Copy
7 juli 2020
 
Sinds enkele maanden worden we allemaal geconfronteerd met de gevolgen van de verspreiding van het coronavirus in Nederland. Vooral ook in onze wereld van het immaterieel erfgoed heeft dit virus en de maatregelen die zijn getroffen om de verspreiding in te dammen grote gevolgen. Wat deze gevolgen zijn lees je in deze nieuwsbrief in de tweede enquête die we in juni onder de beoefenaars van immaterieel erfgoed hebben gehouden. Deze uitkomsten hebben we natuurlijk ook direct gedeeld met minister Van Engelshoven van OCW om zo onze grote zorgen te uiten voor de continuïteit en het voortbestaan van immaterieel erfgoed in Nederland. Het team van het Kenniscentrum is zich terdege bewust van de kwetsbaarheid van dit erfgoed en wil jou graag bijstaan met raad en advies bij de instandhouding daarvan juist ook in deze moeilijke tijden.
 
Maar dat er ook zaken op het gebied van immaterieel erfgoed wél doorgaan, lees je ook in deze nieuwsbrief. Zo vertellen verschillende beoefenaars over hun passie en hoe zij daarin juist ook in deze moeilijke tijden kracht en troost vinden. Wat ook doorgaat zijn de bijschrijvingen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Carnaval in Noordoost Twente, de Chinees Indische Restaurantcultuur, Holi, de Brabantse orgelcultuur, de Riviervisserij, het SKS Kampioenschap Skûtjesilen en de Traditionele bevloeiing van grasland kunnen worden bijgeschreven. 

Tot slot wil ik me graag even voorstellen. Mijn naam is Marco van Baalen en met ingang van 1 mei jongstleden ben ik de nieuwe directeur van het Kenniscentrum. Tot 1 december 2019 was ik als directeur-bestuurder verbonden aan de Stichting Haags Historisch Museum. Voordat ik in 2013 in deze positie werd aangesteld, was ik al sinds 2006 aan het Haags Historisch Museum en Museum de Gevangenpoort verbonden als Hoofd Collecties. Ik ben opgeleid tot kunsthistoricus en ben dus de afgelopen 15 jaar actief geweest in de museumwereld. Maar aangezien de museumwereld zich ook steeds meer met immaterieel erfgoed bezighoudt, is deze wereld geen onbekende voor mij.
Ik heb in beide rollen zowel als tentoonstellingsmaker/conservator, maar ook als directeur-bestuurder ervaren dat het verhaal van materieel erfgoed niet zonder het verhaal van het immaterieel erfgoed kan, het zijn feitelijk twee kanten van dezelfde medaille. Om museumobjecten daadwerkelijk betekenis te kunnen geven en tot leven te kunnen roepen voor het publiek is het immaterieel erfgoed dat door de vele erfgoedgemeenschappen wordt beoefend en wordt doorgegeven onontbeerlijk.

Ik wens je mede namens het gehele team van het Kenniscentrum veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Marco van Baalen
Zeven nieuwe toevoegingen aan de Inventaris

In juni boog de Toetsingscommissie zich weer uitgebreid over diverse nieuwe borgingsplannen van erfgoedgemeenschappen, groepen en individuen die hun erfgoed willen laten bijschrijven in de Inventaris. Het resultaat zijn zeven toevoegingen aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Het gaat om: Carnaval in Noordoost Twente, Chinees Indisch restaurantcultuur, Holi, Orgelcultuur in Brabant, Riviervisserij, SKS Kampioenschap Skûtjesilen en Traditionele bevloeiing van grasland. Lees meer...

Immaterieel Erfgoed tijdens Corona - de band met dieren is er altijd
Wat kan wèl doorgaan op het gebied van Immaterieel Erfgoed in tijden van vele beperkingen? Het Kenniscentrum nam tijdens de quarantaine contact op met drie immaterieel erfgoed beoefenaars die tijdens corona gewoon doorgingen met het verzorgen van hun dieren. Lees het interview hier.

Resultaten enquête immaterieel erfgoed en Corona - juni 2020
In juni 2020 voerde Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland een peiling uit onder de gemeenschappen, groepen en individuen met immaterieel erfgoed in het Netwerk en de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dit leverde 105 reacties op. Het algemene beeld is dat de immaterieel erfgoedsector veel hinder ondervindt door de Coronacrisis, 93,3% geeft aan dat de crisis gevolgen heeft. Lees hier welke gevolgen dat zijn.

Benieuwd op welke regeling jij of jouw gemeenschap recht heeft? Het Kenniscentrum heeft alle corona-regelingen voor je op een rij gezet

Terugblik op de webinar: Immaterieel erfgoedtoerisme in en na corona
We kunnen weer op vakantie, maar liefst in eigen land. Dat is de boodschap die de Nederlandse regering nu uitstraalt, nu er nog steeds geen vaccin is voor corona. Voor de immaterieel erfgoedgemeenschappen is het een kans. Want hoe kunnen zij al die Nederlandse toeristen naar zich toe trekken, op een duurzame manier en met inachtneming van de 1,5 meter regel? Het Kenniscentrum organiseerde er onlangs een druk bezocht webinar over, dat hier online te bekijken is.
Erfgoed Jong 
Nieuwe leden
Ken jij jonge mensen (16-30 jaar) met interesse in erfgoed die gratis lid willen worden van het netwerk van Erfgoed Jong? Wijs hen op: erfgoedjong.com.

Sparren met een jongere
Heb je voor een bepaald vraagstuk binnen je organisatie behoefte aan de inbreng of mening van een jonge erfgoedprofessional, of ben je gewoon benieuwd naar wat het jongerennetwerk voor jou zou kunnen betekenen? Neem dan contact op via het contactformulier.  

 
Van Rouwen naar Bouwen
Immaterieel erfgoed in en na corona

Hoe kunnen we, na een periode dat veel immaterieel erfgoed moest worden afgelast, weer bouwen aan een toekomst? Het Kenniscentrum lanceert een programma voor erfgoedgemeenschappen:

‘Van rouwen naar bouwen’. Voor meer informatie lees verder...
 

Vrijwilligers zijn een onmisbare groep medewerkers voor instellingen in de culturele sector. Maar hoe neem je ze ook digitaal mee? Daarover organiseert DEN aankomende vrijdag een online sessie, in samenwerking met Erfgoed Brabant en de Zuiderwaterlinie.
Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden!

Facebook
Twitter
Website
Instagram
Email






This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland · Hoeferlaan 4 · Arnhem, Gld 6816SG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp