Copy
Ett nyhetsbrev från Leader Lundaland

Hej!

I detta nyhetsbrev:

Halvtidsutvärderingen är klar

I juni färdigställdes en halvtidsundersökningen som belyser hur långt på väg Lundaland är att uppfylla de uppsatta målen i sin lokala utvecklingsstrategi. Alla beviljade projekt har i sina projektplaner uppskattat vilka mål de kommer att uppnå. I början på maj 2019 hade totalt 24 projekt, varav 10 är förstudier, beviljats stöd.
Resultatet av undersökningen var att många av målen redan är uppfyllda. Vi vill tacka alla projekt som är med och bidrar till att utveckla Lundaland!
 
Läs rapporten

Nya medarbetare på Leader Lundaland

Leaderkontoret har nu två nya medarbetare på deltid. Ing-Mari och Tina började arbeta hos i under tidig sommar.
Ing-Mari Johansson arbetar som handläggare och är behjälplig bland annat vid ansökan i e-tjänst.

E-postadress:
ing-mari.johansson@lundaland.se
Telefonnummer: 0709-73 93 76
Tina Jönsson är vår nya projektkommunikatör. Kontakta Tina om det händer något intressant i ditt projekt som du vill att vi ska sprida.

E-postadress: tina.jonsson@lundaland.se
Telefonnummer: 0733-63 89 50

Snart dags för projektledarlunch!

Nu är datumet klart för vår nästa projektledarlunch. Dessa träffar brukar vara mycket uppskattade då tillfälle ges att träffa andra som också driver utvecklingsprojekt i leaderområdet. Två personer per projekt är varmt välkomna den 6 november 11.30-14.00. Vi meddelar plats när vi skickar ut inbjudan per e-post till projektledarna.
 

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet. Grafik: J Grundström/Lokal Utveckling Sverige

Hallå där, landsbygdsminister Jennie Nilsson!

Vad vet du om Leadermetoden?
Jag har bra koll på den sedan innan. Lokal utveckling och innovation är något som verkligen ligger mig varmt om hjärtat.

Hur tror du man bäst ökar medvetenheten om lokalt ledd utveckling?
Det finns mycket man kan göra! Jag tror att verksamhetsledarna har en viktig roll att finnas i leaderområdet och sprida information om de möjligheter som finns. Men även andra viktiga aktörer måste bidra. Till exempel kommunerna, regionerna, länsstyrelserna och olika intresseorganisationer kan hjälpa till med att sprida information om de möjligheter som finns inom lokalt ledd utveckling.

För att skapa ökat intresse är jag övertygad om att det är viktigt att sprida goda exempel på satsningar som genomförts och visa på resultat av det hårda arbete som görs.

Hur viktigt är Leader och Leadermetoden för den svenska landsbygden?
Regeringen anser att leadermetoden bidrar till lokal utveckling både genom verksamheterna i projekten och genom det lokala engagemanget. Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden är en väl beprövad metod för att driva lokalt utvecklingsarbete. Att leadermetoden baseras på ett partnerskap där offentlig, privat och ideell sektor arbetar tillsammans är en styrka, tycker jag. Det är också en styrka att utifrån ett underifrånperspektiv kraftsamla i en strategi för den lokala utvecklingen. Ett innovativt arbetssätt bidrar också det till att stärka den lokala utvecklingskraften.

Vilka utmaningar står Leader inför tror du?
Vi har en spännande tid framför oss! Starten av programperioden har varit en utmaning. Sverige genomför lokalt ledd utveckling inom fyra fonder som bekant (landsbygdsfonden, havs- och fiskerifonden, regionalfonden och socialfonden). Det var nytt för alla och det har tagit tid att komma igång med arbetet inom alla fonder. Nu ser det ut att löpa på bra då det gäller hanteringen av stöd och genomförandet av projekten. En utmaning som vi har framför oss är att se till att vi använder hela programbudgeten och att alla projekt som är igång hinner med att genomföra det som är planerat.

Sedan startar snart en ny programperiod och nya strategier och prioriteringar ska utarbetas. Det är alltid en utmaning att gå över till ett nytt program och det kan skapa svårigheter att planera. Vi vet i princip (även om förordningen från EU är under förhandling, men reservationen på 5% för Leader har det inte lyfts invändningar emot) att vi kommer finansiera Leader genom landsbygdsfonden, men hur det blir med övriga fonder är ännu oklart. Ibland finns det också skäl att se över leaderområdets avgränsningar, organisering och vilka som bör sitta med i LAG.

Maria Lundgren, kommunikatör Leader Nordvästra Skåne med Öresund

www.lokalutvecklingsverige.se

Har du en idé och vill söka projektstöd?

Leader Lundaland har möjlighet att besluta om stöd i ett år till inom den här programperioden. Medel finns kvar i landsbygdsfonden, men medlen från socialfonden och regionalfonden är slut.
Har du en idé och vill söka projektstöd? Testa din idé genom att besvara frågorna på vår webbplats och mejla din intresseanmälan till oss.
Testa din idé

Vad händer i projekten?

Tillsammans för biosfärområde Vombsjösänkan

I slutet av september anordnas en ”bike & talk” för att diskutera cyklandets möjligheter och begränsningar på landsbygden. Under hösten kommer representanter för projektet att sitta på bibliotek och andra offentliga platser i det tilltänkta biosfärområdet för att prata med boende och verksamma om vägar att engagera sig för ett biosfärområde. Håll utkik på facebooksidan Biosfärområde Vombsjösänkan för att se när de sitter i närheten av dig. Det går även att prenumerera på nyhetsbrevet för att få information om vad som händer och är på gång i projektet

Nya Jobb i Lundaland

Projektet Nya jobb i Lundaland har producerat två informationsfilmer:
Informationsfilm Nya Jobb i Lundaland  och Varför anställa privat?
Följ projektet och dess aktiviteter på Nya Jobb i Lundaland på Facebook.

VR i besöksnäringen

Projektet fick mycket uppmärksamhet när en filminspelning för att levandegöra historien med VR genomfördes i Bjärred. Den 24 augusti kunde statister i tidstypiska kläder beskådas. Länk till artikeln i Sydsvenskan finns här och till den i Lokaltidningen här.
Nästa LAG-möte är den 4 december kl. 17.00-19.00

Leader Lundaland arbetar med lokalt ledd utveckling genom leadermetoden med stöd från de europeiska struktur- och investeringsfonderna och beviljar projektmedel till föreningar, företag och offentliga organisationer. Leaderområdet omfattar Kävlinge, Lomma, Lund, Staffanstorp och södra Eslöv.
 
Webbplats för Leader Lundaland
E-post
Facebook - Leader Lundaland
Copyright © Leader Lundaland

Vill du förändra din prenumeration?
Klicka för att ändra dina uppgifter eller avprenumerera
 






This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Leader Lundaland · c/o Kävlinge kommun · Kävlinge 24480 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp