Copy
Nyhetsbrev 
View this email in your browser
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward


 

Bokprat med Karna

Välkommen på höstens litteraturinspiration!

Litteraturpedagogen Karna Nyström recenserar litteratur ur Bibliotekstjänsts utbud för barn- och ungdom 2019. Kom och få koll på trender och nyheter inom skönlitteraturens värld torsdag den 24 okt i Kristianstad och torsdag den 7 november i Hässleholm.

Läs mer och anmäl dig här.
I Gretas fotspår

Här kommer en god filmnyhet i samband med de världsomspännande massdemonstrationerna som genomfördes den 20 och 27 september!

I dokumentären I Gretas fotspår möter vi två drivna flickor i Belgien som engagerar sig för miljön och vill påverka beslutsfattare i sitt land, men även Europa. Vi får se hur de mot många odds arrangerar en massdemonstration samtidigt som de sköter skola och läxor och reser till Frankrike för att prata med politiker. Hela tiden lyfts Greta Thunberg som en förebild och i slutet av filmen får man se flickornas extas när de har skypesamtal med Greta Thunberg. En varm och hoppfull film som förmedlar vanliga ungdomars kamp för att minska klimatförändringarna.

Till filmen finns även en fin filmhandledning att använda!
Ny klassuppsättning för 5 - 13 år!

Hur gör djur ungar egentligen?

På ett lättförståeligt och lustfyllt sätt varvas här ingående fakta med humor och pikanta detaljer om hur olika djur parar sig med varandra, hur avkomman blir till och hur föräldrarna tar hand om sina ungar.

Läs mer och boka böckerna här.


Workshop i Creaza!

Nya möjligheter i Cartoonist gör programmet mer användbart.

Cartoonist har uppdaterats under sommaren och nu finns det chans att boka en workshop där du och dina elever får möjlighet att lära känna de nya funktionerna, där eleverna har möjlighet att göra enkla animationer och söka bland olika tema. Två funktioner, bland många andra, som gör Cartoonist mer användbart. 

Vi passar även på att påminna om Mindomo, som är ett program för att skapa mind-maps där man lätt infogar bilder, filmklipp, länkar och ljud. Mind-mapen kan sedan på ett enkelt sätt göras till en presentation. Naturligtvis går det även att boka en workshop i Mindomo.

Boka en workshop med Anna eller Eva - vi kommer gärna till er skola!
Temadagar & filmtips!


1 oktober uppmärksammas Vegetariska världsdagen runt om i världen. Den första Vegetariska Världsdagen inleddes 1977. Fördelarna med en vegetarisk livsstil anses vara mer etiskt, ge djuren ett bättre liv och att det dessutom leder till andra miljömässiga och hälsomässiga fördelar. Filmtips! Den gröna vägen

24 oktober firas FN-dagen till minne av att FN-stadgan trädde i kraft den dagen efter att de fem permanenta medlemsstaterna i FN:s säkerhetsråd och en majoritet av medlemsstaterna hade godkänt FN-stadgan. Högtidsdagen instiftades för att främja syftena, målsättningarna och resultaten som FN står för internationellt. Filmtips! De globala målen - för hållbar utveckling

28 oktober infaller Internationella skolbiblioteksdagen som började firas 1999. Meningen med dagen är att dra uppmärksamhet till vikten av skolbibliotek i barns lärande med tanke om att elever presterar bättre om de har tillgång till välutrustade skolbibliotek som är integrerade i undervisningen och att de utvecklas till bättre läsare genom ett bra skolbibliotek. Filmtips! Ordens betydelse

20 972 böcker i det digitala skolbiblioteket

Näsum skola 2–6 i Bromölla om Läshörnan.

Vår ambition är att ge alla våra elever den bästa möjligheten till bra litteratur. Det är ibland svårt att hitta ett stort utbud till flera elever samtidigt. Här ser vi en fantastisk möjlighet att utvidga detta utbud och bjuda in fler i läsandets förtrollade värld.

Läs mer om deras tankar och digital läsning här.

Godtrogenhetens demokrati - internets paradox

Varför invaderas vår samtid av myter och påhitt? Den här dokumentärfilmen beskriver hur vårt omdöme påverkas av myter och desinformation när vi tar del av information via internet.

Varför är vetenskapsmän och medier plötsligt misstänkliggjorda? Förr filtrerades information via ett mindre antal specialiserade medier. Men genom internet är alla avsändare av åsikter som kan ges samma status som experters kunnande. På sociala medier kan en gillaknapp ges större trovärdighet än en encyklopedisk artikel. Har kunskap i dessa sammanhang fortfarande en chans mot tro?

Godtrogenhetens demokrati är en film inspirerad utifrån sociologens Gérald Bronners bok The Democracy of the Gullible. Arbeta med filmen och ta gärna hjälp av lärarhandledningen som finns till!

 
Våra kontinenter, världsdelar och världshav

Vad är skillnaden mellan en kontinent och en världsdel? Och vad räknas som ett världshav? Det ska vi undersöka i den här filmen.

Vi går igenom kontinenterna, världsdelarna och världshaven samt lär oss var de ligger och vad som skiljer dem åt. Vi går igenom begrepp som glaciär, Pangea och ocean. Vi får också reda på hur bergskedjor bildas.

Våra kontinenter, världsdelar och världshav är en film som passar för de yngre eleverna när de ska lära sig om jordgloben.
Första världskriget

Första världskriget var ett fruktansvärt krig som drabbade hela världen. Ett krig som de flesta trodde skulle vara över på ett par veckor, men som varade i fyra långa år. I den här filmen går vi igenom händelserna under kriget. Vi undersöker vad det var som utlöste kriget och vilka orsaker som låg bakom. Vi går bland annat igenom skotten i Sarajevo och händelserna på västfronten. Men vi lär oss även om slagen utanför Europas gränser och hur Versaillesfreden slutligen kom till. Första världskriget ger en översikt över första världskrigets förlopp, för elever i högstadiet och gymnasiet.
Nyheter!

 

 

 

 

 

 
Facebook
Twitter
YouTube
Webb
Email
Copyright © 2019 AV Media Skåne, All rights reserved.

Kundtjänst: kontakt@avmediaskane.se | 0451- 38 85 80

Här kan du läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Klicka här för att avprenumerera eller uppdatera dina inställningar.