Copy
Katso viestiä selaimessasi
ILMESTYMISPÄIVÄ 23.9.2019
TAPAHTUMAT & KOULUTUKSET & PALVELUT

Avoimet ovat Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksella 13.11.2019


Työskenteletkö asiakastyössä sosiaali- tai terveysalalla, nuorten kanssa tai opiskeletko alalle? Mietitkö, miten voisit työssäsi omalla asiantuntemuksellasi parhaiten palvella ihmisiä, joita sukupuolen moninaisuus koskettaa? Tarvitsetko lisää tietoa transihmisyydestä tai intersukupuolisuudesta?

Tervetuloa Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen (Pasilanraitio 5, toinen kerros) avointen ovien iltapäivään 13.11.2019 klo 12.00-15.30. Työntekijät pitävät lyhyitä tietoiskuja, joissa käsitellään sukupuolen moninaisuutta sekä Sukupuolen osaamiskeskuksen palveluita. Tilaisuus on myös erinomainen mahdollisuus verkostoitua muiden ammattilaisten kanssa.

Olet lämpimästi tervetullut mukaan kyselemään, keskustelemaan ja verkostoitumaan! Tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen.

Ilmoittaudu tilaisuuteen tästä!

Ohjelma

12-12.45 Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen palvelut ja uudet toimintamuodot. Palveluohjaaja Miska Salakka. 

12.45-13.00 Tauko 

13.00-13.30 Mikä samankaltaista, mikä erilaista transihmisten ja intersukupuolisten tilanteessa ja tuen tarpeessa? Dialoginen tietoisku. Johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska ja projektikoordinaattori Jaana Pirskanen. 

13.30-13.45 Tauko 

13.45-14.15 Nuorten tukeminen ja palveluohjaus. Nuorten erityisohjaaja Sasu Mattila ja palveluohjaaja Miska Salakka 

14.15-14.30 Tauko 

14.30-15.00 Miten omalla työpaikalla on huomioitu sukupuolen ja kehojen moninaisuus? Mistä itse haluan oppia lisää? Ohjattu oman työn reflektointi pienryhmässä. 

15.00-15.30 Loppukeskustelu 

Koulutukset sukupuolen moninaisuudesta ja seksuaalisuudesta 30.10. ja lapsuuden ja varhaiskasvatuksen kontekstissa 27.11.

Setan koulutusiltapäivät ovat ammattilaisille ja opiskelijoille sekä sateenkaariteemoista kiinnostuneille suunnattuja koulutuksia, joissa perehdytään ajankohtaisiin sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta käsitteleviin teemoihin. Koulutusiltapäivät järjestetään keskiviikkoisin klo 17-20 toimistollamme Länsi-Pasilassa Helsingissä. Yhden koulutuksen hinta on 30 euroa.

30.10. Sukupuolen moninaisuus ja seksuaalisuus, kouluttajana Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen palveluneuvoja, sosionomi Miska Salakka

27.11. Sukupuolen moninaisuus lapsuudessa ja varhaiskasvatuksessa, kouluttajina Maarit Huuska ja Kuura Autere

Paikkoja on rajallisesti, ja ne jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu täällä!

Maksuttomat intersukupuolisuuskoulutukset jatkuvat

Koulutusiltapäiviä intersukupuolisuudesta, kohtaamisesta ja hyvinvoinnin edistämisestä järjestetään vielä muutamilla paikkakunnilla syksyn 2019 aikana klo 13-16. Tilaisuuksiin mahtuu 100-200 henkilöä riippuen tilasta. Koulutus on osallistujalle ilmainen. Ilmoittautumislomakkeeseen pääset alla olevista linkeistä.

8.10. Oulu
9.10. Rovaniemi
11.10. Porvoo
5.11. Tampere
6.11. Turku
27.11. Helsinki

Kenelle koulutus on tarkoitettu

Sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja opetusalan ammattilaisille.

Kuka koulutuksen toteuttaa

TIKA – Tukea intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille -hanke pyrkii edistämään intersukupuolisten ihmisten näkyvyyttä ja ihmisoikeuksia Suomessa. Se tuottaa koulutusmateriaaleja, animaatioita lapsille ja koko perheelle, oppaita is-nuorille ja is-lasten perheille, sekä järjestää seminaareja ja kokoaa valtakunnallista ja kansainväistä asiantuntijaverkostoa. Hankkeella on STEA-rahoitus vuosille 2018-2020.

Mitä on intersukupuolisuus

Käsitteellä kuvataan laajaa joukkoa erilaisia kehollisia variaatioita, joissa henkilön keholliset, anatomiset tai muut sukupuolen tunnusmerkit eivät ole yksiselitteisesti nais- tai miestyypilliset. Tulkintatavasta riippuen intersukupuolisia on keskuudessamme sadoista kymmeniin tuhansiin. YK käyttää omissa tilastoissaan lukua 1,7 %.

Ketkä toimivat kouluttajina

Jaana Pirskanen, psykologi, TIKA -hankkeen koordinaattori
Juha Kilpiä, seksuaalipedagogi, työnohjaaja

Lisätietoa hankkeesta täällä.

Tilaa vertaiskeskustelija asiakkaallesi

Onko sinulla asiakas, joka pohtii sukupuoltaan tai sukupuolen ilmaisuaan? Onko hänellä kysymyksiä sukupuolen moninaisuudesta, joihin et ammattilaisena osaa vastata? Tai onko sinulla asiakas, jonka läheinen on esimerkiksi transihminen?

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksella on maksuton vertaiskeskustelijapalvelu, jonka puitteissa asiakkaasi voi tavata tiloissanne kouluttamamme vertaisen 1-2 kertaa. Tapaamisen kesto on sovitusti 45-60 minuuttia. Lähtökohtana on, että olet läsnä keskustelutilanteessa, jollei asiakkaasi toivo toisin.
 
Keskustelun tarkoituksena on tarjota asiakkaallesi mahdollisuus peilata omaa sukupuoltaan tai tilannettaan transihmisen läheisenä sekä lisätä myönteisiä tulevaisuudennäkymiä. Vertaiskeskustelija kertoo oman tarinansa liittyen sukupuoleen/sukupuolettomuuteen tai transihmisen läheisen elämään sekä antaa asiakkaallesi mahdollisuuden kysyä sukupuoleen liittyviä kysymyksiä.
 
Vertaiskeskustelijoita on tällä hetkellä kasvokkain tavattavissa Kokkolassa, Oulussa, Porissa, pääkaupunkiseudulla, Rovaniemellä, Turussa ja Vaasassa. Transihmisten läheisille vertaiskeskustelumahdollisuus kasvokkain on Kainuun seudulla, pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Muilla paikkakunnilla palvelu on hyödynnettävissä Skypen avulla.
 
Kysy lisää palveluohjaajalta:
Miska Salakka
0503716899
miska.salakka@seta.fi
https://sukupuolenosaamiskeskus.fi/ammattilaisille/vertaiskeskustelijapalvelu/
UUTISET | TUTKIMUKSET | RAPORTIT 

Osaamiskeskus vastaa Lääkärilehdessä esitettyihin näkemyksiin WPATHin Hyvän hoidon suosituksista

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska vastaa lehdessä julkaistussa vastineessä ja pidemmässä versiossa verkkosivuillamme Heidi Wikströmin Lääkärilehdessä julkaistuun kirjoitukseen (5.8.2019). Kirjoituksessa kyseenalaistetaan WPATHin Hyvän hoidon suositus (Standards of Care version 7) transihmisten hoidoista. Kirjoituksessa myös torjutaan ajatus Lääkäriliiton osallistumisesta pride-tapahtumiin.

WPATHin visioon kuuluu, että kaikkia sukupuoli-identiteettejä ja sukupuolen ilmaisun muotoja edustavilla ihmisillä, eri puolilla maailmaa, on mahdollista saada tutkimusnäyttöön perustuvia terveyspalveluja, sosiaalipalveluja sekä oikeudenmukaista ja yhdenvertaista kohtelua. Myös blokkerihoitoa tulisi tarjota sukupuoliristiriidasta kärsiville nuorille.

"Tiedossamme ei ole todennettuja näyttöjä jarrutushoidon merkittävistä haitoista – mutta eduista on tutkimusnäyttöä. Eri hoitomuotoja vertailevassa tutkimuksessa jarrutushoitoa saaneiden transsukupuolisten nuorten hyvinvointi oli parempaa kuin vain keskusteluapua saaneiden. Toisessa tutkimuksessa jo sukupuoliristitriitaan liittyvän diagnoosin saanti kohensi nuorten terveyttä. Fyysisen hoidon aloittaminen paransi sitä lisää. Sen sijaan hoitoarvio, jossa päädyttiin diagnoosia antamatta siirtämään päätöksiä myöhemmin tehtäviksi, jos niille on vielä silloin tarvetta, heikensi tutkimukseen osallistuvien nuorten mielenterveyttä", Huuska kirjoittaa.

"Yhteiskunnallisesti merkittävien tahojen osallistuminen Pride-tapahtumiin vahvistaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvien ihmisten hyvinvointia, sillä tutkitusti yhdenvertaisuutta edistävä ilmapiiri, tai sen puute, korreloi vähemmistöön kuuluvien kuolleisuuteen ja sairastavuuteen. Uskomme, että laaja tuki pridelle edesauttaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ja valtaväestön välisten terveyserojen kaventumista."

Lue koko vastine osaamiskeskuksen verkkosivuilta

"En samaistu intersukupuolisuuteen, mutta se on ollut tapa tulla sinuiksi synnynnäisen kehoni kanssa"

Tukea intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille TIKA-hankkeen henkilöhaastattelujen haastattelusarjassa intersukupuolisuudestaan kertoo Carolina Nystén, 26 vuotta.

"Intersukupuolisuus merkitsi minulle vielä kaksi vuotta siten hirveää kauhua ja pelkoa. Tunnetta, että minä en kuulu. Olin viisitoistavuotias, kun minulla diagnosoitiin MRKH -syndrooma. Silloin suurin pelkoni oli, että en ole tarpeeksi hyvä, että en ole enää nainen. Kun luin intersukupuolisuudesta graduni yhteydessä noin kaksi vuotta sitten, koko minun maailma mureni. Pelko tuli niin konkreettiseksi. Enhän mä ookkaan, nuo sanoo tuolla, että en mä oo!

Intersukupuolisuus merkitsee minulle eniten siihen pelkoon vastaamista, että sinä et ole mitä sinä luulit. Mutta sitten samalla se on minulle yksi määritelmä muiden joukossa. Ehkä se on myös jonkunlainen näkemys siitä, että minun kehoni oli syntyessään jotain, mitä minä en hyväksynyt aikaisemmin. En samaistu intersukupuolisuuteen, mutta se on ollut tapa tulla sinuiksi synnynnäisen kehoni kanssa. Se on voimauttanut minua ownaamaan oman ainutlaatuisuuteni.

Ennen minä koin, että olen erilainen, nyt koen, että olen ainutlaatuinen. Intersukupuolisuus on ollut työkalu enemmänkin kuin määritelmä mihin identifioidun. Sellainen inhottava työkalu, jonka kanssa on joutunut työskentelemään."

Lue koko haastattelu Setan verkkosivuilta

Puheenvuoroja intersukupuolisuudesta -sarja katsottavissa Youtubessa

Tietoa intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille -hanke on julkaissut kolme puheenvuorovideota, jotka kertovat intersukupuolisuudesta eri näkökulmista.  

Kuvassa haastattelija Jaana Pirskanen ja Hannu Sariola

Videosarjan aloittaa järjestötyöntekijä ja kouluttaja Kaisli Syrjänen puhumalla ihmisten kehojen moninaisuudesta, lasten oikeuksista ja oikeudesta olla olemassa.
Videosarjan toisessa osassa puhuu OII Europen varapuheenjohtaja ja Intersex Icelandin perustaja Kitty Andersson. Hän puhuu intersukupuolisuudesta, intersukupuolisten ihmisoikeusliikkeen järjestäytymisen historiasta, tavoitteista sekä intersukupuolisuusaktivismin ja LGBITQAP+ järjestöjen suhteesta.
Videosarjan kolmannessa osassa puhuu kehitysbiologian professori Hannu Sariola sukupuolen moninaisuudesta kehitysbiologian näkökulmasta.
Sukupuolen moninaisuus tänään -uutiskirje on suunnattu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään transihmisiä ja intersukupuolisia ihmisiä sekä heidän läheisiään. 
Copyright © 2019 Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp