Copy
 

Eetbaar Nijmegen

Nijmegen, stad waar je uit kunt eten
9 July 2020

Ter inspiratie het laatste nieuws en de komende activiteiten

Nieuws



Dankzij lockdown tgv corona ontstond deze prachtige eetbare hoektuin
Dankzij lockdown tgv corona ontstond deze prachtige eetbare hoektuin

Het begon met een simpel berichtje op het contactformulier op 23 augustus 2019:
Ik wil graag: Permablitz actie (300 euro)
Toelichting: Ben heel enthousiast! Groeten van Anne

Op 1 september 2019 ging ik met Jeannette op bezoek bij Anne om haar tuin te bekijken en advies te geven. Ze was enthousiast gemaakt door een kennis die in 2015 een gratis permablitz-actie door ons had meegemaakt.
Op https://eetbaarnijmegen.nl/permablitz/permablitz-molenhoek/ vind je onze adviezen, waarna Anne zeer voortvarend aan het werk ging: de haag eruit, het gras. We hadden een permablitz-actie willen houden, maar Anne ging zó snel dat een permablitz actie niet handig meer was. Ze heeft veel hulp van haar tuinman gehad. Planten bestelde ze bij kwekerij Van Lent in Molenhoek ; zij adviseerden ook over welke planten waar te plaatsen.

Dankzij de corona lockdown had Anne veel tijd voor haar tuin en ook voor het opkweken van plantjes vanuit zaad.
Op 1 september 2019 zag de tuin er nog zo uit:

Op 5 juli 2020, minder dan een jaar na ons eerste bezoek, bezochten we haar tuin opnieuw en waren enorm verrast. Bij aankomst valt direct de bloemenzee in de voortuin op, waarover we geen advies hadden gegeven. Hij zag er een jaar geleden ook al aardig uit.

De achtertuin: de door ons geschetste struktuur met paadjes heeft Anne overgenomen. Wat gaf Anne er een mooie invulling aan, met planten, oude takken, en ook hier weer betonijzer als klimmateriaal (vastgezet met schroefoogjes). Verrassende hoekjes met beelden, smalle spiegels tussen luiken, de vijver, het mooi gelegde rondlopende paadje. Schitterend!
Het vele eetbare valt niet eens op, maar hier staan toch echt: 2 lei-pruimebomen, bramen, appelbomen, hazelaar, frambozen, blauwe bes, vijg, tomaten, pompoen, courgette. Ook pepermunt, citroenmelisse en citroenverbena.

Anne heeft heel veel moeite, tijd en geld in haar tuin gestoken. Ze is begonnen met een goede ondergrond van compost en heeft grote, stevige planten en struiken  gekocht waartussen ze de zelfgezaaide plantjes uitgezet heeft. En dat leidde in verbazend korte tijd tot dit prachtige resultaat.

Met ons drieën deelden we tips:

  • Knip de buitenste helft van de bladeren van de tomaten af en dief ze (verwijder de stengels die in de oksel groeien): dan krijgen de tomaatjes meer zon.
  • Zet pompoenen pas na de schaapscheerders kou buiten, dus na de periode 5-20 juni, waarin het zomaar opeens weer een stuk kouder kan zijn. Andere planten hebben daar ook last van, maar herstellen zich wel weer.
  • Duizendblad (in de voortuin) kan gaan woekeren: een tapijt maken van ondergrondse wortels. Maar online zie ik dat het ook vaak in bloemenmengsels zit. Zie bijvoorbeeld ecoflora.be  en Cruydthoeck.
    Nu ziet Anne’s voortuin er prachtig uit, vorig jaar ook al. Ik plaats de tip vooral voor anderen die dit ook wel zouden willen.
    Cruydthoek: Zaaien jaarrond, maar bij grote voorkeur in de nazomer of in het voorjaar tot half mei voor een bloemrijk resultaat. Bij gebruik in combinatie met andere mengsels niet te dicht zaaien, maximaal 20% van de totale hoeveelheid bloemenzaad
    Over het onderhoud schrijft Ecoflora: een vaste bloemenweide wordt het eerste jaar slechts één maal gemaaid (begin oktober). Vanaf het tweede jaar wordt er meestal 2 maal per jaar gemaaid (begin juli/begin oktober). Laat het maaisel enkele dagen liggen zodat het rijpe zaad er kan afvallen en voer dan het maaisel af (om verrijking van de grond te vermijden).
    Akkerbloemen slechts 1 maal in de herfst maaien. Na het eerste jaar kan u de grond best wat oppervlakkig “verstoren” na het maaien. Na het tweede jaar moet u opnieuw de grond omwerken en inzaaien.
    Gebruikt u een combinatie van vaste mengsels én éénjarige mengsels, dan wordt er het eerste jaar ook slechts één maal gemaaid (begin oktober).
    Zie ook de links hierboven. Hier een filmpje van iemand die “10.000 m2 inzaaide met inheemse akkerbloemen en een paar handjes phacelia om het af te maken, vorig jaar nog een 13 in een dozijn maïsveld.”
  • Houd ook de houttuynia in de gaten, kan ook woekeren
  • Ook de vijverplant (foto 5 hierboven), vooral die grotere, zou ik in de gaten houden: kan ook teveel ruimte in gaan nemen. Ik probeerde hem te identificeren op plantnet.org maar er zijn veel soorten die erg op elkaar lijken. Controleer het zelf zodra de plant een bloemetje laat zien. Op deze site kan je een foto uploaden en je ziet welke planten hier op lijken, met namen en links naar wikipedia (engels).
  • Citroenverbena kan onze winters soms wel overleven, dek hem toe bij strenge vorst en geef hem de tijd om in het voorjaar zich te herstellen. Dat kan wel even duren.
  • De appel- en perenbomen maken ‘s zomers recht omhoog groeiende scheuten, de zogeheten waterloten. Deze kan je makkelijk met de hand, zelfs zonder snoeischaar, verwijderen. Hier groeien geen vruchten aan, ze kosten de boom wel energie en zorgen ook  onnodig voor schaduw. Snoei per keer maximaal 20% van de boom. Nog meer tips over het snoeien op
    fruitpluktuin.nl. Ik las elders nog dat het handig is om één sterk waterlot te laten staan
  • Pruimenboom: de takken zijn buigzaam, je kan ze eventueel uitbuigen, waardoor ze in de jouw gewenste richting (naar beneden) groeien. Maar las ik later, pas wel op bij jonge bomen: de takken zijn dan nog niet sterk genoeg en kunnen in de winter bij sneeuw gaan barsten. Of in de erop volgende zomer als hij vol vruchten hangt. Je zou hem dan ook kunnen ondersteunen, of een deel van de tak afzagen. Zie fruitpluktuin.nl en fruitabc.blogspot.com.
  • Onkruid: leg het gewoon op een stukje kale grond rondom je planten. Je kan nog meer materiaal gebruiken om de kale grond te bedekken. Doe het ook in de winter. Zie Velt.nu. Ik nam de voordelen over van hun site:
    • Je beschermt je bodem tegen zon, wind en (slag)regen. Zo gaat je goede bodem niet uitdrogen, wegwaaien of uitspoelen. Zo is de inslag van regen op je bodem 500 (!) maal erger op blote bodem dan op bedekte bodem.
    • Je onderdrukt de opkomst van eenjarige onkruiden.
    • Je bevordert een goede bodemstructuur.
    • Je mulchmateriaal breekt af en levert plantenvoeding.
    • Onder de mulchlaag floreert het bodemleven. Vooral met pieren: zij zijn de motor van een vruchtbare bodem.
      Frank Anrijs van ygdra.be legt het ook goed uit en ook waarom je vanaf eind april tot eind mei wel je bodem open laat liggen.
  • Anne: ik vind het zo leuk dat het met veel anderen mensen, buurtjes, vrienden tot stand is gekomen. En vooral slordig en rommelig en met alles wat ik gevonden heb…

Filmpje 9 juli 2020



Agenda (divers)

Eetbaar Nijmegen inspireert je graag om in Nijmegen aan gezond voedsel te komen. Hieronder de komende 10 activiteiten.


Fete de la Nature
04/09/2020 - 06/09/2020 - Hele dag





Alle activiteiten

Voedselbossen


Zelf oogsten


Frambozen/bessen/bramen/bloemen plukken bij Ooijsmoois
10/07/2020 - 10:00 - 18:00
Ooijs moois
Leuthsestraat 3 Ooij


Zelf fruit plukken (en evt verse groente in de winkel) bij Warmoes
10/07/2020 - 11:00 - 14:00
Warmoes, historische tuinderij Lent
Griftdijk Noord 11 Lent


Frambozen/bessen/bramen/bloemen plukken bij Ooijsmoois
11/07/2020 - 10:00 - 18:00
Ooijs moois
Leuthsestraat 3 Ooij


Agenda Velt Regio Nijmegen







https://veltregionijmegen.nl/
  
Bekijk de berichtjes op https://eetbaarnijmegen.nl/nieuws/facebook/. Hier kan je linkjes aanklikken en zie je de bron, vaak een artikel uit een krant. Handig voor wie niet graag op Facebook zelf kijkt.

Whoops, EetbaarNijmegen is not a valid id for a Fan Page. Please use either the Vanity URL or the Page Id

Vegetarische kookworkshops

Brood bakken

Vegetarische buurttafels met vaste regelmaat

NB: veel maaltijden zijn gestopt ivm maatregelen tegen het coronavirus!
Begonnen zijn al wel:  
Huiskamerrestaurant Babylon
Dinsdag: Een Nederlands keuzemenu onder leiding van John
Woensdag: Een Indonesisch buffet onder leiding van Amal
Donderdag: Een Syrisch buffet onder leiding van Reem
Vrijdag: Een veganistisch buffet onder leiding van Jonas
Zaterdag: Een Syrisch buffet (Shoarma en Falafel) o.l.v. Reem
Zondag: Een Grieks/Mediterraan buffet onder leiding van Kostas
De buffetten kosten euro 10,- p.p., reserveren minimaal een dag van te voren, aanvang 17/18 uur, bij binnenkomst cash betalen, drankjes voor eigen rekening.

Bovendien is er van dinsdag t/m zondag elke dag lunch o.l.v. Reem. Aanvang 12.30 uur, kosten: 7,50 p.p.

Elke dinsdagavond Van Tuin tot Bord: 't Hert (open 30 juni en 7 juli) en  De Schakel (30 juni, 7 en 14 juli)
Elke woensdagavond: Wijkatelier Lindenholt
Elke donderdagavond: de Broederij
NB: check altijd de websites van de Van Tuin Tot Bord locaties, sommige zijn gesloten tijdens schoolvakanties.

Vanaf eind september: Elke woensdag: lunch Huiskamerrestaurant Aan tafel, Aldenhof 
Elke 3e zaterdag van de maand: Huiskamerrestaurant Aan tafel, Aldenhof 


Vegetarische driegangen maaltijd buurtrestaurant De Broederij
09/07/2020 - 18:00 - 20:00
Buurtrestaurant De Broederij
Nieuwstadweg 37 Nijmegen


Vegetarische driegangen maaltijd buurtrestaurant de Schakel
14/07/2020 - 18:00 - 20:00
Buurtrestaurant de Schakel
Archimedesstraat 9 Nijmegen


Vegetarische driegangen maaltijd buurtrestaurant Lindenholt
15/07/2020 - 18:00 - 20:00
Buurtrestaurant Wijkatelier Lindenholt
Zellersacker 10-03 Nijmegen


Vegetarische driegangen maaltijd buurtrestaurant De Broederij
16/07/2020 - 18:00 - 20:00
Buurtrestaurant De Broederij
Nieuwstadweg 37 Nijmegen



 

Agenda Donderdag Veggiedag Nijmegen

Elke laatste donderdag van de maand kan je mee uit eten bij een restaurant dat voldoet aan de vuistregel, dat een derde deel van de gerechten vegetarisch moet zijn.


Plaats ook graag zelf je activiteit over gezond lokaal geteeld voedsel. Na goedkeuring komt het dan automatisch terecht in deze nieuwsbrief. 
Wil je eens een verhaal delen over voeding in Nijmegen? Mail ons. Dat maakt de nieuwsbrief diverser.
Team Eetbaar Nijmegen

Copyright © 2020 Eetbaar Nijmegen, Alle rechten voorbehouden.

Ik wil me uitschrijven    Ik wil mijn instellingen aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp