Copy
Nieuwsbrief Schone Maaswaterketen
Editie 8, jaargang 4, november 2019
Bekijk deze e-mail in uw browser

Het Maasstroomgebied kan en moet schoner. Binnen de Schone Maaswaterketen werken waterschappen en waterbedrijven rond de Maas samen om de waterkwaliteit van de Maas duurzaam te verbeteren. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte.

Ambassadeur in beeld

Interview met Erik de Ridder
Graag stel ik mij als nieuwe ambassadeur van de Schone Maaswaterketen aan u voor. Ik ben Erik de Ridder (41) en sinds mei 2019 watergraaf bij Waterschap De Dommel. Hiervoor was ik 9 jaar actief als wethouder in mijn woonplaats Tilburg.
 
Ik geloof in de kracht van samenwerking. De manier waarop de Schone Maaswaterketen is georganiseerd is voor mij een voorbeeld hoe je succesvol kunt samenwerken. Over de grenzen van je eigen organisatie heen, over de geografische grenzen, samen gericht op het gemeenschappelijk belang. De focus houden op dit gemeenschappelijk belang is de sleutel tot succes.

Ik ben vooral blij dat Kees Jan het stokje weliswaar aan mij heeft overgedragen, maar hierbij de uitdrukkelijke toezegging heeft gedaan wel betrokken te willen blijven. Dat is waar het om gaat: ik ben in naam ambassadeur van de Schone Maaswaterketen, maar uiteindelijk hebben we alle bestuurders, ambtelijke vertegenwoordigers en andere betrokkenen nodig om ons werk te doen.

Richting geven aan waterkwaliteit

Op 25 september vond in pompgebouw De Esch in Rotterdam de eerste bestuurlijke bijeenkomst plaats rondom het nieuwe werkprogramma van de Schone Maaswaterketen. Peter Verlaan, voorzitter van de stuurgroep, benadrukte in zijn welkomstwoord de unieke samenwerking tussen drinkwaterbedrijven, waterbeheerders en rijk. “Alleen door samen te werken kunnen we versnippering voorkomen”. Op de naambadges staat dan ook dat iedereen bij ‘het Maasbedrijf’ werkt.
 
In het werkprogramma staat het vraagstuk van de microverontreinigingen in afvalwater centraal. De Maaswaterketenpartners willen los van organisatie- en landsgrenzen tot een slimme aanpak komen. Daarbij kijken we ook naar de bronaanpak (huishoudens en industrie) en de belasting vanuit het buitenland.

Lees hier het volledige verslag.

Schone Maaswaterketen bij Dutch Design Week

Ontwerper Hugo Schuitemaker werkte een paar prikkelende ideeën uit om bewoners van het Maasstroomgebied te laten zien dat zij zelf een belangrijke bron van de Maas zijn. Tijdens de Dutch Design Week 2019 heeft hij zijn ideeën laten zien in de Embassy of Water. 

  • Aanschouwelijke kennisoverdracht 
    Getoond wordt uit welke bronnen het Nederlandse Maaswater afkomstig is. Daarbij is goed te zien dat het ‘menselijk aandeel’ enorm oploopt in droge perioden. De mens en zijn gootsteen zijn een belangrijke bron van de Maas.
  • Persoonlijk contact 
    Als we weten dat we zelf een belangrijke bron van de moeten we elkaar als bron vertrouwen. Alleen dan kunnen we onbezorgd blijven genieten van het water. In de intimiteit van een ‘geregisseerd maar persoonlijk gesprek’, geef en win je vertrouwen.
  • Meedoen 
    Schuitemaker doet de suggestie voor een grootschalige ‘Doorspoeldag’, waarmee elke inwoner bijdraagt aan een onderzoek naar de herkomst van het Maaswater, dat zelf weer grondstof is voor de productie van drinkwater.

Schone Maaswaterketen maakt het ontwerp van Schuitemaker mogelijk: design biedt creatieve oplossingen voor veelbesproken thema’s. En creativiteit is nodig als we samen ervoor willen zorgen dat we nu en in de toekomst beter met water omgaan.

Met ruim 2.600 (inter)nationale ontwerpers, verspreid over 120 locaties in Eindhoven, was er op DDW19 meer te zien dan ooit tevoren. Kijk terug op Instagram via #DDW19 

Atlas voor een schone Maas

De Atlas voor een Schone Maas is een tool die bestaande informatie van de Maaswaterketenpartners bundelt. Deze tool bevat onder meer informatie over de waterkwaliteit van het oppervlaktewater, via monitoring en metingen en over inname- en lozingspunten van rwzi’s en awzi’s. Ook de industriële dichtheid van de zuiveringsregio’s in het Maasstroomgebied is in kaart gebracht. De Atlas voor een Schone Maas creëert daarmee overzicht, genereert nuttig kaartmateriaal en zorgt ervoor dat analyses uitgevoerd kunnen worden.
 
Het doel van de Atlas is om beheerders en gebruikers van de Maas via kaartmateriaal een uniek beeld te geven van de verontreinigingsbronnen die van invloed zijn op de waterkwaliteit. Zo draagt de tool bij aan een beter totaalbeeld van het Maasstroomgebied en helpt de Maaswaterketenpartners om de Maas effectief te beschermen en de kwaliteit te verbeteren.

Naar de Atlas

Inzichten en expertise bij elkaar brengen

Het Maasstroomgebied kan en moet schoner. Hiervoor zijn maatregelen nodig. Vanuit drinkwaterbereiding gelden echter andere eisen dan vanuit de ecologie. 'Schoon' oppervlaktewater draagt bij aan het bereiken van beide doelen. De vraag is echter wat 'schoon' is. Daarnaast zijn er vanuit andere waterfuncties zoals recreatie, natuur en landbouwwater specifieke wensen aan de oppervlaktewaterkwaliteit. In dit project wordt in kaart gebracht voor twee voorbeeldgebieden (pilots) wat de optimale oppervlaktewaterkwaliteit is voor ecologie en drinkwaterbereiding en andere waterfuncties, inclusief benodigde maatregelen om tot deze kwaliteit te komen. 

Essentie in de aanpak is dat we de inzichten en expertise vanuit drinkwaterbereiding, afvalwaterzuivering en watersysteembeheer bij elkaar brengen. 
 
Door ecologen en technologen van drinkwaterbedrijven en waterschappen bij elkaar te zetten ontstaat inzicht in elkaars kennis en daarmee bronnen, eigenschappen, effecten en mogelijkheden voor vermindering en verwijdering van probleemstoffen. 
De werkgroep heeft twee pilots geselecteerd om vast te stellen wat we onder een schone oppervlaktewaterkwaliteit verstaan en hoe we die waterkwaliteit kunnen realiseren. Dit zijn de stroomgebieden van de Geleenbeek en de Dieze. De nadruk ligt in deze pilots op medicijnresten en andere microverontreinigingen vanuit afvalwaterstromen. De komende periode worden voor de Geleenbeek en de Dieze concreet de belangrijkste waterkwaliteitsknelpunten vastgesteld met het oog op de functies ecologie, drinkwater, recreatie en landbouwwater en de bijdrage hierin van riooloverstorten en communaal en industrieel rwzi-effluent en overige bronnen.
Interessante links en Schone Maaswaterketen in de media:
Forward
Share
Share

Schone Maaswaterketenpartners


De elf Maaswaterketenpartners zijn de waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta, De Dommel, Rivierenland en Limburg, de drinkwaterbedrijven Brabant Water, Dunea, Evides Waterbedrijf en Waterleidingmaatschappij Limburg (WML), Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat. RIWA-Maas heeft een adviserende rol.
 
Heeft u deze e-mailnieuwsbrief van iemand ontvangen en wilt u zich ook aanmelden? 
Aanmelden
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan u kunt zich hier afmelden






This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Schinkelshoek Communicatie i.o.v. Schone Maaswaterketen · Ridderstraat · 6 · Ridderkerk, NL 2981 H · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp