Copy
View this email in your browser

Ik sta stil bij 75 jaar vrijheid, jij toch ook?

Van september 2019 tot en met mei 2020 staan we stil bij de gebeurtenissen in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog, dan exact 75 jaar geleden. We vieren dat we driekwart eeuw in vrijheid leven en beseffen dat dit kwetsbare bezit geen vanzelfsprekendheid is. Ook het educatieve programma om kinderen en jongeren actief te betrekken bij Gelderland Herdenkt – 75 jaar vrijheid staat op het punt te beginnen!
 
In deze nieuwsbrief lees en zie je meer over de exclusieve vlog van Milan Knol, Bridge to Liberation THE GAME, het openingsdebat in het Huis der Provincie, Borderlands, een terugblik op de kick-off van de jongerenambassadeurs en bijzondere educatieve activiteiten in september.
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Milan Knol: “Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid”

“Zou je in het verzet gaan, zou je vluchten of wat zou je doen?”, vraagt Milan Knol zich af in zijn vlog. Stel je voor dat je zelf in Gelderland woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je woonplaats ligt onder vuur en Duitse soldaten zetten het land onder water. “Wat had jij gedaan?”. Bekijk zijn speciale vlog voor Gelderland Herdenkt.

THE GAME

Learning by doing – Learning by gaming. Op 30 en 31 augustus worden in Pathé Anhem twee bioscoopzalen omgetoverd tot Game Rooms. Jongeren spelen  de strategische oorlogsgame Post Scriptum: een online simulatiespel die zich afspeelt in het Arnhem van de Tweede Wereldoorlog. 

Voorafgaand wordt uitgebreid de context geschetst in de vorm van interactieve presentaties door een BattleField Guide, gespecialiseerd in de Slag om Arnhem ’44, en een ooggetuige van de Slag om Arnhem.

Gamen is een eigentijdse manier om bewustwording te creëren bij jongeren, het doen beseffen wat de impact van oorlog is en het laten invoelen wat de waarde van leven in vrede en vrijheid is.

Lees meer en reserveer je tickets...

Openingsdebat

Jongeren van nu zijn de bestuurders van de toekomst. Wat betekent vrijheid voor hen? 75 scholieren van 15-17 jaar gaan op 12 september in het Huis der Provincie met elkaar in debat over het belang van herdenken, beseffen en beleven van vrijheid. 

Bijzondere gasten introduceren de gespreksthema's, zoals Commissaris van de Koning John Berends  en voormalig Geschiedenisdocent van het Jaar Martijn Vermeulen. In de middag is er een actief programma in samenwerking met de Lucht Mobiele Brigade en het Ministerie van Defensie.

Meer weten? Neem dan contact op!

Borderlands

Studenten van de Hogeschool voor de kunsten ArtEZ werken onder leiding van 'Artist Educators’ Pien Maessen en Yunjei Cho aan bijzondere muurschilderingen in de fietstunnel aan het Airborneplein in Arnhem. 

Het kunstwerk is het eerste zichtbare resultaat van Borderlands: een project waarin studenten en jongeren worden uitgedaagd op creatieve manieren invulling te geven aan het nieuwe herdenken. Na Arnhem zal het project ook de andere Gelderse regio's aandoen.  

Je leest er meer over in dit artikel uit De Gelderlander.

Jongerenambassadeurs geven vrijheid door

Vrijheid geef je door! Niet alleen aan maar vooral ook samen met de jongere generaties. Jongerenambassadeurs uit alle hoeken van de provincie, vanuit verschillende achtergronden en met verschillende leeftijden gaan de komende negen maanden op pad om actief bij te dragen aan het beseffen, beleven en vieren van onze vrijheid. Bekijk de video-impressie van de aftrapbijeenkomst op 19 juni.

 Aansluiten of meedoen? Neem vooral contact op met coördinator Debbie den Besten.

Programma uitgelicht: 10 dagen in september '44

In deze documentaire vertelt de Engelse parachutist Douglas J. Charlton over ‘de hel waarop Operatie Market Garden zou uitdraaien’. Een aangrijpende, persoonlijke vertelling, vastgelegd door regisseur Jan-Cees ter Brugge en Maaike Kuyvenhoven. 

De makers bieden unieke educatieve vertoningen aan met inleiding vooraf, een gesprek na afloop en verwerkingsopdrachten op maat. Een bijzondere manier om aandacht te besteden aan Market Garden. Meer informatie  en contact via laura@metkopenstaart.nl.

Op gelderlandherdenkt.nl/educatie vind je een ruim aanbod van educatieve activiteiten.

Ontmoeting & inspiratie

Bijzondere internationale conferenties in september slaan de brug tussen verleden, heden en toekomst. Jongeren worden daar actief bij betrokken. 
 
YOUCEE
De European YOUth Conference CommEmoration across bordErs in het Akoesticum in Ede vormt de internationale verbinding vanuit het provinciale programma Gelderland Herdenkt.

Jongeren tussen 16 en 19 jaar uit vier landen nemen deel: Groot-Brittannië, Polen, Duitsland en Nederland. Ze doen mee aan een gevarieerd programma rondom het thema 75 jaar vrijheid van 17 september t/m 22 september. 
Bridge to the Future
‘Duitsland Keerpunt’ is op vrijdag 20 september het thema van de conferentie van Bridge to the Future. De jaarlijkse en toonaangevende conferentie op het gebied van vrede en veiligheid vindt plaats in Musis Sacrum te Arnhem.

Een jongerenpanel van Duitse en Nederlandse jongeren maakt onderdeel uit van het programma en er zijn inspirerende sprekers als schrijvers Arnon Grunberg en Géraldine Schwartz
In de volgende nieuwsbrief...
Meer over de Digitale Scheurkalender Gelderland Herdenkt: een educatietool die je direct kunt gebruiken in de klas.

De Digitale Scheurkalender wordt ontwikkeld in samenspraak met de Gelderse oorlogsmusea.
Meedoen?
Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief, deel deze update met je collega's of neem contact op met coördinator Debbie den Besten

Coördinatie
Het educatieprogramma van Gelderland Herdenkt wordt gecoördineerd door Erfgoed Gelderland
contact  |  privacy  |  gelderlandherdenkt.nl
We houden je graag op de hoogte van onze ontwikkelingen. Mocht je daar geen prijs op stellen, meld je dan af onderaan deze e-mail.

© Gelderland Herdenkt 2019






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
WO2GLD · Westervoortsedijk 67D · Arnhem, Ge 6827 AT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp