Copy
View this email in your browser
Vorige week nam het Vlaams Journalistiek Fonds samen met de collega’s van Journalismfund.eu en 1.700 anderen deel aan de Global Investigative Journalism Conference. Die tweejaarlijkse hoogmis voor onderzoeksjournalisten uit de hele wereld vond deze keer plaats in Hamburg.
 
De talloze sessies en gesprekken daar leverden veel kennis en inspiratie op over hoe kwaliteitsjournalistiek in de toekomst gemaakt, verspreid en gebruikt kan worden. Meer daarover in onze volgende nieuwsbrieven.
 
Maar eerst terug naar Vlaanderen: in september traden drie nieuwe journalistieke projecten met innovatiesteun van het VJF voor het voetlicht, en opende een tentoonstelling over documentairefotografie in Vlaanderen en Nederland. Ook de rest van deze nieuwsbrief focust ditmaal op onderzoek en nieuws uit Vlaanderen en Nederland.
Nieuwe projecten
Beurzen voor jonge digitale storytellers
Met steun van het VJF lanceert Chase een oproep naar talentvolle jongeren die verhalen willen maken over sociale kwesties gelinkt aan de hiphopcultuur.
Geselecteerde makers krijgen een onderzoeksbeurs van 1.000 euro en coaching. Aanvragen kan nog tot 7 oktober.
Lees meer

Multimediaal magazine The Polar Project van start
The Polar Project is het eerste Nederlandstalige multimediale magazine over klimaatverandering. Maar: "Bij The Polar Project willen wij dat u onze verhalen gráág leest. En nee, dat is niet cynisch."
Lees meer

Wablieft lanceert online krant voor laaggeletterden
In Vlaanderen was er nog geen online nieuwskanaal met kwalitatief nieuws voor volwassenen met een minder hoge taalvaardigheid. Daarom ontwikkelde Wablieft met steun van het VJF een digitale Wablieft-krant.
Lees meer
Tentoonstelling en debat
Nog tot 24 oktober loopt in De Markten in Brussel een tentoonstelling van documentairefotografie uit Vlaanderen en Nederland.
Je kan ze gratis bezoeken, dagelijks (behalve maandag) van 12 tot 18 uur.
N.a.v. de tentoonstelling organiseren deBuren en het Fonds Pascal Decroos vanavond (1 oktober) ook een debat over de toekomst van de fotojournalistiek.
Meer info
Onderzoek
Web-analytics hebben weinig impact op politiek nieuws
Publieksdata raken steeds meer ingeburgerd op de nieuwsredacties in België, maar lijken voorlopig nog geen grote impact te hebben op het politiek nieuws dat ze hun lezers aanbieden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport van de Universiteit Antwerpen.
Lees meer
Lokale journalistiek
In het kader van Apache Lokaal, een project gesteund door het VJF, heeft nieuwssite Apache afgelopen zomer samen met burgers en lokale journalisten onderzoek gedaan naar de privatisering van zwembaden in Vlaanderen.
Het stelt de eerste resultaten daarvan voor in zwembad Rozebroeken in Gent, volgende donderdag 10 oktober om 20 uur.
Op woensdag 23 oktober organiseren Apache en Kunstencentrum Vooruit een debat over stadslandbouw. Voorafgaand aan het debat kan je deelnemen aan een fietstocht langs de landbouwgronden van het Gentse OCMW.

Meer info over beide evenementen
En verder
Fake news in het Vlaams Parlement
Op vrijdag 11 oktober organiseert de KVAB in het Vlaams Parlement 'De strijd om de waarheid - Over democratie & desinformatie in de digitale mediawereld'. Het programma van dit symposium oogt alvast interessant, met een rits (ook internationale) academici, journalisten en politici die in debat zullen gaan over de impact van desinformatie op de media en de democratie.

Fake news, nieuwe code
De Vlaamse Raad voor de Journalistiek heeft zijn befaamde beroepsethische code geactualiseerd. De herwerkte versie "houdt rekening met de verdergaande digitalisering en de maatschappelijke aandacht voor fake news", aldus de Raad.
Zo bepaalt het artikel over waarheidsgetrouwheid voortaan expliciet dat snelheid niet mag voorgaan op waarachtigheid. Daarnaast zijn er nieuwe richtlijnen over rechtzettingen bij online berichtgeving, en over het gebruik van hyperlinks.

Fake news, oud nieuws
Fake news als politieke strategie is zo oud als de straat. Ook in de late middeleeuwen bepaalden machtige families als de Breydels de interpretatie van het verleden. Lisa Demets is met haar onderzoek naar zulke middeleeuwse kronieken genomineerd voor de Vlaamse PhD Cup.
Publieke omroepen in Europa
In Vlaanderen is het onderwerp van debat, in Nederland is het al van dat: de openbare omroep moet besparen. In de marge van de protesten daartegen maakten de journalisten van Pointer, de datavisualisatie-poot van de NPO, een Twitter-draadje over kosten, aantal werknemers en marktaandeel van de openbare omroepen in Europa.
Duitsland en de Scandinavische landen hebben de duurste publieke omroepen, Polen en Roemenië de goedkoopste. Nederland scoort in de grafiek niet slecht. Voor ons land zijn er enkel cijfers voor België in zijn geheel. Die zitten iets boven het gemiddelde.
Verspreid deze nieuwsbrief gerust verder. Kreeg je hem zelf doorgestuurd? Hier kan je je gratis abonneren.

Vragen, opmerkingen of suggesties zijn altijd welkom op info@vlaamsjournalistiekfonds.be.


Het Vlaams Journalistiek Fonds is een project van de vzw Journalismfund.eu in samenwerking met de Vlaamse Vereniging van Journalisten en de Vlaamse Overheid.
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2019 Vlaams Journalistiek Fonds