Copy
milieueducatie.be
NME-ZINE   Departement Omgeving
Vlaanderen is omgeving

NR 75 - OKTOBER 2019

Noteer in je agenda

  • Natuurfestival in Duinpanne in De Panne: 5 oktober 2019 (zie verder)
  • Inspiratiedag over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) in Brussel: 22 oktober 2019 (zie verder)
  • MOS-inspiratiedag "SAMEN voor het klimaat!" voor het lager onderwijs in Brussel: 5 november 2019 (zie verder)
  • Boekvoorstelling over DO voor lerarenopleiders en pedagogische begeleiders in Gent: 14 november 2019 (zie verder)
  • Benelux-conferentie over EDO en ruimte in GH Luxemburg: 20 t.e.m. 22 november 2019 (zie verder)
  • Contactdag Netwerk Educatie Limburg "Paraat voor het kLIMaat": 7 december 2019
  • Dikketruiendag: 11 februari 2020
  • NME/EDO-netwerkdag over "buiten leren" in PIME in Lier: 20 februari 2020
  • Inspiratiedag "Teach Up! 2030" in Brussel: 12 maart 2020 (zie verder)
  • Wereldwaterdag@school: 20 maart 2020
  • Buitenlesdag: 30 april 2020
  • MOS-openschooltuinendag: 13 mei 2020
  • Benelux-conferentie over EDO en ruimte in Antwerpen: 18 t.e.m. 20 november 2020

Natuurfestival op zaterdag 5 oktober in Duinpanne

Zin in een dagje vol natuurbeleving, actie en muziek? Vanaf 13.30 uur kan je actief deelnemen aan meer dan 50 activiteiten in Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne.
Verschillende artiesten beklimmen het grote podium om de muziekliefhebber te verwennen. Ook voor de jongsten is er een spetterend optreden van “Radio Oorwoud”. Van 17.30 tot 23.30 uur kun je de benen strekken in de Silent Disco.

MOS-inspiratiedag "SAMEN voor het klimaat!" voor het lager onderwijs op 5 november in Brussel
 

Op 5 november 2019 zet ‘MOS – duurzame scholen, straffe scholen’ het klimaat en de klimaatverandering in de spotlights. Leerkrachten van het 4e, 5e en 6e leerjaar en gemeenteambtenaren zijn van harte welkom op deze inspiratiedag. MOS verwent hen in de voormiddag met een muziektheatervoorstelling ‘Doe Dan Iets’. In de namiddag maak je o.a. kennis met een klimaatspel, een klimaatfietstocht en de MOS-klimaatbendes. Inschrijven kan voor een halve of hele dag.

Boekvoorstelling over DO voor lerarenopleiders en pedagogische begeleiders op 14 november in Gent

In lezingen en workshops maak je kennis met de inhoud van het nieuw gepubliceerde boek "Teaching in Sustainable Development: Ethical and Political Challenges". Dit boek wil leraren ondersteunen en inspireren bij het omgaan met duurzaamheidsvraagstukken. De voertaal van het evenement is Engels.
Deze studiedag is een samenwerking tussen Departement Omgeving, Centrum voor Duurzame Ontwikkeling (CDO) van de Universiteit van Gent en SEDWISE. 
Inschrijven vóór 26 oktober.

Benelux-conferentie over EDO en ruimte van 20 t.e.m. 22 november in Groothertogdom Luxemburg

Deze conferentie vormt de eerste stap van een trilogie (2019-2021) van conferenties rond de link tussen NME/EDO en ruimte.  Er is ruimschoots gelegenheid voor kennisuitwisseling, professionele ontwikkeling en netwerkvorming met professionals uit België, Luxemburg en Nederland. Doelgroep zijn educatieve medewerkers, facilitators, vormingswerkers, leerkrachten, onderzoekers, (centrale en lokale) ambtenaren… maar ook jongeren uit de drie landen. Deze editie wordt georganiseerd door het Groothertogdom Luxemburg in het Centre nature et forêt Biodiversum Camille Gira in Remerschen. Vlaanderen organiseert de volgende editie van deze trilogie van 18 tot en met 20 november 2020 in Antwerpen.
  • Wil jouw organisatie de volgende editie mee vorm geven? Mail ons.

Teach Up! 2030 op 12 maart in Brussel voor basis-, secundair onderwijs en lerarenopleiders

Tijdens deze inspiratiedag voor duurzame wereldburgers inspireren ‘MOS, duurzame scholen, straffe scholen’, Kruit en 11.11.11 leerkrachten, directies en lerarenopleiders om op school aan de slag te gaan met duurzame en mondiale thema’s. De SDG’s (duurzame ontwikkelingsdoelen) van de Verenigde Naties vormen de inhoudelijke leidraad.

16 MOS-scholen ontvangen de Groene Vlag

Op vrijdag 18 oktober 2019 ontvangen 16 scholen de Groene Vlag van Eco-schools. 12 basisscholen en 4 secundaire scholen worden door ‘MOS – duurzame scholen, straffe scholen’ en de FEE (Foundation for Environmental Education) officieel erkend als Eco-school, omdat ze duurzaam denken en doen centraal stellen in het hele schoolleven en de rol opnemen van MOS-ambassadeurschool. Proficiat aan deze 16 scholen!

Educatieve pakketten "Kostbare kost" voor onderwijs: aan de slag voor minder voedselverlies

De educatieve pakketten van Kostbare kost voor kleuteronderwijs, lager en secundair onderwijs zetten je op weg naar minder voedselverlies op school. Naast achtergrondinformatie krijg je inspirerende voorbeelden uit de praktijk en concrete acties om met de leerlingen, het schoolteam én de schoolomgeving aan de slag te gaan. Hoe maak je je leerlingen bewust van het probleem? Hoe meet je het voedselverlies op school? Kan de refterindeling zorgen voor minder voedselverspilling? Wat vang je aan met kliekjes? Wat kunnen partners in de schoolomgeving betekenen? Hoe maak je een wormenbak? En wat is het nut van kippen op school?
De pakketten staan voor je klaar op KlasCement.

Nieuwe expo in Duinpanne

Na een grote renovatiebeurt is het dan eindelijk zover! Eind augustus opende de nieuwe expo 'Sea Change' haar deuren. Zink mee naar de zeebodem en ontdek allerlei scheepswrakken en de unieke biodiversiteit onder water. Help onderzoeken wat de doodsoorzaak is van onze dwergvinvis of word voor één dag kapitein van de Noordzee.
Ook benieuwd om dit en veel meer te ontdekken? Kom dan zeker de expo gratis bezoeken. Vanaf 22 december wordt een bezoek betalend.

Nieuw in De Helix

De Helix heeft een gloednieuwe klim- en uitkijktoren met een prachtig uitzicht op de omgeving. Terug op de begane grond kan je genieten van de mooie educatieve tuin en het BIJzonder atelier waar je het leven van de honingbij van heel dichtbij kan observeren.
Daarnaast kan je steeds een bezoek brengen aan de drie expo’s: Regio onder de loep/ stilte en geluid / milieu en gezondheid en de verhalenhoek voor kinderen.
De Helix is in oktober ook open op zondag van 14 tot 17 uur.

Gezocht in De Vroente: gidsen voor het Vlinderpad en administratieve centrummedewerker

Het Vlinderpad is een wandelpad aangepast voor blinden en slechtzienden. Mensen met een visuele beperking kunnen deze route met 7 voelbare infopunten zelfstandig beleven. Voor zienden organiseert De Vroente op het Vlinderpad begeleide wandelingen om te ervaren wat het is om met een visuele beperking te wandelen in de natuur. De belangstelling voor het Vlinderpad is groot, daarom is De Vroente op zoek naar enthousiaste slechtziende natuurliefhebbers die op dit aangepaste wandelpad een gidsbeurt voor een groep willen verzorgen. Per gidsbeurt ontvang je een vrijwilligersvergoeding.

Registreer je als MOS-schakel

Heeft jouw organisatie een ervaringsgericht educatief aanbod in verband met duurzaamheidsthema’s zoals de SDG’s, gezonde omgeving, energie, klimaat, biodiversiteit? Registreer je dan als MOS-schakel. Scholen kunnen gratis gebruik maken van vervoersmaatschappij De Lijn als zij een MOS-schakel bezoeken.

Lekker buiten: Natuurmeditatie in de heide - Week van het bos 

De Vroente organiseert op zondagvoormiddag 6 oktober een natuurmeditatie in de heide voor jong en oud. Van 13 tot en met 20 oktober staat de Week van het Bos opnieuw in het teken van ravotten. Buiten spelen en op avontuur gaan in de natuur maakt ons immers gezonder én creatiever. 
Voor de lagere school is er een educatief pakket online. Voor de kleuters valt er een Fabeltjeskrant over het Grote Dierenbos in de brievenbus van de school. Er is ook een wedstrijd.

Meevaren met de Milieuboot in de Antwerpse Kempen en Limburg

Op zoek naar een boeiende en leerrijke uitstap voor je leerlingen, collega’s, milieuraad of familie? Reserveer dan zeker een plaatsje aan boord van de milieuboot. Je maakt op een interactieve manier kennis met alle aspecten van de waterloop en zijn omgeving. Integraal waterbeheer, biodiversiteit, duurzame ontwikkeling en klimaatverandering komen aan bod.
De Milieuboot informeert en sensibiliseert jong en oud over het belang en de waarde van onze Vlaamse rivieren en kanalen en neemt elk jaar, met steun van het Departement Omgeving, meer dan 11 000 jongeren en volwassenen mee voor een tocht over water.
In het najaar 2019 vaart de milieuboot in de Antwerpse Kempen en in het voorjaar 2020 in Limburg op het Albertkanaal en de Zuid-Willemsvaart.

Activiteiten in de educatieve centra

Wil je meer weten over het educatief aanbod, de activiteiten voor scholen, gezinnen... in de centra?

eNneeMmeE

Inspiratiedag over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) op 22 oktober in Brussel
Hoe kan je als school, onderwijsactor of (lokale) beleidsmaker concreet met de SDG’s aan de slag? Kunnen de bedrijfswereld, de non-profitsector en het lokale beleid een voorbeeld zijn voor het onderwijs? Tijdens deze inspiratiedag verzamelt Djapo prikkelende ervaringen, visies en praktijken uit het veld. In enkele interactieve sessies komen we tot concrete en verfrissende ideeën om het integrale SDG-verhaal een reële plaats te geven binnen het onderwijs. Win een workshop van WWF over klimaatverandering voor het basis- en secundair onderwijs
In een workshop voor de derde graad basisonderwijs en de eerste graad secundair onderwijs worden de leerlingen klaargestoomd tot heuse klimaatexperten.
Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid
DEPARTEMENT
OMGEVING
Reactie op dit NME-zine?
Laat iets weten aan milieueducatie.omgeving@vlaanderen.be.

Ken je nog andere geïnteresseerden?
Stuur hen dit NME-zine.

Deze nieuwsbrief informeert over evoluties in de natuur- en milieu-educatieve sector, stimuleert netwerkvorming binnen deze sector en maakt het brede publiek warm voor actuele milieuproblemen door vernieuwende educatieve acties, pakketten en publicaties.

Dit e-zine bereikt 2200 abonnees uit het onderwijs, de NME-centra, de natuur- en milieu-verenigingen, de administraties, de provincies, de gemeenten, de landbouweducatie, het jeugd-werk en het sociaal-culturele volwassenenwerk.

Vlaamse overheid, Departement Omgeving,
Afdeling Partnerschappen met Besturen en Maatschappij (PBM),
Koning Albert II-laan 20 bus 8, 1000 Brussel,
tel. 02 553 82 03, fax 02 553 80 55,
milieueducatie.omgeving@vlaanderen.be - www.milieueducatie.be

Inschrijven | Uitschrijven
DISCLAIMER                     TOEGANKELIJKHEID