skolstrejk för klimatet
Οι περισσότερες δραματικές προβλέψεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τα (πολύ πιθανά, πια), εφιαλτικά σενάρια, έχουν χρονικό ορίζοντα το 2100. Αυτό είναι πρόβλημα, γιατί στα μάτια των περισσοτέρων μας, ειδικά όσων ζήσαμε το πέρασμα από τον 20ο αιώνα στον 21ο, αυτό το χρονικό όριο μας φαίνεται πάρα πολύ μακρινό. Σα να μιλάμε για το πολύ μακρινό μέλλον. Αλλά τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα, το 2100 θα το προλάβουν. Πάνω από τα μισά αναμένεται να ζήσουν πάνω από 105 χρόνια -το 2100 θα είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι, πιθανότατα σε καλή κατάσταση. Πολλά θα προλάβουν να δουν και το 2110.
Με τον τρόπο που ζούμε, με τις προτεραιότητες που επιβραβεύουμε και με τις επιλογές που κάνουμε εμείς σήμερα εξασφαλίζουμε ότι τα παιδιά μας τότε θα ζουν σε πολύ δύσκολες και δυσάρεστες συνθήκες.
Βεβαίως, η κουβέντα έχει αρχίσει να γίνεται, θα έλεγε κανείς. Σήμερα εκατομμύρια παιδιά και μεγάλοι απεργούν και διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα) γι' αυτό το θέμα (διαβάστε το κείμενο που έγραψε ο συγγραφέας αυτού για τη Γκρέτα Τούνμπεργκ). Αυτή την εβδομάδα οι Financial Times κυκλοφόρησαν με ένα πρωτοσέλιδο αφιερωμένο στην κρίση που περνά ο καπιταλισμός και στο πώς πρέπει να αλλάξει για να εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των κοινωνιών, και όχι μόνο των μετόχων (επαναλαμβάνω: οι Financial Times), θέμα όχι άσχετο, και ο Economist έβγαλε τεύχος αφιερωμένο στην κλιματική αλλαγή, όχι ως "περιβαλλοντικό αφιέρωμα", αλλά απλά τονίζοντας γιατί όλα -μα όλα- τα κανονικά θέματα με τα οποία ασχολείται, τα πολιτικά, τα οικονομικά και τα κοινωνικά από όλο τον κόσμο, επηρεάζονται άμεσα από την κλιματική αλλαγή. Η συζήτηση σιγά σιγά αλλάζει. Ακόμα και εδώ. Θυμάμαι πρόσφατα να ξεφυλλίζω Κυριακάτικη (αιωνόβια, πια) Καθημερινή και να συνειδητοποιώ ότι το 1/3 των σελίδων του σώματος έχουν θέματα για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.
Αλλά, βεβαίως, πιθανότατα δεν φτάνει. Όπως είπε κάποιος τις προάλλες σε ένα συνέδριο στο Ναύπλιο, πώς να αντιμετωπίσεις παγκόσμια προβλήματα την ώρα που οι παγκόσμιοι θεσμοί καταρρέουν; Ένα ντε.
|