Copy
Deze nieuwsbrief over het Programma Huisvesting Kwetsbare Groepen is bestemd voor alle betrokken professionals.
 
 
 
 
Kwetsbare groepen thuis in de wijk
 
 
 
 
 
 
Deze nieuwsbrief over het Programma Huisvesting Kwetsbare Groepen is bestemd voor alle betrokken
professionals. 
Bekijk de online versie.
 
 
 
 
In dit nummer
 
 
 Stadsdeelcongres Thuis in Oost • De Omslagroute • ‘Zo nodig gaan we dagelijks langs’ • Bijeenkomst jongerencontracten • Podcast: Sterke wijken, gelukkige bewoners  GGZ in de wijk  Buurtgidsen in Oost  Challenge Armoede  Agenda
 
 
 
 
 
 
Stadsdeelcongres Thuis in Oost
 
 
 
 
Hoe zorgen we ervoor dat kwetsbare bewoners zich thuis voelen in de buurt en hun weg vinden in Oost? Met die vraag gaan we aan de slag tijdens het stadsdeelcongres Thuis in Oost. Het programma biedt volop informatie, inspirerende voorbeelden, een keur aan workshops, leren van ervaringsdeskundigheid en mogelijkheden om te netwerken.
 
 
 
 
Bent u geïnteresseerd als professional, vrijwilliger of bewoner in Oost? Kom dan op maandag 4 november naar het Stadsdeelcongres Thuis in Oost, van 13.00 tot 17.00 uur in het Volkshotel.

Ondersteunen en versterken
Op het stadsdeelcongres gaan we samen op zoek naar mogelijkheden om elkaar te ondersteunen en versterken. Daarbij draait het om vragen als: Hoe zorgen we samen dat kwetsbare bewoners goed en prettig kunnen wonen en de juiste begeleiding krijgen? Wie hebben daarbij welke rollen en taken in de wijk? Hoe geef ik uitleg over de ontwikkelingen in de wijk?

Voor wie?
Het congres is bedoeld voor professionals, vrijwilligers en bewoners in/van Oost die er actief aan willen bijdragen kwetsbare bewoners een thuis te geven in de wijk: van wijkbeheerders van woningcorporaties tot woonbegeleiders van zorgaanbieders, van welzijnswerkers tot (initiatiefrijke) buurtbewoners en van wijkzorg- tot gemeentemedewerkers in de wijk.

Geef het door
Kent u anderen voor wie dit congres interessant is? Wijs hen dan op dit bericht of stuur het door.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Omslagroute
 
 
 
 
De UMO- en UJO-tafels verdwijnen per 1 november. Vanaf dan verloopt de uitstroom uit zorg met verblijf volgens de nieuwe Omslagroute. Onder de noemer ‘Herontwerp’ hebben vele professionals de afgelopen twee jaar de Omslagroute helpen ontwerpen. Dit gebeurde binnen het Programma Huisvesting Kwetsbare Groepen. 
 
 
 
Nieuwe werkwijze
De Omslagroute is de route vanuit zorg met verblijf naar passend wonen. In deze route krijgt de cliënt meer regie in het proces. Vroegtijdig wordt gekeken waar de hulpvraag van de cliënt het beste kan worden opgelost. Daarbij krijgen kwetsbare burgers op alle domeinen integrale ondersteuning. De Omslagroute is een aanvulling op de ‘Tien werkafspraken Thuis in de Wijk’ tussen woningcorporaties, zorgaanbieders en gemeente.

Met de invoering van de Omslagroute krijgen individuele begeleiders meer verantwoordelijkheid en regie en verdwijnen de UMO/UJO-tafels. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting van de nieuwe werkwijze, die vanaf 1 november wordt ingevoerd.

Eind oktober verschijnt een special over de Omslagroute, met daarin nadere inhoudelijke en praktische informatie.
 
 
 
 
‘Zo nodig gaan we dagelijks langs’
 
 
 
 
‘Natuurlijk kunnen we nooit 100% garantie geven dat het met alle bewoners goed zal gaan, maar door onze uitgebreide voorbereidingen beperken we de kans op problemen zoveel mogelijk. Ook intensief contact met conciërges en buurtregisseurs speelt hierbij een grote rol.’ Laila Halsema is instroomfunctionaris bij HVO-Querido. Ze is gepokt en gemazeld in de opvang van kwetsbare Amsterdammers. Een gesprek over de matching van cliënten op een passende woning.
 
 
 
 
 
‘Elke klant is uniek, daarom kijken we bij iedereen heel zorgvuldig wie past in welke woning. Dit is maatwerk; we doen dat dus niet via een geautomatiseerd systeem’, aldus Laila. 'Voordat mensen kunnen uitstromen naar zelfstandig wonen, hebben wij ze meestal al een tijdje in begeleiding. Pas als we er helemaal van overtuigd zijn dat het kan, dragen we mensen voor om uit te stromen. Collega’s van een ander team nemen de begeleiding dan over; onze beslissing wordt daarmee zo objectief mogelijk getoetst.’

Veilig voelen 
Laila: ‘Samen met de cliënt bespreken we waar de woning aan moet voldoen. Daar zijn we heel kritisch in, we houden waar dat kan rekening met de wensen en achtergrond van de cliënt. Bijvoorbeeld: slachtoffers van huiselijk geweld komen niet in de buurt van familie van hun ex te wonen. Of: mensen die veel last hebben van prikkels krijgen geen bovenburen met vier kinderen en een houten vloer. Het is belangrijk dat cliënten zich veilig voelen in de woning, dan is de kans op overlast ook het kleinst.’

Intensief contact
Cliënten willen graag dat zelfstandig gaan wonen een succes wordt. Zij doen daar hun best voor, wij doen daar ons best voor. Zo bekijken we samen wat beste combinatie is tussen wat iemand graag wil en welke woning voor hem of haar beschikbaar is. ‘We overleggen ook met de woningcorporatie’, zegt Laila. ‘Vooraf ‘schouwen’ we de woning; dat betekent dat we de staat en de omgeving van de woning bekijken. Natuurlijk kunnen we nooit 100% garantie geven dat het met alle bewoners goed zal gaan, maar door onze uitgebreide voorbereidingen beperken we de kans op problemen zoveel mogelijk. Ook intensief contact met conciërges en buurtregisseurs speelt hierbij een grote rol.’

Begeleiding
Hoe ziet de begeleiding op de woning er uit? Laila: ‘Ons ambulante team levert begeleiding op maat. Bij Begeleid Wonen-cliënten gaan we zo nodig dagelijks langs. Voordat een cliënt de woning op zijn eigen naam krijgt, evalueert de zorgaanbieder samen met de corporatie of de cliënt er helemaal klaar voor is om de woning op eigen naam te krijgen. Na deze zogenaamde “omklap”, neemt de wijkzorg de begeleiding vaak over. Het zou mooi zijn als er na een aantal maanden nog een extra evaluatie komt, met natuurlijk de cliënt en zijn of haar begeleiding, maar ook bijvoorbeeld een huismeester of buurtregisseur. Dan houd je de lijntjes en het contact kort.’
 
 
 
 
 
 
Bijeenkomst jongerencontracten
 
 
 
 
Kwetsbare jongeren krijgen in principe een jongerencontract, een tijdelijk huurcontract voor de duur van vijf jaar. Samen met de partners wil de gemeente jongeren goed hierover informeren.
 
 
 
 
Onlangs kwamen vertegenwoordigers bijeen van organisaties die in Amsterdam betrokken zijn bij kwetsbare jongeren. Ook een aantal ervaringsdeskundige jongeren van ExpEx/Team ED en het Jeugdplatform namen deel aan de sessie. Doel van de bijeenkomst was om te inventariseren wat er nodig is om jongvolwassenen/jonge moeders op een goede manier en op het juiste moment te informeren over jongerencontracten.

De bijeenkomst leverde vruchtbare ideeën op, die binnenkort worden uitgewerkt in een tweede sessie. Daarna worden communicatiemiddelen ontwikkeld, die worden voorgelegd aan een panel van professionals en ervaringsdeskundige jongeren.

Woningcorporaties kunnen aan jongvolwassenen van 18 tot en met 27 jaar woningen met een tijdelijk huurcontract aanbieden voor de duur van vijf jaar: het jongerencontract. Doel is een betere doorstroming op de woningmarkt. Het voordeel is dat jongeren sneller aan een woning komen en ook inschrijfduur in Woningnet opbouwen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Podcast: Sterke wijken, gelukkige bewoners
 
 
 
 
Nederland lijkt een zielsgelukkig land. Maar de problemen in de ene wijk zijn veel groter dan in de andere. Hoe kunnen inwoners zich prettig voelen, goed samenleven en elkaar ondersteunen waar nodig? Movisie gaat op zoek naar antwoorden in een zesdelige podcastserie over de sociale basis.
 
 
 
 
 
GGZ in de wijk
 
 
 
 
Professionals in de maatschappelijke zorg en gemeenten hebben de verantwoordelijkheid om mensen met psychische kwetsbaarheid te ondersteunen. Want iedereen hoort erbij in een inclusieve samenleving. Hoe kan je als professional of gemeente aan deze mensen de juiste ondersteuning bieden in de wijk? 
 
 
Movisie verzamelde ervaringen uit het land: wat werkt in de praktijk? Lees de notitie GGZ in de wijk
 
 
 
 
 
 
 
 
Buurtgidsen in Oost
 
 
 
 
Een nieuw lievelingscafé. Een mooie moestuin. IJzersterke verhalen van de bakker. In elke buurt valt nog van alles te ontdekken. Gidsen van de Buurtgids verzorgen wandelingen in de Indische Buurt, Transvaalbuurt, Dapperbuurt, het Oostelijk Havengebied en op IJburg.

Buurtgids werkt samen met buurtgenoten die graag hun enthousiasme voor de buurt delen. De wandelingen komen tot stand in samenwerking met de gemeente. Bewoners gaan samen met een gids op pad in hun eigen buurt. 
Meer informatie en aanmelden
 
 
 
 
 
 
 
 
Challenge Armoede
 
 
 
 
Hoe ondersteun je mensen die niet rond kunnen komen? Veel mensen die zich bezighouden met armoede- en schuldhulpverlening worstelen met deze vraag. Daarom ontwikkelde Movisie de challenge Armoede. Met slechts één korte opdracht per dag worden professionals uitgedaagd om kennis te maken met de nieuwste inzichten over de aanpak van armoede. 

Meld je aan en krijg van 14 tot en met 18 oktober elke dag automatisch een korte opdracht doorgestuurd. Bovendien maak je als actieve deelnemer kans op een Movisie-workshop over de aanpak van armoede voor jou en je collega's.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
17-10-2019 
Buurtbudgetten – Pakhuis de Zwijger
 
30-10-2019 
Stad Schaakmat – Pakhuis de Zwijger

04-11-2019
Stadsdeelcongres Thuis in Oost

14-11-2019
Debat ‘De agenda van het sociaal werk’
Aanmelden bij Movisie

21-11-2019
Leerbijeenkomst Mensen met een licht verstandelijke beperking doen mee in de buurt
Aanmelden bij Movisie

 
 
 
 
 
 
 
 
Deze nieuwsbrief van de partners in het Programma Huisvesting Kwetsbare Groepen verschijnt maandelijks. Suggesties voor het volgende nummer? Resultaten of successen die je kunt delen? 
Mail dan met redactie@kwetsbaregroepenthuisindewijk.info. Inschrijven kan hier, uitschrijven kan hier
 
 
 
 






This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kwetsbare groepen thuis in de wijk · Jodenbreestraat 25 · Amsterdam, NH 1011 NH · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp