Copy
In deze deelnemersnieuwsbrief:
  • meld snel je activiteit bij ons aan!
  • bestel nu je gratis promotiepakket (ook voor boekhandels & biebs)
  • alle belangrijke data en deadlines op een rij
  • mediatips rondom de val van Srebrenica
  • de Maand van de Geschiedenis in tijden van corona
Wil je ook de publieksnieuwsbrief ontvangen? Meld je dan hier aan.
Doe jij mee met de Maand van de Geschiedenis? Meld dan voor 10 augustus je activiteiten aan!
Meld je (online) activiteit aan
vóór 10 augustus
Doe mee online en/of in real life

De inschrijving voor de Maand van de Geschiedenis 2020 loopt al enkele weken en dat betekent dat je jouw activiteit(en) nu kunt aanmelden. Of je nu een stadswandeling, filmavond, podiuminterview of online panelgesprek organiseert: alle activiteiten zijn welkom, zolang ze over geschiedenis gaan, openbaar toegankelijk zijn én voldoen aan de coronarichtlijnen.

Waarom je mee zou doen? Omdat je dan een nieuwe doelgroep bereikt, meelift op een grote mediacampagne, mogelijk nieuwe samenwerkingen opbouwt en een gratis promotiepakket ontvangt. Samen creëren we impact, dus meld jouw activiteit snel aan voor de Maand van de Geschiedenis 2020!

Meld je activiteit aan vóór 10 augustus om kans te maken om mee te gaan in de offline campagne, zoals het Maand van de Geschiedenis-magazine (benieuwd naar dit magazine, dat in oktober overal gratis verkrijgbaar is? Bekijk hier de editie van 2019)!

Ja, ik doe mee! Meer info en aanmelden
Bestel jouw gratis promotiepakket
Voor deelnemers, boekhandels en bibliotheken

Organiseer jij een activiteit in de Maand van de Geschiedenis? Vraag dan vóór 10 augustus het gratis promotiepakket aan. Hierin vind je 2 A2-posters en 50 Maand van de Geschiedenis-magazines. Voor boekhandels en bibliotheken is er een apart pakket, met extra promotiemateriaal rondom het essay, dat dit jaar wordt geschreven door Abdelkader Benali. Je ontvangt het pakket in de week van 14 september.

Vraag nu het gratis promotiepakket aan
Alle data & deadlines op een rijtje
Zorg dat je er op tijd bij bent!
10 augustus
- Deadline aanmelden activiteiten om kans te maken mee te gaan in de offline campagne (o.a. Maand van de Geschiedenis-magazine en bijlage VPRO Gids);
- Deadline aanmelden activiteiten om gratis promotiepakket aan te vragen;
- Deadline aanmelden activiteiten om kans te maken op bezoek van Maand van de Geschiedenis Reporters.


1 september
Lancering agenda voor publiek.

14-18 september
Deelnemers ontvangen hun promotiepakketten.

21 september
Deadline aanmelden activiteiten om deel te nemen aan de Maand van de Geschiedenis.

27 september
Opening Maand van de Geschiedenis met speciale uitzending van radioprogramma OVT vanuit het Nederlands Openluchtmuseum en het Erfgoedfestival.

1 oktober
Start Maand van de Geschiedenis.

24 oktober
Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum Amsterdam. Feestelijke afsluiting van de Maand van de Geschiedenis.

25 oktober
Uitreiking Libris Geschiedenis Prijs voor het beste geschiedenisboek van het jaar in live radiouitzending van OVT.
25 jaar na Srebrenica
Wat gebeurde er precies?

Afgelopen zaterdag werd herdacht dat precies 25 jaar geleden de moslimenclave Srebrenica viel, waarbij het Nederlandse bataljon Dutchbat niet kon voorkomen dat 8.000 mannen en jongens werden vermoord door Bosnisch-Servische troepen. Wat gebeurde er precies op 11 juli 1995 en hoe zat het ook al weer met de Joegoslavische Burgeroorlog? Wij selecteerden een aantal kijk- en luistertips.

Journalisten Marjolein Koster en Misha Melita waren allebei vier tijdens de val van Srebrenica en zien glazige blikken bij hun leeftijdsgenoten als het over deze Bosnische stad gaat. In de podcast De Val van Srebrenica volgen ze de gebeurtenissen in Srebrenica per dag in acht afleveringen, vanaf 6 juli iedere dag één, aan de hand van de verhalen van de mensen die erbij waren.

Hans Hermans en Martin Maat deden eind jaren 90 verslag van de oorlog in Kosovo. De persoonlijke verhalen van de mensen op de vlucht die zij destijds optekenden, maakten grote indruk op hen en hebben hen nooit meer losgelaten. Twintig jaar later besluiten zij terug te keren naar Pristina, de hoofdstad van Kosovo, op zoek naar de hoofdpersonen uit de reportages van toen. Zouden ze nog leven? En welke impact heeft de oorlog op hun leven gehad? 

Hoe kijken Dutchbatters zelf terug op de gebeurtenissen van toen en welke invloed heeft Srebrenica gehad op hun verdere leven? Historicus en journalist Coen Verbraak blikt terug met Nederlandse veteranen in een documentaireserie van drie afleveringen.

Zo ziet de Maand van de Geschiedenis eruit in tijden van corona
Kleinere, fysieke samenkomsten én online activiteiten

Dit jaar ziet de Maand van de Geschiedenis er door de coronamaatregelen anders uit dan je gewend bent. We hebben besloten om naast fysieke, 'coronaproof' samenkomsten, ook online activiteiten te faciliteren. Bij het aanmelden kun je je activiteit daarom de tag 'online' meegeven, zodat gelijk duidelijk is dat jouw evenement zich thuis achter de computer plaatsvindt. Wil je graag een online activiteit organiseren maar weet je niet waar je moet beginnen? Check dan hier onze tips en tricks!

Daarnaast benadrukken we het thema Oost/West dit jaar minder zwaar en belichten we ook activiteiten die hier niet direct bij aansluiten. Instellingen die andere historische thema’s behandelen krijgen op die manier ook de kans om mee te doen met de Maand van de Geschiedenis.

Zo kunnen we er, samen met jullie, een geslaagde oktobermaand van maken waarin we de handen weer ineenslaan en de geschiedenis gezamenlijk voor het voetlicht brengen. Want juist nu is dat belangrijker dan ooit.

Lees meer
Deelnemersnieuwsbrief
Met de deelnemersnieuwsbrief houden we je op de hoogte van de deadlines en praktische tips en tricks rondom de Maand van de Geschiedenis. Wil je ook onze publieksnieuwsbrief ontvangen, met artikelen, winacties en uittips?
Meld je aan voor de publieksnieuwsbrief

CONTACT 

Heb je vragen of opmerkingen, dan kun je ons bereiken op:
maand@openluchtmuseum.nl
T 026-2006505