Copy
View this email in your browser
Een maandelijkse dosis inspiratie uit onze adviespraktijk
Beste geïnteresseerde,
 

We leven in een tijd van grote problemen. Grote problemen vragen om leiderschap dat ons de moed geeft om aan oplossingen te blijven werken. Leiderschap gedreven door een gevoel van urgentie, vormgegeven vanuit een heldere visie voor de lange termijn. Leiderschap dat intrinsiek is. Leiderschap dat oprecht is. Leiderschap van mensen die vinden: 'Dit kan zo niet langer', en daarom het roer omgooien. 

In deze nieuwsbrief gaan we in op leiders die ons inspireren omdat hun drive intrinsiek is. Ze zijn gedurfd, echt, moedig en deinzen er niet voor terug om dingen op te offeren. 

Veel leesplezier.

Met inspirerende groet,

Ouke Arts
Partner bij Thaesis

Leiden voor een humane online toekomst

Foto: Creative Commons
Zonder Marietje was netneutraliteit niet totstandgekomen. En zonder Marietje zou er geen 'roam like at home' zijn geweest.

Marietje Schaake, voormalig europarlementariër, mag dan de strijd om het lijsttrekkerschap van D66 in Europa niet gewonnen hebben en Brussel nu inruilen voor Californië (Schaake wordt directeur internationaal beleid bij het Cyber Policy Center op Stanford), wel hebben we de afgelopen tien jaar vol bewondering toegekeken hoe ze zich ontwikkelde als piepjonge politicus in
het conservatieve en weinig diverse bolwerk dat Brussel heet. 

Als vrouwelijke nieuwkomer heeft ze zich flink in moeten vechten, wat ze heeft gedaan door – aldus Marietje – haar huiswerk altijd goed te doen en zich op te stellen als een ondernemer in het parlement. Het meest inspirerende aan het leiderschap van Marietje is dat zij altijd oog heeft voor menselijkheid, in het bijzonder waar het gaat om de impact van technologie op onze maatschappij. Dus geen abstracte en veilige vergezichten, maar concrete en gedurfde voorstellen die de levens van mensen over de hele wereld raken. Gaan we nog veel van horen. 

De kracht van Greta's leiderschap

Foto: Unsplash
Een jaar geleden zat Greta Thunberg als schuwe en halsstarrige 15-jarige op een vrijdag met een kartonnen bord voor het Zweedse parlement in Stockholm. Alleen.

De reden: ze zag het nut niet in van naar school gaan terwijl de wereld naar de kl#ten gaat.

Haar actie heeft heel wat losgemaakt. In minder dan een jaar is ze het boegbeeld geworden van klimaatactivisme. Ze inspireerde al 2 miljoen schoolstakers, in 135 landen. En ze sprak het Europees Parlement, het Amerikaanse Congres én de VN toe.

Haar opkomst is spectaculair. Hoe komt dat? En wat kunnen we van haar leiderschap leren?

Thunberg's acties zijn niet het resultaat van het opvolgen van to-do's op basis van een vooraf tot in de puntjes uitgedacht communicatieplan. Haar motivatie is intrinsiek. Ze kon – in haar woorden – niet anders. Ze kon niet langer toekijken hoe 'haar/ons huis in brand staat'.


Dit artikel uit The Guardian heeft meer: "Greta laat zien wat leiderschap, moed en opoffering is."

Leiden vanuit emotionele overtuigingskracht – deze solar warrior doet het

Roebyem Anders – foto: Sungevity
Roebyem Anders, oprichter van zonnepanelenbedrijf Zonline, nu Sungevity, is niet alleen de motor achter de duurzaamheidsmissie van haar bedrijf – "vijf miljoen mensen moeten laten leven op zonnestroom" – ook buiten haar werk om is ze een Chief Mission Officer. 

Vanuit haar bedrijf stimuleert ze werknemers om zulke solar warriors te worden als ze zelf is. Hoe? Door iedere
twee maanden een boek te bespreken ('dat zet aan tot reflectie en inspireert') en max. eens per week vlees te serveren tijdens de lunch. Ze is een grootgebruiker van Too Good To Go, een voedselverspillingsapp. En haar dochter Rosa Anders treedt inmiddels in de voetsporen van haar moeder en Greta Thurnberg: de tiener sprak onlangs over het klimaat voor 15.000 mensen.      

Een werknemer van Sungevity zegt over de kracht van het leiderschap van Anders: "Roebyem's missie is haar leven, en andersom. Er zit geen onderscheid in werk of privé. Ze is zo gepassioneerd over wat ze doet dat je niet anders kunt dan meegaan in haar missie."

Korter: Anders' is een typisch voorbeeld van een leider die de kracht van overtuiging met emotie beheerst. Of, zoals
dit Forbes artikel het omschrijft: "

"Persuasion lies squarely at the center of leadership, of changing minds and making decisions. Therefore an emotional process is central to what successful leaders do."
Lees het profiel uit het Parool over Roebyem Anders (🕓: 13 min.)

Ja, er komen meer vrouwen in de boardroom. Maar het mogen er meer zijn. En het mag sneller. 

Foto: Unsplash
Maartje Laterveer schreef het afgelopen jaar 52 diversiteitscolumns in het FD. Nu zwaait ze af. Haar onderzoek naar de man-vrouwverhoudingen in het bedrijfsleven heeft haar veel nieuwe inzichten opgeleverd. 

"Ik heb geleerd dat het thema veel groter en complexer is dan ik aanvankelijk dacht. Het gaat niet alleen om hoeveel vrouwen er aan de top zijn, maar ook om het aantal vrouwen in de lagen daaronder. Het gaat niet alleen om het Nederlandse kampioenschap deeltijdwerken, maar ook om een moederschapsideologie die diep is verankerd in onze cultuur. Het gaat niet alleen om macht, het gaat ook om percepties, vooroordelen en patronen die ons allemaal in de greep houden. Het gaat niet alleen om vrouwen, het gaat ook om mannen. Zoals de Belgische vicepremier Alexander de Croo mij zei gaat feminisme om gelijke kansen voor vrouwen én mannen, dus het is ook een mannenzaak."

Er zijn het afgelopen jaar allerlei mijlpalen gepasseerd: er zijn meer nieuwe vrouwen in topposities. Er zijn nieuwe quota doorgevoerd. Maar het gaat langzaam. Te langzaam. En ook het conservatisme rukt op in landen die eng dichtbij zijn (Polen, Hongarije). Genoeg werk aan de winkel dus! Ook voor Thaesis zelf overigens 😳 – wij verwelkomen alle suggesties. 
Lees het artikel (🕓: 3 min.)

Artikelen die verder bij onze ideeën aansluiten

Foto: Unsplash
  • In dit artikel pleit de auteur voor een Europees alternatief voor Silicon Valley. "Hoe zou het zijn als de Europese tech sector vergelijkbaar is met de Duitse Mittelstand – de familiebedrijven, die de ruggengraat vormen van de de Duitse economie? Als de Europese tech wereld niet afhankelijk is van kapitaalinjecties van VC's en zich focust op het creëren van stabiele, goed betaalde banen met regelmatige uren en sterke werknemersvoorwaarden?" (We Are Europe via Blendle – €-link, 🕓: 11 min.)
  • Naomi Klein pleit voor een schrikbarend progressieve nieuwe groene politiek om de grote crises van onze tijd te lijf te gaan. "Als een Green New Deal wettelijk wordt verankerd zou die velen van ons, ondanks alle tegenkrachten, het gevoel geven dat we gezamenlijk aan iets groters dan onszelf werken. Iets wat we met z’n allen creëren." (De Correspondent, 🕓10 min.)
  • We zijn fan van Offscreen, een mooi vormgegeven magazine met krachtig geschreven artikelen die je, zoals de naam verraadt, alleen offline kunt lezen. Deze editie over The Human Side of Technology vonden we met name inspirerend. Daarom overweegt Thaesis een langlopend sponsorship met Offscreen. Doen?! 
  • Leuk al die initiatieven om onze gezamenlijke schermverslaving een halt toe te roepen, maar als puntje bij paaltje komt zijn we nog net zo verslaafd aan onze apparaten als altijd. Uit de New York Times: There Is No Tech Backlash – 🕓8 min.
Dat was het voor deze elfde editie van TRNDR Monthly

Iedere maand publiceren we een nieuwe editie waarin we inspiratie rondom strategieadvies delen.
Hier lees je de vorige edities.

Als je deze artikelselectie waardevol vindt, voel je dan vrij om de nieuwsbrief door te sturen naar andere mogelijk geïnteresseerden met 
deze aanmeldlink. 

Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en vond je het interessant? 
Meld je hier aan
Tot de volgende eerste dinsdag van de maand!

Team Thaesis
Copyright © 2019 Thaesis, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp