Copy
Vlaanderen dov.vlaanderen.be dov.vlaanderen.be Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
Vlaanderen
Nieuwsbrief
databank ondergrond vlaanderen

23 september 2019
 
  1. Bestek "Veen in de Vlaamse bodem en ondergrond in relatie tot klimaat en boven- en ondergronds ruimtegebruik"
  2. Codesprint pydov op 26 en 27 september 2019
  3. Publicatie van kaarten rond gravimetrie
  4. Publicatie van de gevectoriseerde Quartairprofieltypekaart 1:50.000
  5. Meetgegevens van peilputten WATINA-databank (INBO) systematisch toegevoegd aan DOV
  6. DOV brengt waterbeschikbaarheid mee in kaart
  7. Save the date! DOV-evenement op 13/12/2019

1. Bestek "Veen in Vlaamse bodem en ondergrond in relatie  tot klimaat en boven- en ondergronds ruimtegebruik"

Departement Omgeving, Vlaams Planbureau voor Omgeving heeft een bestek gepubliceerd "Veen in Vlaamse bodem en ondergrond in relatie tot klimaat en boven- en ondergronds ruimtegebruik” (OMG-VPO/2019/01). Limiet voor ontvangst van de offertes is 14 oktober 2019, om 9u. Meer info
In veen liggen wereldwijd grote hoeveelheden koolstof opgeslagen. De koolstof in veen, gevormd onder anaerobe en vaak zure omstandigheden, is onder natuurlijke omstandigheden stabiel en breekt zeer traag af. Bij een verlaging van de grondwaterstand (bv. door drainage, droogte of door een verandering in klimaat of landgebruik), bij uitgraving (bv. voor infrastructuurwerken) en/of verhoogde aanvoer van nutriënten, kan de afbraak van veen versnellen en daarbij een grote CO2-bron vormen (CO2-hotspots). Bij (versnelde) afbraak van veen komen dan ook grote hoeveelheden broeikasgassen vrij waardoor er internationaal, binnen de klimaatcontext, een sterk verhoogde aandacht is voor veen. Naast zijn grote belang als koolstofstock is veen ook verantwoordelijk voor differentiële zetting van de ondergrond. Ook voor Vlaanderen willen we een duidelijk beeld van waar, op welke dieptes en in welke toestand veen zich bevindt.

2. Codesprint pydov op 26 en 27 september 2019


DOV zet een volgende stap in het beschikbaar maken van data uit de Vlaamse ondergrond met pydov.
Wie issues wil opgenomen zien in het programma of graag betrokken wil worden bij de volgende codesprint voor pydov kan deelnemen.

Volg https://github.com/DOV-Vlaanderen/pydov/projects  en meld je aan!
Alles suggesties of opmerkingen zijn welkom.

3. Publicatie van kaarten rond gravimetrie

Reeds in 2004 werd in opdracht van de Vlaamse Overheid een studie gedaan naar de Bouguer graviteitsanomalie van Vlaanderen, met een focus op het Brabant Massief. Deze studie werd uitgevoerd om een beter inzicht te krijgen in de geologie van de (diepe) ondergrond en voor het opsporen van zones met potentieel voor metallische mineralisaties gerelateerd aan het Brabant Massief. De relevante kaarten resulterend van dit onderzoek zijn nu ook gepubliceerd in de DOV verkenner. Meer uitleg over de gravimetrische kaarten kan gevonden worden op de infopagina.
 

4. Publicatie van de gevectoriseerde Quartairprofieltypekaart 1:50.000

De Quartairprofieltypekaarten 1:50.000 konden reeds geraadpleegd worden in de DOV verkenner door een combinatie van de samengestelde kaart, die alle kaartbladen samenvoegt in één kaartbeeld, en de kaartlaag met de projectgegevens waarin de individuele kaarten met legende en toelichtingenboekjes beschikbaar zijn. Om de gebruiksvriendelijkheid sterk te verhogen is er nu een gevectoriseerde Quartairprofieltypekaart 1:50.000 gepubliceerd in de DOV verkenner, die als overlay dient gebruikt te worden op de samengestelde Quartairprofieltypekaart 1:50.000. Wanneer de gevectoriseerde kaart actief is kan de kaart bevraagd worden, waarbij meteen de correcte legende bij het bevraagde punt aangeboden wordt. Aan de gevectoriseerde kaart wordt momenteel nog verder gewerkt. Op kaartbladen waar deze functionaliteit nog niet actief is wordt de gevectoriseerde kaart in rood weergegeven.
 

5. Meetgegevens van peilputten WATINA-databank (INBO) systematisch toegevoegd aan DOV

De meetgegevens van de peilputten van de WATINA-databank worden sinds kort systematisch toegevoegd aan DOV. WATINA (WATer IN NAtuur) is een databank waarin INBO zoveel mogelijk waterpeil- en hydrochemische gegevens van Vlaamse natuurgebieden tracht te verzamelen. Het kan gaan om peilputten in eigen beheer, maar ook peilputten afkomstig van andere overheidsinstanties (ANB, VLM, Provincies, …), natuurverenigingen (Natuurpunt, vzw Durme, …) en/of studiebureau’s. 

Het gaat vrijwel altijd om ondiepe freatische peilputten met een beperkte diameter (meestal 5 cm), doorgaans met een filter van een halve meter die niet meer dan 5 meter diep zit . De peilputten in WATINA bestaan hoofdzakelijk uit piëzometers (onderste 30-50 cm geperforeerd onder het maaiveld) en een enkele keer uit grondwaterstandsbuizen (volledig geperforeerd onder het maaiveld). Dit type peilputten wordt in natuurgebieden vaak geplaatst om de ondiepe grondwaterstand op te volgen die direct van belang is voor de optimale ontwikkeling van grondwaterafhankelijke vegetatietypen.

De meetfrequentie is meestal tweewekelijks in het geval van handmetingen en dagelijks voor metingen met een datalogger/druksonde. In gebieden onder getijde-invloed gebeuren er frequentere metingen, maar deze zijn niet beschikbaar via het DOV-portaal. De lengte van de tijdreeksen varieert van enkele maanden tot meerdere decennia (bv. Kalmthoutse heide vanaf 1968 en Westhoek vanaf 1975).

Hydrochemische variabelen zijn doorgaans beperkt tot pH, elektrische geleidbaarheid en de macro-elementen: Ca, Cl, Fe, HCO3, K, Mg, Na, N-NH4, N-NO2, N-NO3, P-PO4 en SO4.

Gedetailleerde boorbeschrijvingen worden bij het plaatsen van de buizen meestal niet gemaakt, maar er worden vaak wel een aantal belangrijke kenmerken van de ondergrond genoteerd die helpen bij het interpreteren van de meetresultaten achteraf. Deze gegevens zijn niet terug te vinden in het DOV-portaal, neem daarvoor contact op met het INBO.

6. DOV brengt waterbeschikbaarheid mee in kaart

Het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG) en de Provincie Oost-Vlaanderen gaan in het kader van een plattelandsproject PDPO de waterbeschikbaarheid van alternatieve waterbronnen in kaart brengen voor de Oost-Vlaamse land- en tuinbouwsector. PCG bouwt hiertoe haar Waterportaal verder uit en de Provincie zal investeren in de uitbouw van een meetnet voor waterpeilen. Via het DOV-platform zal ervoor gezorgd worden dat de grote hoeveelheid data m.b.t. grondwater voor deze doelgroep eenvoudiger te raadplegen wordt en zal gerelateerd kaartmateriaal dat in het kader van deze problematiek een rol speelt zo gebruiksvriendelijk mogelijk toegankelijk wordt.
Voor verdere toelichting verwijzen we naar het Nieuwsbericht van PCG en Nieuwsbericht van Provincie-Oost-Vlaanderen.
Dit project komt tot stand dankzij de financiële steun van plattelandsproject Oost-Vlaanderen.

7. Save the date! DOV-evenement op 13/12/2019

Bij DOV werken we momenteel aan een nieuwe Langetermijnvisie. Aangezien heel wat van onze gebruikers input leverden bij dit project, willen we de belangrijkste resultaten graag delen.  
Bovendien wordt in het najaar de nieuwste versie van het geologisch en het hydrogeologisch 3D-model in het vooruitzicht gesteld: G3Dv3 en H3D.
Op vrijdag 13/12/2019 nodigen we alle geïnteresseerden uit in het VAC in Gent op een evenement rond deze onderwerpen. 
Noteer deze datum dus alvast in je agenda!
Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u geabonneerd bent op de nieuwsbrief van DOV
DATABANK
ONDERGROND
VLAANDEREN
Vragen of opmerkingen? Laat iets weten aan dov@vlaanderen.be.

Technologiepark 905, 9052 Zwijnaarde, België

Uw profiel bekijken | Inschrijven | Uitschrijven
DISCLAIMER                      PRIVACY
Email Marketing Powered by Mailchimp