Copy
 

Klimatkommunernas nyhetsbrev september 2019

 
   
 
 
 

Några ord från kansliet

Goda exempel må vara ett uttjatat begrepp, men tänk vad fint det är att kommuner serverar varandra idéer och erfarenheter på silverfat. Om bara några dagar kvar går Klimatkommunernas nya hemsida live, komplett med tillsnyggad (och växande) kunskapsbank om lokalt klimatarbete. Vi kan avslöja att den blir riktigt fin.
 
Allt fler kommuner tar fram filmer om sitt hållbarhetsarbete, därför har vi nu skapat en spellista på youtube där vi samlar filmer från våra medlemmar.  Det finns även en mer allmän spellista med klimatklipp som vi på kansliet har valt ut. Tipsa oss gärna om klipp!
 
Vårt rundabordssamtal om hållbara kapitalplaceringar den 12 september blev lyckat, och vi ser att det är en mötesform som ger bra möjligheter att hitta gemensamma lösningar med andra som jobbar i samma riktning, läs mer här nedanför.  Nätverksträffen i Linköping den 10-11 oktober för Klimatkommunernas medlemmar närmar sig, kom ihåg att anmäla er senast 1 oktober. Och den 26 september blir det webbfika med Fredrik Holm, öppen för alla som vill, läs mer här nedanför.
 
Vi kan även berätta att det blir en ny omgång av Klimatkommunernas tävling Steget Före. Det beslutade styrelsen när de träffades i Örebro för en heldag tillsammans, i början av månaden. Tävlingen får den här gången inriktningen ”Bästa åtgärd för att få fler att ta cykel eller åka kollektivt”.
 
Sist men inte minst, några ord om våra samarbetspartners. Vi uppskattar det forum som Fossilfritt Sverige skapar, med en konstruktiv dialog mellan näringsliv, kommuner och nationell nivå. Så skapas samarbeten som är så viktiga i den omställning vi alla jobbar för! Vi ser fram emot kommunkonferensen senare i höst. Vi vill också skicka ett tack till 2030-sekretariatet, som driver på den nationella politiken i riktning mot målet om fossilbränslefri transportsektor 2030, genom att samla aktörer som redan är i färd med att ställa om. Deras expertis, kontakter och idéer är en stor tillgång för Sverige och världen. Särskilt tack till Mattias Goldmann, som nu går vidare - lycka till på nya jobbet! 
 
Hösthälsningar från Filippa och Maria på kansliet

Nettonolltipset

One morning, when Gregor Samsa woke from troubled dreams, he found himself transformed in his bed into a horrible vermin. He lay on his armour-like back, and if he lifted his head a little he could see his brown belly, slightly domed and divided by arches into stiff sections. The bedding was hardly able to cover it and seemed ready to slide off any moment. His many legs, pitifully thin compared with the size of the rest of him, waved about helplessly as he looked.

continue reading →

På gång hos Klimatkommunerna

Nästa steg i arbetet med hållbara kapitalplaceringar

Vårt rundabordssamtal på temat hållbara kapitalplaceringar den 12 september blev ett uppskattat möte mellan engagerade representanter från tre medlemskommuner och finansbranschen. Svante Axelsson från Fossilfritt Sverige inledde med en blick på hur Sverige jobbar för att bli världens första fossilfria välfärdsland. På mötet bestämde vi att Klimatkommunerna ska ta fram en formulering om så kallade lösnings- och omställningsbolag, som kommuner kan föra in i sina finanspolicys för att vara med och driva utvecklingen på området. Anteckningar från dagen kommer att skickas till Klimatkommunernas medlemmar.

Vill ni ordna rundabordssamtal med oss?

Vi tror att diskussion i en mindre grupp, som rundabordssamtalet om finanser här ovanför, är en perfekt form för att snabbt hitta nya fungerande lösningar. Vi är öppna för förslag om rundabordssamtal även kring andra teman - kontakta gärna kansliet om ni har idéer.

Webbfika med Fredrik Holm

vår nästa webbfika, som är den 26 september, gästas vi av Fredrik Holm som är  författare av nya boken Vänd pyramiden! Planera för en hållbar mobilitet

Tips & publikationer

Vänd pyramiden i trafikplaneringen så att fotgängaren kommer i första rummet! Det ger de bästa förutsättningarna för en hållbar mobilitet i våra tätorter. Så resonerar Gröna Bilister i nya boken Vänd pyramiden, författad av miljöskribenten Fredrik Holm.

Textilsmart är en myndighetsledd kampanj som ska öka konsumenters kunskap om varför dagens textilkonsumtion inte är hållbar och ge tips om mer hållbara val. På den här sidan finns filmer och annat informationsmaterial som får delas på webbsidor, i presentationer och sociala medier. Det finns även en rapport som beskriver hur kommuner och regioner arbetar med frågan.

Sweden Green Building Council har gett ut en guide och tre certifieringar som ska göra visionen om den hållbara staden till verklighet. Med Citylab Guide kan stadsutvecklingsprojekt för första gången hållbarhetscertifiera hela processen.

Naturvårdsverket har släppt rapporten Elcykling - vem, hur och varför? med utgångspunkt i den elfordonspremie som var en del av regeringens satsning på klimat och miljö i budgeten 2018.

Vad gör Sveriges kommuner för cirkulär ekonomi? Tobias Jansson på circulareconomy.se har kartlagt kommunernas initiativ i stort och smått.

Konsumentverkets Forum för miljösmart konsumtion har inventerat olika beteendeinsatser som har gjorts eller görs runtom i landet.

 
   
 
 
 

På gång hos medlemmarna

Uppsala

Lätta på klimatavtrycket, steg för steg!

Klimatlätt Uppsala är en klimatkampanj där Uppsala kommun tillsammans med flera företag, organisationer och forskare, samverkar för att engagera och informera Uppsal göra mer hållbara val i vardagen.
 
Under hösten har kampanjen börjat engagera företag och organisationer i s.k. klimatstegstävlingar. Med hjälp av appen och klimatkalkylatorn Svalna kan medarbetare skapa grupper, sätta gemensamma mål och utmana varandra att leva mer hållbart. Genom appen får man koll på sitt eget klimatavtryck och det blir lättare att se vilka val som har störst påverkan.
 
Är du intresserad av att veta mer om Klimatlätt, eller har ett liknande projekt som du vill diskutera? Kontakta oss gärna och följ Klimatlätt i sociala medier för mer information och uppdateringar.
- Facebook, Instagram och LinkedIn.

Stockholm

Kampanj för ett liv utan egen bil

Stockholms stad har startat satsningen utanegenbil.se som handlar om hur Stockholmare kan få ihop livet, resorna och transporterna utan att äga egen bil.

Utanegenbil.se är en webbsida med fakta och marknadsöversikter om bilpooler, lastcyklar, samåkningstjänster, tjänster för kombinerad mobilitet med mera i Stockholm. Här finns också intervjuer med Stockholmare som har provat på alternativ till egen bil, som bilpool till exempel.

Särskild information riktas till bostadsrättsföreningar om hur de kan göra det lättare för sina medlemmar att leva utan egen bil genom att: Fixa sitt cykelrum, hyra ut en parkeringsplats till bilpoolsföretag eller skaffa en cykelpool.

Satsningen innehåller också ett erbjudande där bostadsrättsföreningar kan ansöka om att få tillgång till en lastcykelpool i sin förening under ett år. 

Läs mer →

Karlstad

Utdelning av frukostpåsar blev startskottet för Trafikantveckan

Årets Trafikantvecka inleddes med utdelning av frukostpåsar till pendlande cyklister, som tack för att de reste hållbart.
- Med årets aktiviteter vill vi både uppmuntra och tacka kommuninvånare som reser hållbart. Vi vill även visa att det finns smarta och enkla alternativ som kan användas istället för bilen. Idag är 50 procent av alla bilresor kortare än fem kilometer. Om dessa resor skulle ersättas med hållbara transportalternativ så skulle vi få renare luft, mindre trängsel och säkrare vägar, säger Jenny Sundén, miljöhandläggare på Karlstads kommun.
 
Radio Värmland var snabba på att fånga upp nyheten, och bestämde sig för att livesända en stund under utdelningen vid Sandgrundsbron. Det ledde till att många cyklister fick höra om nyheten tidigt på morgonen, innan de hunnit fara iväg till jobbet. Dessa resenärer blev extra glada när de fick syn på miljöförvaltningens utdelningstation, och lämnade platsen med ett stort leende på läpparna.

Läs mer →
 

Matavfallspåsar minskar plastkonsumtionen

Ett nytt försök ska minska plastkonsumtionen i Karlstad.  Den bruna påsen för matavfall ersätter plastpåsarna i frukt- och grönsaksdisken i tre livsmedelsbutiker. Projektet Koll på plasten kör tillsammans med Karlstads Energi, Coop och Ica ett pilotprojekt. Genom att välja en matavfallspåse vid köp av frukt och grönsaker samt återanvända den till matavfall hemma förbättras resursanvändningen, eftersom påsen används två gånger. Det bidrar samtidigt till minskad konsumtion av plastpåsar.
- Pilotprojektet är en del i Karlstads kommuns klimatmål om att bli en fossilfri kommun. Vi jobbar för att minska konsumtionen av engångsplast och att erbjuda lösningar på alternativa produkter till plasten. Vår förhoppning är att det ska vara ett fungerande koncept som uppskattas av konsumenter och att fler butiker vill ta efter framöver, säger Jenny Sundén, miljöhandläggare, miljöförvaltningen.

Läs mer →
 

Konsumtionen i Karlstad ska vara resurssnål och hållbar

Ett av de fyra målområdena i Karlstads kommuns strategiska plan handlar om att vi ska vara miljösmart kommun. I en ny rapport beskrivs det omfattande arbete vi gör för att göra konsumtionen mer hållbar.
 
I rapporten konstateras bland annat att mängden hushållsavfall per person i Karlstad har minskat från 508 kilo år 2014 till 483 kilo år 2018. Karlstadsborna blir allt mer intresserade av att konsumera mer hållbart, som att handla secondhand och återanvända mer, samt att köpa ekologiska produkter. Samtidigt konstateras att hushållen köper allt mer nya varor. I Aktuell Hållbarhets miljöranking blev Karlstad nyligen rankad som 4:e bästa miljökommun i Sverige, delvis tack vare de insatser som görs kopplat till hållbar konsumtion. Vi har en ny reviderad avfallsplan och Skolmåltidsverksamheten har fått stor nationell uppmärksamhet för sina åtgärder för ökad hållbarhet. Karlstadsborna ger ett lite lägre betyg än tidigare på kommunens miljöinsatser. Orsaken kan vara bristen på återvinningsstationer och att stora byggprojekt hindrar framkomligheten i centrum.  Kommunen behöver ta en tydligare roll som underlättare för att stödja både näringslivet och kommunens verksamheter i deras omställningsarbete till hållbar konsumtion med till exempel mer återbruk.

Läs mer →
 

Lund

Cleancon – ett steg närmare fossilbränslefria arbetsfordon

Under ledning av forskningsinstitutet RISE och tillsammans med bland andra Volvo CE, VA Syd, Eslövs kommun samt ett antal norska aktörer ska Lund i projektet Cleancon arbeta för att främja användningen av utsläppsfria arbetsfordon.

Lunds kommun har som mål att bli fossilbränslefri och en del i detta är att ersätta arbetsfordon som i dag går på bensin och diesel – som exempelvis stora gräsklippare. I Cleancon kommer beställare och tillverkare att lära av varandra.

– Det finns en stor nytta av att tillsammans med andra beställare harmoniera krav och driva marknaden framåt. Genom att samverka med leverantörer och andra beställare kan kommunen få en bättre bild av hur utsläppsfria maskiner fungerar i praktiken, säger Elin Dalaryd, miljöstrateg. Läs mer här

Sveriges första kravcertifierade studentförening och en butik med resurskock fick kommunens miljöpris

Varje år delar Lunds kommun ut Miljöpriset till personer som har gjort insatser med långsiktigt positiva effekter för miljön i kommunen. I år var det Wermlands nation och Ica Malmborgs Tuna som fick ta emot priset.

Wermlands nation får Miljöpriset för att de som Sveriges första Kravcertifierade studentförening är ett grönt föredöme och för att deras stora engagemang inspirerar och utmanar andra studentorganisationer. Ica Malmborgs Tuna får i sin tur priset för att de genom sitt projekt Resurskocken var tidiga med att arbeta för att minska matsvinn och har spridit kunskap och inspirerat andra. Pristagarna får en litografi av lundakonstnären Bengt Böckman och 25 000 kronor.

LundaMaTs 20 år!

Den första strategin för ett miljöanpassat transportsystem i Lund (LundaMaTs) antogs av kommunfullmäktige 1999. Lund var då en av de första kommunerna att kombinera traditionella hårda åtgärder med mer mjuka åtgärder och på så vis ta ett helhetsgrepp om transporterna. Mycket har hänt sedan antagande av strategin och under trafikantveckan den 20 september firar LundaMats 20 år.

Läs mer om LundaMaTs

Helsingborg

Klimatoptimismen fyllde Dunkers kulturhus

För första gången någonsin arrangerade Folkuniversitetet och Helsingborg stad en hel eftermiddag om klimatfrågan i Dunkers kulturhus den 15 september. De över 300 besökarna fick lyssna till nyttiga och inspirerande presentationer från en rad forskare och experter, bland andra Markku Rummukainen, Hanna Olvenmark och Mattias Goldmann. Klimatoptimismen spred sig i konsertsalen och musiken från Bicycle Beat och Annika Norlin toppade stämningen. Framtidshoppet representerades av en grupp elever från Västra Ramlösa skola som framförde dikter på scenen. HETTAN blev en viktig temperaturhöjare i Helsingborgs klimatarbete och nu fortsätter vi tillsammans.
För mer info kontakta calle.berglund@helsingborg.se
 

Återbrukade sorteringsskåp, snyggt exempel på cirkularitet

Genom stadens återbruk har Dalhemsskolan i Helsingborg fått avfallssorteringsskåp som passar i skolmiljö. En praktisk och snygg möbel som det länge har funnits behov av. Prototypen för skåpet togs fram av återbruket tillsammans med engagerade miljöombud på skolan och Simsalabim förvandlingsdesign. En gammal hylla anpassades genom att hål sågades ut i skåpets sidor och hjul monterades på skåpets undersida för att den enkelt skulle kunna flyttas runt. I skåpet placerades kärl för sortering i sex olika fraktioner. När alla var nöjda med prototypen tillverkades fyra skåp som också målades och tapetserades. Förhoppningen är att fler sorteringsskåp ska tillverkas efter den framtagna prototypen.
Kontakta miljösamordnare Emma Sjöberg för mer information: emma.sjoberg@helsingborg.se
 

Kalendarium

Klimatkommunernas webbfika med Fredrik Holm, Gröna Bilister
26 september kl.14-14.30


Föreläsning med Christiana Figueres, Executive Secretary för UNFCCC 2010 – 2016
1 oktober, Uppsala och via webben


Klimatberäkningen som blev musik
2 oktober, webbinarium


Klimatkommunernas nätverksträff (se hemsidan för info)
10 - 11 oktober, Linköping


Nationell verkstad för hållbara livsstilar
23-24 oktober, Borås


GRÖNT LJUS 2030 - Trafikverkets resultatkonferens för klimatmålet
18 november, Stockholm


Klimatkommunernas webbfika med Anna Jönsson, Storebrand
21 november kl. 14-14.30


Lätt för kommunerna att göra rätt – Fossilfritt Sveriges kommunkonferens
26 november, Stockholm


Klimatkommunernas webbfika med Emil Törnsten, Svenska Cykelstäder
19 december kl. 14-14.30

Tack för att du prenumererar på Klimatkommunernas nyhetsbrev!

Vill du läsa mer om Klimatkommunerna så kolla gärna in vår hemsida där vi samlar info om medlemmarna, dokumentation från träffar, remissvar, länktips, goda exempel och mycket mer. Vi har även tagit fram sidan nettonoll.se där kommunernas arbete mot nettonollutsläpp presenteras.

Kontakta kansliet om du vill veta mer om föreningen.  

Följ Klimatkommunerna på Twitter och Facebook för senaste nytt om kommunalt klimatarbete!

Nästa nyhetsbrev kommer ut 22 oktober 2019.

 
Copyright ©Klimatkommunerna All rights reserved.

Our mailing address is:
kansliet@klimatkommunerna.se

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

 






This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Klimatkommunerna · Box 41 · Lund 221 00 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp