Copy
View this email in your browser

Zomer 2020


In deze nieuwsbrief laten we je lezen wat er bij Selab gebeurt, nieuws uit onze regio en over onze projecten en brengen we je op de hoogte van enkele nieuwe ontwikkelingen op het vlak van sociale economie.

  • Ons jaarverslag 2019 is beschikbaar op onze website.
  • ESF-project Stroom T, Wijkwerken, Op Wielekes, ... : hoe verging het onze projecten tijdens de lockdown en hoe verloopt de heropstart.
  • We maakten de rekensom : een kinderfiets kopen of huren?
  • Voor de nieuwe oproep 512 gaat ESF op zoek naar sociale economie-ondernemingen en reguliere ondernemingen die een een innovatief samenwerkingsverband willen aan gaan. 
  • Twee nieuwe toepassingen die kunnen ondersteunen bij sociale economie in de praktijk : de App FACT en de nieuwe website van Atlas.
  • Antwerpse ondernemers bekennen kleur in hun diversiteitscharter.
  • En een nieuwe lokale en sociale webwinkel!

Jaarverslag 2019


Het heeft wat op zich laten wachten, maar het resultaat mag er zijn: Het jaarverslag van Selab voor het projectjaar 2019.

Eind 2019 sloot Selab haar eerste projectperiode af.  Tijdens deze eerste projectperiode namen de lokale besturen gedurende 6 jaar de tijd om uit te zoeken of  intergemeentelijk samenwerken rond het thema sociaal ondernemen opbrengt.  Deze vraag werd door 6 besturen volmondig met een ja beantwoord en ze besloten om de projectvereniging te verlengen.  Het departement werk en sociale economie gelooft alvast in onze werkwijze. Ook voor de projectperiode 2020-2025 ontvangt Selab middelen voor de regierol Sociale Economie. Die regierol nemen we dan ook weer met volle goesting op. Onze dienstverlening wordt sterker naargelang de inbreng van onze stakeholders.

In dit globaal jaarverslag van Selab hebben we aandacht voor die partnerrelaties van Selab. Heel wat realisaties zijn het gevolg van samenwerking en afstemming op lokaal en regionaal niveau. Dank aan onze medewerkers én alle partners die de realisaties die in dit jaarverslag beschreven staan mogelijk hebben gemaakt.

Lees het volledige jaarverslag hier.

 

Stroom T in lockdown


De laatste groepssessie in Malle was voorzien op 26 maart.  De intakes voor het traject in Kapellen -Stabroek liepen zodat we in april konden starten… mooie plannen maar het coronavirus dacht er anders over.
Voor het traject Kapellen-Stabroek werd het al snel duidelijk dat we het traject verschuiven naar het najaar met aandacht voor de nodige persoonlijke ruimte. Doch was er ook aan de gemeente Brasschaat toegezegd dat zij een traject kregen in september.  Daarom hebben we de beslissing genomen om in het najaar de twee trajecten  te organiseren.  Op dinsdag Kapellen-Stabroek en op donderdag Brasschaat-Wuustwezel met anderstalige dames.
 
De dames in Malle wilden we niet in de steek laten.  Zij werden geconfronteerd met 4 à 5 personen op een kleine ruimte zonder terras.  Het ene gezin met heel kleine kinderen, het andere gezin met studerende kinderen waarbij elk geluid te veel was en computers te weinig.  We hebben geprobeerd hen een hart onder de riem te steken met een kaartje, een pakketje met chocolaatjes, een sms op belangrijke feestdagen en moederdag. 
Zodra we het signaal kregen dat er meer kon qua persoonlijk contact, hebben we de wandelschoenen aangetrokken.  Met elke deelneemster is Barbara gaan wandelen om te horen hoe zij de lockdown hebben ervaren, hoe het met hen echt was,…   voor allen was wandelen een deel geworden van hun dagelijkse routine. 
Uiteindelijk zijn we nog twee keer in groep samengekomen om het traject af te sluiten, met dank aan de Notelaar om de tafels coronaproof te zetten. Als de dames de keuze zouden krijgen, staan ze er in september terug. 
 
Tijdens de lockdown was er gelukkig ESF met allerlei zoom-sessies zodat onze medewerkers zich inhoudelijk konden versterken rond thema’s zoals outreachend werken, motivatie, inclusieve werkvloeren. 

 

Wijk-werken stond/staat er tijdens deze moeilijke periode


Ook de tewerkstellingsmaatregel wijk-werken heeft tijdens de corona crisis klappen gekregen. Bij de start van de lockdown vielen vele activiteiten stil omdat thuiswerken voor de wijk-werkers zo goed als onmogelijk was. Achter de schermen bleven de bemiddelaars wel doorwerken om oplossingen te vinden.

Al snel na de eerste klap zijn er tal van activiteiten terug opgestart. Scholen hadden helpende handen bij kinderopvang nodig, tuinonderhoud kon op veilige afstand doorgaan,... Kortom er werd naar oplossingen gezocht om de bestaande activiteiten terug op te starten. Zo kreeg men de hulp die tijdens deze periode hard nodig was.

Naast de bestaande activiteiten, werden er ook nieuwe activiteiten opgestart tijdens de lockdown. Zo was er binnen scholengemeenschap de vraag naar wijk-werkers om (klas-)lokalen te ontsmetten, helpen bij de heropstart van scholen en ontsmetten van speelgoed.

Ook het project Op Wielekes, waar wij intensief aan mee werken, is inventief omgesprongen met deze periode. Tijdens de verplichte sluiting hebben ze een leveringsdienst opgestart. Hiervoor heeft men gebruik kunnen maken van een cargofiets van de Kringwinkel Antwerpen. Zo kon één van de wijk-werkers aan de slag blijven tijdens onze sluiting.

Naast de leerkansen en werkervaring die de wijk-werkers tijdens hun activiteiten opdoen, hebben ze tal van mensen hulp en een deugddoend sociaal contact gegeven. Dit bewijst dat deze tewerkstellingsmaatregel zeker zijn plaats verdient in onze maatschappij.

 

Kinderfiets kopen of huren? Wat is het beste voor de portemonnee? 


Bij Op Wielekes kan je terecht om een kinderfiets te huren. Deze fiets gaat dan met je mee naar huis. Je brengt de fiets pas terug wanneer die te klein is geworden. Wanneer het zo ver is, krijg je een andere passende fiets in de plaats. Zo ben je steeds verzekerd dat je kind op een passend model rijdt.  Maar is dat nu voordeliger eigenlijk?  Op onze website sommen we alle voordelen op en maakten we de rekensom.
 

ESF oproep 512 : Blended business models


In de nieuwe oproep gaat ESF op zoek naar diepgaande en innovatieve samenwerking tussen reguliere en sociale economie.  Sociale economie-ondernemingen en reguliere ondernemingen worden aangespoord om innovatieve samenwerkingsverbanden aan te gaan. 

Dit door te experimenteren met blended business models waarbij het verdienmodel opgebouwd wordt door nuttige inbreng van de verschillende partners. Het kan dan bv. gaan om het uitwisselen of delen van arbeidskrachten, expertise en productiemiddelen en waarbij de opbrengsten verdeeld worden. Partners hebben een aandeel in de winst of het verlies van het business model. Einddoel is het implementeren van een gezamenlijke dienstverlening of het realiseren van een gezamenlijk product.

Meer info vind je hier. Wie graag een project wil indienen mag ons zeker contacteren bij vragen of voor verdere ondersteuning!

 

App ‘FACT’ vereenvoudigt communicatie met anderstaligen in werkomgeving.


De Provincie West-Vlaanderen en haar partners lanceerden binnen het Interregproject ‘AB-Réfugiés-Emploi’ de mobiele app ‘First Aid Communication Tool’, of kortweg ‘FACT’.

‘FACT’ moet ervoor zorgen dat communiceren op de werkvloer een stuk makkelijker wordt.  In heel wat sectoren zijn stilaan immers meer en meer anderstaligen (al dan niet vluchtelingen) actief. De app vertaalt tussen acht talen en is gratis te downloaden via Google Play (Android) of via de App Store (Apple).

De toepassing werkt offline en bevat de volgende acht talen: Nederlands, Frans, Engels, Roemeens, Pools, Arabisch, Dari en Pashtu. De app bevat ongeveer 940 woorden. Naast een pakket basiswoordenschat, 352 termen, met aandacht voor veiligheid en communicatie rond COVID-19, kan de gebruiker kiezen voor een pakket land- en tuinbouw (430 termen) en/of een basispakket metaal (157 termen). 

De gebruiker kiest zelf zijn brontaal en de gewenste doeltaal of doeltalen. Hij/zij kan scrollen door woordenlijsten (gereedschap, machinerie, onderdelen, veiligheid,…), zoeken (met autocomplete), favorieten instellen en zijn/haar kennis testen. Per term wordt in de gekozen talen de vertaling, de uitspraak en een ondersteunend beeld weergegeven.

 

Nieuwe website van Atlas helpt bij diversiteit in de praktijk


We leven in een superdiverse samenleving. Dit zorgt voor nieuwe uitdagingen en vragen. Daarom lanceerde Atlas, integratie & inburgering Antwerpen in juni 2020 deze website vol handige artikels, video’s en interviews.
Met deze website wil Atlas, integratie & inburgering Antwerpen informatie en praktische tips geven aan vrijwilligers, professionals en hun organisaties die deze uitdagingen aan willen gaan. De coronacrisis illustreert het belang hiervan.
De website wil antwoord bieden op praktische vragen zoals :
  • Hoe kan je je dienstverlening toegankelijker maken voor iedereen?
  • Hoe zet je op de werkvloer in op diversiteit?
  • Hoe kan je duidelijk en efficiënt communiceren met anderstaligen, ook via digitale kanalen?
  • Wanneer kan je een tolk of vertaler inschakelen?
Je vindt de nieuwe website van Atlas hier: www.diversiteitspraktijk.be
 

‘Ondernemers bekennen kleur’


Werkgeversorganisatie Voka Antwerpen-Waasland lanceert vandaag een charter om meer diversiteit op de werkvloer te krijgen. Al zeker 57 ondernemingen schrijven zich in waaronder grote spelers als BASF, Total en Atlas Copco.
Lees er meer over op de sites van vrt en Voka.

 

De lokale en sociale webwinkel: Handymade.be


Het is een trend die al jaren in de lift zit, het online shoppen. Door de corona-crisis die we meemaken is het aandeel van de online aankopen alleen nog maar gestegen.
Maatwerkbedrijven over heel België springen mee op de kar. Ze richtten de website handymade.be op. Hier kunnen klanten een grote verscheidenheid aan producten kopen die lokaal, duurzaam én sociaal zijn geproduceerd.
Dus wil jij de sociale economie ondersteunen, zeker zijn dat je lokaal aankoopt en zorgen dat je aankoop duurzaam gebeurt? Neem zeker een kijkje op www.handymade.be !

 

 
Ken je iemand die deze nieuwsbrief ook interessant kan vinden? 
Mail deze brief dan zeker door! 
Heb je deze nieuwsbrief van iemand anders doorgekregen en wil je
jezelf graag inschrijven?
Klik dan hier.
Website
Email
LinkedIn
Copyright © 2020 Selab, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp