Copy

Hallo, hallo, ...!

Hoe is het? Alles OK hoop ik? Fijn gewerkt deze week? Ik hoop het. Hoe normaler de wereld weer is, hoe beter, zou ik zeggen.

Ik was deze week voor het eerst sinds, nou, pak hem beet een maand of 3,5 weer op pad voor een workshop op locatie. Ook nog eens een hele leuke: het ontwikkelen van een nieuwe instagramstrategie voor een mediabedrijf. En het leuke was: het was heel ver rijden vanaf mijn huis.
 

Lang leve onderweg zijn!


Als ik iets gemist heb aan al dat online werken - naast het gevoel van mensen in de ruimte om je heen - is het het reizen, weet je. Lekker in de auto, thee mee, misschien even stoppen bij een Starbucks (ik heb een Google Maps-lijst waar ze allemaal op staan, de snelwegstarbucksen), proberen GEEN drop te kopen en het belangrijkste: mijn podcasts. 

Ik ben een enorme podcastfan, namelijk. Verslaafd is een groot woord, maar ik vind het heerlijk, die mensen in je oor die je dingen vertellen. En het fijne is: er is voor ieder wat wils. Ik houd vooral van verhalende podcasts die je niet loslaten, als ouderwetse hoorspelen. Zoals De brand in het landhuis. Of de drie verschillende series van Serial

Ik luister ook al jaren en jaren iedere week naar This American Life en Reply All. Je moet maar eens klikken om te zien of het je aanspreekt. Want nogmaals, er is voor ieder wat wils. Het is net als met boeken: wat jou aanspreekt spreekt mij misschien niet aan. Of wel. 

En naast de ontspanning die verhalen bieden, luister ik ook heel veel nuttige podcasts. Waar ik iets van leer. Ideale combinatie: onderweg leren. 
 

Lessen onderweg: je tone of voice


Het fijne van dat reizen + podcasts is namelijk dat ik al rijdende 100 ideeën opdoe. En kennis natuurlijk. 

Een van mijn nieuwe ontdekkingen heet Social Minds. De afgelopen aflevering (nr 96) was een interview met de man achter de socials van havermelkmerk Oatly (@oatley). Bekend vanwege hun aparte, vernieuwende toon en uitingen. 

Erg leuk om te luisteren, vooral dat stuk over tone of voice. Hoe kom je er aan? Hoe houd je het consistent? Hoe zorg je dat je toestemming krijgt om dingen anders te doen op je socials en in je marketing? Hoe weet je of nieuwe collega's je tone of voice begrijpen? 

De marketingbaas van Oatley bevestigde in ieder geval iets dat jij en ik al weten: langere teksten op Instagram werken. Werken heel goed, zelfs. Ha. Hoor je het ook eens van een ander.
 

Aanstaande dinsdagmiddag 7 juli geef ik weer de online workshop Instagram voor bedrijven. De vorige was een succes met beoordelingen van 8-en 9-ens en een 10. Yay! In 1 middag krijg je alles wat je nodig hebt om je strategie aan te scherpen en ideeën op te doen. Na afloop heb je zelfs een paar concrete rubrieken in handen, toegespitst op jouw doelgroep. Twijfel je of het iets voor jou is? Hit reply en mail me. 

 

Lessen onderweg: Linkedin is meer dan je denkt


Een andere podcast die ik af en toe luister is de Social Pros podcast, met Jay Bear. Als je zoals ik een paar keer naar Social Media Marketing World bent geweest, is het een bekende naam. Het is een aparte vogel en goede spreker met bakken ervaring in het adviseren van grote bedrijven op het gebied van contentmarketing.

De podcast is feitelijk een reclamepraatje voor de software van marketingsoftwarefabrikant SalesForce, dus je moet even wat reclame door. Maar het is echt interessant. Van de week luisterde ik naar dit interview met iemand van LinkedIn (die link gaat naar Apple, kon geen algemene link vinden. Je kunt ook de YouTube-versie bekijken, of zoek hem op in je favoriete podcast player).

Wat me vooral bijbleef was de opmerking van de LinkedIn contentexpert, Amber Naslund, dat het algoritme van LinkedIn niet zo zeer kijkt naar conversatie maar naar DIALOOG. Ze bedoelt dat het algoritme echte gesprekken tussen de zender en de ontvanger beloont. Dus niet alleen dat jij iets plaatst en een ander reageert, maar dat jij daar dan weer op reageert. En liever nog dat die ander dáár dan weer op reageert.

Daar is het algoritme van LinkedIn niet alleen in, hoor. Als je wel eens een workshop hebt gevolgd bij mij de afgelopen jaren heb je gezien dat die algoritmes op alle platformen steeds meer belang zijn gaan hechten aan die dialoog. Maar ik vond het leuk dat ze het dialoog noemde in plaats van conversatie. Want met de opkomst van 'conversational marketing' lijkt het steeds meer alsof 'conversatie' puur bestaat uit praten met een bot zodat klanten sneller iets kopen. Dialoog, tsja, dat is toch iets anders.
 

Ook onderweg?


Ik weet niet of jij al een beetje onderweg bent. Of misschien heb jij thuis wél de tijd wel de rust en ruimte om lekker naar podcasts te luisteren, anders dan ik 😁! En zo niet, download die podcasts hierboven lekker in je podcast app en luister ze tijdens het wandelen, fietsen, bussen, treinen of autorijden. Gegarandeerd dat ze je op ideeën brengen ...

Benieuwd of je iets gaat luisteren en wat je er van vindt. Mail me, DM me, vertel het me!

Tot over twee weken,

Elja 

@supersocialboek
Facebookgroep: De Super Social groep







 



 

Twitter
Facebook
eljadaae.nl
Instagram
Bekijk deze email in je browser (of blader door het archief)
Niet tevreden over deze email? Of gewoon geen zin meer om hem te ontvangen (lees waarom dat OK is en schrijf je zonder schuldgevoel uit)? Je kunt altijd je voorkeuren wijzigen of je abonnement op deze nieuwsbrief opzeggen. Of je kunt me terugmailen natuurlijk, via een reply! :)