Copy

22 Eylül 2019

Değerli VOYD Okurları,

Açık veri, veri gazeteciliği, veri okuryazarlığı ve veri görselleştirme gibi alanlarda Türkiye’de ve dünyada dikkat çeken gelişmeleri, yaptığımız çevirileri & röportajları ve incelemeleri derlediğimiz VOYD Haftalık Veri Bültenimizin 48. sayısıyla karşınızdayız.

 HAFTANIN YAZISI

Semantik Web ve Gıda Güvenliği Yakınsamasında Verinin Rolü

Sürdürülebilir tarımsal değer zincirleri ve küresel gıda güvenliği, verinin akıllıca kullanımı ve yeniden kullanımı olmadan sağlanamaz. Veri, ortak bir tanımlayıcı çerçeveyle (anlambilimsel) eşleştirildiğinde, insanların ve makinelerin veri kümeleri arasındaki ilişkilerden yararlanması kolaylaşır. Bu veri bazlı ilişkiler, bilimsel keşiflerin araştırma geliştirme sürecinde sonuçların öngörülebilirliğini arttırdığı için, daha hızlı ve etkili karar vermeyi sağlar.

Gıda teknolojisindeki araştırma ve inovasyon, giderek artan bir şekilde “Semantik Web”le ilişkileniyor. Semantik Web ve gıda güvenliğinin yakınsaması, araştırmacıları gıda üzerinden çeşitli veri kaynaklarını keşfetmeye (kavram şemaları, eş anlamlılar ve ontolojiler bağlamında) yönlendiriyor. Thomas Baker,Brandon Whitehead, Ruthie Musker & Johannes Keizer  adlı araştırmacıların küresel tarımsal konsept alanında uzun süredir beklenen makalesi nihayet yayınlandı. Makaleyi okumak için tıklayınız.

AÇIK VERİ

 Avrupa Açık Veri Olgunluğu Raporu Heyecanı Sürüyor

Avrupa Veri Portalı 2019'un son aylarına doğru, beşinci AB açık veri olgunluğu raporunu yayınlayacak. Avrupa’daki ülkelerin  açık veriyle ilgili yürüttüğü faaliyetleri kapsayan raporda politika, portal, etki ve kalite olmak üzere dört ana kategori bulunacak. Bu yılki raporda, ülkelerin siyasi, örgütsel veya finansal zorluklar gibi engelleri aşarak açık veri alanında nasıl ilerleyebilecekleri konusunda özel öneriler de yer alacak. 2019 raporu yayınlanmadan önce Açık veri kaynaklı dönüşüm için yeni ufuklar adlı 2018 raporunu incelemek için tıklayınız.

VERİ GAZETECİLİĞİ
 

Veri Gazeteciliği El Kitabı 1ABC’nin Veri Gazeteciliği Rolü!
Veri gazeteciliği haber merkezlerinde dünya çapında nasıl bir yere sahiptir? Önde gelen veri gazetecileri verilerin yayınlanması ya da veriye dayalı haber uygulamaları sunulmasının iyi bir fikir olduğuna çalışma arkadaşlarını nasıl ikna ettiler? Gazetecilerin program yazmayı öğrenmeleri ya da kalifiye geliştiricilerle koordineli çalışmaları gerekli midir? Bu bölümde veri gazeteciliğinin ABC medya kuruluşu'nda nasıl yapıldığını veri muhabiri Wendy Carlisle anlatıyor. Okumak için tıklayınız. 

Poynter Enstitüsü Liderlik Akademisi 2019 Listesini Açıkladı.
Gazetecilik alanında pek çok ilham verici projeye imza atış Poynter Enstitüsü tarafından dijital medya üzerine çalışan kadınlar için düzenlenen Liderlik Akademisi'ne Türkiye'den VOYD yönetim kurulu başkanı, veri gazetecisi Pınar Dağ seçildi. 20-25 Ekim'de Florida düzenlenecek olan programda, alanında öne çıkan 29 kadın bir araya gelerek hem deneyimlerini aktaracak hem de ufuk açıcı  seminerlere katılacaklar. Program hakkında bilgi almak için tıklayınız.

VERİ GÖRSELLEŞTİRME

Babylon'dan Önce  Babylon'dan Sonra
Dünya Dil Yapıları Atlası (WALS),  dillerin yapısal özellikleri hakkında geniş bir veri tabanıdır. Bu veri tabanı kullanılarak dillerin doğum yeri, yayılımı ve etkileşimini gösteren AfterBabylon veri görselleştirme projesini incelemek için tıklayınız.

Konda'dan Türkiye Demografik Matrisi!
Konda, Türkiye toplumuna dair 75 farklı konuyu, temel demografik kümelerde interaktif olarak incelemenizi sağlayan TR2018 Matris Modülü hazırladı. TR2018 ülke nüfusunu kümelemek için kullanılan 5 temel demografik özellikten ve kesişimlerinden ortaya çıkan 104 farklı kümeyi ayrı ayrı görebilmenizi sağlıyor; ayrıca, 2018 Barometresi kapsamında yer almış konuları bu 104 küme çerçevesinde incelemek için oluşturulmuş interaktif bir veri görselleştirme sistemidir. İncelemek için tıklayınız.


Yıllara Göre Tercih Edilen İsimler (1950-2018)
TÜİK tarafından yayınlanan  en çok tercih edilen isimler verisi görselleştirildi. Google Data Studio ile incelenebilir hale getirilmiş olan veri görselleştirme çalışmasında isminizi eğer isim sorgulama (arama) bölümünde alamıyorsanız,1950-2018 yılları arasında en çok kullanılan 100 isim içerisinde bu isim yer almıyor olabilir. Detaylı çalışmanın kapsamını anlamak için tıklayınız. Google Data Studio üzerinden incelemek için tıklayınız.  

VERİ SETİ

Dünya Eşitsizliği Veritabanı
Dünya Eşitsizliği Veritabanı olan WID.world, kullanıcılarına açık ve kolay erişim sağlıyor. Eşitsizlikler grafik, rapor, tablo ve istatistik olarak da sunuluyor. İncelemek için tıklayınız.

ETKİNLİK
 

DataVizMeet Konferans!
19 Ekim'de Londra'da düzenlenecek DataVizMeetLondon veri görselleştirme uzmanları, veri gazetecileri, yapay zeka çalışanları bir araya getiriyor. Bir gün sürecek olan konferansta WSJ Grafik bölümünden - Google Data Studio'dan, Tesco'an veri görselleştirme, veri gazeteciliği, iş zekası uzmanlarının oturumları  var.  Konferans canlı da izlenebilir. 

“Hack4Art (H4A): Sanat Teknolojileri Hackathonu”
“Veri Sanatı: Bilimsel Verilerin Görselleştirilmesi, Görselleştirilen Verilerin Sanatsal İfadesi” 
konusu altında sanat teknolojileri(yazılım, donanım, teknik, ürün, metot vs) fikrilerini/girişimlerini desteklemeyi hedefleyen bir hackathon olarak 25 – 26 Ekim 2019 tarihlerinde İzmir-  EBİLTEM-TTO’da gerçekleştirilecektir.Detaylara katılmak için tıklayınız.

 

VOYD'dan haberler!

VOYD'un https://veribulteni.voyd.org.tr/ Projesi Yayında! 
Veri gazeteciliği, açık veri, veri okuryazarlığı, veri görselleştirme alanlarında yazdığımız, çevirdiğimiz, derlediğimiz içerikleri artık düzenli olarak https://veribulteni.voyd.org.tr adresinden takip edebilirsiniz. 1 Ekim 2019 tarihi itibari ile veri uzmanları ile özel röportajlar, Türkiye gündemine dikkat çekecek güncel konları kapsayacak haftanın veri görselleştirmesi(#vergör) ve basılı gazetelerde verinin kullanımı/yorumlanması/incelenmesi köşesi ile gibi  özgün çalışmalar yer alacak. İncelemek için tıklayınız.

VOYD'u Instagram ve Youtube Üzerinden Takip Edin 

VOYD, Ekim itibari ile güncel içeriklerini hem Instagram hesabından hem de Youtube üzerinden  paylaşmaya başlayacaktır. Tüm takipçilerimizi bekleriz.   

Veri Okuryazarlığı Derneği (VOYD), Türkiye'de veri okuryazarlığı, açık veri, açık hükümet, veri gazeteciliği, veri görselleştirme gibi alanlarda çalışmalar yapar, materyaller üretir, eğitimler düzenler.
Twitter Twitter
Medium Medium
Facebook Facebook
Website Website
YouTube YouTube
Email Email
Instagram Instagram
2019 Veri Okuryazarlığı Derneği (VOYD), 
Content licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp