Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

στην αρχή της πανδημίας, μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μου ήταν το αν θα κάνουμε φέτος μπάνια στη θάλασσα

εκείνες τις θολές εβδομάδες αυτή η σκέψη ήταν αρκετά έντονη: θα κάνουμε καλοκαίρι; Τι καλοκαίρι; Δεν είναι μικρό πράγμα, ούτε λεπτομέρεια. Σε όλες τις γωνιές του κόσμου οι άνθρωποι έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με το φυσικό τους περιβάλλον. Η γη που τους περιβάλλει τους συνδιαμορφώνει. Στη δικιά μας γωνιά έχουμε διάφορα πράγματα που μας συνδιαμορφώνουν, κι ένα από αυτά είναι η θάλασσα. Το παραδοσιακό ελληνικό μοντέλο καλοκαιρινών διακοπών δεν είναι απλά μια συνήθεια, είναι ένα κομμάτι της ταυτότητάς μας, κατά τη γνώμη μου από τα πιο σημαντικά. Αν το πράγμα είχε πάει στραβά και φέτος οι Έλληνες δεν είχαν την ευκαιρία ή την ελευθερία να ξεφύγουν σε μια παραλία, έστω και για λίγες φορές, έστω και λιγότερο από παλιά, το συλλογικό μας τραύμα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο και βαθύ. Είμαι βέβαιος γι' αυτό. 

αύριο, 4 Ιουλίου, στην Καθημερινή

γράφω μια φανταστική ιστορία για έναν ταξιδιώτη από το 2020 που ταξιδεύει στο χρόνο πίσω στις 4 Ιουλίου του 2004 (σκεφτείτε τι συνέβη εκείνη την ημέρα) και συναντά μια παρέα Ελλήνων σε μια καφετέρια. Ο διάλογος που ακολουθεί είναι επεισοδιακός. Θα ανέβει το Σαββατόβραδο εκεί, όπως πάντα. 

Θυμίζω ότι την προηγούμενη φορά έγραψα για μια μεγάλη συμφορά που γλιτώσαμε σ' αυτή την πανδημία, αντίθετα με άλλες, μεγαλύτερες χώρες: την αντιπολίτευση της μάσκας

Τέλος, θέλω να σας θυμίσω και το άλλο που είχα γράψει το προ-προηγούμενο Σάββατο, εξετάζοντας τις πιθανές φρέσκιες τραγωδίες που μπορεί να μας επιφυλάσσει ακόμα το 2020. Ο Economist της περασμένης εβδομάδας έχει ένα μεγάλο αφιέρωμα στο ίδιο θέμα (€) αναλύοντας όλες τις μεγάλες καταστροφές που μπορούν να εξαφανίσουν την ανθρωπότητα και για τις οποίες είμαστε εντελώς (ή σχεδόν εντελώς) απροετοίμαστοι. Η αγαπημένη μου (και μάλλον η πιο επικίνδυνη) είναι μια γιγάντια στεμματική εμπομπή μάζας από τον ήλιο (coronal mass ejection ή CME) σαν αυτή που έγινε το 1859 και προκάλεσε ένα παγκόσμιο πανέμορφο σέλας στον ουρανό. Τότε, βεβαίως, δεν είχαν δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν είχαν ούτε λάμπες. Αν κάτι τέτοιο γινόταν σήμερα, το φαινόμενο θα κατέστρεφε όλους τους δορυφόρους και θα έψηνε τα ηλεκτρικά δίκτυα όλου του πλανήτη. Φανταστείτε πώς ήταν στην καραντίνα, αλλά χωρίς ίντερνετ και χωρίς ρεύμα. Κανείς δεν ξέρει για πόσο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάτι τέτοιο αργά ή γρήγορα θα γίνει.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι πιθανότητες να συμβεί μια αντίστοιχου μεγέθους CME τα επόμενα δέκα χρόνια είναι ως και 10%. Οπότε αντιλαμβάνεστε. Από στιγμή σε στιγμή. 

το βιβλίο της εβδομάδας

Να ένα βιβλίο με μια δραματική περιπέτεια η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις τραγωδίες που ζούμε σήμερα, αλλά με μια άλλη, αναζωογονητικά διαφορετική: τον πόλεμο. Ο Λούι Ζαμπερίνι ήταν νεαρός και φέρελπις αθλητής του στίβου, που είχε τρέξει στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου. Όταν ξέσπασε ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος κατετάγη στην αεροπορία και πέταξε βομβαρδιστικά. Σε μία από τις πτήσεις, το αεροπλάνο έπεσε στον Ειρηνικό. Από εκεί ξεκινάει αυτή η απίστευτη ιστορία. Έχει γίνει και ταινία, σε σκηνοθεσία Αντζελίνας Τζολί. 

και τώρα, λινξ

Η Ελλάδα είναι μια συντηρητική χώρα, το ξέραμε αυτό. Η έρευνα του Pew για τις αντιλήψεις περί ομοφυλοφιλίας σε πολλές χώρες του κόσμου, όμως, μας θυμίζει πόσο πίσω είμαστε σε σχέση με τις ανεπτυγμένες κοινωνίες του κόσμου. Πολύ πίσω. Οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι η ομοφυλοφιλία δεν θα έπρεπε να "είναι ανεκτή" σε μια κοινωνία, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Κι άλλες χώρες ήταν έτσι στο παρελθόν, βεβαίως (στις ΗΠΑ είχαν αντίστοιχο ποσοστό μόλις το 2003), κι εμείς ήμασταν ακόμα χειρότερα. Διαβάστε αυτό το "γκάλοπ" από το 1984, ας πούμε, ή θυμηθείτε την ομοφοβία να αναβλύζει από το ίδιο το Προεδρικό Μέγαρο της χώρας μας το 1995. Τα πράγματα είναι καλύτερα από τότε, αλλά σα να μην προοδεύουμε εξίσου γρήγορα με τους άλλους. Κι αυτό είναι ενοχλητικό, βασικά, επειδή τα χρόνια περνάνε και η κοινωνία δεν γίνεται αρκετά γρήγορα όπως την ονειρευόμαστε, κάποιοι. 

Το θέμα του "Μεγάλου Περίπατου" και των επεμβάσεων στο κέντρο της Αθήνας είναι ένα από αυτά στα οποία τοποθετούνται όλοι κι εγώ σαστίζω από το πόσο λάθος είναι σχεδόν όλα τα πράγματα που ακούω και διαβάζω, πόσο εκτός θέματος είναι όλη η συζήτηση, πόσο χάνεται το δάσος καθώς γκρινιάζουν για τις ζαρντινιέρες, οπότε δεν λέω τίποτε γιατί δεν έχω να συνεισφέρω τίποτε. Τοποθετώ εδώ μόνο, έστω, αυτό εδώ το τουίτ. Κάποτε θα συζητήσουμε εκτενέστερα για αυτά τα θέματα. Όχι για τις ζαρντινιέρες της Πανεπιστημίου -για τα σημαντικά θέματα. 

Τις τελευταίες εβδομάδες (ή, για όσους έχετε δει το Watchmen, τους τελευταίους μήνες) έχουμε διαβάσει τα πάντα για τη σφαγή στην Τάλσα της Οκλαχόμας το 1921, όταν οι λευκοί έκαψαν, μακέλεψαν και ισοπέδωσαν την εύπορη γειτονιά των μαύρων στην πόλη τους. Η ιστορία αυτή είχε θαφτεί, σχεδόν ξεχαστεί. Μόλις πρόσφατα άρχισαν να τη διδάσκουν στα σχολεία. Ε, έχουμε κι εμείς μια τέτοια ιστορία: τον εμπρησμό του εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ στη Θεσσαλονίκη το 1931 από μια εθνικιστική οργάνωση. 

Ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα για το "The Villages", μια νέα πόλη για αμερικανούς συνταξιούχους στη Φλόριντα. Εκεί ζουν αποκλειστικά άτομα άνω των 55 ετών, παιδιά απαγορεύονται και συγκεντρώνει κυρίως λευκούς συνταξιούχους από όλη την Αμερική. Υποτίθεται ότι είναι ένα φιλικό και ήρεμο μέρος για να πάνε ηλικιωμένοι να ξεκουραστούν αλλά, όπως θα φανταζόταν κανείς, ένα μέρος όπου το 70% ψηφίζει Τραμπ δεν θα μπορούσε να είναι ποτέ και πολύ ήρεμο ή αθώο. 

Ένα τραγούδι από αυτό το μιούζικαλ για το οποίο σας έχω ζαλίσει, το Hamilton, το οποίο (τραγούδι) οι συντελεστές του μιούζικαλ τραγουδούν η καθεμία και ο καθένας από το σπίτι της/του, και το τελικό αποτέλεσμα συντίθεται με το Zoom. Φανταστικό. Και το τελικό αποτέλεσμα, και το ίδιο το τραγούδι. Όπως και τα υπόλοιπα 45 τραγούδια. Ολόκληρη η παράσταση, παρεμπιπτόντως ανέβηκε από σήμερα στο Disney+. Εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε Disney+. Ε, θα βρεθεί τρόπος να το δούμε. Θα σας ξαναπρήξω σχετικά και στο επόμενο γράμμα.  

Επίσης σχετικό: Η Disney ανέβασε ένα κλιπάκι από το μιούζικαλ. Κάποια στιγμή το κλιπάκι σταματά. Στα σχόλια, ένας γράφει τον επόμενο στίχο του τραγουδιού που διακόπηκε. Του απαντά άλλος με τον επόμενο στίχο. Κι άλλος με τον επόμενο. Ακολουθούν άλλα 233 σχόλια (εκεί τα άφησα, τουλάχιστον). Ίντερνετ. 

Μιας και λέμε Disney, αυτός ο ταλαντούχος νεαρός ανέβασε αυτό το μικρό βιντεάκι με αυτοσχέδια ειδικά εφέ που έφτιαξε στο Twitter, ζητώντας από τον κόσμο να το κάνει αρκετές φορές ριτουίτ για να τον δούνε από τη Disney και να τον πάρουνε τηλέφωνο. Τι έγινε λίγο αργότερα; Τι άλλο. Του απάντησε ο CEO της Disney Μπομπ Άιγκερ (με ατάκα από το Hamilton!). Ίντερνετ! 

Εδώ, μια λίστα με όλες (όλες!) τις ταινίες παραγωγής Netflix, σε κατάταξη από τη χειρότερη μέχρι την καλύτερη, σύμφωνα με τη γνώμη των συντακτών. Είναι πάνω από 400! Το βρήκα χρήσιμο, πάντως. Ένα από τα διαχρονικά προβλήματα αυτών των υπηρεσιών είναι να ανακαλύπτεις περιεχόμενο πέρα από αυτά που σου προτείνει στην πρώτη σελίδα (ξανά και ξανά). First world problems, ξέρω. Με την πρώτη CME πάνε αυτά.   

Αυτή η έρευνα για τα τηλεφωνήματα που κάνει τα τελευταία 3,5 χρόνια ο Τραμπ με τους ξένους ηγέτες είναι ακριβώς όπως θα τη φανταζόσασταν. Γεμάτη αποκαλύψεις που σε έναν άλλο κόσμο, μιαν άλλη εποχή, θα προκαλούσαν σκάνδαλο, θα ρίχναν την κυβέρνηση. Πλέον όλες αυτές οι παλαβομάρες, η ανικανότητα και η διαφθορά δεν εκπλήσσουν και δεν επηρεάζουν. κανέναν. 

Ο αντίλογος για την τηλεργασία

Cancel Culture News! Ο Τζον Γουέιν, ναι, εκείνος που έπαιζε στα γουέστερν με τους κακούς Ινδιάνους που όταν ήμασταν παιδάκια νομίζαμε ότι ήταν ωραία, αυτός που έχει πεθάνει εδώ και σαράντα χρόνια, ήταν ένας πολεμοχαρής ακροδεξιός αντικομμουνιστής ο οποίος είχε προσπαθήσει -και είχε καταφέρει- να αποφύγει να πάει να υπηρετήσει στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, όπως ξανασυζητήθηκε πρόσφατα με αφορμή μια πανάρχαια συνέντευξή του, ήταν ακραία ομοφοβικός και ρατσιστής. Τι χρησιμότητα έχει αυτή η συζήτηση για κάποιον που έχει μηδαμινό αντίκτυπο στο δημόσιο διάλογο ή και στα πολιτιστικά δρώμενα της εποχής μας; Καμία. Υπάρχει όμως κάπου στον κόσμο ένα αεροδρόμιο που φέρει τ' όνομά του, κι ένα άγαλμα. Ε, ας αποφασίσουν οι περίοικοι πώς θέλουν να το αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα. Αν ήταν δίπλα στο σπίτι μου, εγώ θα ψήφιζα να το ρίξουμε, κι όχι τώρα, 20 χρόνια πριν. 

Στο ίδιο θέμα, δείτε αυτές τις σκηνές από (την προσοχή σας τώρα, μεσήλικες) το spin-off του Golden Girls (!) από το 1992, στις οποίες αναλύεται το θέμα της σημαίας των Νότιων (η συνομοσπονδία πολιτειών που αποσχίστηκαν και πολέμησαν εναντίον των ΗΠΑ στον εμφύλιο, με σκοπό τη διατήρηση της δουλειάς) με εύγλωτο, απλό και κατανοητό τρόπο. Το χαλάει λίγο στο τέλος, που η Μπλανς ρίχνει στο Ντον Τσίντλ (!) το μπαλάκι για να της βρει τη λύση, αλλά κάτα τα άλλα είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Μεταξύ άλλων, μου θύμισε και τους Ντιουκς. Βλέπατε Ντιουκς; Εγώ μεγάλωσα με τους Ντιουκς, ήταν μεγάλο κομμάτι της πρώιμης παιδικής μου ηλικίας. Το αυτοκίνητό τους το λέγαν "Στρατηγό Λι" (ο διασημότερος στρατηγός των Νοτίων στον εμφύλιο). Πάνω στην οροφή είχε ζωγραφισμένη τη σημαία των Νοτίων. Δεν είχα ιδέα τι ήταν αυτά τότε -μου αρκούσε που το αυτοκίνητο έκανε άλματα στους χωματόδρομους

Πώς γυρίστηκε το Airplane! Το θαυμαστικό είναι μέρος του τίτλου της ταινίας, δεν είμαι τόσο ενθουσιασμένος με αυτό το λινκ, μη νομίσετε. 

Εκπληκτικό: Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας έβαλε ατάκα από την ταινία Mean Girls σε λόγο του, για να κερδίσει ένα στοίχημα. 

Καταπληκτικό: Φωτογραφίες από την ανακάλυψη των Μυκηνών.  

Πράγμα που μου θύμισε το ποίημα της Δήμητρας από τους Απαράδεκτους

Ήταν ένα περίεργο ταξίδι τα λινξ αυτής της εβδομάδας, νομίζω θα συμφωνήσετε. Κι ούτε ένα λινκ για τον κορωνοϊό! 

https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2020 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.