Copy
View this email in your browser

Nyhetsbrev: Faktajouren om Infodemin #12

I veckans nyhetsbrev från Faktajouren uppmärksammas flera nya initiativ för att motverka infodemin samt aktuella utbildningar och konferenser. Dessutom ett exempel på kraften i medier som samarbetar.

CIJ:s sommarkonferens - startar idag

Möjligheterna att få ta del av tips och trix från några av världens bästa researchers och fact-checkers har aldrig varit bättre. Knappt har Global Fact 7 avslutats så inleds Centre for investigative journalisms sommarkonferens. Även denna hålls helt digitalt och kan följas från den egna datorn 6-11 juli. Hela agendan finns här.

Inledningstalar under måndagen gör bland annat SVT:s Helena Bengtsson som deltar i ett samtal om datajournalistik och covid-19-rapportering tillsammans med John Burn-Murdoch från Financial Times och Pamela Duncan från Guardian. Samtalet går att se live på Youtube.

Håll koll på verktygen

Global Facts avslutande del i förra veckan bjöd på en mängd olika matnyttiga verktyg och tips för den som håller på med nätbaserad research. På Faktajouren fyller vi hela tiden på vår samling av guider och verktyg.

Ett tips är Wayback Machine på Archive.org som är något av en klassiker för researchers som vill gräva fram gamla versioner av hemsidor. Tjänsten byggs hela tiden på med nya funktioner, som jämförelseläget "Changes" som gör det lättare att upptäcka förändringar på en viss sida. Fler funktioner erbjuds till den som är registrerad användare. Archive.org har en egen utförlig guide för den som vill lära sig mer.

Internationell arbetsgrupp utreder infodemin

Hur ska yttrandefriheten stärkas och medier skyddas samtidigt som infodemin stoppas? Det är en av frågorna som en internationell arbetsgrupp inom Forum för information och demokrati ska arbeta med de kommande månaderna. Målet är att släppa en rapport med konkreta förslag redan i november.

Forumet är ett initiativ från bland annat Reportrar utan gränser som startades 2019.

Ny kritik mot Facebook

Facebook har ännu en gång dragit på sig skarp kritik från en rad olika håll för det sätt som plattformen hanterar olika typer falsk information och hatbudskap. Bolaget har under flera år arbetat efter ledorden "Remove, Reduce, Inform" för att minska skadliga budskaps genomslag.

Nu öppnar grundaren Mark Zuckerberg för en skärpning av rutinerna efter att en rad stora amerikanska annonsörer avbrutit sina kampanjer på plattformen. I Europa rullar Facebook samtidigt ut en kampanj för att stärka kunskaperna om falska budskap och källkritik.

Veckans ord:
"SLAPP"

 
Strategic lawsuit against public participation, SLAPP, har varit ett kontroversiellt vapen mot medier och andra granskare under många år. En stämning, eller enbart hotet om en stämning, från en resursstark aktör som ett storföretag kan effektivt stoppa eller begränsa yttrandefriheten. På Global Fact 7 visades hur SLAPP-vapnet nu även börjat användas mot fact-checkers. Inom EU har det diskuterats en stopplagstiftning mot SLAPP-processer under många år. I juni gick ett stort antal organisationer ut med en förnyad uppmaning att skynda på arbetet med att införa ett starkt regelverk.

Veckans faktakoll

Under namnet Covidinfodemiceurope har AFP, CORRECTIV, Pagella Politica/Facta, Maldita.es och Full Fact gått ihop för att lyfta fram det stora antalet granskningar om covid-19 som publicerats under de senaste månaderna. Sajten publiceras på fem olika språk och här kan du följa hur samma typ av falska nyheter och konspirationsteorier spreds till olika europeiska länder vid olika tidpunkter under våren.
Faktajouren är ett projekt som drivs av Medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet med stöd av Anderstiftelsen och Barometernstiftelsen. Projektet ska rusta journalister i arbetet mot desinformation och det som följer i dess spår. Nyhetsbreven om den pågående infodemin är ett sätt att bidra med resurser och kunskap till redaktioner gällande desinformation i pandemins spår. Vill du veta mer? Kontakta Faktajourens projektledare Annelie Frank, annelie.frank@lnu.se.
Facebook Facebook
Website Website
Copyright © 2020 Medieinstitutet Fojo, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp