Copy
Nieuwsbrief Fietsersbond afdeling Utrecht - juli 2020
Van de voorzitter: Fietsburgemeester

Fietsnieuws uit Utrecht:
Belijning sluit niet aan op tijdelijke Mandelabrug
"Stop”licht bij bouwterrein Overste den Oudenlaan
Ik fiets in Utrecht
Corona, de wake up call
Fietsen door de omgevingswet
Omleiding Voorstraat loopt vast in goede bedoelingen

Fietsnieuws uit Nieuwegein:  
Coronamaatregelen: Sneller groen met Schwung, maar ook voorrang op de bus
Van de voorzitter

Fietsburgemeester

Als je dit leest, is Jan van Zanen al geen burgemeester meer van Utrecht. Jan-van-de-gemeente, zoals hij zichzelf voorstelde, altijd in pak, reed op zijn laatste werkdag een afscheidstour door alle wijken van de stad – natuurlijk op de fiets. Jan was op internationale podia een warm pleitbezorger voor de fiets, in woord en belangrijker nog: in daad, zichtbaar en benaderbaar in de straten van de stad. Hij was enthousiast gastheer van de start van de Tour de France in 2015 en heeft zich sterk gemaakt om de Vuelta als derde grote Ronde naar Utrecht te halen.

Foto: AD/UN

De gemeenteraad werkt intussen aan een profiel voor zijn opvolger. We hebben de raad de suggestie gedaan om te zoeken naar iemand die zich actief uitspreekt voor het gebruik van de fiets en dat ook laat zien. Die de vele voordelen op het gebied van ruimtegebruik, bereikbaarheid en leefbaarheid door en door kent en actief uitdraagt. Een burgemeester die daarmee volkomen vanzelfsprekend de fietsburgemeester wordt van wereldfietsstad nummer 1. Onze fietsburgemeester! Lees hier onze brief aan de gemeenteraad: https://utrecht.fietsersbond.nl/2020/06/26/profiel-nieuwe-burgemeester/

We wensen de raad veel succes met het opstellen van het profiel en de vertrouwenscommissie met de sollicitaties.

Van harte nodigen we waarnemend burgemeester en liefhebber van oldtimers Peter den Oudsten uit voor een kennismaking met de stad – op de fiets natuurlijk!

Peter van Bekkum
voorzitter


UTRECHT
 

Belijning sluit niet aan op tijdelijke Mandelabrug

Om plaats te bieden aan een busbaan, een rijbaan en fiets- en voetpaden wordt de Mandelabrug over het Merwedekanaal tussen de dr. M.A. Tellegenlaan en de Van Zijstlaan verbreed. Het oude brugdek is daarvoor weggetakeld en komt over enkele maanden in verbrede en versterkte vorm weer terug.

In de tussentijd ligt er een tijdelijke brug over het Merwedekanaal. Maar wie vanaf Villa Jongerius richting Croeselaan reed, kwam een heel ongewenste situatie tegen. Fietsers die de stoep en de aansluitende belijning volgden, kwamen niet op, maar naast de brug uit. En zouden daarbij vervelend ten val kunnen komen. De tijdelijke brug had geen verlichting; in het donker zou de kans op een ongeval nog groter zijn.

We hebben de gemeente meerdere keren moeten vragen om de aannemer aan te sporen de belijning aan te passen en verlichting aan te brengen. Inmiddels is dit opgelost.


“Stop”licht bij bouwterrein Overste den Oudenlaan

Er is nog meer slecht nieuws over omleidingsroutes. Bij de inrit van het bouwterrein aan de Overste den Oudenlaan staat een verkeerslicht voor fietsers. De bouw is nog niet gestart en de inrit wordt al een tijd niet gebruikt; het hek zit dicht. Toch springt het licht voor de fietsers af en toe op rood. Fietsers worden hier gedwongen te wachten voor kruisend verkeer dat helemaal niet komt. Met dit “stop”licht leert de gemeente fietsers aan dat rode lichten soms geen enkele betekenis hebben en rustig genegeerd kunnen worden.

Dat lijkt misschien niet zo erg. Maar wat ons betreft is dit heel zorgwekkend, omdat kinderen het onderscheid niet goed kunnen maken wanneer een verkeerslicht wel of niet zinvol op rood staat. Op deze omleidingsroute voor de Kanaalweg rijdt ook veel schoolgaande jeugd, die hier verkeersonveilig gedrag krijgt aangeleerd. Niet vreemd dat ze dit gedrag tot in lengte van jaren in de hele stad volhouden. Tot grote ergernis van automobilisten en met soms noodlottige gevolgen.

We hebben bij herhaling gemeld dat het verkeerslicht op rood springt, terwijl er geen verkeer naar het bouwterrein toe kan rijden. Uiteindelijk bleek dat de detectie al lange tijd defect was. Inmiddels is de storing verholpen.


Ik fiets in Utrecht


Fietsen in Utrecht doen wij natuurlijk allemaal al. Er is nu een speciale campagne om die mensen die nog niet de vreugde en de geneugten van het fietsen hebben ontdekt, over te halen om gebruik te gaan maken van HET vervoermiddel waarmee je zorgt voor je eigen gezondheid zonder die van anderen aan te tasten. Uit de auto op de fiets is voor velen een veel te grote stap, daarom kun je nu met Ik fiets in Utrecht een week een ebike uitproberen. Bevalt 'ie? Dan krijg je € 300 korting bij aankoop. Op de site kun je ook een app downloaden waarmee je je reisgedrag bijhoudt en spaarpunten verzamelt die je vervolgens kunt besteden bij diverse winkels. Voor die app moet je wel je reisgegevens opgeven dus dat zal niet iedereen aanspreken.
Meer info vind je hier: https://www.ikfiets.nl/

Corona, de wake up call

Gemiste fietskansen in Utrecht tijdens (en na?) Corona

Overal ter wereld verovert de fiets, als schoon en veilig alternatief voor het openbaar vervoer, ruimte op de auto op plekken waar dat tot voor kort onmogelijk leek. In London, Milaan, Manchester en Berlijn zijn straten grootschalig heringericht tot fietsstraten. Weliswaar niet altijd voorzien van mooi rood glad asfalt, maar het begin is er. Het ziet ernaar uit dat Corona gezorgd heeft voor herverkiezing van de Parijse burgemeester, die het fietsen een warm hart toedraagt. Wie had zich deze foto van een willekeurige Parijse straat een paar jaar geleden kunnen voorstellen?


Foto Christophe Ena/AP, gekopieerd uit NRC

Letterlijk ruim baan voor de fietser hier. Zelfs de chique Rue de Rivoli is tegenwoordig geheel autovrij.
Hoe doet onze stad het qua fietsen in tijden van Corona? De titel van dit stukje zegt wellicht al genoeg. Hier kun je lezen waarom wij op dit moment niet blij zijn met de gemeente Utrecht.

Fietsen door de omgevingswet

Binnenkort wordt de Omgevingswet van kracht. Deze wet komt in de plaats van een uitgebreide verzameling wetten op het gebied van ruimtelijke ordening. Echter, Goethe wist reeds: In de beperking toont zich eerst de meester, en alleen de wet kan ons vrijheid geven. De combinatie van een heilig geloof in fantoomgroei met een ministerie van Infrastructuur en Waterstaat waar ze dol zijn op het tekenen van snelwegen betekent niet per sé dat de fietsersomgeving gaat gedijen onder de nieuwe wet.

Om die reden heeft het landelijk Bureau de werkgroep Omgevingswet geïnitieerd. Individuele afdelingen kunnen daarin elkaar stimuleren bij het uitzetten van strategieën om de Omgevingswet in hun gemeente/regio naar de hand van de fietser te zetten.
Tijdens de eerste bijeenkomst werd duidelijk dat er nog een wereld te winnen valt. De afdeling Utrecht heeft altijd wat te zeuren, maar wat een luxe genieten wij hier met een heuse fietscoördinator die zich binnen de gemeente voluit voor de fiets en fietsers inzet.

De komende tijd gaan de leden van de werkgroep een fietsvisie schrijven voor hun gemeente/regio. Wat hoort er volgens jou in de fietsvisie? Laat het ons weten en schrijf mee aan de visie!
Zodra de fietsvisie voor Utrecht gereed is berichten wij daarover.

Omleiding Voorstraat loopt vast in goede bedoelingen

Velen hebben zich het hoofd gebroken over de vrolijke blauwe en groene stippen met aanmoedigende kreten die sinds kort een aantal Utrechtse straten sieren. Is het kunst, een actie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om vol te houden in onze moedige strijd tegen Corona, voorbereidingen voor de Vuelta die niet tijdig konden worden afgezegd? Nee, dit zijn de Voorstraat-omleidingsroutes. Binnenkort kunnen we ook nog roze en oranje stippen verwachten.

Een tijdje geleden hebben we al over deze afsluiting bericht en over ons voorstel om de busbaan in de Nobelstraat tijdelijk open te stellen voor fietsers. De gemeente stelde uitstekende alternatieven te hebben. De kaart maakt in één oogopslag duidelijk wat die inhouden… heel ver omrijden. Dat zou nog niet het allerergste zijn als de omleidingsroutes je dan ook daadwerkelijk maar naar de plek van bestemming brachten. Helaas, zowel de blauwe als de groene omleidingsroutes liepen de afgelopen weken vast in… een omleidingsroute. Die op de groene route dan ook weer voorzien was van een omleidingsroute die… en toen was het tijd voor een mok chocolademelk bereid met Droste-cacao.

Natuurlijk zijn wij hier heel boos over geworden. We kwamen erachter dat heel veel wegopbrekingen niet in de gemeentelijke database met wegomleidingen staan, waardoor het voor de gemeente ook niet mogelijk is om te zien wat al-of niet opengebroken wordt. Zelfs de afsluiting van de Voorstraat stond er niet in (sic), evenmin als die op de Brailledreef. Dat is na ons signaal fors verbeterd en dat geeft hoop dat omleidingen-in-omleidingen tot het verleden gaan behoren.

Ondertussen valt het op dat de omleidingsroutes nog niet zo intensief worden gebruikt als de gemeente kennelijk had gehoopt. Hoe dat moet in september als die oranje route in het nieuwe studiejaar in gebruik moet worden genomen? Wij voorzien grote opstoppingen in de Nobelstraat.

NIEUWEGEIN

Positief Corona-fietsnieuws uit Nieuwegein

In mei stuurden we het college van B&W van Nieuwegein een brief met adviezen voor de anderhalvemetersamenleving. In de laatste Corona-update kondigde het college verschillende maatregelen aan voor fietsers: krijtsymbolen op het wegdek, tweemaal groen per cyclus op drie drukke kruisingen met verkeerslichten en invoering van de Schwungapp. Daarmee krijgen fietsers via hun smartphone sneller groen dan via detectielussen of drukknopjes. Onze andere suggesties neemt het college mee bij het opstellen van de strategische mobiliteitsvisie.
Lees hier meer.
Copyright © 2020 Fietsersbond afdeling Utrecht, Alle rechten voorbehouden.


uitschrijven    e-mailadres wijzigen

Email Marketing Powered by Mailchimp