Copy
Niet goed leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in een browser

nOpen dag: 22 september

Na een lange en weer warme zomer lijkt het ons een mooi idee weer eens bij kletsen. Zoals ieder jaar nodigen we u graag weer uit tijdens onze jaarlijkse open dag. U kunt dan eens komen kijken hoe de groentes groeien die de komende weken op uw bordje komen te liggen. Wij leiden u rond en vertellen u graag alles over onze werkwijze, innovaties en uitdagingen. Uiteraard horen we ook graag van u hoe u uw pakket ervaart en vinden we het leuk om eens te zien voor wie we het allemaal doen.

Komt u ook?

De Open Dag vindt plaats op zondag 22 september van 12:00 tot 16:00 uur. Er is koffie en thee, rondleidingen en er wordt gekookt op het land. 

U vindt ons aan de Grafwegen 55 in Bredeweg (Groesbeek).

Aardappelroute, nog eventjes geduld

Een van onze conclusies van de enquete was dat we in de toekomst een aparte route voor aardappels willen gaan rijden, aangezien niet iedereen iedere week aardappels in zijn pakket wil. De tijd dat Nederland om half 6 steevast aan de piepers zat is nu eenmaal voorbij. Het idee is daarom dat u, op termijn, een apart abonnement voor aardappels kunt afsluiten en dat deze los van het vaste pakket bezorgd worden. 
De organisatie hiervan vraagt echter even wat meer aanloop dan we hadden gehoopt. Vandaar dat we deze winter nog even op de oude voet doorgaan. Vanaf oktober krijgt u daarom weer iedere week aardappels in uw pakket. We hopen dat er toch nog even van geniet. Een lekkere bio-aardappel is toch echt wel smakelijk, koolhydraat of niet! We zullen ze in oktober nog even wat verder aan u voorstellen, maar hieronder vast even in het kort:

Onze aardappelrassen:
Alouette: (rood) redelijk vastkokend. 
Connect: vrij kruimige aardappel
Vita Bella: vast kokende aardappel.

U kunt ieder week op de website in het boodschappentasje zien welk ras u in uw pakket heeft gekregen

 

Pompoenen, ze zijn weer om te zoenen...

September is op het land zowel hard werken als een feestje. Het is een echte oogstmaand waar we, letterlijk, de vruchten gaan plukken van een zomer hard werken. Eén van de oogsten die we binnen halen voor de winter zijn de pompoenen. Na het oogsten worden de pompoenen opgeslagen in een goed geventileerde, vorstvrije ruimte zodat we ze nog een aantal maanden kunnen bewaren. De groene pompoenen hebben een iets dikkere schil waardoor ze langer bewaren, hopelijk hebben we dan nog groene pompoen in januari
Door de extreme hitte hebben sommige pompoenen een enigszins verbrand huidje, de schil heeft op die plekken een extra kurkplekje aangemaakt. U kunt dit er gewoon afschillen.

Zoals ieder jaar hebben we weer verschillende rassen geteeld, ieder met een eigen smaak of eigenschappen:

Oranje Hokkaido pompoenen.
Vernoemd naar het meest Noordelijke eiland van Japan, is dit de meest bekende pompoen. 'Gewoon' pompoen eigenlijk. Deze pompoen hoeft eigenlijk niet geschild, tenzij er misschien wat onregelmatigheden aan de schil zitten. De schil is maar dun en goed eetbaar. Het vruchtvlees wordt wat zachter als je deze pompoen kookt of anderszins gaart, heel geschikt voor soepen en heerlijke curries.


Groene Hokkaido pompoenen
De groene variant van deze pompoenen is wat steviger van structuur, zowel van binnen als van buiten. De schil wat grover en minder prettig om te eten. Met een goede dunschiller krijgt u die er makkelijk af. Ook het vruchtvlees blijft wat steviger, deze pompoen leent zich dus helemaal perfect voor bakken of grillen. 

Butternut of flespompoen
Deze sierlijke pompoen is alleen al een mooie vorm om te zien. Een pompoen met een taille! De naam zegt het al, de smaak van deze pompoen doen denken aan gesmolten boter en noten. Lekker! 
Ook deze pompoen heeft een stevige, wat taaie schil en kan beter worden geschild. Gen zin in al dat schilwerk? Maak het jezelf dan makkelijk met dit heerlijke basisrecept van pompoenpuree:
https://beaufood.nl/perfecte-pompoen-puree/

 

Snijboon, van dichtbij het lekkerst

Af en toe neemt een wetenschapper iets specifieks onder de loep om een boel vragen te beantwoorden die je als consument hebt. Wat is duurzamer, diepvries, glas of blik? Varen of vliegen? In het onderstaande artikel wordt de boon onder de loep genomen. Het antwoord verrast uiteraard niet: Van het seizoen, lokaal geteeld is het meest duurzaam. Toch is het interessant om even te lezen. 

https://www.volkskrant.nl/economie/vaderlandse-boontjes-sparen-energie~b562967a/

Ondertussen gaan we de komende tijd nog genieten van de stokbonen die ook in de nazomer nog volop oogst bieden. Onderstaand receptje is lekker simpel, snel en lekker.

Gestoofde snijbonen met knoflook en tomaat
https://www.francescakookt.nl/gestoofde-snijbonen-knoflook-en-tomaat/

Worteltjes in volle glorie

Ach, die goeie oude wortel, soms vergeet je hoe lekker die eigenlijk is. Onderstaande receptjes zetten de wortel even in de hoofdrol:

Gegrilde worteltjesmet Thaise dip, van de BBQ of uit de grillpan:
barbecue-spicy-wortels-met-thaise-dipsaus

Geroosterde worteltjes met honing en sesamzaad:
geroosterde-wortels-met-honing-en-sesamzaadjes/

Geroosterde worteltjes met parmezaan:
geroosterde-worteltjes-met-knoflook-en-parmezaan/

Eet smakelijk
Copyright © *|2018/ de lijsterbes, Alle rechten voorbehouden.

Biologische tuinderij de Lijsterbes
Koningsholster 60
6573 VV Beek-Ubbergen.
tel: 024-3224482 ( voicemail )
NL56TRIO0197805892
info@tuinderijdelijsterbes.nl
www.tuinderijdelijsterbes.nl

Afmelden voor de nieuwsbrief    Gegevens aanpassen 

 






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Biologische Tuinderij De Lijsterbes · Koningsholster 60 · Beek - Ubbergen, 6573 VV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp