Copy
Velkommen til den toogfyrretyvende udgave af det feministiske nyhedsbrev.
View this email in your browser
De sidste par uger har vi her på redaktionen været særligt optaget af ligestillingsminister Mogens Jensens (S) skiftende holdning til øremærket barsel. Udmeldingen var først klar; regeringen ønskede at søge om dispensation for EU-direktivet, der giver forældre ret til fire måneders betalt barselsorlov, hvor begge forældre får øremærket hver to måneders barsel.

Regeringen ville i stedet lave en ordning, der giver begge forældre ret til 16 ugers orlov, efter moderens 14 uger, som kan fordeles mellem forældrene, så det passer til deres hverdag. Det lyder jo alt sammen meget moderne, men ikke særlig forandringsvilligt.

Vi finder ønsket om dispensation yderst problematisk, fordi de danske mænd lige nu kun tager 10 procent af barselsorloven, hvilket er med til at skævvride ligestillingen i resten af samfundet. Der ses en uforklaret forskel på 13 procent på mænd og kvinders timeløn, og i kun 19 procent af landets bestyrelser og 14,8 procent af Danmarks direktioner sidder der kvinder, hvilket er tal vi, på redaktionen, ryster på hovedet over. For når kvinder fortsat forventes at tage størstedelen af barselsorloven, går det ud over karrieren, hvorfor der kan være noget længere udsigt til bestyrelsesposten eller den store bonus.

Heldigvis anerkendte ligestillingsminister Mogens Jensen da også, at der er et problem med den ligestilling i Danmark. Men lige som hans forgængere på posten, mente han ikke at lovgivning var vejen frem. Han mente derimod, lidt som vi før har fået det fortalt, at det gode eksempel, holdningsændring og hårdt arbejde med politik og målsætninger skulle bane vejen for ligestillingen. Vi mener, at argumentet kun lige er skridtet over de kommentarer, der ofte gives, når ligestillingsproblemer påpeges, nemlig; “Det er bare fordi kvinder helst vil være sammen med børnene/er dovne/umotiverede/ikke har de rette evner/den forkerte biologi” og så videre.

Derfor synes vi også, at et forsøg på det tekniske universitet i Eindhoven i Holland TUE er interessant. Her er man nemlig blevet træt af overvægten af mandlige professorer og har derfor taget nye metoder i brug. På et bestemt fellow-program tillader man ikke mandlige ansøgere de første 6 måneder. Hvis den rette kandidat til stillingen ikke er fundet blandt de kvindelige ansøgere, åbnes der op for mandlige ansøgere efter perioden på et halvt år.

Rektor på IT-universitetet i København Martin Zachariassen, mener at metoden er diskriminerende over for mænd. Men som professor ved CBS Sara Louise Muhrs udtaler, kan metoden ikke kaldes diskriminerende, når mandlige ansøgere ikke udelukkes fuldstændigt, men kvinder blot gives et forspring. Desuden vides det fra talrige undersøgelser, at den samme diskriminationen allerede findes på arbejdsmarkedet, bare rettet mod kvinder. Mænd foretrækker nemlig stadig at ansætte andre mænd. Hvilket måske er grunden til, at kun hver tredje forsker på de danske universitetet er kvinde - så det tyder altså på, at kvinderne godt kunne bruge det forspring! 

Al denne kritik har Mogens Jensen da heldigvis også taget til sig. Han og regeringen ændrede hurtigt holdning til EU-direktivet og fastslog, at man agter at overholde og implementere EU-direktivet om forældreorlov. Så måske er der stadig lys for enden af tunnelen?

I denne udgave af dit yndlings feministiske nyhedsbrev #NOTALLMAILS kan du blive endnu klogere på flere nye forskningsresultater, der blandt andet viser, at kvinder er sexede og mænd er rationelle samt at der desværre stadig er for mange kvinder der myrdes af deres partner. Du kan også læse om amerikanske kendisser, der står sammen mod absurd abortlovgivning og for retten til egen krop. Til sidst skal vi selvfølgelig også forbi Greta Thunberg, HBO-serien Euphoria og dejlige gamle bryster. 


Velkommen til 42. udgave af #NOTALLMAILS 

Overblikket

Kvinder er smukke og sexede, imens mænd er rationelle og modige. 
3,5 millioner bøger fra 1900 til 2008 er blevet analyseret og viser, at kønnene beskrives forskelligt i litteraturen. Mænd bliver beskrevet med ord, der knytter sig til deres opførsel, hvorimod kvinder bliver beskrevet ud fra deres udseende.
Dette kan kan blandt andet påvirke vores fremtidige ligestilling, når vi oplærer kunstig intelligens i menneskelige forhold via vores litteratur.


Tv-serien Euphoria har skabt røre med sit rå portræt af amerikanske tenneageliv fyldt med alt fra stofmisbrug, overgreb og vold til kropspositivisme, venskab og kærlighed. Serien har fået stor ros for sit portræt af den transkønnede karakter Jules, der har fundet sig til rette i sig selv og sin krop, og dermed bliver meget mere end sit køn. Jules spilles af Hunter Shafer, der er selv er transperson, og en del af en bølge hvor flere transkønnede skuespillere får bærende roller i film og tv-serier. 


Sammen med 140 andre artister står de verdenskendte musikere Ariana Grande, Lizzo, Lady Gaga og Miley Cyrus bag et åbent brev, der støtter ret til fri abort i USA. I brevet skriver de blandt andet; "Frihed er grundlaget for musik," og “Adgang til seksuel og reproduktiv sundhedspleje handler om den samme frihed. (...) ingen er fri, når de ikke kan kontrollere deres egen krop." Brevet er del af en kampagne fra den amerikanske sundhedsorganisation Planned Parenthood.
Abort er lovligt i hele USA, men i 2019 har næsten 30 stater indført abortforbud, som dog ikke er trådt i kraft endnu.


56 procent af alle drab på kvinder bliver begået af partneren. En analyse af alle drab i Danmark igennem de sidste 25 år viser, at drab er kønnede. Den mest hyppige drabstype er partnerdrab og bliver oftest begået af mænd. Undersøgelsen viser også, at når kvinder begår partnerdrab er de oftest blevet udsat for fysisk eller psykisk vold i forholdet, inden drabet fandt sted.


Mica Oh er debattør, skribent, underviser og en del af kvindekollektivet “Hende Den Intersektionelle Feminist”. For nylig holdt hun et oplæg om strukturel racisme. Hovedspørgsmålet var, om alle hvide mennesker er racister. I oplægget snakker Mica Oh om hvid skrøbelighed, privilegier, usynlig racisme og at gode intentioner ikke er nok. Er du nysgerrig på at høre mere, udfordre dig selv eller deltage i samtalen, så holder Mica Oh regelmæssigt oplæg på Union KBH


Greta Thunberg er en verdenskendt 16-årig klimaaktivist, der allerede har været udsat for lidt af hvert i hendes kamp for at blive hørt. Men et specifikt segment af hendes modstandere er særligt modbydelige og nedladende. Det er næppe overraskende at anti-feministiske højreorienterede hvide mænd er højlydte i deres kommentarer om en ung, feministisk kvinde. Men ny research viser faktisk også en sammenhæng mellem højreorienterede, anti-feministiske nationalister og benægtere af klimaforandringer.  

 

Gamle bryster et et kunstprojekt af Anne Kathrine Sørup. Hun har fotograferet 103 kvinder fra 17 - 95 år og billederne er blevet et smukt og visuelt udtryk for, at kvindebryster kommer i alle størrelser og former. Deltagerne har samtidig defineret deres bryster og fortalt, hvorfor de har valgt at være en del af fotoprojektet. Gamle bryster forsøger at mangfoldiggøre repræsentationen af kvindekroppen i det offentlige rum, f.eks på siden af københavnske busser. 

Du kan finde projektet på twitter, Instagram og hjemmesiden gamlebryster.dk

The Bearded Lady Project: Challenging the Face of Science er et spændende og humoristisk projekt, hvor kvindelige palæontologer og forskere iklæder sig falske skæg. Projektet forsøger at gøre opmærksom på sexisme og forskelsbehandling i det naturvidenskabelige felt. På projektets vimeo og thebeardedladyprojekt.com kan du læse mere om projektet, finde trailere til dokumentarfilmen af samme navn og så kan du se de herlige portrætter af kvindelige forskere - selvfølgelig med flotte skæg.
Kan du lide #notallmails? Så send det videre til en ven.

Rulleteksterne


42. udgave af #notallmails er lavet af Louise Rasmussen, Emma Ellehøj, Sofie Adelsparre, Maja Kehler Curth og Giovanna Ottolini. Layout af Giovanna Ottolini. Redigering af Maria Andersen. Kuratorer var Maja Kehler Curth og Louise Rasmussen. Ansvarshavende redaktør er Astrid Bigoni.

Hjælp os med at lave #NOTALLMAILS. Send din tekst, illustration eller måske et link til en feministisk nyhed til os på mail på hej@notallmails.dk.
#NotAllMails
#NotAllMails
#NotAllMails
#NotAllMails
#NotAllMails
#NotAllMails
Copyright © 2019 #NOTALLMAILS, All rights reserved.


Er der noget, du vil ændre?
Du kan ændre dine indstillinger eller afmelde dig nyhedsbrevet.

Email Marketing Powered by Mailchimp