Copy
Klik hier als deze e-mail niet goed leesbaar is.
Voeg nieuwsbrief@ons-buiten.nl toe aan uw adresboek en blijf op de hoogte. 
Nieuwsbrief Tuinpark Ons Buiten - 20 september 2019

Van de voorzitter

 

Beste tuinders

Wij hebben afgelopen week een nieuwsflits uit moeten sturen met zeer triest nieuws: een van onze tuinders, Ingrid Baak, is tijdens haar vakantie plotseling overleden. 
Ik wil dan ook hierbij mijn oprechte deelneming uitspreken naar haar familie en vrienden. Als je zo’n bericht krijgt, word je toch altijd weer even met je beide benen op de grond gezet.
 

Nog een weekje en dan zit de zomer erop en begint de herfst. Volgens de laatste beloftes krijgen we nog een stukje Indian Summer, met dank aan orkaan Dorian. Mooi om het seizoen af te sluiten met fraai herfstweer. Velen van ons zijn bezig tuin en huisje voor te bereiden op de komende winterperiode, sommigen hebben ook al Ons Buiten verruild voor de ‘echte’ woning. Kortom, voor velen nog een hoop te doen.
Denkt u ook aan het goed vrij maken van de slootkanten, zodat u straks goed kunt baggeren? Ook dit jaar weer het verzoek de bagger op de kant te laten liggen, zodat de controleurs het goed kunnen bekijken. Tevens lopen de activiteiten voor het grootste deel tot een einde, er wordt nog even geklaverjast op de vrijdagavond en……….. we hebben dit jaar natuurlijk voor de eerste keer een heuse Herfstfair.

Bent u net als ik ook zo benieuwd wat we daarvan mogen verwachten? Maar gezien de organisatoren heb ik daar een heel goed gevoel over. Ik hoop u dan ook in groten getale te mogen zien. Zet de datum vast in uw agenda: zaterdag 26 oktober

Ook belangrijk voor uw agenda; de algemene ledenvergadering is verplaatst naar zaterdag 30 november. Op de alv kunt u, buiten de reguliere agendapunten, in ieder geval een uitgebreide uitwerking verwachten van de eerder afgenomen enquête. Zo rond eind oktober kunt u de agenda, notulen en begroting in uw mail of brievenbus verwachten.


Met vriendelijke groet,
Hanneke
  • Van het secretariaat

 

Nieuwe datum najaars-alv

In haar Van de voorzitter heeft Hanneke Weber er al op gewezen dat de datum van de najaars-alv een week opschuift: de nieuwe datum is zaterdag 30 november 2019, aanvang 13.00 uur.

Baggeren

Evenals in vorige jaren, moeten alle tuinders ook dit jaar weer in oktober baggeren. Het baggeren moet gebeuren tot een diepte van 50 cm gerekend vanuit het midden van de sloot. Let u erop dat u bij het baggeren de walbeschoeiing niet beschadigt!
Laat de baggerspecie tot minimaal vier weken na het baggeren op de kant liggen, zodat de Verfraaiingscommissie het een en ander kan controleren.
Uw baggerbriefje moet uiterlijk 1 november ingeleverd zijn. Baggerbriefjes liggen in de kantine, maar u kunt deze ook downloaden van de website. Uw baggerbriefje ontvangen wij graag in de bestuursbus van ons verenigingsgebouw.
E-mailen kan ook naar: baggeren@ons-buiten.nl Vul dan bij ‘Onderwerp’ uw tuinnummer in. In de tekst van uw mail geeft u dan op: uw tuinnummer, laan, uw naam en de datum waarop u gebaggerd hebt. U kunt het baggerformulier ook gescand aan ons opsturen. Voeg geen foto’s toe, als u uw baggerbriefje per mail aan ons opstuurt.

Bij het niet (tijdig) baggeren en/of geen baggerbriefje inleveren voor 1 november 2019 wordt een boete opgelegd.

Takken inleveren

Vanaf 1 oktober kunt u op woensdag- en zaterdagochtenden weer takken inleveren op de werf, waarna deze gehakseld worden. Omdat de oude helemaal versleten was, hebben we een prijzige, nieuwe hakselaar aangeschaft, waar we nog heel lang plezier van hopen te hebben. Het is dan ook van het grootste belang dat er geen binddraad van touw, plastic of ijzer in uw takken zit. Ook vragen we u om de takken die u inlevert met de onderkanten naar één kant op een kar of kruiwagen te leggen. Wij vragen u voorts om de takken aan te reiken aan de mannen die hakselen. Zet dus niet zo maar een kar met takken op de werf neer, als daar geen hakselaars bezig zijn.  

Openingstijden winkel

De Winkel van S(ch)inkel is in de maand september geopend op zaterdagen van 10.00 tot 12.00 uur. In oktober en november is de winkel alleen op de laatste zaterdag van de maand geopend. Dat is dit jaar op zaterdag 30 november. De winkel is in dicht in december en januari. 

Heggen

Bij de jaarlijkse tuincontrole bleek dat er veel tuinen zijn waarvan een deel van de heg ontbreekt. Ook zijn er tuinen die helemaal geen heg hebben. Aan de desbetreffende tuinders werd onlangs een ‘heggenmail’ gestuurd, waarin alle voorschriften rond heggen nog een keer vermeld stonden. Met hen werd afgesproken dat zij dit najaar de gaten opvullen. Ook hebben zij de mogelijkheid om volgend voorjaar mee te doen met de gezamenlijke inkoop van ligusterstekken. Tuinders die geen ‘heggenmail’ ontvingen, maar ook wel wat ligusters willen bij planten, kunnen natuurlijk ook meedoen met de gezamenlijke inkoop. In het vroege voorjaar zullen we intekenlijsten ophangen. In de nieuwsbrief zult u daar zeker een bericht over aantreffen.

De belangrijkste punten rond heggen volgen hier nog eens:

  • Alle tuinen moeten voorzien zijn van een heg.
  • De heg mag niet hoger zijn dan 80 cm (inmiddels zijn we coulant als een heg maximaal 1 meter hoog is).
  • Behalve ligusters kunt u ook de volgende planten voor uw heg gebruiken: Buxus, Taxus,    Potentilla, ganzerik, Spirea, Lonicera, Berberis, haagbeuk, hulst.
  • Het is niet toegestaan om achter de heg een haag van hoge struiken en/of bomen te  hebben, waardoor wandelaars een tuin niet meer kunnen inkijken. 

Bamboe

Bamboe is een akelige woekerplant die u beter niet in uw tuin kunt hebben. Staat er bamboe in uw tuin dan moet er begrenzing worden ingegraven om te voorkomen dat hij gaat woekeren. Inmiddels hebben we een speciale zaag die op een minigrondgraver kan worden gezet en waarmee bamboewortels in stukken kunnen worden gezaagd. Tuinders die deze zaag willen huren, kunnen zich melden bij Henk van der Raaij. Met hem kunt u overleggen of u zelf de bamboewortels stuk zaagt of dat dit – tegen betaling voor het werk - door een van de mannen van de 65+-ploeg wordt gedaan. 
 

Grasstukjes

Tuinders die een grasstukje onderhouden, hebben dat stukje het hele jaar. Ook in de herfst moeten de paden bij uw grasstukje geschoffeld worden en moet het gras gemaaid worden. Bij verwaarlozing, worden grasstukjes afgenomen en dan roepen we de desbetreffende tuinders weer op voor zaterdagse tuinbeurten. 

Bedankje kantinecommissie

Wij willen allen bedanken die ons in de afgelopen zomer geholpen hebben achter de bar, in de patatkar, de eetkraam of de wijnbar. Het was super om ook nieuwe tuinders te zien die op enigerlei wijze hebben meegeholpen. Er is namelijk een aantal tuinders die jarenlang meehielpen met het kantinewerk in de zomermaanden en die nu vonden dat het mooi was geweest. Je hoopt dan dat zich nieuwe tuinders aanmelden om te komen helpen en dat is dit jaar heel aardig gelukt.

Het seizoen is nu afgelopen, maar de kantine is elk weekend open, mits er bezetting is. Op zaterdag van 9.00 – 17.00 uur en op zondag van 13.00 – 17.00 uur. Wij hopen daarom dat er tuinders zijn die zeggen: “Wij willen af en toe ook wel een dagdeel bardienst doen.” Je kunt je naam en telefoonnummer achterlaten in de kantine, dan komt het altijd wel bij ons terecht. Als je het telefoonnummer van Fie van Staalduinen hebt, kun je haar bellen om je aan te melden. 
We hopen in elk geval in het volgende tuinseizoen weer een beroep op alle enthousiaste tuinders te kunnen doen, die ons dit jaar zo geweldig geholpen hebben.

Dat was echt top: dank jullie wel!
De kantinecommissie
 

Agenda

Maandag 7 oktober: bestuursvergadering
Zaterdag 30 november: ALV aanvang 13.00 uur.

Gespot

Wie op zondagochtend 15 september op de  radio naar Vroege vogels luisterde, hoorde Anneke Zwart op de Fenolijn al vertellen dat er een bijzondere waarneming was gedaan op Ons Buiten. Begin september ontdekten tuinders van de zaterdagse werkploeg een olifantsrups op een wilgenroosje. Bezoeker Tim Jonker maakte schitterende close-ups. Dit bijzondere insect ontwikkelt zich tot een nachtvlinder met naam ‘groot avondrood’.

Procedure aanvraag kapvergunning Ons Buiten.

De droogte van vorig jaar en van dit jaar vergt zijn tol. Er staan op Ons Buiten verschillende bomen die gekapt moeten worden omdat ze dood zijn of vanwege valgevaar. Voor iedere boom/struik, dood of levend, die op een hoogte van 1,30 meter een omtrek heeft van 31 centimeter of meer, moet volgens de wet een kapvergunning worden aangevraagd (zie www.amsterdam.nl/veelgevraagd/kappen-van-bomen.

Er is een vergunning nodig in de volgende situatie:

  • Als u bomen en struiken gaat kappen, snoeien (bij meer dan 20%) en bij de eerste keer knot-ten. Voor bomen die jaarlijks worden geknot, hebt u geen vergunning nodig. 
     
  • Als u bomen en struiken gaat verwijderen en verplaatsen.
     
  • Bij mogelijke schade aan bomen en struiken. Wanneer u gaat bouwen, uitbreiden of kabels en leidingen gaat verleggen en daardoor een beschadiging kan plaatsvinden aan de boom of de wortels. 

Voor het aanvragen van een kapvergunning vul je het formulier in dat op de website van Ons Buiten is te vinden. Dat leesbaar en volledig ingevulde formulier deponeer je in de groene brievenbus van het bestuur. De aanvragen worden door de Bouw Technische Commissie en door Groen beoordeeld. Henk en Erik bekijken de boom, meten hem op en maken foto’s. Als er gegronde redenen zijn om te kappen dan zetten zij de aanvraag door naar de gemeente. Een gemeenteambtenaar komt naar de bomen kijken en geeft een voorlopig oordeel. Niet alle bomen komen door deze selectie en dus wordt niet voor elke boom daadwerkelijk een kapvergunning aangevraagd. Het dossier van elke boom wordt ingediend bij de gemeente in een gezamenlijke aanvraag. Ons Buiten draagt de kosten van deze gezamenlijke vergunningsaanvraag. 

En dan is het wachten, een aanvraag procedure neemt 8 tot 26 weken in beslag en kan worden verlengd. Zo ligt er nu een aanvraag voor 24 houtopstanden. Indien een vergunning inderdaad wordt verleend dan zal de werkploeg de kap uitvoeren in het winterseizoen. Er wordt nooit gekapt in het broedseizoen. Zo kan het dus zijn dat een kapaanvraag die gedaan is in maart pas in oktober/november tot uitvoering kan worden gebracht. Geduld is dus een schone zaak. Er geldt overigens altijd een plicht tot herplanten van een boom, tenzij een boom is gekapt vanwege uitdunning. De kosten van aanschaf van nieuwe bomen moet de tuinder zelf dragen.

Zoals altijd is tijd een zeer beperkende factor. Tot nu toe is het ons niet gelukt uitgebreid te communiceren over die ene boom in net die ene tuin of in het algemeen groen. Henk en Erik doen hun best om daarin verandering te brengen. Voor vragen kun je een e-mail sturen naar groen@ons-buiten.nl of naar btc@ons-buiten.nl maar verwacht niet a la minuut een antwoord. 

In memoriam

ELLY ANTONISSE- VROEGOP (* 16-05-1934     + 29-06-2019).

Op zaterdagochtend 29 juni j.l. is Elly Antonisse - Vroegop na een ziekbed op 85 jarige leeftijd overleden. Zij was kleindochter van Jan Vroegop, oprichter en voorzitter van de AVVN (Algemeen Verbond van Volkstuinderverenigingen Nederland).

Vanaf haar geboorte in 1934 woonde zij met haar ouders Jan Vroegop jr. en haar moeder Jeanne Vroegop- Campagne , in de zomermaanden, op tuin 388 van “Ons Buiten” op de Hillegondalaan.
Samen met haar ouders en zusje Lieneke, die al eerder overleed, bracht zij haar jeugd door op de tuin.

Toen haar ouders de tuin niet meer konden onderhouden nam Elly samen met haar man Jelle de tuin over.

Ongelooflijk heeft Elly genoten van het leven op “Ons Buiten”. “Zo dicht bij de stad en toch dat heerlijke “buitengevoel”, merkte zij dikwijls op.
Het tuinieren en de natuur zat haar letterlijk in de genen. Nooit zag zij op tegen het vele werk en de zaterdagse klussen, voor algemeen onderhoud, op de tuin.
Heerlijk vond zij het. Tot hoge leeftijd was zij ook lid van de surfschool aan de Nieuwe Meer, waar zij een surfplank had.

Tot op 80-jarige leeftijd combineerde Elly, iedere zomer, het tuinieren met surfen op de Nieuwe Meer. Dit tot groot genoegen van de jeugdige leden van de surfschool.

Vijf jaar geleden werd Elly helaas ziek. Enigzins lichte vergeetachtigheid ontwikkelde zich in rap tempo, tot wat helaas de ziekte van Alzheimer bleek te zijn. 
Tuinieren ging helaas niet meer en wij namen als familie de honneurs voor waar op de tuin.

Elly moest in 1981 worden opgenomen in een verpleegtehuis in Amsterdam alwaar zijn op de vroege zaterdagochtend van 29 juni j.l. in alle rust vredig is overleden.

Marcel Antonisse (zoon van Elly)

Bedankt

Lieve tuinders,

Hartelijk bedankt voor jullie mooie Hortensia.
Ook Sippy ten Brink bedankt voor je mooie inzet ik was blij verrast.

Sonja, Tuin 189

Groene evenementen buiten Ons Buiten

Zondag 22 september - Excursie Natuurpark Vrije Geer 
De Vrije Geer is een klein groengebied nabij het dorp Sloten. Het laatste overblijfsel van het veenweidegebied dat zich vroeg uitstrekte tussen Amsterdam en Sloten. Tijdens de excursie gaan we op zoek naar aanwijzingen in de natuur van de wisseling in seizoenen. 
Aanvang                  11.00 uur
Vertrekpunt            zuidingang natuurpark Vrije Geer
Gratis deelname    vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld 

Weekend 21 en 22 september – najaarsplantenmarkt in de Hortus Botanicus 
De Hortus Amsterdam organiseert op 21 en 22 september wederom de traditionele Najaarsmarkt in de tuin. Hortus fans kunnen dit weekend hun hart ophalen bij de vele kramen waar groene ondernemers hun producten aanbieden. Planten van verschillende kwekers, ambachtelijke voedingswaren en een heleboel plantenkennis: je vindt het op de Najaarsmarkt!
Aanvang         10.00 uur
Locatie        Hortus Botanicus Plantage Middenlaan 2A
Toegang        entree Hortus
    
Donderdag 3 oktober – college Hortus Botanicus Plantendiversiteit en de Mens 
Bezoek het eerste nachtcollege in de Hortus. En leer over biodiversiteit in de plantenwereld! 
Aanvang        20.00 uur
Locatie:        Hortus Botanicus Plantage Middenlaan 2 A
Kosten            € 12,50 

Vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober – bloembollenmarkt in de Keukenhof
Wie in zijn eigen tuin bollen wil planten en op zoek is naar unieke bolgewassen kan terecht op de Keukenhof Bloembollenmarkt. Tientallen kwekers die zich gespecialiseerd hebben op het kweken van niet alledaagse soorten bolgewassen, bieden hun producten aan. De kleur van het voorjaar maakt plaats voor een markt waar zij hun bloembollen tonen. De Keukenhof tuinmannen verzorgen plantdemonstraties. Bezoekers ontvangen nuttige tips en adviezen.

Tijd:            10.00 – 16.30 uur
Toegang        Toegang en parkeren zijn gratis

Bijdrage leveren

Wilt u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief?  Leuk! 
Mail dit dan naar nieuwsbrief@ons-buiten.nl voor de 15e van de maand dan wordt uw kopij meegenomen in de eerst volgende nieuwsbrief.

Foto's zijn ook altijd welkom en kunt u ook mailen naar bovenstaand email adres. 

Bij voorbaat dank.
Facebook
Facebook
Website
Website
Email
Email
Copyright © 2019 Tuinpark Ons Buiten, Alle rechten voorbehouden.

Hier kunt u zich uitschrijven van deze lijst    

Heeft u een nieuw e-mail adres of wilt u iets anders aanpassen aan uw profiel dan kunt u dat hier aanpassen.