Copy
 

Eetbaar Nijmegen

Nijmegen, stad waar je uit kunt eten
2 July 2020

Ter inspiratie het laatste nieuws en de komende activiteiten

Nieuws



2020: Internationaal jaar van de gezondheid van planten
2020: Internationaal jaar van de gezondheid van planten

Uit deze Europese website (vertaald met Deepl.com) : “Planten maken 80 procent uit van het voedsel dat we eten. Toch worden ze voortdurend aangevallen door ongedierte, waarbij de FAO schat dat elk jaar tot 40 procent van de voedselgewassen wereldwijd wordt vernietigd. Dat laat miljoenen mensen honger lijden en brengt ernstige schade toe aan onze landbouw en ons milieu.
Factoren als de klimaatverandering, de globalisering van de handel en de hausse in het toerisme maken de zaken nog erger, waardoor het risico toeneemt dat er nieuwe plantenplagen ontstaan en dat gewassen, tuinen en parken worden beschadigd.
Daarom hebben de Verenigde Naties 2020 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Gezondheid van Planten (IYPH): om het bewustzijn te vergroten van hoe de bescherming van de gezondheid van planten kan helpen een einde te maken aan de honger, de armoede te verminderen, het milieu te beschermen, de economische ontwikkeling te stimuleren en bij te dragen aan het bereiken van de VN-doelstellingen voor de bescherming van de gezondheid van planten.

Nog een citaat (vertaald):
De verspreiding van zeer besmettelijke grensoverschrijdende ziekten, zoals COVID-19, is nauw verbonden met de gezondheid van planten.
Vernietiging van natuurlijke habitats en ecosystemen heeft zowel het plantenleven als het menselijk leven blootgelegd.
Planten zijn onze belangrijkste bron van voedsel en voeding – ze houden ons in leven en verhogen onze systeemimmuniteit – en zijn in veel landen de belangrijkste bron van levensonderhoud voor veel kleine boeren.
Daarom blijven boeren, plantengezondheidsinstanties, voorlichters, veldwerkers en monitoring- en voorspellingsdeskundigen zelfs tijdens de COVID-19-pandemie de gezondheid van planten ondersteunen en stappen ondernemen om plantenplagen en -ziekten zoals woestijnsprinkhaan, legerworm en palmsnuitkever te voorkomen en onder controle te houden.
Anderen helpen bij het transporteren en op de markt brengen van gezonde plantaardige producten, zodat de consumenten genoeg te eten hebben en de producenten en verkopers een inkomen blijven hebben.
Op mondiaal, regionaal en nationaal niveau werken de FAO, de IPPC en regionale en nationale plantenbeschermingsorganisaties nauw samen met de lidstaten om ervoor te zorgen dat er extra maatregelen worden genomen om al deze plantengezondheidshelden tijdens de COVID-19-pandemie te beschermen – de gezondheid van onze planten is ervan afhankelijk.”

https://www.efsa.europa.eu/en/international-year-plant-health

In Nederland valt het nog wel mee, het is er te koud voor de genoemde plaagdieren. Maar lees eens mee wat zij aanrichten:


Door klimaatverandering (veel regen in Afrika, dit voorjaar) trof de woestijnsprinkhaan de ideale omstandigheden om zich te vermeerderen.
Uit wikipedia: Woestijnsprinkhanen kunnen per dag ongeveer hun eigen gewicht (±2 g) aan voedsel eten: bladeren, bloemen, bast, stengels, vruchten en zaden. Bijna alle gewassen en veel wilde planten lopen risico, inclusief gierst, rijst, maïs, sorghum, suikerriet, gerst, katoen, fruitbomen, dadelpalmen, groenten, acacia’s, naaldbomen en bananenbomen.

Zie ook https://www.nationalgeographic.nl/wetenschap/2020/02/sprinkhanenplaag-teistert-heel-oost-afrika-klimaatverandering-speelt-mogelijk
http://www.fao.org/ag/locusts/en/info/info/index.html: nu ook in Ethiopie; New Delhi ook in staat van paraatheid.
Ook Argentinië heeft een sprinkhanenplaag, maar die lijkt door een koude golf niet veel aan te richten.


Legerworm, (engels: Fall Armyworm)

We zullen hem in Nederland niet aantreffen, zolang het hier koud blijft. Ik had er nog niet eerder van gehoord, maar hij is gevreesd op meerdere continenten:

Uit vork.org
De legerworm heeft zich in de afgelopen jaren vanuit Zuid-Amerika snel verspreid. In 2016 werd in Afrika de eerste legerworm ontdekt en bracht in Zuidelijk Afrika grote schade aan de gewassen aan. Inmiddels is de insect gearriveerd in 28 Afrikaanse landen met een verwoestend effect. Op basis van schattingen voor 2018 gaat er alleen al in Afrika jaarlijks tot 17,7 miljoen ton maïs verloren aan deze plaag. Deze hoeveelheid maïs kan tientallen miljoenen mensen voeden en vertegenwoordigt een economisch verlies van 4,6 miljard dollar.
Hij kan zich zo snel verspreiden doordat er in één jaar meerdere generaties zijn. In de zomer duurt een volledige cyclus slechts dertig dagen; in de herfst en lente is dit zo’n zestig dagen. Het vrouwtje kan in haar leven 1500 eitjes leggen. Maar de vlinder van de legerworm heeft ook de capaciteit om meer dan 100 kilometer per nacht af te leggen. In één generatie kan het 500 kilometer ver reizen. Dus theoretisch is er een jaarlijkse verspreiding van zo’n 1500 kilometer.


Rode palmkever oftewel palmsnuitkever

Uit https://www.boomzorg.nl/upload/artikelen/bib1013palmsnuitkever.pdf
De ongeveer vier centimeter lange kever heeft een prachtig rode kleur met zwarte tekening. De palmsnuitkever is een (sub)tropische soort met zijn oorsprong in Zuidoost-Azië en is door de wereldwijde handel in palmbomen verspreid over vele delen van de wereld. De kever plant zich zeer snel voort en de larven vreten in het hart van palmbomen, zowel kleine als grote exemplaren. Vlug: ‘De schade is enorm. Alleen al in de palmenstad Hyères (Zuid-Frankrijk) zijn onlangs ruim 1.000 palmen weggezaagd als sanitaire maatregel om verspreiding tegen te gaan. Particulieren worden gedwongen om maatregelen te treffen, op straffe van 3.000 euro als ze niet kunnen aantonen dat een van de zeer vele gecertificeerde palmsnuitkever-bestrijdingsbedrijven is ingeschakeld voor een behandeling met chemie of aaltjes. De keverlarven zijn in volgroeide staat ongeveer drie maal zo groot als een volgroeide meikeverlarve, dus een beste hand vol. Ze vreten het gehele hart uit de plant, zodat je allemaal dode bruine bladeren overhoudt.’ Volgens Vlug is de bestrijding van
de palmsnuitkever lastig, maar zijn er nieuwe methoden in ontwikkeling om de larven diep binnenin het hout te bestrijden met aaltjes. ‘Het is alleen de vraag of dit helpt om daar het probleem voorgoed op te lossen. De kever komt in Nederland niet voor en zal het niet doen in ons klimaat.”

Laatste foto boven de tekst: aziatische mannen eten de levende larven (filmpje)


Laten we met zijn allen proberen minder te reizen, minder te consumeren, in Nederland of Europa geteeld voedsel te eten, natuurlijke habitats en ecosystemen zo min mogelijk te verstoren en zelfs te creëren, zoals Wouter van Eck dat doet met zijn voedselbos (interview Vroege vogels 28/6/2020)



Agenda (divers)

Eetbaar Nijmegen inspireert je graag om in Nijmegen aan gezond voedsel te komen. Hieronder de komende 10 activiteiten.


Fete de la Nature
04/09/2020 - 06/09/2020 - Hele dag





Alle activiteiten

Voedselbossen


Zelf oogsten


Frambozen/bessen/bramen/bloemen plukken bij Ooijsmoois
03/07/2020 - 10:00 - 18:00
Ooijs moois
Leuthsestraat 3 Ooij


Zelf fruit plukken (en evt verse groente in de winkel) bij Warmoes
03/07/2020 - 11:00 - 14:00
Warmoes, historische tuinderij Lent
Griftdijk Noord 11 Lent


Frambozen/bessen/bramen/bloemen plukken bij Ooijsmoois
04/07/2020 - 10:00 - 18:00
Ooijs moois
Leuthsestraat 3 Ooij


Agenda Velt Regio Nijmegen







https://veltregionijmegen.nl/
  
Bekijk de berichtjes op https://eetbaarnijmegen.nl/nieuws/facebook/. Hier kan je linkjes aanklikken en zie je de bron, vaak een artikel uit een krant. Handig voor wie niet graag op Facebook zelf kijkt.

Whoops, EetbaarNijmegen is not a valid id for a Fan Page. Please use either the Vanity URL or the Page Id

Vegetarische kookworkshops

NB: alle kookworkshops zijn gestopt ivm maatregelen tegen het coronavirus!



Zie ook Koken met Dominique en Lovingly Wholesome

Brood bakken

Vegetarische buurttafels met vaste regelmaat

NB: veel maaltijden zijn gestopt ivm maatregelen tegen het coronavirus!
Begonnen zijn al wel:  
Huiskamerrestaurant Babylon
Dinsdag: Een Nederlands keuzemenu onder leiding van John
Woensdag: Een Indonesisch buffet onder leiding van Amal
Donderdag: Een Syrisch buffet onder leiding van Reem
Vrijdag: Een veganistisch buffet onder leiding van Jonas
Zaterdag: Een Syrisch buffet (Shoarma en Falafel) o.l.v. Reem
Zondag: Een Grieks/Mediterraan buffet onder leiding van Kostas
De buffetten kosten euro 10,- p.p., reserveren minimaal een dag van te voren, aanvang 17/18 uur, bij binnenkomst cash betalen, drankjes voor eigen rekening.

Bovendien is er van dinsdag t/m zondag elke dag lunch o.l.v. Reem. Aanvang 12.30 uur, kosten: 7,50 p.p.

Elke dinsdagavond Van Tuin tot Bord: 't Hert (open 30 juni en 7 juli) en  De Schakel (30 juni, 7 en 14 juli)
Elke woensdagavond: Wijkatelier Lindenholt
Elke donderdagavond: de Broederij
NB: check altijd de websites van de Van Tuin Tot Bord locaties, sommige zijn gesloten tijdens schoolvakanties.

Vanaf eind september: Elke woensdag: lunch Huiskamerrestaurant Aan tafel, Aldenhof 
Elke 3e zaterdag van de maand: Huiskamerrestaurant Aan tafel, Aldenhof 


Vegetarische driegangen maaltijd buurtrestaurant De Broederij
02/07/2020 - 18:00 - 20:00
Buurtrestaurant De Broederij
Nieuwstadweg 37 Nijmegen


Vegetarische driegangen maaltijd buurtrestaurant 't Hert
07/07/2020 - 18:00 - 20:00
Buurtrestaurant 't Hert
Thijmstraat 40 Nijmegen


Vegetarische driegangen maaltijd buurtrestaurant de Schakel
07/07/2020 - 18:00 - 20:00
Buurtrestaurant de Schakel
Archimedesstraat 9 Nijmegen


Vegetarische driegangen maaltijd buurtrestaurant Lindenholt
08/07/2020 - 18:00 - 20:00
Buurtrestaurant Wijkatelier Lindenholt
Zellersacker 10-03 Nijmegen



 

Agenda Donderdag Veggiedag Nijmegen

NB: alle maaltijden zijn gestopt ivm maatregelen tegen het coronavirus!
Elke laatste donderdag van de maand kan je mee uit eten bij een restaurant dat voldoet aan de vuistregel, dat een derde deel van de gerechten vegetarisch moet zijn.


Plaats ook graag zelf je activiteit over gezond lokaal geteeld voedsel. Na goedkeuring komt het dan automatisch terecht in deze nieuwsbrief. 
Wil je eens een verhaal delen over voeding in Nijmegen? Mail ons. Dat maakt de nieuwsbrief diverser.
Team Eetbaar Nijmegen

Copyright © 2020 Eetbaar Nijmegen, Alle rechten voorbehouden.

Ik wil me uitschrijven    Ik wil mijn instellingen aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp