Copy
Probabil ați văzut că Simona Halep a pierdut recent în turul doi la US Open. Ați văzut și cum s-a scris în presă despre Taylor Townsend, jucătoarea de 23 de ani care a învins-o? S-a spus că e o jucătoare masivă, că îi era foame, că e o exponentă a stilului de alimentație fast-food, că are probleme reale cu kilogramele în plus. Vorbim despre o sportivă care a alergat două ore, care s-a apropiat de peste 100 de ori de fileu și care a învins-o pe câștigătoarea de la Wimbledon jucând curajos și creativ.

E doar un ultim exemplu al modului sterotipizat și sexist în care vorbim despre și ne raportăm la femeile din lumea sportului, fie că sunt atletele de pe teren, antrenoarele de pe margine sau fanele din tribună. E un subiect despre care vă vorbesc des aici și despre care am scris recent pe larg în DoR#37, unde am publicat un eseu-analiză despre inegalitățile, misoginismul și abuzurile din sportul feminin, ilustrat minunat de Irina Perju (mai sus un exemplu).


📩 DoR#37, care iese din tipar săptămâna viitoare, are mai multe articole dedicate femeilor și inegalității de gen, dar și povești despre membrii unei trupe de hip-hop care pun în versuri lucruri pe care nu le pot zice altfel, despre viața într-o cooperativă agricolă sau despre o nouă raportare la bucătăria românească. E un număr la care țin mult și m-aș bucura dacă v-ați abona. 

📩 Dacă e prima oară când primiți acest newsletter, e locul în care îmi doresc să vorbim despre puterea poveștilor din sport de a inspira, de a coagula comunități și de a reflecta lumea în care trăim, cu un focus pe sportul feminin și pe visele olimpice ale sportivilor. E și locul unde trimit update-uri despre ce mai scriu și citesc și unde aștept oricând idei și sugestii de la voi.
Recomandă-l unui prieten
Împărtășește cu alții
Povestea din august
📷: SportPictures
„Without the dark, we would never see the stars”, spune tatuajul de pe brațul handbalistei Nora Mørk. Câștigătoare a patru Ligii ale Campionilor, a patru medalii de aur cu Norvegia și numită cea mai bună jucătoare a lumii în 2017, Nora a fost cel mai important transfer al CSM București din această vară. După ani în care au fost adversare, fanii abia așteptau s-o vadă în aceeași echipă cu Cristina Neagu.

Dar la primul meci oficial din sezon, Supercupa României, s-a accidentat. Cei care au văzut-o căzând pe parchetul sălii din Brașov la începutul reprizei a doua au sperat să nu fie ceva grav. S-au gândit că n-a țipat de durere. S-au gândit că a ieșit mergând de pe teren și că a sărbătorit apoi cu colegele victoria. Dar lacrimile ei de pe bancă, privirea îngândurată de la festivitatea de premiere, îngrijorarea staff-ului medical în vestiar, în timp ce celelalte jucătoare își făceau selfie-uri cu medaliile au prevestit verdictul de ruptură de ligament.

E o accidentare des întâlnită în viața handbalistelor, dar pentru Nora e cu atât mai grea cu cât abia revenise după două operații la celălalt picior și un an jumate departe de teren. Pentru Nora, e a noua operație la genunchi, și un semn că poate corpul ei și-a împins limitele prea mult.

Cu un corp fragil s-a luptat mult timp și sora ei geamănă, Thea, care a renunțat la lupta cu accidentările și revenirile și și-a încheiat cariera iarna trecută, la 27 de ani. Dar Nora vrea să revină și a noua oară.

Am scris despre ea aici.
Nordul Joacă Tenis
În Darabani, cel mai nordic oraș al României, a avut loc între 15-18 august a șasea ediție a Zilelor Nordului, un festival de muzică, artă și mișcare pornit de Ștefan Teișanu, un antreprenor cultural mutat în Cluj.

Ștefan s-a născut la Darabani, unde în 2013 a înființat împreună cu fratele său Asociația Nord. Prin proiecte culturale de regenerare urbană - până acum, au reparat o școală, au făcut un muzeu, au construit un parc -
, vor să-i conecteze pe cei plecați cu tinerii rămași, ca să le ofere încredere că și ei pot schimba lucruri în comunitate.

În Darabani, mi-a spus, se joacă tenis cam de cincizeci de ani. Joacă și copiii și bătrânii. Tatăl lui a învățat să joace când era la facultate în Iași, iar în vacanțele petrecute acasă și-a învățat frații și prietenii, care au dat mai departe pasiunea pentru tenis copiilor lor.  Fără un antrenor, un club sau un teren, fratele lui, Alexandru, a ajuns cel mai bun jucător amator de dublu amator din România și în top 10 la simplu.

Vara asta, printre concertele, tururile, atelierele și competițiile de ciclism din cadrul festivalului, 22 de jucători din Darabani, Dorohoi, Botoșani, Săveni, Iași și satele și comunele din preajmă au jucat tenis în nord.
Ce-am mai scris
📷: Adi Bulboacă
V-am mai povestit de Crina Pintea și cât de mult o admir pentru modul în care și-a luat viața și cariera în propriile mâini, plecând din satul natal ca să-și urmeze visul de-a deveni handbalistă, și cum și-a reconstruit încrederea în ea, decimată în cei șase ani în care a fost antrenată de Gheorghe Tadici. Unul din principalele motive pentru care vorbește acum deschis despre anii de la Zalău e pentru că vrea un altfel de viitor în sport pentru generațiile următoare.

Așa că, pentru un nou episod din seria Neînvinșii, am vrut să aflu ce lecții vrea să-i transmită surorii ei, aflată la început de drum în handbal. Am nimerit în cele câteva săptămâni în care Andreea era în București și mi-au povestit cum se antrenează împreună în fiecare vară când merg la țară să-și ajute părinții în gospodărie, cum a plâns Andreea când sora ei a câștigat Liga Campionilor și cum crede Crina că Andreea o să fie mai bună decât ea.
🎾 Un profil minunat al lui Venus Williams, prima jucătoare de culoare care a fost #1 mondial, deschizând drumul pentru Serena și alte jucătoare, și care încă joacă, la 39 de ani.

🤸 Don't Retire, Kid, o campanie prin care The Aspen Institute și ESPN vor să combată numărul tot mai mare de copii care renunță la sport din cauza presiunii părinților și antrenorilor. 

🎾 Povestea jucătoarei de tenis Nicole Gibbs, învinsă de Simona Halep, în trei seturi, în primul tur la US Open, la doar patru luni după ce a fost diagnosticată și s-a operat de o formă rară de cancer, spusă chiar de ea.

🏀 Superstarurile din baschetul american vor să aibă un impact în comunitățile lor: unii susțin echipe universitare de golf, alții programe de învățare pentru job-uri în tehnologie sau tabere gratuite pentru copii.

📩 Un newsletter care-ți va aduce în inbox în fiecare vineri noutăți, recomandări și povești din fotbal, de la băieții simpatici de la Tackle.ro.
Recomandă-l unui prieten
Împărtășește cu alții
Copyright © 2019 Andreea Giuclea, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp