Copy
View this email in your browser
Artistieke verkenning op de ruimtevaart, ecologische zaadbommetjes en een giga eco-waste KunstBeest op het fort 
Het Kunstfort heeft de komende maanden bijzondere tentoonstellingen en activiteiten op de planning staan. Momenteel zijn de solo-tentoonstellingen Clear Obscure van Jan Robert Leegte en Liquid Landscapes: what if the ground under your feet can't be trusted? van Border Agency nog te bekijken. Kom gauw langs, want deze tentoonstellingen zijn te zien tot en met zondag 1 september.*

In het kader van het landelijke fortenfestival (za 7 t/m zo 15 september) organiseren we op 7 & 8 september creatieve, interactieve workshops voor kinderen vanaf 3 jaar. In de eerste workshop gaan we aan de slag met gerecycled materiaal voor de bouw van een reusachtig Eco-waste KunstBeest. In de andere workshop maken kinderen onder begeleiding van Mariken Straat (projectleider Bee Heroes) zogenoemde "zaad-bommetjes", balletjes vol bloemenzaden die geplant kunnen worden.

Op zaterdag 14 september open we i.s.m. onderzoeksinstituut Waag: Supre:organism. In deze unieke tentoonstelling reflecteren hedendaagse kunstenaars op de ruimtevaart. De tentoonstelling is te bekijken tot en met zondag 6 oktober.

Ook dit jaar doen we mee aan de landelijke Monumentendag. Op zondag 15 september is ons prachtige fort met bijhorende industriële Genieloods gratis te bezoeken. Neem deel aan onze kosteloze historische rondleiding van 14.00 tot 15.00 uur en kom alles te weten over de achtergrond en geschiedenis van het fortgebouw en de Stelling van Amsterdam!

Last but not least: van vrij 13 t/m zo 15 september is het Kunstfort onderdeel van Theaterfestival de Grazende Zwaan in Nieuw Vennep. Grazende Zwaan is een nieuw festival in de Haarlemmermeer voor jong en oud, met theater en meer in de polder. Een vrolijk en bijzonder programma in en rond een monumentale boerderij. Meer info? grazendezwaan.nl

Let op: Vanwege Mysteryland festival zijn we in het weekend van 24 & 25 augustus beperkt bereikbaar. Klik hier voor een overzicht van afgesloten wegen.
Nu te zien:
Jan Robert Leegte - Clear Obscure
Border Agency - What if the ground under your feet can't be trusted?
In de Genieloods van het Kunstfort is Jan Robert Leegtes tentoonstelling Clear Obscure te zien. Leegte behoort tot de eerste kunstenaars van de internetkunst-beweging. Hij onderzoekt het idee van ‘transparantie’ dat momenteel de dominante stroming is in het interface-ontwerp, ingegeven door Steve Jobs idee van ‘intuïtief design’. Hierdoor wordt de interne werking van de computer volledig verborgen. Leegte geeft ons juist een blik van de ‘black box’ in een serie computerperformances. In zijn tekeningen vertaalt hij de bijna onschuldig ogende sculpturale kwaliteiten van het internet.
Jan Robert Leegte (1973, Nederland) woont en werkt in Amsterdam. Zijn werk was te zien bij Whitechapel Gallery in London, ZKM Karlsruhe, MAAT Lissabon, MOTI Breda, iMal Brussels, en Nomade Art Space in Hangzhou. Zijn werk is opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij wordt vertegenwoordigd door Upstream Gallery. 
Het 19e eeuwse fort herbergt de tentoonstelling Liquid Landscapes: what if the ground under your feet can’t be trusted? Hierin neemt het kunstenaarscollectief Border Agency (Chili) de geschiedenis van het fort, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, als uitgangspunt voor hun ten-toonstelling; hoe kan een alledaags land-schap ingezet worden als verdedigings-wapen? Waar het fort onderdeel was van een militair verdedigingsplan om omliggend land onder water te zetten, combineert Border Agency dit met hun onderzoek naar mijnen-velden in de droge Atacama woestijn, op de grens tussen Chili, Argentinië, Peru en Bolivia. Vanwege politieke grensconflicten met de buurlanden wordt deze woestijn gescand door drones en anti-personel mines. De kunstenaars verkenden het gebied en deden ter plaatse verschillende ingrepen. Ook onderzochten zij de implicaties voor de mensen die er leven. Ze werkten dit uit in site-specific video-installaties, foto’s, geluid en tekeningen.
Eco-waste KunstBeest
Workshop Zaadbommetjes maken
Bouw mee aan een reusachtig eco-waste Kunstbeest met twee art professionals van Kindermuseum KunstBeest! Dit gigadier waakt als een echte fortwachter over het forteiland en krijgt vorm door herbruikbare materialen, die je zelf kan meenemen. Voor de kleintjes: knutsel mee aan baby kunstbeestjes voor thuis. En voor de Willie Wortels onder jullie: denk mee over hoe het enorme beest kan bewegen over het forteiland. 


Data: 7 & 8 september
Tijd: doorlopend (van 13-17 uur)
Kosten: 5 euro p.p.
Leeftijd: vanaf 3 jaar
Locatie: achter het fort, bij de BLOB
Kom zondagmiddag lekker knutselen met aarde, klei, water en bloemenzaadjes. De zaadbommetjes die we gaan boetseren maken de bijen Bijzonder BLIJ; ze zitten boordevol gezond nectar en stuifmeel. Zo helpen jullie de bijen gezond en sterk te blijven en zij zorgen met hun bestuif-kunsten voor heerlijke aardbeien, appel, tomaten, chocolaatjes, frambozen en meer. Na afloop krijgen jullie de zaadbommetjes met zaai-instructie mee. De workshop wordt gegeven door Mariken, projectleider van Bee Heroes.

Data: 8 september
Tijd: doorlopend (van 14-16 uur)
Kosten: 5 euro p.p.
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Locatie: Genieloods
Kunstfort bij Vijfhuizen & Waag presenteren: Supre:organism
Tentoonstelling: 14 september t/m 6 oktober 2019
Credits: Image (c) NASA / JPL - Caltech / MSSS
Op zaterdag 14 september (15.00u) openen we op ons fortterrein: Supre:organism, een grensverleggende tentoonstelling waarin hedendaagse kunstenaars reflecteren op de ruimtevaart. Deze tentoonstelling organiseren we in samenwerking met Waag (Amsterdam). Dit onderzoeksinstituut verkent de sociale en culturele impact van nieuwe technologieën voor een open, eerlijke en inclusieve samenleving. 

Terwijl huidige ruimteverkenningen nauw verbonden zijn met de biowetenschap, techniek en industrialisatie, maakt Supre:organism duidelijk dat we ook alternatieve, kritische perspectieven moeten ontwikkelen op de ruimteactiviteiten van de mens. In de tentoonstelling is werk te zien van zeven internationale kunstenaars die hun artistieke visie tonen op vormen van leven in de ruimte. Zij doen dit middels films en installaties, waarin onder andere drones en bacteriën centraal staan. 

Door de jaren is de ruimte een tot de verbeelding sprekend onderwerp geweest. Zowel voor kunstenaars - denk aan filmmakers als Walt Disney en suprematisten als Kazimir Malévich - als voor kosmologen, die de evolutie van het heelal bestuderen. In deze tentoonstelling zijn het opnieuw kunstenaars die het menszijn bezien, maar dan in relatie tot technologie en milieu. Zij dragen bij aan een begrip, niet over ‘wat daar is’, maar ‘wat wij worden’. 

In deze samenwerking fungeert het Kunstfort - onderdeel van UNESCO Werelderfgoed - als satelliet voor de Waag. De volgende kunstenaars tonen werk over het gehele fortterrein: Eleonore Hellio, Ivan Henriques, Minna Långström, Quadrature, RYBN, Antti Tenetz en Angelo Vermeulen.

Antti Tenetz toont het resultaat van zijn werk als artist-in-residence bij Waag. Zijn residentie is onderdeel van planet B, een fysieke plek en een artistieke missie waarin burgers, kunstenaars en wetenschappers op gelijke voet samenwerken aan een inclusieve en ecologische toekomst. Dit sluit aan bij de programmering van Kunstfort: ge­ïn­spi­reerd op sci­en­ce­fic­tion scheppen kunstenaars al­ter­na­tieve re­a­li­teiten en be­vragen zij be­staande sys­temen.

Datum opening: 14 september, 15.00 uur.
Welkomstwoord: 15.30 uur door Zippora Elders, gevolgd door een rondleiding door Miha Turšič (curator Waag). Met feestelijke borrel en muziek van DJ Sophia.
Locatie: Kunstfort bij Vijfhuizen, Fortwachter 1, Vijfhuizen.
Bee Heroes Nieuws
J. Eisinga, Still uit kunstfilm Springtime, 2012.
Bijenbloemenveld (750 m2), zomer 2019
De laatste maanden is er veel gebeurd rondom ons bijenproject Bee Heroes. Allereerst zijn we erg trots te melden dat Bee Heroes officieel supporter is geworden van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, een initiatief van the Netherlands Ecological Research Network i.s.m onder andere BoerenNatuur, Commonland, Duurzame Zuivelketen, Federatie Particulier Grondbezit, IUCN NL, LandschappenNL, LTO Nederland, Milieudefensie en Natuurmonumenten (meer info).

Mede uit dit initiatief, en de vele media-aandacht voor de wereldwijd afnemende biodiversiteit, blijkt dat ons bijenproject nog steeds relevant is en dat onze lokale bottom-up bijdragen zin hebben. In het kader hiervan wijzen wij graag nog eens op het essay Stillness (2017) in het mooi vormgegeven O, Wonder!, een kunst-magazine ‘on green culture’ van curator Colette Olof. O, Wonder! is onder meer in onze museumwinkel te verkrijgen. 

Verder verkopen we weer heerlijke natuurvriendelijke lentehoning, koud geslingerd door onze huisimker Ben Sharp in Hoofddorp. Neem zeker een potje mee van dit zalige, ambachtelijke zoete goud wanneer je onze tentoonstellingen komt bezoeken. Nog een nieuw product in de museumwinkel zijn setjes ansichtkaarten à 5 stuks met afbeeldingen van de ecologische bloemenvelden in Vijfhuizen (dik 6500 m2), die door de trouwe Bee Heroes vrijwilligersgroep onderhouden worden. De kaarten zijn mogelijk gemaakt met ondersteuning van project locatiepartner Recreatieschap Spaarnwoude. De opbrengst van de producten gaat volledig terug het project in. Met je aankoop ondersteun je dus de strijd tegen de bijensterfte en de strijd voor meer biodiversiteit!
www.beeheroes.nl
Abel Minnée, Details (Fort bij Vijfhuizen), 2017. Courtesy the artist and Kunstfort bij Vijfhuizen (c).
KUNSTFORT: EILAND VOOR KUNST EN ERFGOED
Kunstfort bij Vijfhuizen is een van de eerste betonnen gebouwen in Nederland en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam; een grootschalig 19e-eeuws verdedigingsplan dat nooit volledig in werking is gezet, en in 1996 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Het eiland wordt omringd door onderscheidende voorbeelden van Nederlandse ruimtelijke planning, zoals de 19e-eeuwse polderlandschappen en de 20e-eeuwse Vinex-architectuur. Sinds 2005 is het forteiland een bestemming voor kunst, een bijzondere plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen.
Kunstfort bij Vijfhuizen wordt ondersteund door de Gemeente Haarlemmermeer en het Mondriaan Fonds.
Waag wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds, Creative Europe Programme of the European Union en CLICK NL.


    
    
Website
Facebook
Instagram
Twitter
Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1
2141 EE Vijfhuizen
Tel: 023-5589013

Openingstijden:
Di t/m zo (maandag & donderdag gesloten): 13.00-17.00

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.