Copy
Deze nieuwsbrief over het Programma Huisvesting Kwetsbare Groepen is bestemd voor alle betrokken professionals.
 
 
 
 
Kwetsbare groepen thuis in de wijk
 
 
 
 
 
 
Deze nieuwsbrief over het Programma Huisvesting Kwetsbare Groepen is bestemd voor alle betrokken
professionals. 
Bekijk de online versie.
 
 
 
 
In dit nummer
 
 
 Summerschool PHKG van start gegaan • Vruchtbare innovatiedag spreiding, toewijzing & matching • Woonwaaier naast digitale versie in gedrukte vorm beschikbaar • Wooncirkels voor sterke buurten • Feest bij startblok Elzenhagen  Agenda
 
 
 
 
 
 
Summerschool PHKG van start gegaan
 
 
 
 
Op 29 augustus vond de eerste dag plaats van de Summerschool over verandering in de werkprocessen en werkwijze voor de uitstroom MO/BW. De belangstelling was groot: ruim 300 deelnemers meldden zich aan.
 
 
 
 
De afgelopen periode is binnen het Programma Huisvesting Kwetsbare Groepen (PHKG) een aanpassing in het proces gemaakt van de route naar passend wonen voor cliënten in de maatschappelijke opvang en beschermd wonen. Alle partners hebben hieraan bijgedragen. De aanpassing bouwt voort op de Tien Werkafspraken tussen gemeente, woningcorporaties en zorgaanbieders. Maar het gaat ook verder dan dat. De inzet van de nieuwe werkwijze is meer gericht op de eigen regie en het perspectief van de cliënt en geeft de professionals samen met de cliënt meer verantwoordelijkheid om een ‘op maat’ gericht begeleidingstraject te volgen.

Het doel van de Summerschool van het PHKG is het borgen van nieuwe werkprocessen en werkwijzers en het aanleren van nieuwe vaardigheden die daarbij horen.

Voorbeelden workshops
De deelnemers volgden workshops op verschillende terreinen. Een greep daaruit: Voor elke cliënt wordt een persoonlijk begeleidingsplan gemaakt met daarin persoonlijke doelen die gericht zijn op het perspectief en zelfredzaamheid. In een van de workshops werd geoefend met het formuleren van deze doelen. Als iemand de persoonlijke doelen heeft bereikt, kan de woning ‘omklappen’. Dat betekent dat het huurcontract op naam van de bewoner komt te staan. Dit kwam aan bod in de workshop ‘Voordracht voor omklap’. De professionals beoordelen samen met de client heel concreet of het resultaat behaald is op de persoonlijke doelen en of hij/zij stabiel genoeg is om de stap naar zelfstandigheid op de eigen woning te zetten.
Maar hoe en wat beoordeel je dan? In de workshop Woonwaaier oefenden de deelnemers met instrumenten die die je als professional kunt inzetten om Amsterdammers te ondersteunen bij het behouden of vinden van een passende woonplek.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Reacties deelnemers 
De reacties van deelnemers waren overwegend positief: 
• ‘Fijn om vooraf doelen te stellen, zodat dit niet steeds tussentijds hoeft te worden aangepast.’
• ‘Verhelderend om nu eens direct aan tafel te zitten met vertegenwoordigers van woningcorporaties. De nieuwe manier van werken zorgt ervoor dat de omslag voor cliënten minder spannend zal zijn.’
• ‘Wat voor mij nieuw was, is het feit dat cliënten vaak al een heel begeleidingstraject achter de rug hebben, voordat ze op onze woningen komen.’
• ‘Door de oefeningen ontdekte ik dat ik kan vertrouwen op mijn improvisatievermogen en humor; eigenschappen die soms hard nodig zijn in het contact met cliënten.’

Ook waren er wat kritische geluiden te horen: 
• ‘Het is me nog steeds niet duidelijk wat er nu precies van mij wordt verwacht’. 
• ‘De onderwerpen die aan de orde kwamen, zoals omgaan met weerstand, ambivalentie, ophalen oude successen zijn voor mij de basis die ik al beheers. Ik had op wat meer diepgang gehoopt.’
• ‘Ik miste de concrete tools voor de nieuwe werkwijze.’
 
 
 
 
 
 
Vruchtbare innovatiedag spreiding, toewijzing & matching
 
 
 
 
Hoe helpen we een deel van de kwetsbare Amsterdammers, die vallen onder de doelgroep van het Programma Huisvesting Kwetsbare Groepen (PHKG), bij het optimaal invullen van zijn of haar woonbehoefte, maximaal rekening houdend met de spanning in de woningmarkt en de druk op bepaalde buurten in het bijzonder?
Deze vraag stond centraal op de innovatiedag spreiding, toewijzing en matching.
 
 
 
 
 
 
 
Design thinking
Met behulp van Design Thinking gingen vertegenwoordigers van stadsdelen, corporaties en zorginstellingen aan de slag met deze vraag. Design thinking is een methodiek die heel geschikt is voor het oplossen van complexe problemen, het genereren van nieuwe concepten en ontwerpen van experimenten om aannames te toetsen.

De dag begon met een vliegende start waarbij de deelnemers informatie deelden rond het onderwerp spreiding, toewijzing en matching. Vanuit stadsdeel Noord vertelde Stadsdeelsecretaris/directeur Rob van der Velden hoe het in dit stadsdeel is georganiseerd.
 
 
 
 
 
 
Experts aan het woord
Instroomfunctionaris Laila Halsema vertelde hoe ze bij HVO-Querido de door corporaties aangeboden woningen koppelt aan cliënten die uitstromen. Viola Stekelenburg, ook van HVO-Querido, vertelde hoe ze als woonbegeleider werkt. Vanuit Rochdale vertelde teamleider Huurzaken Elroy Noordermeer hoe woningen worden geselecteerd voor de doelgroepen. Daarnaast gaf hij een toelichting op de ins en outs van het verhuren van woningen.
 
 
 
 
 
 
Pilots
In de middag gingen de aanwezigen in groepjes uiteen om oplossingen te bedenken en pilots te formuleren voor spreiding, toewijzing en matching. De volgende vier pilots werden bedacht:
Buurtlabelmachine: De buurtlabelmachine labelt per straat de draagkracht en kwetsbaarheid met als doel optimale spreiding en toewijzing op maat. Dit gebeurt door het ontwikkelen van een systematiek waarbij straten gelabeld worden op basis van informatie van verschillende partijen;
Droomlanding: Bij de matching niet alleen bepalen wat iemand nodig heeft, maar ook kijken naar iemands kwaliteiten en wat diegene wil bijdragen aan de buurt, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk. Met als doel dat iemand beter landt in de buurt, kan meedoen en dat de buurt ook beter wordt van een nieuwe bewoner. 
Buurt.4u: is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor buurtbewoners waar allerlei organisaties (bijvoorbeeld HVO, corporaties en stadsdeel) in de buurt onderdak vinden. Vanuit dit punt geven zij informatie, pakken ze gezamenlijk problemen aan en werken ze aan preventie. Daarnaast zijn er allerlei activiteiten gericht op ontmoeten, bijvoorbeeld buurtbuddy, werken met ‘wall of fame-buurt’ waarbij je kunt zien wie wat aanbiedt aan de buurt;
Buddy in de buurt!: Wat kunnen we aanbieden in de buurt zodat iemand laagdrempelig, kort hulp krijgt bij een kleine hulpvraag of taak. Bijvoorbeeld als verhuisbuddy, klusbuddy, kopje koffie-buddy tolken of hondenuitlater. Daarnaast ook kijken of een nieuwe bewoner als buddy aan de slag wil in de buurt. 

Bij alle pilots zagen de deelnemers mogelijkheden om aan te sluiten bij bestaande projecten die al lopen in stadsdelen.

De meeste deelnemers meldden zich enthousiast aan om mee te werken aan de voorgestelde pilots. In september worden de pilots besproken in de stuurgroep PHKG en daarna voorgelegd aan de bestuurders die een besluit nemen over de uit te voeren pilots. 
 
 
 
 
 
 
Woonwaaier naast digitale versie in gedrukte vorm beschikbaar
 
 
 
 
De Woonwaaier is een bundeling van regelingen en voorzieningen voor Amsterdammers met een woonvraag. Het is een handig hulpmiddel voor professionals die Amsterdammers ondersteunen bij het behouden of vinden van een passende woonplek. De informatie is overzichtelijk geclusterd rond de thema’s betaalbaarheid, leefbaarheid, tijdelijk onderdak vinden en duurzaam een woning vinden.

Naast de digitale versie is de Woonwaaier nu ook in gedrukte vorm beschikbaar, in de vorm van een handige waaier. Voor een gratis exemplaar kun je contact opnemen met Rachida Hakiki, programmasecretaris van het Programma Huisvesting Kwetsbare Groepen (PHKG): rachida.hakiki@amsterdam.nl
 
 
 
 
 
 
 
Vraagmij
Alle regelingen en instrumenten van de Woonwaaier zijn ook te vinden op de website https://vraagmij.amsterdam.nl/. Hier vind je ook de links naar sites en formulieren als je meer wilt weten. De meeste instrumenten staan onder het thema wonen. Via VraagMij kunnen professionals in Amsterdam direct met elkaar in contact komen op basis van vragen die binnen het Sociaal Domein en Wonen vallen. Heb je als professional een inhoudelijke vraag over onderstaande regelingen of thema's? Registreer je dan binnen Vraagmij om de juiste contactpersoon te vinden.
 
 
 
 
 
 
Wooncirkels voor sterke buurten
 
 
 
 
Bij samen werken aan sterke buurten biedt een ‘wooncirkel’ goede mogelijkheden. Woningcorporaties, zorgpartijen en de gemeente Amsterdam bespraken op 12 juli dit woonzorgconcept. Centraal op de bijeenkomst stond de vraag: hoe kunnen we door samenwerking mensen zo huisvesten dat zijzelf én de buurt hier beter van worden?
 
 
 
 
Zelfredzaamheid
In het woonzorgconcept ‘wooncirkels’ van zorgaanbieder Leviaan is de zorg dichtbij de woning georganiseerd. Dit vergroot de zelfredzaamheid van mensen. De kern van de cirkel, het steunpunt, heeft een inloopfunctie voor cliënten en voor wijkbewoners. 

Concrete plannen
Het delen van ervaringen en ideeën tijdens de bijeenkomst leverde een aantal concrete plannen op. Zo gaan de aanwezigen in teams aan de slag om wooncirkels op de kaart te zetten bij hun bestuurders en komt er een pilot in Amsterdam om mensen die uitstromen uit de MO/BW te matchen met wooncirkels.
 
 
 
 
 
 
 
 
Feest bij Elzenhagen
 
 
 
 
Startblok Elzenhagen vierde feest. Voor bezoekers van de Community Blockparty op zaterdag 7 september viel er veel te beleven: een informatiemarkt, een podium voor muziek, theater en workshops, sport en spel en een wereldkeuken met eten en drinken.
 
 
 
 
 
 
 
 
Het Startblok is een tijdelijk woonproject met 540 wooneenheden voor jonge mensen die werken, werk zoeken, of studeren. De helft van de woningen is bestemd voor statushouders.
 
 
 
 
 
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
10-09-2019 
Mensen met een licht verstandelijke beperking doen mee in de buurt
Aanmelden bij Movisie

16-09-2019
Stedelijke vernieuwing: toen en nu 
Aanmelden bij Pakhuis de Zwijger

4-11-2019
Stadsdeelcongres Oost ‘Thuis in de Wijk’

14-11-2019
Debat ‘De agenda van het sociaal werk’
Aanmelden bij Movisie
 
 
 
 
 
 
 
 
Deze nieuwsbrief van de partners in het Programma Huisvesting Kwetsbare Groepen verschijnt maandelijks. Suggesties voor het volgende nummer? Resultaten of successen die je kunt delen? 
Mail dan met redactie@kwetsbaregroepenthuisindewijk.info. Inschrijven kan hier, uitschrijven kan hier
 
 
 
 






This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kwetsbare groepen thuis in de wijk · Jodenbreestraat 25 · Amsterdam, NH 1011 NH · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp