Het Egyptische Nieuwe Rijk (ca. 1539-1078 v.Chr.) was een ware bloeiperiode in de faraonische geschiedenis. De vele honderden fraai gedecoreerde graven van koningen en de elite bieden ons een unieke inkijk in de Egyptische samenleving. De grafdecoratie vormt zo een van de belangrijkste bronnen waarover egyptologen beschikken. Velen van u zullen bekend zijn met de kleurrijk beschilderde graven in Thebe, in de Vallei der Koningen en de rotsgraven voor de elite op de westoever. Minder bekend zijn de met reliëfdecoratie versierde "tempel-graven" in Sakkara bij Memphis. Toch was Sakkara in het Nieuwe Rijk de meest vooraanstaande begraafplaats van Egypte. De hoogste ambtenaren bouwden hier hun graven: ware monumenten die in vele opzichten de tempels van koningen en goden imiteerden. Het grootste deel van de uitgestrekte Memphitische begraafplaats bevindt zich tegenwoordig in museumcollecties. Eén van de voornaamste collecties is die van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden: de locatie van het museumcollege!
In het 1-daagse museumcollege Egyptische reliëfdecoratie worden de volgende onderwerpen behandeld:
Grafreliëfs in context
Grafontwikkeling
Vergelijk: Sakkara, Thebe, Abydos, El Kab
Stijl en iconografie
Reconstrueren van graven aan de hand van losse fragmenten
In deze cursus wordt u ook zelf aan het werk gezet. Dat betekent: reliëfs dateren, fragmenten puzzelen en meedenken over actuele vraagstukken!
Docent dr. Nico Staring werkt als wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek richt zich op de Nieuwerijks begraafplaats in Sakkara, de voornaamste elite-begraafplaats van de Oudegyptische hoofdstad Memphis. Over dat onderwerp schreef hij vele wetenschappelijke artikelen. Op dit moment leidt Staring een project dat tot doel heeft het grootste corpus van Nieuwe Rijks reliëfs uit de Memphitische begraafplaats te publiceren. Het materiaal dat ten grondslag ligt aan die studie vormt ook de basis voor het museumcollege Egyptische reliëfdecoratie. Dat betekent dat u veel ongepubliceerde grafreliëfs te zien krijgt: een unieke mogelijkheid!
Benieuwd naar deze cursus en meer weten over het onderwerp? Lees dan alvast het artikel dat Staring schreef over de herontdekking van het graf van Ry uit de tijd van Toetanchamon-Horemheb.
Datum: zondag 15 september 2019 Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden (Caesarzaal) Prijs donateurs: €59,- Prijs niet-donateurs: €75,-
Inschrijven kan via onderstaande link. Betaalinstructies volgen na voorinschrijving.
Op 26 september organiseert de Stichting Archeologisch Erfgoed Luxor in samenwerking met NINO en Ex Oriente Lux de eerste jaarlijkse Luxor-dag in Leiden. Deze dag wordt georganiseerd naar aanleiding van het nieuwe veldwerkproject van de Leiden University Mission to the Theban Necropolis in Theban Tomb 45. De opbrengst van de dag komt ten goede aan het veldwerkproject en zal gebruikt worden voor het maken van een 3D-model van Theban Tomb 45. Dit model zal gedemonstreerd worden op de volgende Luxor-dag in 2020!
De opgravingsleider, Carina van den Hoven, zal aan de hand van foto’s van dit prachtig gedecoreerde graf het veldwerkproject introduceren en verslag doen van de resultaten van de eerste veldwerkseizoenen in 2018-2019.
Daarnaast kunt u genieten van diverse interessante lezingen over recent onderzoek en veldwerk in Luxor, door Olaf Kaper, Lonneke Delpeut en Philip McLaughlin. Naast de lezingen is er ook een mini-expositie van op de Oudheid geïnspireerde sieraden, met mogelijkheid tot aanschaf. De dag wordt afgesloten met een loterij, waarbij u kans maakt op prachtige grootformaat foto’s van Theban Tomb 45. Na de loterij is iedereen uitgenodigd voor een drankje in Grand Café Pakhuis. Meld u snel aan via onze website, want er is plaats voor max. 60 personen!
Datum: 26 september 2019 Tijd: 12.00-17.00 Locatie: Leemanszaal van het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden
Voor meer informatie en deelname aan deze activiteit (niet gerelateerd aan Huis van Horus) wordt u verwezen naar de website van de Stichting AEL.