Copy
Skrivbrevet från Evas skrivskola, nr 10/2019
Läs i din webbläsare istället

Vårda ditt varumärke

Att skriva vårdat inne­bär att du har en trevlig ton, ett inklu­derande per­spek­tiv och ett korrekt fakta­underlag – och att din text är väl korrektur­läst och läs­vänligt layoutad.
 
Enligt Språklagen (2009:600 § 11) ska den offentliga svenskan vara vårdad, enkel och be­griplig – och det är ett bra rätte­snöre för alla som skriver i arbetet. Men vad menas då med att skriva vårdat? Ja, det första du tänker på när du hör termen vårdat språk är kanske att und­vika svor­domar. När du skriver i arbetet faller det sig natur­ligt efter­som det inte passar in i textens stil, ton och genre.
 
Men det går att arbeta mer med textens ton än att bara und­vika svär­ord och slang. Kommu­nicera med dina läsare på ett trev­ligt och artigt sätt, gärna genom att till exempel till­tala läsaren med du och använda jag eller vi för att benämna textens av­sändare. Med ett person­ligt till­tal blir texten mer enga­gerande och tyd­ligare.
 
Om du visar dina läsare res­pekt är chansen större att de läser texten sam­tidigt som du ger en posi­tiv bild av dig själv och verk­sam­heten du skriver för. Respekt visar du också genom att skriva ur läsarens per­spek­tiv. Undvik benäm­ningar på personer som kan upp­fattas som ned­sättande och tänk på inte exklu­dera grupper av människor på grund av deras kön, etni­citet, hud­färg, funktions­variation eller liknande.
 
Till exempel blir din text mer vårdad om du använder köns­neutrala benäm­ningar, om du inte tar för givet att alla har samma kulturella bak­grund och om du ser till att dina webb­sidor är till­gäng­liga även för dem med funktions­nedsättningar.
 
När du skriver vårdat tänker du också på att din text ska inne­hålla korrekta fakta. Om du är osäker på något kon­trollerar du det. Du kan också gärna lämna källhän­visningar, till exempel i form av en länk­lista.
 
Se till att din text är läsvänligt layoutad med en luftig design. Under­lätta läs­ningen med en genom­tänkt stycke­indelning och grafiska element som mellan­rubriker, punk­tlistor, fakta­rutor, bild­texter och liknande.
 
Sist men inte minst, se till att korrektur­läsa texten ordent­ligt. En text utan störningar som stav­fel och skriv­missar ger inte bara läs­ningen bättre flyt – den höjer också ditt an­seende. För att skriva vårdat handlar i slut­ändan om att stärka ditt och din verk­samhets varu­märke.

Klarspråk i Oslo

Den inter­nationella klarspråks­orga­nisa­tionen PLAIN håller kon­ferens vart­annat år, och i år äger den rum i Oslo 25–27 september. Bland talarna finns flera svenskar från bland annat Språk­rådet, Språk­konsulterna, Riks­banken, Skatte­verket och pro­jektet Begriplig text.
 

Lästipset

SAOL och Svenska skrivregler
För att skriva vårdat behöver du följa skrift­språks­normen. Om du tvekar om vad som är rätt, gå direkt till norm­källorna. För stav­ning är det Svenska Aka­de­miens ord­lista, SAOL, för ut­form­ningen av texten an­vänder du hand­boken Svenska skriv­regler.

Tips för vårdad text

Mejla gärna det här nyhets­brevet till någon du tror skulle tycka att det var intressant, eller dela det i sociala medier.
Mejla Mejla
Dela Dela
Twittra Twittra
Dela Dela
Copyright © 2019 Evas skrivskola, All rights reserved.

Om du har fått mejlet för att någon har delat det till dig kan du välja att pre­numerera.
Tidigare nyhets­brev hittar du i arkivet.

Jag som ger ut Skrivbrevet från Evas skriv­skola heter Eva Sahl­ström och är examinerad språk­råd­givare och jour­nalist. Jag skriver din text, granskar den eller coachar dig när du skriver. Läs mer om pro­fessionell text­hjälp på min webbplats, där du också får länkar till fler gratis skrivtips. För skrivkurser, gå till kurs­portalen Evas skriv­skola.
 
Min post­adress är:
Evas skrivskola Sorterargatan 12 Vällingby 162 50 Sweden
kontakt@evasskrivskola.se


Vill du göra för­änd­ringar i din prenumeration? Läs gärna min integritetspolicy först.
Här kan du upp­datera dina in­ställ­ningar eller av­sluta pre­numerationen


Email Marketing Powered by Mailchimp