Copy
Werkendam Maritime Industries nieuws
Logo WMI


Alles aan boord.

Nieuwsbrief  |  september 2019
 

Werkendam: alles aan boord!

De 38 leden van Werkendam Maritime Industries hebben een mooie zomer achter de rug. De scheepsbouwers, waterbouwers, constructiebedrijven, dienstverleners en toeleveranciers realiseerden gezamenlijk bijzondere projecten en boekten weer mooie orders. Hoogtepunt was de aankomst van het ponton met 18 binnenvaartcasco's en een kraanschip voor Concordia Damen.
Verder zijn er waardevolle verbindingen tussen overheid, onderwijs en ondernemers tot stand gekomen. Deze nieuwsbrief biedt een compleet overzicht! 

Ondernemers - nieuwe orders

Concordia Damen: ponton uit China

De semi-afzinkbare Black Marlin van Boskalis-dochter Dockwise heeft 18 binnenvaartcasco's, een aantal duwbakken en een kraanschip voor Concordia Damen van Shanghai naar Rotterdam gebracht. TMS uit Werkendam maakte de berekeningen voor het laden en lossen en het zeevasten van de schepen, wat er - samen met de bemanning van de Black Marlin - voor zorgde dat de 60 dagen durende reis veilig volbracht werd. Tientallen toeleveranciers en maritieme dienstverleners uit Zuid-Holland en Noord-Brabant gaan de casco’s transformeren tot hypermoderne schepen die hun steentje gaan bijdragen aan milieuvriendelijk vervoer. Ook in Werkendam wordt een aantal schepen afgebouwd. De eerste schepen worden naar verwachting eind dit jaar opgeleverd. Een mooi visitekaartje van onze maritieme topregio!

CCM3: afbouw 2 Sendo Liners XL  

Op het ponton met de 18 casco's bevonden zich ook 2 casco's voor Sendo-Shipping B.V. De Sendo Liners XL komen uit de 'stal' van Concordia Damen, hebben een uitgekiend ontwerp en gaan op trajecten emissieloos op batterijen varen. Diverse WMI-leden gaan onder regie van CCM3 aan de slag om de schepen af te bouwen.
De in februari 2019 opgeleverde, eerste, Sendo Liner is genomineerd voor de KNVTS Schip van het Jaar-prijs 2019. De Sendo Liner is het eerste binnenvaartschip dat urenlang emissieloos kan varen. Wie een kijkje wil nemen op dit schip is van harte welkom tijdens de Wereldhavendagen Rotterdam op 7 en 8 september 2019, aan de Westerkade. 
Video

Concordia Damen: riviercruiseschip voor A-Rosa

Concordia Damen gaat voor riviercruiserederij A-Rosa uit Rostock een cruiseschip bouwen. Het wordt een schip met een hoge standaard qua duurzaamheid en luxe. Het schip zal in de buurt van havens en in havens 100% elektrisch en dus emissieloos varen. Dit kan dankzij een batterijpakket met een capaciteit van 1,2 MWh. De batterijen worden tijdens het varen opgeladen door dieselgeneratoren en in de havens door walstroom. Het schip wordt 17,40 meter breed, krijgt (familie)hutten van 21 tot 28 vierkante meter en veel faciliteiten voor kids aan boord.  Het vaargebied is Beneden-Rijn, Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen en Brugge. Het schip wordt in Werkendam door CCM3 afgebouwd en zal naar verwachting in 2021 in de vaart komen. 

Holland Shipyards: elektrische ferry voor Noorwegen

De Holland Shipyards Group gaat voor de Brevik Fergeselskap een Electric Road Ferry bouwen. De compacte veerboot, met een capaciteit van 98 passagiers en 16 auto's, zal de vitale verbindingen tussen de gemeente Brevik en de eilanden Sandøya en Bjørkøya onderhouden. Het schip zal volledig elektrisch kunnen varen, wat het ontwerp toekomstbestendig maakt. Speciale aandacht is ook besteed aan innovatieve energiebesparende maatregelen die het batterijverbruik aan boord verminderen.
Lengte: 42 m | Breedte: 11 m | Batterijcapaciteit: ca. 1.000 kWh | Voortstuwingsmotor: 2 x 375 kW 

Concordia Damen: duwboot voor Koninklijke Van der Wees

Koninklijke Van Der Wees uit Dordrecht, gespecialiseerd in bijzondere transporten over weg en water, breidt haar vloot uit met een duwboot die door Concordia Damen is ontworpen en wordt gebouwd. De stuurhut krijgt een hefhoogte van 16 meter. Deze hoogte is nodig om vanuit de duwboot goed zicht te hebben bij het vervoer van grotere en hogere objecten zoals staalconstructies, destilleerkolommen en jachten. De boot krijgt twee roerpropellors en 2 motoren à 1.000 pk. De duwboot wordt 19,87 meter lang, 9,95 meter breed en wordt naar verwachting in april 2020 opgeleverd.

Holland Shipyards Group: 2 hybride veren voor GVB Amsterdam

De Holland Shipyards Group mag weer twee hybride veerponten bouwen voor het GVB in Amsterdam. De scheepsbouwer leverde al eerder vier veren aan de openbaar vervoerder van Amsterdam. De schepen worden ingezet voor personenvervoer tussen Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum. De hybride voortstuwingsinstallatie draagt bij aan de reductie van uitstoot en brandstofverbruik.
Hoogendoorn MBI gaat de volledige betimmering van de schepen verzorgen en Cornet Service richt zich op de conservering en het aflakken. 
 
Lengte: 33,60 m | Breedte: 9,00 m | Diepgang incl. thrusters: 2,07 m | Batterijvermogen: 272 kWh | Voorstuwingsvermogen: 2 x 250 kW | Snelheid: 19 km/h | Capaciteit: 400 voetgangers/310 voetgangers met fiets.

Overheid

WERK-bezoek: ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Topambtenaren mevrouw Brigit Gijsbers en de heren Titus Livius en Pim Breek waren samen met afgevaardigden van de Provincie Noord-Brabant en het Waterschap Rivierenland op werkbezoek in Werkendam. Zij waren uitgenodigd door het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Altena, waar Werkendam toe behoort.

De gemeente presenteerde unieke koppelkansen tussen integraal riviermanagement en havenuitbreiding. Koninklijke BLN-Schuttevaer lichtte de prestaties en uitdagingen van de Nederlandse binnenvaart toe. Concordia Damen en Werkendam Maritime Industries lieten zien hoe de Werkendamse bedrijven met innovaties op het gebied van energiebesparing en emissiereductie bijdragen aan de transitie naar duurzame scheepvaart, zoals verwoord in de Green Deal. Het werkbezoek werd afgesloten met, hoe kan het ook anders: een vaartocht. De gasten hebben de havens en een groot deel van de ‘kustlijn’ van de gemeente Altena vanaf het water bewonderd, van de Noordwaard tot Woudrichem.

WERK-bezoek: Oonincx Scheepsonderhoud

WMI organiseert structureel  WERK-bezoeken voor 'haven'-wethouder Matthijs van Oosten van de Gemeente Altena.  Hij bezoekt alle bedrijven in het Werkendamse maritieme cluster, zodat hij kan ervaren wat er leeft.
Deze zomer bezocht hij het in aanbouw zijnde mts. Spera. Hij sprak met Jaap Oonincx van Oonincx Scheepsonderhoud die daar met zijn uitgebreide team het mts. Spera afbouwde. Een rondleiding over het schip maakte het WERK-bezoek compleet.

WERK-bezoek: Holland Shipyards Group

Wethouder Matthijs van Oosten van de Gemeente Altena was op WERK-bezoek in de haven van Werkendam. Hij bezocht Instalho BV en TV Dredging BV, onderdelen van de Holland Shipyards Group. De wethouder sprak met directieleden Marco Hoogendoorn en Co Kieboom en nam een kijkje op de diverse productielocaties. Hij maakte kennis met het uitgebreide portfolio: van binnenvaartschepen tot baggerschepen en van offshore supportschepen tot innovatieve sleepboten. 

 

Ondernemers - opgeleverde schepen

OSO: Endurance II

Oonincx Scheepsonderhoud verzorgde de projectbegeleiding, inbouw van de machinekamers en het leidingsysteem op het tankdek voor mts. Endurance II. Deze type C-tanker is gebouwd voor het vervoer van benzines en mineralen en vaart inmiddels tussen Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. In Werkendam werd de woning van het schip gelicht om de machinekamer in te bouwen. Ook werden de Stuwa Easyflow-roeren van De Waal geïnstalleerd. Hoogendoorn MBI zorgde voor de betimmering van het stuurhuis en de woning.

Lengte: 110 m | Breedte: 11,45 m | Laadvermogen: 3.280 ton

OSO & De Waal: Spera

Een nauwe samenwerking tussen projectleider De Waal en afbouwbegeleider Oonincx Scheepsonderhoud B.V. (OSO) resulteerde in de oplevering van chemicaliëntanker Spera. OSO zorgde o.a. voor de inrichting en het leidingwerk in de voor- en achtermachinekamer en het plaatsen van de machinekamerpompen van Liquid Control Trading. Het schip heeft elf duplex roestvaststalen tanks en kan 11 verschillende partijen laden. Elke tank is voorzien van een rvs-pomp van Dutch Well Pumps (DWP), met een capaciteit van 100 kuub per uur.  Iedere tank beschikt over een eigen ventilator waardoor de tanks sneller droog zijn, zodat het schip sneller laadgereed is. De Waal installeerde de brandstof-besparende Easyflow-roersystemen en een Stuwa-voortstuwings-installatie.

Lengte: 110 m | Breedte: 13,50 m | 11 tanks à 380 kuub 

Asto Shipyard: Tasmanzee

Asto Shipyard bouwde mts Tazmanzee voor Barge Line SA. De tanker is de enige in zijn soort, want het versterkte binnenvaartschip is geschikt om binnen de 10-mijlszone op zee te varen. De kop van het schip is zwaarder gebouwd, de woning is voorzien van zeeramen en het stuurhuis is compleet van staal en ook voorzien van speciale ramen. Veel WMI-leden werkten mee aan de realisatie van de Tasmanzee. CCM3  installeerde het leidingwerk, Hoogendoorn MBI zorgde voor de volledige betimmering van de achterwoning en het stuurhuis. De Waal leverde de Stuwa schroefasinstallatie, het EasyFlow roersysteem en de Stuwa stuurmachine. Windex zorgde voor de HVAC-installatie en Werkina installeerde alle benodigde scheepselektro.

Lengte: 135 m | Breedte: 16,80 m | Laadvermogen: 7.500 ton

Concordia Damen: Alphenaar

Concordia Damen / CCM3 leverden de Alphenaar op aan CCT Moerdijk. Het schip is speciaal ontwikkeld om op de Gouwe zoveel mogelijk containers mee te nemen. Door een innovatief ontwerp van het onderwaterschip en de voortstuwing kan het schip met een lager vermogen varen en wordt de uitstoot van CO2 en fijnstof sterk verminderd en op termijn zelfs tot nul gereduceerd. De Alphenaar kan per reis 2,5 miljoen flesjes Heineken-bier vervoeren en vaart tussen tussen het Alpherium in Alphen aan den Rijn en de zeehavens van Antwerpen en Rotterdam. Diverse WMI-leden werkten mee aan de realisatie van dit schip.

Lengte: 90 m | Breedte: 10,50 m | Max. diepgang 3,80 m | Laadvermogen: 1.850 ton

Asto Shipyard: Colorado

Op afbouwwerf Asto Shipyard is mts Colorado voor Wijgaart Shipping B.V. opgeleverd. Deze type-C tanker beschikt over acht tanks van 375 kuub. Het is een opvallend licht schip, met een kruiplijn van slechts 4 meter. Tussen de aankomst van het casco bij Asto Shipyard tot en met het laden voor proefvaren zat precies elf weken. WMI-lid CCM3 installeerde het pompsysteem en alle leidingwerk.

Lengte: 110 m | Breedte: 11,45 m | Laadvermogen: 2.760 ton

Onderwijs

Maritiem onderwijs in de regio in zicht

WMI is vanaf de start van het initiatief door de gemeente Hardinxveld-Giessendam actief aan boord bij de reis naar maritiem onderwijs in de regio Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Werkendam. WMI-voorzitter Harry Cornet tekende namens WMI de overeenkomst gericht op het gezamenlijk realiseren van een doorlopende leerlijn van vmbo naar mbo en waar mogelijk hbo in het regionaal regulier onderwijs. Harry: "WMI is blij met deze ontwikkeling. Als maritiem cluster in Werkendam met zo'n 40 maritieme bedrijven en 2.000 arbeidsplaatsen juichen wij het toe dat met name de jeugd uit de regio in de regio opgeleid wordt op het gebied van maritieme techniek. Dit past bij ons DNA. Wij waarderen het dat  ROC Da Vinci College, STC Group en Gilde Vakcollege Techniek hun sterke kanten gaan combineren. Ook in de volgende fase van het traject willen wij weer een steentje bijdragen: wij zullen onze ervaring inzetten op het vlak van stages, gastlessen, input voor lesstof en bedrijfsbezoeken. Wij roepen alle maritieme bedrijven in de regio op, dit te doen. Alleen ga je sneller, maar samen komen we verder!"

WERK-safari: Prins Willem Alexanderschool bij De Waal

De Prins Willem Alexanderschool uit Eethen (gemeente Altena) was op WERK-safari bij De Waal. Cees Verheij legde op zijn eigen enthousiasmerende wijze uit hoe leuk het is, in de maritieme techniek te werken. Hij liet zien hoe De Waal roeren ontwerpt en last. Collega Arie Bax legde zijn jonge publiek uit hoe De Waal stuurmachines voor superjachten maakt.

Mooie opbrengst: 3 leerlingen hebben aangekondigd in het Werkendamse maritieme cluster te komen werken! We kijken naar jullie uit, jongens én meiden! 

WERK-safari: Het Fundament bij de Holland Shipyards Group

"Nee hoor, ik ga niet in de techniek werken - ik word elektricien!" Een uitspraak van een 11-jarige, op WERK-safari in Werkendam. Over de vele facetten van techniek valt nog aardig wat uit te leggen. In het Werkendamse maritieme cluster dragen we daar graag een steentje aan bij door WERK-safari's te organiseren. Groep 7 van Het Fundament uit Genderen (gemeente Altena) was te gast bij Instalho en TV Dredging van de Holland Shipyards Group
Na een film en presentatie werden de jongens en meiden rondgeleid op de werf. Marco Hoogendoorn legde enthousiast en in begrijpelijke woorden uit wat een werf doet en liet in aanbouw zijnde baggerschepen zien. Ook nam hij de kids mee op een spannende tocht in het ruim van ms. Magic. Daar konden zij door het open machinekamerschot van héél dichtbij zien hoe de vervanging van de twee motoren aangepakt wordt. En constateren dat elektricien toch echt een technisch beroep is... 

Ondernemers - diverse projecten

TMS: pompstation-steiger in de Dode Zee in Israël

Voor de bouw van een pompstation-steiger in de Dode Zee in Israël heeft TMS uit Werkendam divers equipment ontwikkeld en gebouwd. De ingenieurs en slimme bouwers zorgden o.a. voor een heiframe om buispalen te positioneren, voor een hydraulische installatie om de palen naar juiste positie te kunnen sturen en voor paalpluggen om buispalen tot 64 meter lengte drijvend aan te voeren. Ook leverde TMS een hijssysteem om de palen mee uit het water te hijsen, verticaal te krijgen en vervolgens op afstand te ontgrendelen. Daarnaast is er door TMS een boorinstallatie ontwikkeld en gebouwd om de palen op diepte te kunnen boren in de harde ondergrond. Verder heeft TMS frames voor ankerlieren ontwikkeld en berekeningen aan een ponton met 250 tons kraan uitgevoerd.

CCM3: autonome energiecontainer

Voor Amphibious Energy bouwde CCM3 twee Hybrid EnergyPods: verplaatsbare, duurzame energiecontainers die lokaal en emissieloos elektriciteit kunnen produceren zonder afhankelijk te zijn van brandstoffen of een elektriciteitsnet. Dit is handig op bijvoorbeeld onbemande olie- en gasplatforms. De stroom wordt geleverd door een innovatieve offshore windturbine en zonne-panelen. De opgewekte zon- en windenergie wordt opgeslagen in batterijpakketten. De Hybrid EnergyPod is een milieuvriendelijk alternatief voor dieselgeneratoren.

TMS: reuzenhaspel

TMS in Werkendam ontwierp en bouwde een grote, dubbele haspel. De haspel wordt gebruikt voor de onderwater-palenboor-installatie die TMS ook ontworpen en gebouwd heeft en die in Israël ingezet wordt.. Op de haspel wordt een baggerslang en een zgn. umbilical gespoeld. De umbilical is een samengestelde bundel slangen tussen de besturingsunit aan dek en de boor die onder water werkt. De bundel bevat hydrauliek slangen, voedingskabels, stuurstroomkabels en kabels voor onderwatercamera’s.

De Klerk: verlenging vingerpier Afrikahaven Amsterdam

De Klerk realiseerde voor het Havenbedrijf Amsterdam de verlenging van een vingerpier voor Vopak in de Amsterdamse Afrikahaven. De Klerk zorgde voor het ontwerpen, samenstellen, schooperen en conserveren van acht stalen leidingbruggen van circa 40 meter lang per stuk inclusief paal- en betonfundaties. Ook bracht De Klerk een betonnen platform van 32 x 18 meter aan om de op- en overslagactiviteiten van Vopak beter te faciliteren. Daarnaast zijn de bruggen voorzien van een betonnen rijdek, zodat het platform met voertuigen bereikbaar is. Rondom de verlengde vingerpier zijn tevens zeventien stuks afmeerpalen aangebracht, zodat de schepen veilig kunnen afmeren.

Hakkers: renovatie Maaskade Rotterdam

Hakkers B.V. is door Havenbedrijf Rotterdam geselecteerd om de vernieuwing van 500 meter kade te realiseren. Een flinke klus in een dynamische bebouwde omgeving met (historische) panden. Hakkers heeft de oude kade verwijderd en een nieuwe stalen damwand aangebracht, voorzien van groutankers. Om het geheel weer een authentieke uitstraling te geven is de kade afgewerkt met voorhangschorten voorzien van het oude basaltmetselwerk. Ook herstelt Hakkers de achterliggende riolering en bestrating én wordt het water weer op diepte gebracht tot 3,65 meter onder NAP. 
Het havenbedrijf heeft een film over het project gepubliceerd op Youtube

SDK Dieselsupport: dieselgemaal

SDK Dieselsupport reviseert de drie twaalfcilinder dieselmotoren van het monumentale boezemgemaal mr. Dr. G. Kolff van Waterschap Rivierenland in Hardinxveld-Giessendam. De Caterpillar motoren (type 3412, 700 pk per stuk) worden gereviseerd en geschikt gemaakt voor GTL als brandstof plus een uitlaatgassen-nabehandelingssysteem, wat de uitstoot tot een minimum beperkt. De dieselmotoren drijven horizontale schroefpompen aan, elk met een capaciteit van 1.200 m3 per minuut met een opvoerhoogte van 2 meter. De installatie bemaalt een gebied van 75.000 hectare (Lingeboezem) en loost op de Beneden-Merwede. Hierdoor houden de inwoners van de Betuwe en de Vijfheerenlanden droge voeten!

De Waal: propeller stromingskap

De Waal heeft een innovatieve propeller stromingskap ontwikkeld, waardoor de afstroming van het water van de schroef verbetert en wervelingen het water direct achter de moer beperkt worden. Ook wordt corrosie en cavitatie van het schroefasuiteinde en moer tegengegaan. De mooiere stroming van het water zorgt tevens voor minder cavitatie op de roerbladen en voor iets meer rendement op de voortstuwing.

Diverse toeleveranciers: Blue Rhapsody

Meerdere WMI-leden hebben bijgedragen aan de realisatie van deze innovatieve, varende evenementenlocatie van Constant in Beweging. Het schip is door Teamco afgebouwd. Werkina Werkendam B.V. zorgde voor de complete elektrische installatie, public address omroep systeem, crew alarm systeem, walvoeding synchronisatie en nautische installatie. Van Wijk Machinefabriek en Scheepsreparatiebedrijf B.V. leverde de gangwaykranen. Windex tekende voor de HVAC-installatie, ventilatoren, RVS klap-roosters, sprinkler systeem + brandhaspels, boiler, bierleidingen, sanitair en tapwater installatie.

Cornet Service: veerponten

In opdracht van de Holland Shipyards Group gaan de vakmensen van Cornet Service zorgen voor de finishing touch van IJveer 64 en IJveer 65. De Holland Shipyards Group is bezig met de bouw van deze twee hybride veerponten voor het GVB Amsterdam. De mensen van Cornet hebben al eerder een aantal nieuwe GVB veerponten mogen voorzien van het karakteristieke blauw-wit-geel.

Dacom en Travelvision: nieuw pand

Dacom Werkendam BV en Travelvision BV hebben een nieuw pand in gebruik genomen. Dacom ontwikkelt, levert en installeert diverse systemen voornamelijk gericht op de maritieme markt. Dacom is actief op het gebied van onder andere satelliet ontvangstsystemen, camera, nautische en telecom apparatuur.  Travelvision B.V. is producent van hoogwaardige automatische schotelantennes voor de scheepvaart en voor campers en caravans. Beide bedrijven hebben volop doorgroeimogelijkheden aan de Ir. Lelystraat 10 in Werkendam.  

Hoogendoorn MBI en Dream Well: nhow-hotel Amsterdam Rai

Werkendamse bedrijven zijn niet alleen op het water thuis, ook in het hotelwezen tonen zij hun vakmanschap. Voor het nieuwe viersterren designhotel nhow Amsterdam Rai werken de vakmensen van Hoogendoorn Maritieme betimmeringen en Interieurbouw BV aan de bouw en plaatsing van de interieurs van 650 hotelkamers. Kasten, spiegels, hoofdborden, nachtkastjes, kofferrekken – de mensen van Hoogendoorn maken van de kamers een comfortabele verblijfplaats. Tegelijkertijd zijn de medewerkers van Dream Well BV in Werkendam druk bezig met de stoffering van 650 hoofdborden voor de bedden in het nieuwe hotel.  De hoofdborden dragen bij aan de vertaling van het thema van het hotel: 'muticultural hub'. De borden zijn extra groot en bestaan uit drie delen, waarbij het patroon van de stoffering door moet lopen. Een uitdaging!

Vacatures

Welkom!

Ben of ken je iemand die graag bij een van de bedrijven het Werkendamse maritieme cluster zou willen werken? We hebben heel veel boeiende banen! Check onze website voor de vacatures https://www.werkendammaritimeindustries.nl/vacatures

Nieuwe WMI-leden

Hakkers B.V.

WMI verwelkomt Hakkers als nieuw lid. Dit Werkendamse familiebedrijf ontwikkelt, produceert en realiseert grond-, bagger-, constructie-, funderings-, kust- en oeverwerken. ‘Constructief in waterbouw’ is dan ook hun motto. 
WMI is blij met de toevoeging van de discipline ‘waterbouw’, dit betekent een versterking van de expertise en werking van het Werkendamse maritieme cluster.
 

Transito Bevrachting B.V.

Transito Bevrachting B.V. is lid geworden van Werkendam Maritime Industries. Transito staat sinds 2002 jaarlijks borg voor miljoenen tonkilometers milieuvriendelijk vervoer van droge lading over de West-Europese vaarwegen. Het bedrijf heeft hiervoor een uitgebreide vloot schepen ter beschikking, waaronder eigen schepen. Transito begeleidt de hele vervoersketen: van op- en overslag tot voor- en natransport per vrachtwagen en spoor. Daarnaast zorgt Transito voor speciale transporten van grote en zware objecten, zelfs over zee. Een mooie aanwinst!

De 38 leden van Werkendam Maritime Industries:

Facebook Facebook
Twitter Twitter
LinkedIn LinkedIn
Instagram Instagram
YouTube YouTube
Email Email
Website Website
Met deze Nieuwsbrief, die 4 keer per jaar verschijnt, houden wij u graag op de hoogte van het reilen en zeilen van Werkendam Maritime Industries (WMI). WMI is in 2014 opgericht door de toenmalige Scheepsgroep Werkendam en de gemeente Werkendam (sinds 2019 gemeente Altena). De gemeente Altena, de provincie Noord-Brabant en het maritieme bedrijfsleven in Werkendam e.o. trekken gezamenlijk op als het gaat om de promotie van het maritieme cluster en het leggen en onderhouden van verbindingen tussen Onderwijs, Overheid en Ondernemers.

Copyright © 2019 Werkendam Maritime Industries (WMI)

U krijgt deze e-mail omdat u een contact van Werkendam Maritime Industries bent.
 
U krijgt deze e-mail omdat u een contact bent van Werkendam Maritime Industries.

Deze Nieuwsbrief is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Regionaal Economisch Actieprogramma (REAP) West-Brabant.

Uitschrijven    Instellingen veranderen

Email Marketing Powered by Mailchimp