milah Wouters, maandag 28 september
  • Het KlimaatGesprek met anderen, Piet van Lingen, dinsdag 13 oktober
Je kunt je aanmelden via onderstaande button.
Zet je naam en mailadres in het vakje onder de workshop waaraan je wilt deelnemen. Als je nog niet zeker bent of je echt kunt meedoen, zet er dan OVB achter (onder voorbehoud).
Aanvullende informatie over tijdstippen volgt later.
LET OP: meld je aan tot uiterlijk 23 juli, dan kunnen we bijtijds bepalen of er voldoende belangstelling is om de reeks door te laten gaan. 
Ik meld me aan
Nieuw gezicht in het bestuur  
Wolfram Barges is sinds juni aanvullende bestuursschakel tussen onze stichting en BV.  Hij gaat zich vooral richten op financiële en zakelijke vraagstukken die op beide betrekking hebben. Hij werkt daarbij nauw samen met penningmeester Erik van den Oord.
Wolfram stelt zich graag aan jullie voor:

  

"Hoi, ik ben Wolfram, een 50 jaar jonge natuurvriend en vader van twee puberdochters. Mijn jeugd, opleiding en het begin van mijn carrière heb ik in Zwitserland doorgebracht. Door de liefde verhuisde ik 2005 naar Woerden. Ik voel me prima thuis in de ‘hoofdstad van het Groene Hart’ - die toeristische kreet klonk me vanaf het begin al sympathiek in de oren.
 
Na vele jaren in de financiële dienstverlening en het vermogensbeheer, voelde ik een paar jaar geleden de vraag in me opkomen wat ik persoonlijk terug doe voor onze leefbaarheid op deze aardbol. Ik wilde mijn persoonlijke klimaatvoetafdruk niet zomaar doorschuiven naar mijn kinderen en de samenleving. In 2017 zei ik mijn baan op- het was hoog tijd om voor mij om het roer om te gooien. Ik besloot te gaan voor positieve energie en voldoening. 
 
De kracht van bundeling
Ik zie het als mijn persoonlijke missie om verbinding en verbanden te leggen tussen particulieren (namens een milieugerichte ngo) en bedrijven die positieve verandering willen helpen bewerkstelligen. Ik geloof in de fenomenale kracht van de bundeling van vele kleine en grotere individuele acties.

Een paar maanden geleden las ik een artikel waarin Marieke Jacobs sprak over 'het domino-effect in duurzame gedragsverandering'. Geboeid nam ik contact met haar op en ik voelde heel veel gedeelde raakvlakken met de missie en aanpak van onze prachtige organisatie. Na verdere gesprekken met het bestuur werd duidelijk dat mijn enthousiasme en nieuwsgierigheid goed matchen met de huidige opgaven voor stabilisering en versterking van processen en structuur achter KlimaatGesprekken.
 
Zin in meer... 
Daarnaast volg ik momenteel de KG-workshopreeks in Amsterdam Nieuw-West, een prachtige ervaring nu we social distancing op verantwoorde wijze kunnen toepassen. Er is zoveel wat eenieder kan meenemen: geen wonder dat  de stapel boeken op mijn nachtkastje gestaag groeit...
Ik heb er ontzettend zin in nog velen meer van jullie te ontmoeten en verheug me op wederzijdse inspiratie en een lange leercurve.
 
PS: voor een interessant gesprek over duurzaamheid, plek voor meer natuur in onze omgeving, biologisch tuinieren, mensgerichte communicatie, multiculturele verrijking, talenknobbels of Snooker kun je me altijd porren 😊. Een climate guilty pleasure is nu nog de autoreis naar mijn familie in Zwitserland; na de zomer gaat mijn auto in de verkoop. Lekker verantwoord meters maken!

  Wat doen we met BLM?
Hoe reageren we vanuit KlimaatGesprekken op de Black Lives Matter beweging die de afgelopen weken over de hele wereld grote groepen mensen op de been bracht? Er helemaal niks over zeggen kan wringen, zeker vanuit de gedachte 'Wie wegkijkt, is mede-schuldig'. Maar wat zouden we dan precies zeggen? Het communicatieteam vroeg het aan het bestuur.

Een antwoord op deze vraag is niet gemakkelijk te geven. Dat antwoord moet wellicht nog rijpen - door met elkaar in gesprek te gaan. Om die reden is het Slackkanaal 'Klimaatcrisis-racisme' geopend. We nodigen iedereen van harte uit om een bijdrage te leveren aan deze belangrijke discussie.

KlimaatGesprekken wil, om met voorzitter Bart te spreken, 'een plek zijn waar we ruimte bieden voor emoties, zoals boosheid, angst, verontwaardiging en ongemak. Een plek waar we luisteren naar elkaar en juist niet polariseren. Een plek kortom, waar voor iedereen de waarden van gelijkwaardigheid en openheid voelbaar zijn en iedereen zich thuis voelt.' Dat die boodschap tot dusverre vooral door witte mensen wordt gehoord, is op zichzelf al een reden om met elkaar in gesprek te gaan. 

CT-lid Margreet verwoordt dat mooi: "Als het onze missie is om ‘Klimaatvriendelijke keuzes het nieuwe normaal te maken’ kunnen we niet anders dan de verbinding op te zoeken met diverse gemeenschappen. Daarom denk ik dat het juist nu het moment is om de zoektocht naar of het gesprek aan te gaan over die parallellen, en nog belangrijker: wat wij als KG kunnen doen om diversiteit te bevorderen."

To change everything, we need everyone’. Doe mee, denk mee! Deze tijd vraagt erom. 
Volg ons via:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Instagram
Contactgegevens:
Stichting Klimaatgesprekken
Waldeck-Pyrmontstraat 13
7315 JG Apeldoorn
Nederland
 
Copyright © 2020 Klimaatgesprekken
Alle rechten voorbehouden.

Email Marketing Powered by Mailchimp
 
 
Je krijgt deze Nieuwsflits omdat je als (senior) klimaatcoach, bestuurslid of werkgroeplid betrokken bent bij Klimaatgesprekken. Mocht je ook de reguliere nieuwsbrief willen ontvangen, dan kun je je inschrijven door hieronder je profielvoorkeuren te wijzigen.

Verander je profielvoorkeuren.






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Klimaatgesprekken · Philitelaan 228 · Eindhoven, 5617 AN · Netherlands