Copy

Goeiemorgen,

Het Nederlandse ministerie van Defensie is, ondanks belofte van meer transparantie, nog steeds onnodig gesloten. En hoe komt het toch dat Tweede Kamerleden zo moeilijk te bereiken zijn?
Je leest het allemaal in deze nieuwsbrief. 

Ministerie van Defensie onnodig gesloten ondanks belofte van transparantie

Het ministerie van Defensie publiceert veel minder open data dan collega-ministeries in Nederland en ook minder dan Defensie-ministeries in het buitenland.

Defensie bestempelt relevante informatie steevast maar lang niet altijd terecht als ‘te staatsonveilig’ om te publiceren. Dat blijkt allemaal uit onderzoek van Open State Foundation, en daarom deze oproep aan de minister.

Op 4 oktober organiseren we in de Tweede Kamer weer de Accountability Hack. Voor dit evenement zijn programmeurs, beleidsmedewerkers, datawetenschappers, journalisten en andere geïnteresseerden van harte uitgenodigd om samen met behulp van open data oplossingen te zoeken voor twee beleidsvraagstukken van de Kamer. Die vragen zijn vertaald in twee challenges: een over geneesmiddelenkosten en een over de lumpsumbekostiging in het onderwijs.

Een vakjury beloont aan het einde van de dag het beste idee van elke challenge met €20.000 ontwikkelbudget. Dit budget moet door de winnende teams worden gebruikt om het idee daadwerkelijk om te zetten naar een volwaardige tool die leden van de Tweede Kamer gaat helpen bij hun werk. Geef je nu op via deze website! 

Hoe bereik je een volksvertegenwoordiger?

Tweede Kamerleden zijn vaak slecht bereikbaar. Het is lastig om met de beperkte gegevens die online beschikbaar zijn daadwerkelijk in contact te komen met een Kamerlid.


Dit terwijl de Kamerleden het unaniem eens zijn over het belang van het (laagdrempelig) benaderbaar zijn voor burgers. Ze wijten het probleem zelf aan een te volle agenda en gebrek aan ondersteuning. “Er is geen echte volksvertegenwoordiging op serieuze, professionele manier mogelijk.” Lees hier verder

'Geef de samenleving toegang tot het register waarmee witwassen is op te sporen'

Recordaantal verdachte transacties in Nederland, kopte Trouw eind juli. Minister Grapperhaus reageerde dat misdaad niet mag lonen en hij trekt extra geld uit voor handhaving in navolging van het Plan van Aanpak Witwassen. Daarin wordt het gebruik van een ‘UBO-register’ genoemd.

Met dit door Europa verplichte register moet openbaar worden wie de ‘uiteindelijk belanghebbende’ is van een bedrijf. Zo hoopt de minister, en wij met hem, dat vele miljarden aan criminele opbrengsten worden opgespoord.

Klein detail: In Nederland wordt het UBO-register, anders dan in veel andere Europese landen, niet echt openbaar. Daarom onze oproep: maak het register transparant en laat de samenleving meekijken.

Overheid, stop met PDF

Overheidswebsites staan er vol mee: PDF-bestanden! Rapporten, verslagen, begrotingen of formulieren, bijna allemaal in PDF. Open State Foundation vindt dat overheden het overmatige gebruik van PDF-bestanden moeten indammen. 


Dit doe je niet alleen voor de mensen die jullie informatie eenvoudig willen vinden, interactief willen ervaren en gebruiken op verschillende schermen, maar ook voor de machines die we moeten gaan gebruiken bij het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen. Lees hier verder.
En verder...
  • Samen met een aantal gemeenten, IBD en Privacy Management Partners hebben we gezorgd voor een standaard voor de registers van verwerkingen. (Lees hier de achtergrond). 
     
  • Het Forum Standaardisatie is een openbare consultatie gestart over open standaarden. Tot 2 september kun je meepraten over onderwerpen op de lijst open standaarden.
     
  • In oktober start in Amsterdam een serie Masterclass Netpolitiek, met met twaalf deskundige sprekers, onder wie OSF's Lisette Kalshoven. Werk jij aan de digitale samenleving en wil je meer weten over onderwerpen zoals digitale transparantie, publieke waarden op het internet en besluitvorming over grote tech-platforms? Meld je dan nu aan.

Ons werk steunen?

Geloof je net als wij dat overheidsinformatie van ons allemaal is en als open data beschikbaar moet zijn voor burgers, journalisten, wetenschappers, maatschappelijke organisaties, start-ups of politici en bestuurders zelf? Dan kan je het werk van Open State Foundation steunen met een eenmalige of periodieke bijdrage. Met jouw steun kunnen we overheden aanzetten tot meer transparantie, data ontsluiten en hergebruik mogelijk maken. Heel erg bedankt!

(NB. Open State Foundation heeft de ANBI-status, waardoor donateurs hun gift mogen aftrekken.)

Open State Foundation volgen

Meer weten?

Wil je meer weten over transparantie bij de overheid? Bekijk onze website waarin we per thema uitleggen hoe we overheden en publieke instellingen bewegen om informatie als open data te ontsluiten en hergebruik te stimuleren. Heb je vragen, suggesties of heb je onze hulp nodig bij het openen van data? Neem dan contact op met ons. Ook kun je ons werk steunen met een donatie.

Kom eens langs bij een van onze Hack de Overheid-meetups. En we hebben ook een Slack-workspace waar de Hack de Overheid-community met elkaar in gesprek is open data, hergebruik en samenwerking.
Meedoen? Heel welkom!

Copyright © 2019, Open State Foundation, All rights reserved.

Our mailing address is:
Open State Foundation
Kattenburgerstraat 5
Amsterdam, 1018JA
Netherlands

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.