Copy
Ett nyhetsbrev från Skånes Ess

I detta nyhetsbrev:

Ny medarbetare på Skånes Ess sätter fokus på miljön
Hallå där, landsbygdsministern!
Nytt projekt: Bigården
Nytt projekt: Dayhack for kids
Nytt projekt: SPIRA
Finansiering till företagsamma ungdomar
Leaderpersonal till Bryssel

 

Ny medarbetare på Skånes Ess sätter fokus på miljön i nordöstra Skåne
Erik Rosenblad är ny projektledare inom miljö. På olika sätt vill vi inspirera till nya projekt och samarbeten inom miljöområdet, och även stötta och hjälpa till att lyfta fram redan pågående lokala initiativ i Bromölla, Kristianstad, Osby och Östra Göinge kommuner. 

Läs mer

Hallå där, landsbygdsminister Jennie Nilsson!

Vad vet du om Leadermetoden?
Jag har bra koll på den sedan innan. Lokal utveckling och innovation är något som verkligen ligger mig varmt om hjärtat.

Hur tror du man bäst ökar medvetenheten om lokalt ledd utveckling?
Det finns mycket man kan göra! Jag tror att verksamhetsledarna har en viktig roll att finnas i leaderområdet och sprida information om de möjligheter som finns. Men även andra viktiga aktörer måste bidra. Till exempel kommunerna, regionerna, länsstyrelserna och olika intresseorganisationer kan hjälpa till med att sprida information om de möjligheter som finns inom lokalt ledd utveckling.

För att skapa ökat intresse är jag övertygad om att det är viktigt att sprida goda exempel på satsningar som genomförts och visa på resultat av det hårda arbete som görs.

Hur viktigt är Leader och Leadermetoden för den svenska landsbygden?
Regeringen anser att leadermetoden bidrar till lokal utveckling både genom verksamheterna i projekten och genom det lokala engagemanget. Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden är en väl beprövad metod för att driva lokalt utvecklingsarbete. Att leadermetoden baseras på ett partnerskap där offentlig, privat och ideell sektor arbetar tillsammans är en styrka, tycker jag. Det är också en styrka att utifrån ett underifrånperspektiv kraftsamla i en strategi för den lokala utvecklingen. Ett innovativt arbetssätt bidrar också det till att stärka den lokala utvecklingskraften.

Vilka utmaningar står Leader inför tror du?
Vi har en spännande tid framför oss! Starten av programperioden har varit en utmaning. Sverige genomför lokalt ledd utveckling inom fyra fonder som bekant (landsbygdsfonden, havs- och fiskerifonden, regionalfonden och socialfonden). Det var nytt för alla och det har tagit tid att komma igång med arbetet inom alla fonder. Nu ser det ut att löpa på bra då det gäller hanteringen av stöd och genomförandet av projekten. En utmaning som vi har framför oss är att se till att vi använder hela programbudgeten och att alla projekt som är igång hinner med att genomföra det som är planerat.

Sedan startar snart en ny programperiod och nya strategier och prioriteringar ska utarbetas. Det är alltid en utmaning att gå över till ett nytt program och det kan skapa svårigheter att planera. Vi vet i princip (även om förordningen från EU är under förhandling, men reservationen på 5% för Leader har det inte lyfts invändningar emot) att vi kommer finansiera Leader genom landsbygdsfonden, men hur det blir med övriga fonder är ännu oklart. Ibland finns det också skäl att se över leaderområdets avgränsningar, organisering och vilka som bör sitta med i LAG.

Maria Lundgren, kommunikatör Leader Nordvästra Skåne med Öresund

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Finansiering till företagsamma ungdomar

Du har väl inte missat att Unga Ess kan finansiera idéer och initiativ inom företagsamhet och entreprenörskap med upp till 25 000 kr? Det kan till exempel vara:
  • hjälp av en coach att skriva en affärsplan
  • starta upp en webbsida för ett företag
  • gå en kurs för att utöka verksamheten
  • arrangera en föreläsning för andra unga med tema entreprenörskap
Kraven är att den som söker är mellan 13-25 år och är bosatt och verksam i Bromölla, Kristianstad, Osby eller Östra Göinge kommuner. Vill du veta mer? Mejla, ring eller boka möte med Ellen, vår ungdomscoach.

Ellen Stenberg
Ellen@skanesess.se
070-365 99 50

Nya projekt:

Bigården - kunskapscentrum och mötesplats

Projektet syftar till att bygga ett kunskapscentrum för biodlare för utbildning och praktisk utövning så att fler kan våga satsa på en biodlarverksamhet.
Projektägare:
Kristianstadsbygdens biodlarförening
Läs mer

Day Hack for kids – en gamingarrangör riktad till barn och unga

I detta projekt ska föreningen testa och utveckla genomförande av gamingevenemang för 8-14-åringar samt utveckla konceptet DayHack.
Projektägare: Föreningen Day hack for kids

Läs mer

SPIRA

SPIRA ska verka för att bryta människors utanförskap och för dessa skapa delaktighet i samhället och meningsfull sysselsättning.
Projektägare: Knislinge pastorat

Läs mer

Leaderpersonal till Bryssel

Den 7-8 oktober åker personal från leaderkontoren i Skåne och Halland till Bryssel på studieresa. Vi börjar med att träffa personer från det europeiska landsbygdsnätverket ENRD. På programmet står givetvis också besök på EU-kommissionen och Europaparlamentet. Vidare kommer vi att träffa våra regionala aktörer från Region Skåne och Kommunförbundet Skåne.

Observera att leaderkontoret är stängt dessa dagar!
Nästa LAG-möte är den 22/10 på Norups Gård!

Skånes Ess arbetar med lokalt ledd utveckling genom leadermetoden med stöd från de europeiska struktur- och investeringsfonderna och beviljar projektmedel till föreningar, företag och offentliga organisationer. Leaderområdet omfattar Bromölla, Kristianstad, Osby och Östra Göinge.
 
Webbplats för Skånes Ess
E-post
Facebook - Skånes Ess
Twitterkonto för Leader i Skåne
Copyright © Skånes Ess

Vill du förändra din prenumeration?
Klicka för att ändra dina uppgifter eller avprenumerera
 






This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Skånes Ess · Box 9084 · Kristianstad 291 09 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp