Copy
De la DoR    |    Citește în browser

15 minute cu care să-ți începi ziua

– 2 iulie 2020 –

Nicoleta Rădăcină
nicole@decatorevista.ro

Concentrat într-un shot: poliția și nevoile animalelor, o provocare de o lună fără plastic și lecții de leadership de la antrenorul Liverpool, campioană după 30 de ani. 

Până se trezește lumea

La începutul lunii iunie, ministrul de Interne, Marcel Vela, s-a fotografiat cu un cățeluș, Max, a spus că l-a adoptat la Minister și că mai caută stăpâni pentru încă trei câini. Anunțul a venit la o zi după ce au circulat pe net două filmulețe în care niște copii omoară un câine în Mureș. A spus că știrea nu l-a lăsat indiferent, că s-a întocmit un dosar penal și se cercetează infracțiunea de „uciderea animalelor cu intenție, fără drept”.

La trei săptămâni după, Vela a anunțat că va înființa Poliția Animalelor, postând pe Facebook o invitație în alb pentru un grup de lucru cu asociații care luptă pentru drepturile animalelor. La două zile după invitație, le-a mulțumit celor care au venit și a reiterat că #seîntâmplă.

Numai că invitația a fost făcută de azi pe mâine, iar organizații din Cluj sau Sibiu n-au avut cum să ajungă. TAC.social, un ONG care a pornit ca primul cabinet de medicină veterinară socială din România și face advocacy pentru drepturile animalelor de companie, a povestit pe Facebook că s-au văzut nevoiți să refuze politicos.

S-au angajat însă să povestească public fiecare moment al acestei relații – „pentru că de prea multe ori, prea rușinos și prea ticălos, oamenii câinilor au fost folosiți, prostiți, jigniți, amețiți” –, dar i-au și mulțumit lui Vela, primul oficial care a dus ideea Poliției Animalelor așa departe.

O formă a acestei instituții a existat între 2014 și 2018, ca Serviciu de Poliție Sanitară Veterinară a Animalelor, în subordinea Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Însă, cum spune Anca Georgescu, director de comunicare la TAC.social, „a existat și nu a existat”, pentru că experiența i-a arătat că nu și-au făcut treaba, deși România are o legislație foarte bine pusă la punct în ceea ce privește protecția animalelor.

Așadar, ca să înțelegem ce s-ar putea alege de inițiativa lui Vela, care ar vrea ca Poliția Animalelor să fie un departament în cadrul Serviciului de Ordine Publică al Poliției Române, hai să vedem cum stau lucrurile în prezent – ce spune legislația și care sunt problemele animalelor de companie din România. 

Legea nr. 205/2004 spune că autoritatea supremă pentru animale în România este ANSVSA (care acționează împreună cu Ministerul Afacerilor Interne pentru aplicarea legii) și reglementează tocmai cele două mari probleme ale animalelor de companie – abandon și cruzime.

Abandon, adică animale părăsite sau aruncate de-a dreptul, și cruzime, care e de trei tipuri. Cruzimea care derivă din abandon (când cineva lasă cinci pui de câine pe marginea drumului; pe unii îi calcă mașina, alții ajung la cabinete veterinare), cruzimea instituționalizată (din adăposturile publice, unde câinii sunt deseori ținuți în condiții rele, doar pentru că sunt finanțate per cap de câine) și cruzimea propriu-zisă, ca-n video-urile care ajung știri, cum e cea de mai sus.

Problema sterilizării e parte din problema abandonului. Sterilizarea oricărui câine fără certificat de origine (pedigree) e obligatorie în România din 2013, după cazul Ionuț, copilul omorât de o haită de câini în Capitală, dar nu se comunică suficient. Pentru că oamenii nu știu că există, contribuie la problema câinilor comunitari, singuri, înfometați, care generează conflicte.

Tot lipsa comunicării favorizează și refrenul popular despre cum „românii nu adoptă”. Dar câți dintre noi știm unde sunt adăposturile de câini la noi în oraș? Câte târguri cu animale pentru adopție am auzit că se organizează? Mai ales că, conform articolul 33 din lege, ANSVSA poate face gratuit reclamă despre sterilizare sau adopție prin posturile de televiziune locală și radiouri.

Cele mai bune și rapide acțiuni punctuale care s-ar putea face pentru protecția animalelor sunt toate legate de comunicare, spune Anca Georgescu. A observat că, deseori, nici autoritățile locale nu cunosc obligativitatea sterilizării câinilor din comunitate, de-aia nici nu acționează, deși legea le permite subvenționarea sterilizării pentru oamenii care nu și-o permit. Cum se întâmplă aici.

Dincolo de comunicare, crucial ar fi să se verifice respectarea și aplicarea legii. În sensul ăsta, rezultatele eforturilor incipiente ale ministrului sunt urmărite atent de activiști, care așteaptă următoarea mutare după prima întâlnire a grupului de lucru.

Din fericire, Anca spune că nu e nimic de inventat, totul e gata făcut – trebuie doar să se aplice legea. 

Dacă vrei să ajuți TAC.social să facă advocacy pentru animale – adică să transforme conținutul formal al legislației într-un instrument cunoscut și activ – poți face o donație aici.

Ca punct de pornire, uite o hartă cu toate adăposturile din România și câteva asociații care fac educație și campanii de sterilizare și adopție, pe care le poți urmări și susține: Tu ce organizații pentru drepturile animalelor recomanzi din proprie experiență?

P.S: Dacă ai auzit că există Poliția Animalelor în București, să știi că ea e parte din Poliția Locală a Capitalei și este o structură separată, care funcționează local și se ocupă, în principiu, de sesizări venite de la cetățeni și nu intervine pentru infracțiuni. 

BONUS: Melodia cu care Taxi a atras atenția asupra câinilor comunitari care, credea solistul încă din 2011, trebuie sterilizați cu responsabilitate. 

Abonații DoR fac posibil ca jurnalismul nostru să fie gratuit pentru toți cei care au nevoie de informații echilibrate.

Susține munca noastră


Actualizator

CORONAVIRUS. 326 cazuri noi au fost confirmate de marți până miercuri, din peste 12.500 teste prelucrate. București (52) și Argeș (51) au înregistrat cele mai multe infecții. 

Magazinul de optică Lensa, care a sărbătorit săptămâna trecută aniversarea de șapte ani printr-o campanie masivă de reduceri și consultații la showroom, este acuzat de angajați că a ascuns cazuri de coronavirus, ca să nu piardă clienți. Daniel Crăciun, fondator Lensa, a refuzat să facă orice comentariu despre acuzații.

***

ECONOMIE. Guvernul a prezentat ieri „Reclădim România”, Planul Național de Investiții și Relansare Economică de peste 100 de miliarde de euro. Mii de kilometri de autostradă și drumuri expres, zeci de spitale moderne județene și sute orășenești, grădinițe și școli, sprijin pentru inițiative antreprenoriale inovative și digitalizarea companiilor – sunt câteva dintre promisiunile Guvernului Orban pentru următorii 10 ani.

Dan Barna, liderul USR, a spus că prezentarea e plină de subvenții fără niciun criteriu, idei vechi și populism, în sensul că unele investiții sună „SF”. 

Critici au primit și din partea deputatului USR Cătălin Drulă, membru în Comisia pentru transporturi şi infrastructură, care spune că nu există nicio explicație despre cum am putea crește de 10 ori ritmul actual de investiții în infrastructură. „De unde bani și, mai important, cu cine facem investițiile astea? Cu aceleași companii de stat anchilozate pline de toți politrucii PDL, PSD, PNL, etc? Cu CNAIR?”

Social-democrații susțin că 60% dintre măsurile propuse de PNL sunt copiate din programul de guvernare al PSD din 2016, rămas nematerializat. 

***

VACANȚĂ. Dacă vrei să mergi în Grecia în vacanță cu mașina, trebuie să știi că autoritățile elene au lăsat un singur punct de trecere al frontierei cu Bulgaria (Kulata-Promachonas) pentru accesul în Grecia, care va fi deschis în perioada 1-15 iulie. Așa vor asigura mai ușor evidența celor care completează formularul electronic. Ministerul de Externe avertizează că grecii pot schimba oricând condițiile de trecere. 

***

AMERICA LUI TRUMP. SUA cumpără stocul mondial de Remdesivir, un medicament cheie în tratarea COVID-19, astfel că nicio altă țară nu îl va mai putea cumpăra în următoarele trei luni. Remdesivir e patentat – doar Gilead poate să-l producă – așa că atunci când Statele Unite au semnat cu ei și au cumpărat peste 500.000 de doze (toată producția Gilead pentru iulie și 90% din august și septembrie), au blocat posibilitatea altor țări să aibă acces la el. 

Experții sunt acum îngrijorați și de implicațiile mai largi – spre exemplu, momentul în care un vaccin va deveni disponibil. Statele Unite au arătat deja că sunt pregătite să ignore nevoile celorlalți pentru a-și asigura propria aprovizionare medicală.

***

EDUCAȚIE. Vloggerul Selly a luat Bacul zilele trecute și a anunțat asta și printr-un vlog, care s-a viralizat rapid (e pe locul #7 în trending YouTube), pentru că vorbește despre lucrurile utile pe care nu le înveți la școală. 

De exemplu, cum să-ți gestionezi banii sau cum funcționează creditele la bancă, cum să acorzi primul ajutor unui om care nu mai are puls, cum să-ți deschizi o afacere sau cum funcționează politica, taxele și legile. „Școala nu te învață cum să faci bani, dar te învață pe ce să dai bani: pe meditații.” Ascultă-l aici, iar despre cum și de ce a ajuns să aibă atâția fani poți citi aici
 

  Imaginea zilei

Ieri, Concentrat a împlinit o lună, iar George Roșu, artist vizual pe care îl găsești aici, a desenat aniversarea cu bătaie spre glumele despre cum mă vopsesc constant. Colegii de la DoR au pornit și ei un fel de campanie spontană cu laude și „la mulți ani”, așa că toată ziua am simțit că o să greșesc curând ceva monumental.

Sper să nu se întâmple, dar dacă îmi scapă totuși ceva, mă găsiți, ca întotdeauna, la nicole@decatorevista.ro. Dacă îți place ce citești, m-ar bucura și ajuta mult să-i spui unui prieten să se aboneze
 

  Climatul de joi

 Fotografie de Oana Barbonie.

O rubrică recurentă despre aer, sturioni, orfelinate de urși, copaci și alte lucruri care ne readuc aminte că tot ce facem și nu facem are un impact asupra mediului. Reporter principal este Anca Iosif.

Iulie vine cu o provocare în desagă. Inspirată de mișcarea australiană Plastic Free July care a strâns 50 de milioane de oameni în jurul ei anul trecut, încerc să consum cât mai puțin plastic luna asta. Am mai încercat acum vreo doi ani și n-a fost ușor să fac drumuri separate pentru produse vrac sau să mi-amintesc să comand o limonadă, apoi să spun: „fără pai, vă rog”.

Măsurătoarea a cât plastic ajunge în râurile și oceanele din lumea-ntreagă începe de la tone. Din deșeurile de plastic depozitate necorespunzător, spun cercetările, aproape 32 de milioane de tone au ajuns în 2010 în mediu, din care 8 în oceane. Asta afectează ecosistemul acvatic, dar și pe noi și ce ajungem să consumăm. 

Așa că începem un jurnal zilnic și colectiv pe DoR, cu oameni care au găsit alternative sustenabile la consumul de plastic, cu sugestii despre cum putem fi consumatori mai responsabili sau cu resurse și soluții despre cum putem micșora prezența plasticului în viața noastră.

Redăm și experiențe personale, ale noastre și ale voastre. Așa că dacă te înhami în asta, fie și pentru o săptămână, fie că o iei ușor și elimini doar un anume tip de plastic (de exemplu: „luna asta nu mai cumpăr lapte la PET/ Tetra Pak”), scrie-mi cum îți merge la anca.iosif@decatorevista.ro sau spune-mi tu ce ai vrea să știi despre plastic în luna iulie. 

PS: Dacă știi persoane cu care e musai să vorbesc despre asta, abia aștept recomandările.
 

Leadership à la Jürgen Klopp

De Andreea Giuclea

Ce putem învăța despre construirea unei echipe de succes de la antrenorul lui Liverpool, campioană în Premier League, după 30 de ani.

Investește în relații

Când a preluat Liverpool, Klopp a învățat numele tuturor celor 80 de angajați ai clubului. Apoi i-a invitat în sala de mese și i-a prezentat, pe rând, echipei. În viziunea antrenorului german, care își descrie stilul de leadership ca unul apropiat de oameni, toți membrii unui grup trebuie să se simtă apreciați și toți sunt responsabili de dinamica dintr-o echipă: „Tot ce facem în viață e despre relații. Dacă vrei să fii responsabil doar pentru ce faci tu și nimic altceva, poți trăi într-o pădure, de unul singur. Altfel, când intri într-o cameră, porți și tu o parte din responsabilitate pentru atmosfera din acea cameră.”

Înainte să transfere un jucător, Klopp îl invită la o discuție la el acasă, să vadă cum gândește și dacă se potrivește echipei, a cărei coeziune e mai importantă decât talentul individual. Vorbesc despre viețile și familiile lor și mai puțin despre fotbal. După meciuri, îi îmbrățișează părintește. „Jürgen creează o familie”, spune antrenorul secund, Pepijn Lijnders. „Ne concentrăm 30% pe tactică și 70% pe teambuilding.”

Fii un exemplu

Klopp e și un antrenor exigent. Cere implicare totală la antrenament, unde fiecare exercițiu trebuie făcut la intensitate maximă. Le cere jucătorilor să alerge după fiecare minge ca și cum ar fi ultima și să nu le arate adversarilor când sunt obosiți. Dar și el se implică total. „Trăiesc 100% pentru echipă. Ca lider, nu poți fi ultimul care vine și primul care pleacă. Nu trebuie să fie mereu așa, dar trebuie să fii un exemplu.”

Înconjoară-te de experți și oferă-le încredere

Klopp a transferat jucători în baza recomandărilor specialiștilor care analizează date, a adus un expert al pregătirii fizice și o specialistă în nutriție, și când și-a dat seama că echipa nu înscrie suficiente goluri din faze fixe, le-a cerut asistenților să creeze scheme dedicate. „Nu aștept de la mine să știu totul și să fiu bun la tot. Dar ce pot să fac e să-i las pe alții să crească lângă mine. Asta înseamnă leadershipul, să ai oameni puternici lângă tine, care au experiență în arii diferite de tine.”

Creează un mediu sigur și nu pedepsi greșelile

Cu toții eșuăm în mod constant, spune Klopp, care crede că el e responsabil pentru înfrângeri, iar jucătorii pentru victorii. După înfrângerea cu 0-3 în fața Barcelonei din semifinalele Ligii Campionilor de anul trecut, nu a criticat echipa și n-a scos în evidență ce n-a funcționat. Le-a spus să creadă că pot câștiga în retur. Și dacă nu, „să eșueze în cel mai frumos mod posibil”. Au câștigat cu 4-0.

„Nu construiești asta între două meciuri, trebuie să creezi o atmosferă în care jucătorii să știe că pot face greșeli. Fotbalul e un joc al greșelilor. Tot ce poți face e să reacționezi: pierzi mingea, încearcă s-o recuperezi. Primești un gol, încearcă să înscrii altul. (...) Asta e atmosfera: dacă facem o greșeală, încercăm cu toții să o îndreptăm.”

⚽ Liverpool joacă azi cu Manchester City, la 22:15, pe Eurosport.

Dozele pentru restul zilei

  Dimineață
Explorează proiectele și viața artistului Andy Warhol prin alimentele pe care le-a folosit în arta lui, dar și prin cele pe care chiar le-a mâncat. Un fel de crash-course de 17 minute.
 
  Prânz
O odă (muzicală) dedicată legumelor, că poate te convinge să încerci una pe care ai super ocolit-o. La mine ar fi gulia sau andiva.
 
  Seară
Planuri de weekend? Irisz Kovacs a fotodocumentat situația chiriilor din Cluj, unde este studentă la Facultatea de Teatru și Film, UBB, și unde sunt unele dintre cele mai scumpe chirii din România. Expoziția „Acasă, în chirie” va putea fi văzută de pe terasa Energiea Pub din București, începând cu 3 iulie.
 

Ți-a plăcut Concentrat? Dă forward către un prieten.


Au contribuit

Andreea Vrabie, Anca Iosif, Andreea Giuclea
Design: Alex Munteanu (Namogo)

 

  Meniul Szikra, restaurant local pet-friendly din Sfântu Gheorghe, conține și treats pentru patrupezi. 
 

Copyright © 2020 Asociația Media DoR.
Strada Corbeni Nr. 6,
București, Romania
Unsubscribe