Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

🎵 the world turned upside down 🎵

σε παλαιότερα γράμματα σας είχα γράψει για το ότι με την είσοδο στη μέση ηλικία κάποιοι άνθρωποι (εγώ) χάνουν τη δυνατότητα να συγκινούνται βαθιά από τα προϊόντα πολιτισμού ή, έστω, να συγκινούνται όπως σε παλαιότερες, πιο αθώες εποχές. Σαν κάτι να πεθαίνει στο απομέσα μας, κάπως έτσι το είχα περιγράψει, με κάμποση ζήλια προς νεότερες/αθωότερες/αφελέστερες ψυχές. Πώς τα φέρνει η ζωή, όμως, κι έπεσαν μαζεμένα τον τελευταίο χρόνο μερικά πολιτισμικά προϊόντα τα οποία κάτι αφύπνισαν. Kάτι σκίρτησε, κάτι αναδεύτηκε από τα βάθη κι αναδύθηκε στην επιφάνεια και σχεδόν δεν το γνώρισα, πια, τόσος καιρός που 'χε περάσει. Ήταν τέσσερα τον αριθμό, σας τα γράφω με αντίστροφη σειρά ανάλογα με το impact: 

4. Η μίνι σειρά "When They See Us" (Netflix) 
3. Η κινηματογραφική ταινία "1917" (σε σινεμά με πολύ δυνατά τον ήχο)
2. Η μίνι σειρά "Chernobyl" (HBO, αν έχετε) 
1. Η κινηματογραφημένη θεατρική παράσταση "Hamilton" (Disney+, αν έχετε) 

όλα αυτά είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους και κάποια μπορεί να μην είναι και του γούστου σας

αλλά αυτό που για εμένα τα συνδέει είναι το δέος μπροστά στην ανθρώπινη αυθεντία. Αυτό ήταν πιο έντονο στο #1, το μιούζικαλ που εξιστορεί τη ζωή του πρώτου Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ μέσα από ποπ και χιπ-χοπ τραγούδια, για το οποίο σας έχω γράψει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν. Πέραν όλων των άλλων (και είναι πολλά τα άλλα) στις δυόμισι ώρες που κρατά αυτό το θέαμα ο θεατής έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ανθρώπους που είναι οι καλύτεροι στον κόσμο σε αυτό που κάνουν. Ακόμα και πιο αδαής μπορεί να καταλάβει το μέγεθος του επιτεύγματος, το ότι ο άνθρωπος που τα έγραψε όλα αυτά τα λόγια κι αυτή τη μουσική και οι άνθρωποι που τα τραγουδάνε δεν είναι μέσος όρος, ούτε απλά επαρκείς, ούτε καν πολύ καλοί. Είναι ασυνήθιστοι, ξεφεύγουν από τα μέτρα του φυσιολογικού και πετυχαίνουν κάτι εξαιρετικά σπάνιο -τόσο σπάνιο που καταλήγει πολύτιμο. Αυτό εννοώ "δέος". Θα ήθελα να το παθαίνω πιο συχνά.  

τρία λινξ για το Hamilton, και σταματώ να σας πρήζω

Τα τραγούδια του μέσου μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ έχουν πολλά λόγια -κατά μέσο όρο 5-6.000 λέξεις. Τα τραγούδια του Hamilton είναι 20.500 λέξεις. Σύμφωνα με αυτό, αν τα τραγουδούσαν με το ρυθμό που τραγουδάνε στα άλλα μιούζικαλ, το έργο θα διαρκούσε ως και 6 ώρες.  

Ένα άλλο υπερθέαμα: Μια γραφική αναπαράσταση όλων των στίχων όλων των τραγουδιών του Hamilton, ανάλογα με το ποιος τραγουδάει, πιο συναίσθημα μεταδίδεται, ποια ζευγάρια τραγουδούν μαζί κλπ. 

Τέλος, αν θέλετε να μάθετε ακόμα περισσότερα για τον Αλεξάντερ Χάμιλτον, έναν από τους "πατέρες" των ΗΠΑ, θύτη του πρώτου σεξουαλικού πολιτικού σκανδάλου αυτής της νέας χώρας, και ηττημένο/δολοφονημένο σε μονομαχία (!) από τον αντιπρόεδρο της χώρας (!), ορίστε: αυτή είναι η βιογραφία από την οποία εμπνεύστηκε ο δημιουργός του μιούζικαλ Λιν Μανουέλ Μιράντα. Τη διάβασε στο μήνα του μέλιτος, και μετά πέρασε περίπου εφτά χρόνια γράφοντας αυτά τα τραγούδια

αύριο στην Καθημερινή

γράφω για την μικρή παρανόηση που πολλοί ανάμεσά μας μοιράζονται: ότι δηλαδή όλος ο κόσμος παρακολουθεί πόσο καλά τα πάει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο κόσμος μας είναι τρελός. 7,8 δισ. άνθρωποι παράγουν περισσότερη Ιστορία από όση μπορούν να καταναλώσουν. Κανένας δεν μπορεί να παρακολουθήσει ή και να επεξεργαστεί όσα συμβαίνουν τριγύρω του -πόσο μάλλον στην άλλη άκρη του κόσμου. Το κείμενο θα ανέβει το Σαββατόβραδο εκεί, όπως πάντα. 

Το περασμένο Σάββατο, θυμίζω, έγραψα για έναν ταξιδιώτη του χρόνου που ξεκινά από το 2020 και φτάνει σε μια καφετέρια τον Ιούλιο του 2004, όπου συναντά μια παρέα Ελλήνων που κουβεντιάζουν για τον τελικό. Εκείνο τον τελικό. 

 

Πολλές τραγωδίες προβλέπετε. Μήπως θα συμβεί και κάτι τρομερό και στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Κάποια οργανωτική τραγωδία; Τρομοκρατική επίθεση;

Όχι, όλα θα πάνε καλά. Τέλεια θα περάσετε.

Ευχάριστο αυτό. Και δε μας λέτε, ο κόσμος τι θα κάνει ενώ γίνονται όλες αυτές οι τραγωδίες; Οι άνθρωποι. Εμείς δηλαδή.

Κυρίως θα κοιτάζουν τα smartphones τους και θα τσακώνονται στο Facebook.

Τι είναι Facebook; ρώτησε κάποιος.

Τι είναι smartphone; ρώτησε κάποιος άλλος. 

και τώρα, τα λινξ

Αυτή την εβδομάδα μάθαμε ότι από τους τέσσερις λαϊκιστές φωνακλάδες ηγέτες μεγάλων δημοκρατικών χωρών, οι δύο έχουν κολλήσει Covid-19. Μετά το Μπόρις Τζόνσον και ο Ζαΐγ Μπολσονάρου κόλλησε -απομένουν ο AMLO και ο Ντόναλντ Τραμπ για να συμπληρωθεί το καρέ της βλακείας. Ποιοι άλλοι ηγέτες κρατών έχουν κολλήσει, ρωτάτε; Ο Πρόεδρος της Ονδούρας, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας (δεν ξέρω αν μετράει για ηγέτης, βεβαίως, είναι περισσότερο διακοσμητικός) και ο Πρόεδρος του Μπουρούντι, ο Πιερ ο Νκουρουνζίζα, ο οποίος μάλιστα πέθανε. 

Ο κορωνοϊός όμως δεν ξεχωρίζει ανάμεσα σε ενόχους και αθώους. Θυμάστε εκείνο τον συμπαθή ρεπόρτερ του CNN, το Ρίτσαρντ Γκεστ; Κόλλησε Covid-19 και είχε την ατυχία να είναι από αυτούς που δεν τους περνάει με τίποτε. Είναι άρρωστος εδώ και δύο μήνες και, μολονότι πλέον στις εξετάσεις βγαίνει αρνητικός, εξακολουθεί να είναι χάλια. 

Οι περισσότεροι φορείς του ιού, όμως, τον περνάνε με πολύ ηπιότερα συμπτώματα. Σωστά; Ναι. Ερευνητές, ωστόσο, βρήκαν περιπτώσεις στις οποίες ασθενείς που την πέρασαν ακόμα και με ελαφριά συμπτώματα εμφάνισαν ταυτόχρονα οξεία διάσπαρτη εγκεφαλομυελίτιδα, μια πολύ σοβαρή λοίμωξη του νευρικού συστήματος. 

Η εμβριθής ανάλυση που όλοι περιμέναμε για την εποχή μας: Πώς το Starship Troopers μιλά για τις προκλήσεις και το διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας σήμερα

Σύμφωνα με μιαν άλλη ανάλυση, υπάρχει ένα άλλο πολιτισμικό έργο που αποτυπώνει εναργέστερα το zeitgeist της κρίσης: Το Lego Movie

150 διάσημοι συγγραφείς, ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες υπέγραψαν μιαν ανοιχτή επιστολή για την ελευθερία του λόγου και για το κατά τη γνώμη τους πολύ σοβαρό και υπαρκτό φαινόμενο της "φίμωσης" της ελεύθερης έκφρασης πανίσχυρων σταρ όπως αυτοί από τον ίντερνετικό "όχλο". Βεβαίως, όπου "φίμωση" εννοούν οποιαδήποτε κοινωνική ή επαγγελματική συνέπεια ή κριτική οι ίδιοι θεωρούν "υπερβολική". Δεδομένου ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι πλούσιοι και διάσημοι άνθρωποι με απεριόριστη πρόσβαση σε πλατφόρμες επικοινωνίας που φτάνουν σε εκατομμύρια ανθρώπους, βεβαίως, το κείμενό τους μοιάζει αναπάντεχα γκρινιάρικο, πομπώδες και εκτός τόπου και χρόνου. Το ότι πολλοί από αυτούς είναι συγγραφείς, και μάλιστα κορυφαίοι, είναι επίσης παράδοξο. Ο αντίκτυπος των λέξεων στον πραγματικό κόσμο που ζει και διαβάζει εκεί έξω υποτίθεται ότι είναι το σημαντικότερο κομμάτι της δουλειάς τους. Μια κυρία στο TikTok τους απαντά υποδειγματικά μέσα σε ένα λεπτό

Έρευνα του ΚΕΦΙΜ για το πόσα ξέρουν οι Έλληνες για την Επανάσταση του 1821. Τα αποτελέσματα είναι τα αναμενόμενα. 

Το πιο αστείο πράγμα της εβδομάδας: το "Ινστιτούτο Άυν Ραντ" πήρε κρατική ενίσχυση με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων που έδωσε το αμερικανικό κράτος για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό. Αυτό είναι το αστείο. 

Τι είναι οι "dark kitchens" (ή "ghost kitchens"); Θα σας πω: εστιατόρια που φτιάχνουν φαγητά μόνο για delivery, χωρίς τραπέζια και σέρβις. Ένα οικοσύστημα ψηφιακών υπηρεσιών και logistics στήνεται γύρω από αυτή την ιδέα, από την προ-Covid εποχή κιόλας. 

Αυτό το γαλλικό βιντεάκι του 1947 στο οποίο περιγράφουν ένα μέλλον με "φορητές τηλεοράσεις" πιθανότατα το έχετε δει ήδη. Πρόβλεψαν ακόμα και αυτό που κουτουλάνε οι άνθρωποι στα πεζοδρόμια. 

Η φανταστική ιστορία ενός μαύρου Λιβεριανού πρόσφυγα που έφτασε στην (κατάλευκη, Τραμπική) Μοντάνα και το 2018 εξελέγη δήμαρχος. 

Τώρα αυτή τη στιγμή μπορείτε να ψάξετε κάποια είδη δεινοσαύρων στο Google με το κινητό σας, και μαζί με τα αποτελέσματα να δείτε με AR πώς θα έμοιαζαν αν εμφανίζονταν εκεί δίπλα σας

Το "Quibi" είναι μια υπηρεσία που μοιάζει με Netflix αλλά μόνο για κινητά, αν έχω καταλάβει καλά. Το έχουν φτιάξει μεγαλοπαράγοντες του Χόλιγουντ επενδύοντας $1,7 δισ. για να προσελκύσουν διάσημους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, σκοπεύοντας να ανταγωνιστούν όχι μόνο τα Netflix και τα Disney+, αλλά και το YouTube και το TikTok και ό,τι άλλο κοιτάνε τα μιλένιαλ. Από ό,τι φαίνεται, όμως, δεν το έχει πάρει χαμπάρι κανείς.  

https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2020 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.