Copy
Katso viestiä selaimessasi
ILMESTYMISPÄIVÄ 13.12.2019
TAPAHTUMAT & KOULUTUKSET & PALVELUT

Maksuttomia työohjauksellisia koulutuksia intersukupuolisuudesta keväällä 2020

TIKA – tukea intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille – hanke on toteuttanut vuonna 2019 sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja opetusalan ammattilaisille koulutuksia lukuisilla paikkakunnilla eri puolella Suomea. Nyt vuoden 2020 keväällä ammattilaisten pyynnöstä toteutamme syventäviä työnohjauksellisia koulutuksia, jotka ovat osallistujille ilmaisia.

Koulutusten kesto on 2,5 tuntia ja niitä toteutetaan eri kohderyhmien kanssa työskenteleville. Kouluskokonaisuus järjestetään samanlaisena Helsingissä, Kuopiossa ja Oulussa. Alla olevat linkit vievät ilmoittautumislomakkeelle.

1. Päivä
klo 9-11.30 Raskaus-, synnytys- ja neuvolapalvelun ammattilaiset
klo 13-15.30 Nuoriso- ja kasvatusalan ammattilaiset (13–8-vuotiaat nuoret)

2. Päivä
klo 9-11.30 Vanhus- ja seniorityön ammattilaiset
klo 13-15.30 Lapsi- ja perhetyön ammattilaiset

Koulutuksien paikkakunnat ja ajankohdat


Helsinki 25.–26.3.2020

25.3.2020 klo 9–11.30 Raskaus-, synnytys- ja neuvolapalvelun ammattilaiset

25.3.2020 klo 13–15.30 Nuoriso- ja kasvatusalan ammattilaiset (13–18-vuotiaat nuoret)

26.3.2020 klo 9–11.30 Vanhus- ja seniorityön ammattilaiset

26.3.2020 klo 13–15.30 Lapsi- ja perhetyön ammattilaiset

Kuopio 20.–21.4.2020

20.4.2020 klo 9–11.30 Raskaus-, synnytys- ja neuvolapalvelun ammattilaiset

20.4.2020 klo 13–15.30 Nuoriso- ja kasvatusalan ammattilaiset (13–18 -vuotiaat nuoret)

21.4.2020 klo 9–11.30 Vanhus- ja seniorityön ammattilaiset

21.4.2020 klo 13–15.30 Lapsi- ja perhetyön ammattilaiset

Oulu 5.–6.5.2020

5.5.2020 klo 9–11.30 Raskaus-, synnytys- ja neuvolapalvelun ammattilaiset

5.5.2020 klo 13–15.30 Nuoriso- ja kasvatusalan ammattilaiset (13–18-vuotiaat nuoret)

6.5.2020 klo 9–11.30 Vanhus- ja seniorityön ammattilaiset

6.5.2020 klo 13–15.30 Lapsi- ja perhetyön ammattilaiset

Kenelle koulutus on tarkoitettu

Sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja opetusalan ammattilaisille.

Kuka koulutuksen toteuttaa

Setan Tukea intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille -hanke (TIKA) pyrkii edistämään intersukupuolisten ihmisten näkyvyyttä ja ihmisoikeuksia Suomessa. Se tuottaa koulutusmateriaaleja, animaatioita lapsille ja koko perheelle, oppaita is-nuorille ja is-lasten perheille, sekä järjestää seminaareja ja kokoaa valtakunnallista ja kansainväistä asiantuntijaverkostoa. Hankkeella on STEA-rahoitus vuosille 2018-2020.

Mitä on intersukupuolisuus

Käsitteellä kuvataan laajaa joukkoa erilaisia kehollisia variaatioita, joissa henkilön keholliset sukupuolen tunnusmerkit eivät ole yksiselitteisesti nais- tai miestyypilliset. Tulkintatavasta riippuen intersukupuolisia on keskuudessamme sadoista kymmeniin tuhansiin. YK käyttää omissa tilastoissaan lukua 1,7 %.

Ketkä toimivat kouluttajina

Jaana Pirskanen, psykologi, TIKA -hankkeen koordinaattori
Juha Kilpiä, seksuaalipedagogi, työnohjaaja

Sitovat ilmoittautumiset!

Setan koulutusiltapäivät ammattilaisille keväällä 2020

Setan koulutusiltapäivät ovat ammattilaisille ja opiskelijoille sekä sateenkaariteemoista kiinnostuneille suunnattuja koulutuksia, joissa perehdytään ajankohtaisiin sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta käsitteleviin teemoihin. Koulutusiltapäivät järjestetään keskiviikkoisin klo 17-20 toimistollamme Länsi-Pasilassa Helsingissä.

Yhden koulutuksen hinta on 30 euroa ja etäosallistuminen 25 euroa. Jälkimmäisten koulutusten tarkempi sisältö kerrotaan alkuvuodesta 2020.

29.1. Ei-binäärit identiteetit -tutkimuskatsaus, johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus

Luento esittelee uutta WPATH:n (The World Professional Association for Transgender Health) piirissä tehtyä tutkimusta ei-binäärisesti sukupuolensa kokevista ihmisistä. Luennolla etsitään keskeisiin kysymyksiin vastauksia uusimmasta tutkimuksesta psykologian, sosiaalipsykologian ja lääketieteen alueelta.:

  • Miten yleistä ei-binäärisyys on? 
  • Mitä tiedetään ei-binääristen identiteeteistä, hyvinvoinnista, voiman lähteistä, ihmissuhteista tai kokemuksista ja toiveista liittyen terveyspalveluihin?
  • Miten rakentaa sosiaalista tilaa ei-binääreille ja vaikuttaa ennakkoluuloihin?

Katsaus hyödyntää EPATH (European Association for Transgender Health) konferenssia 2019 ja International Journal of Transgenderism -lehden viimeisintä teemanumeroa.

26.2. Sateenkaarisensitiivisyys seurakunnan nuorisotyössä, Setan nuorisotyön osallisuuden asiantuntija Teija Ryhtä

Helmikuun koulutusiltapäivän aiheena on sateenkaarisensitiivisyys seurakunnan nuorisotyössä. Sateenkaarinuorilla tarkoitetaan nuoria, jotka kuuluvat seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön. Tutkimusten mukaan 70 % sateenkaarinuorista on kohdannut syrjintää jollakin elämänalueella. Sateenkaarisensitiivisyys on näiden nuorten huomiointia ja kokonaisvaltaista kohtaamista.
 
Koulutuksessa käsitellään muun muassa seuraavia kysymyksiä:

  • Miksi sateenkaarisensitiivistä työotetta tarvitaan?
  • Millaisia osallistumisen esteitä sateenkaarisensitiivinen nuorisotyö tunnistaa ja poistaa?
  • Miten seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus voi näkyä seurakunnan nuorisotyössä?
  • Millaista voi olla seurakunnan sateenkaarierityinen nuorisotyö?

Setan alueellisen nuorisotyön koordinaattori Teija Ryhtä on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden kandidaatti ja sosiaalityön maisteriopiskelija, jonka erityisalaa ovat yhdenvertaisuus, ihmisoikeudet ja sateenkaariteemat. Hän on työskennellyt mm. lastensuojelun sosiaalityöntekijänä, peruskoulussa opettajana ja koulunkäynnin ohjaajana sekä nuorisotyön ja yhdenvertaisuuden kehittämisen parissa erilaisissa järjestöissä

25.3. Sukupuolen moninaisuus ja sukupuolitietoisuus opetuksessa, Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen

29.4. Transvanhuksen kohtaaminen, Setan seniorityön asiantuntija Touko Niinimäki

27.5. Sukupuolidysforian huomioiminen asiakastyössä, palveluohjaaja Miska Salakka, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus

Lisätietoa ja ilmoittautuminen

Sukupuolen osaamiskeskus palvelee myös vuoden vaihteessa

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus on vuoden vaihteessa joulutauolla. Sukupuolivähemmistöille suunnatut palvelut ovat vaihtelevasti auki.

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksella on nimikepäivitys. Aiemmin yhteisöpedagogin nimikkeellä työskennellyt Sasu Mattila on jatkossa nuorten erityisohjaaja, jolloin hänen työnsä ydin nuorten kanssa tulee paremmin esiin.

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus palvelee myös vuoden vaihteessa, mutta toimisto on kokonaan kiinni aikavälillä 23.12.–6.1. Muutamia tapaamisaikoja vuoden lopulla on vielä saatavilla psykologi Ave Valojäältä (lue tiedote)Vertaisryhmät kokoontuvat vuoden loppuun saakka. Kahvi-ilta on tauolla tammikuussa. Vuodenvaihteen aikana voi laittaa sähköpostia, mutta vastauksissa kestää joululomien jälkeen hiukan tavallista pidempään. Lue vuodenvaihteen palveluista lisää verkkosivuilta ja tarkista vertaisryhmätapaamiset kalenterista!

Sinuiksi-palvelun ammattilaiset antavat tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja identiteettiään pohtiville ihmisille sekä heidän läheisilleen ja ammattilaisille. Yhteydenoton aiheita voivat olla seksuaalinen suuntautuminen, seksi ja seksuaalisuus, sukupuoli-identiteetti sekä sukupuolen ilmaisu. Sinuiksi-palvelun puhelinpäivystys palvelee vuodenvaihteessa numerossa 044 300 2355.

  • maanantaina 23.12. klo 19–21
  • maanantaina 30.12. klo 19–21
  • maanantaina 6.1. klo 19–21
Perhesuhdekeskuksen puhelinpalvelu tarjoaa tukea sateenkaari-ihmisten perhe- ja läheissuhteisiin. Olitpa itse sateenkaari-ihminen tai sateenkaari-ihmisen vanhempi, puoliso, sisarus, lapsi tai muu läheinen, voit keskustella tilanteesta perhetyöntekijämme kanssa. Perhesuhdekeskus tarjoaa maksutonta tukea myös tapaamisten muodossa haastaviin perhetilanteisiin, joihin ei saa tukea julkisista palveluista. Tapaaminen on mahdollista Helsingin toimitiloissa, Skypen välityksellä tai puhelinkeskustelun muodossa.

Perhesuhdekeskuksen puhelinpalvelu on kiinni vuodenvaihteessa 20.12.–10.1. Puhelinpalvelu on muutoin auki normaalisti maanantaisin klo 15-17 ja perjantaisin klo 8-10 numerossa 050 444 4446. Vuoden 2020 tapaamisaikoja voi tiedustella, kun puhelinpalvelu aukeaa tammikuussa maanantaina 13.1.2020.

Akuutissa kriissä koskien omaa tai läheisesi sukupuolta ole yhteydessä muiden tahojen järjestämiin palveluihin: 
https://sukupuolenosaamiskeskus.fi/palvelut/akuutissa-kriisissa/
UUTISET | TUTKIMUKSET | RAPORTIT 

Sukupuoltaan pohtivien vanhempien lapsille tarvitaan lisää tukea

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus tarjoaa monipuolista tukea sukupuoltaan pohtivan lapsen vanhemmille ja muille läheisille. Tueksi on tarjolla myös tällä viikolla ilmestynyt uusi julkaisu Kasvetaan yhdessä, joka sisältää neuvoja ja näkökulmia sukupuolta pohtivan lapsen vanhemman omaan prosessiin.

Maanantaina 9.12. ilmestynyt MOT-ohjelma on herättänyt kiivasta keskustelua sukupuoltaan pohtivista lapsista ja nuorista. Ohjelmassa Setan puheenjohtaja Sakris Kupila kertoo yhdeksi syyksi sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin hakeutuvien määrän lisääntymisestä yhteiskunnallisen ilmapiirin paranemisen. Myös tietoa sukupuolen moninaisuudesta on yhä enemmän saatavilla.

”Oman sukupuolen pohtiminen on ihan tavallinen ja hyvä asia ja kuuluu kasvuun. Jotkut lapset ja nuoret tarvitsevat pohdintoihinsa aikuisen tai ammattilaisen tukea, jos syntymässä määritelty sukupuoli aiheuttaa ristiriitaa ja oma keho pahoinvointia”, Kupila sanoo.

Sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin hakeutuminen ei vielä tarkoita, että lapsi tai nuori olisi transsukupuolinen tai muunsukupuolinen tai pyrkisi korjaamaan sukupuoltaan juridisesti tai lääketieteellisen prosessin kautta. Tutkimusten tarkoituksena on selvittää, millaista tukea lapsi tai nuori tarvitsee. Joillekin lapsille ja nuorille sosiaalinen transitio vaikkapa omalta tuntuvan nimen käyttämisen ja vaatteiden hankkimisen muodossa ja tarvittaessa murrosikää hidastavat hormoniblokkerit antaisivat rauhaa kasvaa omanlaisekseen.

”Hoitamaton sukupuoliristiriita lapsilla ja nuorilla voi johtaa itsetuhoisuuteen. Tukea tarvitsevat myös vanhemmat. Nykyisen hoitojärjestelmän puitteissa tukea ei kuitenkaan ole riittävästi.”

Lapset ja nuoret, jotka eivät vastaa yhteiskunnan sukupuoleen liitettyjä normeja, ovat suuremmassa riskissä kohdata väkivaltaa, syrjintää sekä muun muassa vanhempiensa torjuntaa. Tästä kertoo muun muassa tuorein kouluterveyskysely. Transnuoret voivat psyykkisesti heikommin kuin enemmistöön kuuluvat nuoret, mielenterveysongelmat ovat yleisiä myös sukupuoliristiriitaa kokevilla lapsille. Noin puolet suomalaisista transnuorista on ajatellut itsemurhaa.

”On äärimmäisen tärkeää, ettei nuori jää pohdintoineen yksin ja että hän saa tarvitsemaansa tukea. Nuori tulee kohdata tosissaan eikä hänen kokemustaan saa vähätellä”, Kupila painottaa.

Osaamiskeskus tarjoaa monipuolista tukea


Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus tarjoaa sekä henkilökohtaista neuvontaa että vertaistoimintaa sukupuoltaan pohtiville ja translapsille sekä heidän vanhemmilleen. Eilen ilmestynyt johtavan sosiaalityöntekijä Maarit Huuskan kirjoittama Kasvetaan yhdessä -julkaisu tarjoaa näkökulmia vanhemman omaan prosessiin, kun oma lapsi pohtii sukupuoltaan.

Vanhempien ristiriitaiset tunteet ovat tavallisia, kun lapsen sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu poikkeaa oletetusta. Vanhempaa voi huolettaa, onko hänen lapsensa erehtynyt itsensä suhteen, onko lapsella mielenterveysongelmia tai traumoja tai ovatko jotkut muut ihmiset johdattaneet lasta harhaan. Tämä voi herättää epävarmuutta, pelkoa ja vihaa.

”Joskus vanhempi ihmettelee sitä, ettei lapsen sukupuoli-identiteetti ei ole ollut näkyvää. Esimerkiksi pojan vartaloon syntynyt leikki autoilla eikä vaikuttanut feminiiniseltä. Miksi hän myöhemmin kuitenkin kertoi aina kokeneensa itsensä tytöksi? Tämä saa vanhemman epäilemään voiko sukupuoli-identiteetti olla totta”, Huuska antaa esimerkin vanhemman pohdinnoista.

Joskus vanhempi pelkää, että lapsi pyrkii saamaan lääketieteellisiä hoitoja vahvistaakseen minäkuvansa mukaisia sukupuolipiirteitä harkitsematta asiaa perusteellisesti. Lääketieteellinen arviointi on Suomessa huolellista, melko hidasta ja pitkä prosessi.

”Kukaan ei voi nopeasti ja harkitsematta saada hoitoja. Hoitoja pyritään antamaan vain ihmisille, jotka todella hyötyvät niistä”, Huuska kirjoittaa.

Vanhemmalla voi olla päinvastoin huoli siitä, että hänen lapsensa ei saa riittävän nopeasti hoitoa. Tällöin vanhempi voi kannatella lastaan ja etsiä perheelle hoitoneuvontaa sekä lapselle ammatillista tukea, jossa kehitetään selviytymiskeinoja dysforiaan.

”Tueksi tarvitaan asiaan perehtynyt ammattilainen, joka löytyy esimerkiksi Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksesta tai kouluterveydenhuollon tai perheneuvolan avulla. Tuki ei poista sukupuolidysforiaa, mutta tuki voi auttaa sietämään sitä, kunnes ihminen saa sukupuolipiirteitä vahvistavaa hoitoa myöhemmin. Dysforiaan liittyvä ahdistus helpottaa, kun ihmisellä on mahdollisuus elää minäkuvan mukaisessa sukupuolessa ja kehossa, joka tuntuu omalta.”
 

Lue myös

Tietosivut: Translasten ja -nuorten hyvä hoito ja tuki

Trasek ry:n kannanotto MOT-ohjelmaan

Maarit Huuskan artikkeli: Viisi myyttiä lapsista ja sukupuolen moninaisuudesta

Sukupuolen moninaisuus ja lapset -opas varhaiskasvattajille

Kuvitus Kai Summala

Ennätysmäärä uutta materiaalia lapsille ja nuorille julkaistiin

Väärät sukat on on lasten tarinallinen tietokirja sukupuolen moninaisuudesta. Se sopii hyvin 7–12-vuotiaille. Tarinan on kirjoittanut Tiia Forsström ja kansikuvan piirtänyt Anni Juusela. Pääset lataamaan tarinan SMOKin verkkosivuilta, josta löytyy myös muut vapaasti hyödynnettävät sadut ja tarinat sukupuolen moninaisuudesta.

Uutta ovat myös verkkosivuillamme transnuorille suunnatut tietosivut seksuaalisuudestaseksistä ja seksuaalisesta suuntautumisesta.

Intersukupuolisuushanke TIKA on julkaissut aiemmin tänä vuonna kaksi lasten animaatiota Kaverit 1 ja 2, joiden kautta voi käsitellä sukupuolen moninaisuutta. Pari vuotta sitten tehty kuunnelma Kuningattaria ja kuhnureita löytyy myös Setan Youtube-kanavaltaNuorille intersukupuolisille suunnattu opas tarjoaa näkökulmia ja tukea.

Lasten satukirja Lohikäärme, jolla oli keltaiset varpaat kertoo sadunomaisesti intersukupuolisen pienokaisen syntymästä. Se on kertomus vanhempien rakkaudesta ja positiivisesta uteliaisuudesta syntymässä olevaa pienokaistaan kohtaan sekä yhteisön tuen merkityksestä perheen hyvinvoinnille. Satu on ensimmäinen suomenkielinen lastenkirja aiheesta. Kirjan voi ostaa myös kustantajan verkkokaupasta 20 euron hintaan.

Asiantuntija-artikkeli: Sukupuolen moninaisuus fysioterapiassa

Fysioterapiaan hakeutuu transihmisiä ennen itsensä tunnistamista, identiteettikriisissä, esiintulon tai sosiaalisen siirtymän vaiheessa ja myös heitä, joiden sukupuoleen liittyvät prosessit ovat kaukana menneisyydessä. Ennen sukupuoli-identiteetin selkiytymistä keho voi ilmentää oireina niitä asioita, joita ei vielä tietoisesti ole kohdattu. Itsensä oivaltamisen ja esiintulon vaiheessa epävarmuudet, stressi, pelot ja huolet voivat hallita olemista. Toisaalta vapautuneisuuden ja aitouden tunne on jo vahvistumassa. Fysioterapiaan voi myös hakeutua ihmisiä, joiden elämään kuuluu intersukupuolisuus.

Maarit Huuskan asiantuntija-artikkeli käsittelee sukupuolivähemmistöjen erityistarpeita psykofyysisessä fysioterapiassa. Hän pohtii myös työntekijän oman kasvutarinan merkitystä sukupuolen moninaisuuden kohtaamisessa. Artikkeli on julkaistu Psykofyysisen Fysioterapian Yhdistyksen PSYFY-lehdessä 3/2019.

Lue koko artikkeli

Sukupuolen moninaisuus tänään -uutiskirje on suunnattu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään transihmisiä ja intersukupuolisia ihmisiä sekä heidän läheisiään. 
Copyright © 2019 Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp